2024-04-16 10 views
坐底叫完餸,菜好快就黎到,所有菜都係暖,完全唔覺得係岩岩叫先炒,菜又超咸,海鮮一啲都唔新鮮,放入口都係暖又有沙,諗住算數,但食完無耐同行人都開始唔舒服,最終大家都腸胃炎☹️唔會再有下次👎🏻
2024-04-15
2024-04-05 50 views
復活節假期這次選了梅窩玩,到碼頭之後下船超級肚餓,看見這個華記海鮮餐廳,被他的海景位吸引走了進去,它有好漂亮的海景為剛好還有一張二人桌子,店家姐姐態度非常友善地招呼我們坐下點海鮮吃。看見沿海好多人多點海鮮吃,我們一行兩個人選了椒鹽瀨尿蝦,還有避風塘炒蜆,西蘭花炒牛肉,一碗白飯還有可樂飲品。這裏沒有收+1服務費,然後店家姐姐還有哥哥態度超級友善,服務超級好,落單到吃飯,買單成個過程好happy。海鮮超級新鮮好味,瀨尿蝦鲜甜,醬料落得剛剛好,炒得也剛剛好完美發揮瀨尿蝦的質素,避風塘炒蜆醬料也很好地跟新鮮的蜆混合,配白飯簡直極品😍, 我對於我點的非常滿意,環境也很好,吃得非常舒服,涼涼的海風吹過來,跟朋友寫意地吃海鮮,他們的可樂是玻璃樽裝更有風味。謝謝店家姐姐還有哥哥,給了我們一個愉快的復活節假期 下次放假會再來。下次來打算點炒蟹吃,還有試一下聖子😍 多帶幾個人來可以吃多幾樣。話說我吃完上面的海鮮之後,另外叫了瀨尿蝦外賣回去給家人吃,他們也很滿意🥰

謝謝店家姐姐還有哥哥,給了我們一個愉快的復活節假期
下次放假會再來。

椒鹽瀨尿蝦,避風塘炒蜆
椒鹽瀨尿蝦,避風塘炒蜆
  • 避風塘炒蜆
  • 椒鹽瀨尿蝦
2023-12-31 225 views
同男朋友嚟梅窩玩,所以嚟咗呢間大排擋主打食海鮮,2人食2道小菜配飯 夠曬飽,每道小菜都好大份量:✨椒鹽鮮魷(另有醋)係員工推薦嘅菜式之一,就一於試下🦑👈🏻呢個真係好好食喎‼️份量多之餘,每一舊都大舊🤩。魷魚質地實淨得來又有咬感,有淡淡魷魚味。外層酥脆,外皮非常薄身,好香椒鹽味😚😋配醋食原來都幾好食,鹹同酸之間嘅味道中和咗。✨豉椒炒蜆呢個份量都好多,裏面啲蜆有大有細,絕大部分蜆都冇離家出走😂😂。蜆肉好新鮮,同埋得一隻蜆先有沙 其餘都幾好~呢個撈飯食一流,啲汁同白飯好夾!
✨椒鹽鮮魷(另有醋)
✨豉椒炒蜆
2023-11-19 241 views
周末大夥朋友行大東山二東山落梅窩,到此晚餐,7人叫了8個菜加白飯和2支啤酒,共$1436。大家行完山都肚餓了,見此近海邊又有大枱,菜式款類頗多,參考了openrice推介和大家口味,叫了附圖的菜式,各款都很入味,該晚是個快樂回憶
梅窩係一個好可愛既地方,搭一程船就可以感受慢活。星期六同朋友去左一個書店,逗留左4個幾鐘感覺好肚餓就决定去食海鮮歇歇腳。華記係我好推薦既海鮮餐廳。因為無論環境食物質素心思同價錢,佢都係無懈可擊既。望住海景吹住海風食海鮮簡直一流阿。今次嗌左個海鮮餐,大約500零蚊三個人,包括有例湯同埋4樣海鮮。特別要講下呢碗粉葛赤小豆扁豆煲豬骨湯,去濕又去骨火,老闆特別煲架,完全無味精,係愛心靚湯來架,好味到連湯料都食埋。鼓椒蒸黃立倉,條魚好新鮮,啖啖肉,蒸得時間剛剛好,啲魚質好滑,唔撈鼓油都好夠味。😋鼓椒炒蜆辣辣地好野味,啲蜆都算大隻,無沙,食得好安心。椒鹽鮮魷就當然無得輸啦,香脆既外面,鮮魷大大隻份量都好多,ichiban!👍蝦同樣地好新鮮,好大隻,超級鮮味。來華記,有品質保證,我話既😋👍話哂都食左好幾次先食食評架。

粉葛赤小豆扁豆煲豬骨湯

鼓椒蒸黃立倉

鼓椒炒蜆

鼓椒炒蜆辣辣地好野味,啲蜆都算大隻,無沙,食得好安心。
椒鹽魷魚

白灼蝦

蝦同樣地好新鮮,好大隻,超級鮮味。

來華記,有品質保證,我話既😋👍話哂都食左好幾次先食食評架。

2023-04-15
$150 (Tea)
粉葛赤小豆扁豆煲豬骨湯
鼓椒蒸黃立倉
鼓椒炒蜆
椒鹽魷魚
白灼蝦
  • 豉椒炒蜆
  • 椒鹽鮮魷
2022-12-26 697 views
行完山,由於最近都比較成日嚟梅窩,所以今次想試第二啲嘢,就係炒小菜。平日嘅時間唔係間間都開,而且唔想食餐蛋麵咁普通,所以喺熟食市場行咗個圈就決定食呢間。椒鹽九肚魚:欣賞佢有味之餘亦都唔會太重口味,重要九肚魚炸得好鬆軟,推介。咕嚕肉:正常甜酸味道,大大嚿豬肉,但有啲韌。魷魚炒麵:炒麵嚟到先知原來係脆麵,嗰刻有啲唔係咁開心,因為出邊食過嘅脆麵都係食到個嘴損晒又乾爭爭,但呢個麵係唔會整損個嘴又有啲汁,居然唔乾喎,容易食到,令到我對脆面改觀。蒜蓉炒油麥菜:唔記得影相,但碟菜非常之大碟!

咕嚕肉:正常甜酸味道,大大嚿豬肉,但有啲韌。

蒜蓉炒油麥菜:唔記得影相,但碟菜非常之大碟!
椒鹽九肚魚
咕嚕肉
魷魚炒麵
2022-12-22
$147 (Lunch)
椒鹽九肚魚
魷魚炒麵
2022-11-28 583 views
嚟到梅窩遠離繁囂都想有放假感覺去食一餐晚飯今日選擇去華記食一路吹住海風🌊😚一路食海鮮小炒食物嘅種類同價錢豐儉由人想食貴價海鮮又得小炒亦可,仲有炒粉麵飯等而且價錢亦非常公道,每碟嘅份量都好大🤗🤗炒蜆雖然細隻但份量都多唔會淨係見到殼搵唔到d肉炒飯香口有鑊氣,乾身蝦仔大大隻🦐🦐南乳炸雞脆口惹味,送酒一流🍻😋🔸椒鹽炒蜆($98)🔸金銀蛋時菜($88)🔸楊州炒飯($65)🔸薑蔥炒蟹($288)🔸南乳炸碎雞($158)以上價錢,可以食飽三個大人一小朋友加上大啤🍻同海風🌊🌊😙確實一樂也!!
嚟到梅窩遠離繁囂都想有放假感覺去食一餐晚飯
今日選擇去華記食
一路吹住海風🌊😚一路食海鮮小炒

食物嘅種類同價錢豐儉由人
想食貴價海鮮又得小炒亦可,仲有炒粉麵飯等
而且價錢亦非常公道,每碟嘅份量都好大🤗🤗

炒蜆雖然細隻但份量都多
唔會淨係見到殼搵唔到d肉

炒飯香口有鑊氣,乾身
蝦仔大大隻🦐🦐

南乳炸雞脆口惹味,送酒一流🍻😋

🔸椒鹽炒蜆($98)🔸金銀蛋時菜($88)
🔸楊州炒飯($65)🔸薑蔥炒蟹($288)
🔸南乳炸碎雞($158)

以上價錢,可以食飽三個大人一小朋友
加上大啤🍻同海風🌊🌊😙確實一樂也!!

2022-11-13 456 views
小編由於遲左起身連早餐都未食就已經趕住搭船入梅窩入到去飢腸轆轆忍唔住即刻搵間餐廳嚟開餐椒鹽九肚魚🐟外皮炸得薄而酥脆九肚魚內裡十分嫩滑椒鹽味道適中唔會太鹹😍令到成碟餸鹹香可口廈門炒米🍝炒米好有鑊氣同時有少少米粉已經被炒到十分之脆唔會太乾食落感覺有雙重感受而且米味香濃味道酸酸甜甜避風塘炒蜆🦪避風塘醬汁十分惹味食落香辣可口炒蜆肉汁嫰滑🥰新鮮彈牙味道:4/5環境:3.5/5消費:3/5推薦指數:4/5
小編由於遲左起身

環境:3.5/5
消費:3/5
推薦指數:4/5
2022-08-01 656 views
星期日天氣非常好,所以決定到大嶼山去行個簡單既路線,梅窩至貝澳。一心去梅窩食大排檔風味,點知無留意船期,去到送船尾,唯有食住小食等啦~最後1:45分先入到去梅窩。因在等船期間係咁食小食,去到華記都唔肚餓,但因為一早就諗住去,所以唔肚餓都照食,唯有叫少d野。兩個人坐露天位置,叫左椒鹽鮮魷同豉油皇炒面,佢味道唔錯,雖然餐牌價錢唔平,但係佢勝在無加一和茶錢,仲有海景,今餐200蚊有找,我覺得算係好優惠。值得去試!

椒鹽鮮魷
豉油皇炒面
2022-07-31
$100 (Lunch)
椒鹽鮮魷
2K
2022-05-14 921 views
無比較無傷害,昨晚福聚來姐姐服務殷勤細心,全部外賣都用錫紙包裹保溫,款款色香味俱全,相比華記姐姐較為冷淡,而且食物質素強差人意。限聚令下食肆執既執、暫定營業既暫停、晨早收檔既收檔,無啖好食!見到邊間有開門就是但外賣,不幸地難食到要倒左一半,抱歉地浪費食物,索價六百幾。白灼東風螺,淡如水無味道無鮮味,有微弱雪櫃味而且超級乾硬,烚到過晒火有三十成熟全部尾部都斷在內,疑似翻烚再翻烚,從來未試過難食得如此地步。蠔仔煎蛋餅,好多蠔殼要食得小心翼翼,聞落香噴噴,食落有蛋香有蠔味,調味略咸略重撈飯還可以。我都再三叮囑要走蔥,竟然蔥花跟蠔仔份量幾乎一樣,我要耐心地續粒挑走,挑完蔥都已經凍晒。蟹肉扒豆苗,大大棵的豆苗略厭粗糙及炒得有點泛黃,少少爽感免強食得到菜甜味。食落有不少蟹殼蟹骨,證明真的是生拆,但要邊食要邊吐,食到疾住疾住不能大口大口地品嚐,非常唔開心。啫啫排骨煲,排骨肉質霉得出奇,輕輕地啜已骨肉分離散筲筲,味道濃濁不香甜,厚厚的芡汁漿成一塊。用來吊味的豬膶超級乾鞋硬,試一片放棄。時菜海鮮豆腐湯,整餐飯最滿意最出色就是這個湯,魚湯香氣撲鼻,湯汁厚厚十分美味可口,熱辣辣灌入渾身暖笠笠,菜爽魚香豆腐彈

時菜海鮮豆腐湯,整餐飯最滿意最出色就是這個湯,魚湯香氣撲鼻,湯汁厚厚十分美味可口,熱辣辣灌入渾身暖笠笠,菜爽魚香豆腐彈。

白灼東風螺
時菜海鮮豆腐湯
時菜海鮮豆腐湯
2022-03-03
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2022-04-01 727 views
我今天和家人去華記食黃昏飯,其中叫了一碟蟹,當時魚缸只餘下3只蟹,店員說例牌288元有3只蟹,就是那三只,她也捉起給我看,但送上來時,就只有其中的一只是正常的,其餘兩只細很多,於是我問剛才說是缸內的三只蟹,但現在為什麼還有2只,碟上的不是剛才說好那三只!店員從魚缸拿起一只蟹,我拿碟上的蟹蓋和她對比,好明顯細了好多,佢仲話蒸了會縮水。但就無解釋為什麼那三只蟹為什麼還有兩只在魚缸,我說碟上的其中雨只蟹的紋和看到(魚缸內仍存在)的不同,她沒有回應。飯後搭的士去東涌, 司機說那家華記過去十幾年都係咁,梅窩人一定唔會去。本來難得疫情放假想食一餐開心的。估不到會遇上這樣的海鮮店。影響香港的海鮮食店業的形象。生炒牛肉飯 70元蠔餅 105元 (有幾只蠔)蝦仁炒蛋95元 (蛋炒得幾好)椒鹽鮮魷 110元蒜蓉蒸蟹288元白飯13元茶錢20元以上的價錢,在旁邊另一家餐廳食,起碼平1/3,後來才見到隔離幾好餐廳的生炒牛肉飯只是50元。因為幾間店看似連在一起,但華記的侍應比較主動,很快便放好餐具和水,當坐下去後便不好意思再離開。

生炒牛肉飯 70元
蠔餅 105元 (有幾只蠔)
蝦仁炒蛋95元 (蛋炒得幾好)
椒鹽鮮魷 110元
蒜蓉蒸蟹288元
白飯13元
茶錢20元

2022-03-29
$180 (Tea)
2022-03-23 571 views
服務態度好,富人情味,每一道菜上桌時,店員都會友善的說「什麼什麼菜」,也會寒暄幾句,個人是覺得很溫暖。➊ 椒鹽鮮魷魷魚新鮮,但鹽多椒少,對我來說有點鹹,面頭的幾塊大辣椒只是擺盤用的。看似份量很少,但其實夠三四個人吃。➋ 乾瑤柱蛋白炒飯粒粒分明,不會太油,如果料多一點就好,譬如加入蝦或者肉粒。超級超級大份,建議如果人多一點才叫。我們打包回酒店吃,即便沒有微波爐,冷掉也好吃。➌ 蠔餅麵粉和蛋都不多,很蓬鬆的蠔餅,蠔仔頗多,頭幾口很好吃,再吃下去就有點膩了。

➊ 椒鹽鮮魷

➋ 乾瑤柱蛋白炒飯

➌ 蠔餅

2022-03-19
2021-11-26 844 views
✨✨梅窩一日遊✨✨勁勁勁耐無嚟過梅窩,對上一次都可能有10年前😅😅今日天氣好好,無之前咁凍,同屋企人嚟屋企人嚟梅窩行下,感受下清幽休閑嘅感覺🥰🥰一落船食個晏就飯先,碼頭附近有幾間餐廳,我地都無咩頭緒,揀左華記,叫左幾個小菜share嚟食。價錢唔算太貴,合理價錢👍🏻全部小菜鑊氣都好夠,尤其個椒鹽魷魚🦑,即點即整,熱辣辣,好鬼正🤤🤤雞煲好多雞同配料,一d都唔吝嗇👍🏻👍🏻👍🏻屋企人叫左啤酒,所以點左個一夜干,係馬友,送酒真係一流😋😋好滿足嘅一餐👍🏻
✨✨梅窩一日遊✨✨

勁勁勁耐無嚟過梅窩,對上一次都可能有10年前😅😅

雞煲好多雞同配料,一d都唔吝嗇👍🏻👍🏻👍🏻

屋企人叫左啤酒,所以點左個一夜干,係馬友,送酒真係一流😋😋

好滿足嘅一餐👍🏻
偶爾對海鮮敏感嘅我,今星期難得同男友去咗一年一度嘅梅窩秋季旅行,所以都係食咗先算(而家就痕緊⋯)❣️由於上年喺梅窩就去過熟食市場食晚餐,坐喺海邊位,吹住海風,望住梅窩夜景,食住海鮮配啤酒,實在太正,而印象最深刻嘅就係「椒鹽九肚魚」,所以今次就重遊舊地,照喺熟食市場食晚餐🥳。但去到嘅時候發現「順興海鮮飯店」同「華記海鮮飯店」實在太似樣,我哋都唔記得上年係食邊間,唯有抱住羊群心態,去咗比較多人食果間試吓,結果啱啱發現上年食嘅唔係呢間,不過「椒鹽九肚魚」同樣咁好味🤣❣️男友就嗌咗「避風塘炒蜆」,我就覺得係出面食炒蜆始終都係覺得唔抵食,反而乾炒牛河可以喔👍🏻❣️✍🏻 / 椒鹽九肚魚💵價錢:HK$98🔘整體美味指數:❤️❤️❤️❤️❤️九肚魚個口感真係好正,滑捋捋,就算炸完食落都唔會乾身,點埋個喼汁,好夾👍🏻✨呢碟野對2個人嚟講,份量有啲大,食到好有罪惡感,起碼過半碟係落咗我肚🙈✨椒鹽真係點煮都好味,至少到而家都未食過難食嘅椒鹽料理。✍🏻 / 避風塘炒蜆💵價錢:HK$105🔘整體美味指數:❤️❤️❤️🤍🤍呢個避風塘同我想像嘅有啲出入,本來以為啲蒜係炸蒜果種,但佢啲蒜係炒濕咗嘅,不過係我心目中所有蒜都好香。雖然蒜香,但

✍🏻 / 椒鹽九肚魚
💵價錢:HK$98
🔘整體美味指數:❤️❤️❤️❤️❤️

✍🏻 / 避風塘炒蜆
💵價錢:HK$105
🔘整體美味指數:❤️❤️❤️🤍🤍
呢個避風塘同我想像嘅有啲出入,本來以為啲蒜係炸蒜果種,但佢啲蒜係炒濕咗嘅,不過係我心目中所有蒜都好香。雖然蒜香,但呢碟野嘅肉殻嚴重分離,而且感覺啲殻多過啲肉,成日覺得出面食蜆好易偷龍轉鳳,撈埋啲空殻一齊炒,希望呢間冇啦!整體嚟講味道係唔錯,如果唔介意性價比一般嘅話,都可以一試避風塘風味嘅炒蜆💕✨。
避風塘炒蜆
避風塘炒蜆

✍🏻 / 乾炒牛河
💵價錢:HK$65
🔘整體美味指數:❤️❤️❤️❤️🤍
因為見到餐廳有兩個師傅喺度炒野,炒到好似好有鑊氣咁,所以就試下呢味。結果冇失望,鑊氣足,而且啱啱炒出嚟即食好香,香得嚟都唔會太油,啲牛肉份量仲幾多,試試試🤤❣️🔜下文再介紹✨

💵埋單價錢:HK$306/2人
🔘整體美味指數:❤️❤️❤❤🤍
2021-10-31
Celebration
Anniversary
  • 椒鹽九肚魚
2021-08-18 820 views
入梅窩宅渡假,臨離開去熟食市場華記食午餐,叫咗炒粉麵飯正常普,跟住叫咗個豉油王蝦,咁就出事啦。味道屬於正常嘅,點知道埋單一睇,一斤豉油王蝦(大約十七隻,即係都唔大隻),埋單 $ 412元。嗌嘅時候我認我冇睇價錢,佢有個牌寫住26蚊一兩,所以我唔係喺度話佢呃人。而係佢嗰碟豉油王蝦412蚊實在係偏離咗正常收費水準,一個唔留神就中招。味道正常普通,蝦嘅肉質同大細亦都係一般198蚊嘅質素。所以呢間華記就真係真係絕對絕對唔好食海鮮,炒粉麵飯同小菜就正常。記得唔好幫襯佢食海鮮
記得唔好幫襯佢食海鮮
豉油王蝦