2009-05-11 19 views
從開飯網發現這間賣魚形燒餅的舖, 賣相像很吸引, 相約朋友去買嚟食眾多口味之, 揀了一份意大利風情同一件香蕉朱古力食, 各有特色 意大利風情有洋蔥, 芝士腸, 茄汁做配料, 咸之中有小小酸味, 很開胃! 芝士腸雖然已經切成粒狀, 但芝士沒有流走, 令件餅保持一點芝士味!香蕉朱古力則是另一番風味, 可以作甜品看待, 最吸引的, 不只是餡, 而是脆卜卜的外層, 特別食到魚尾的時候, 更覺得香脆!食克令我想起同類型的beard papa, 都是一些值得欣賞的日式街頭小食

$25 (Other)
2009-04-28 26 views
好好味呀...德國魚魚...新鮮熱辣...外脆內軟...正呀~~~
好好味呀...德國魚魚...
新鮮熱辣...外脆內軟...
正呀~~~
德國魚
2009-04-13
德國魚
2009-04-24 8 views
啱啱買咗幾條「魚」返公司俾同事做下午茶。我真係要講吓呢間舖頭D服務態度同食物質素!D魚餅愈嚟愈「火農」啦!一達達黑斑。可能你會話我俺尖搵野嚟講,又或者堅持「火農」即係香口嗟。。。但係個賣相差,搞到條魚成隻豹咁,點食得落呀?其實食過好幾次都係咁,所以今次我要問清楚發生咩事。點知個哥哥強調話因為皮薄,有D餡料又易「火農」,所以無辦法。唉。。。我真係無野講,不思改進仲要狡辯嘅話,算!

唉。。。我真係無野講,不思改進仲要狡辯嘅話,算!
2009-04-24
$15 (Tea)
2009-04-24 4 views
早幾日search openrice銅鑼灣有d咩好食, 俾我搵到呢間好多人話好好食嘅燒餅, 今日就落去試燒餅呈魚形, 做法有點像八爪魚丸一般用個鐵板, 倒入蛋漿焗成! 我買左一件朱古力香蕉吉士餅食, 味道ok啦, 但係唔覺真係好好食, 無想像之中咁脆, 係食到魚尾先有脆嘅感覺, 香蕉唔係好多, 所以蕉味唔覺重! 朱古力味都係唔覺重, 因為都賣到十幾蚊一隻, 我會expect係一條實心, 咬落去會有醬"必"出嚟嗰種滋味!今次叫做試左就算了, 都唔算係差, 只係我要求太高掛

今次叫做試左就算了, 都唔算係差, 只係我要求太高掛
2009-04-24 7 views
今日去開CWB, 就試試想食好耐既鯛魚燒啦!!!睇網上食評D人話意大利風情好好味~所以就馬上試下先!一咬落去, 外皮脆脆地甜甜地, 好香!見到入面D餡, 有成兩條腸仔!仲有D洋蔥好爽口, 幾好幾好~下次再試下"德國"先!
今日去開CWB, 就試試想食好耐既鯛魚燒啦!!!

睇網上食評D人話意大利風情好好味~所以就馬上試下先!

一咬落去, 外皮脆脆地甜甜地, 好香!
見到入面D餡, 有成兩條腸仔!
仲有D洋蔥好爽口, 幾好幾好~
下次再試下"德國"先!
2009-04-23
2009-04-17 3 views
第一次試呢條'魚'我揀左意大利風情,係openrice見到d相好似好大條,其實唔係,條魚幾""薄""下,幾啖就會食哂不過魚入面真係"芝"味十足,入面有洋蔥,芝士腸,芝士,粟米由於我買既時候,佢係岩岩整好,所以熱辣辣好好食d芝士真係可以拉出黎咁,而且個魚皮脆脆,好好食略嫌細條左少少,可能有人覺得咁細條唔值$15
第一次試呢條''

我揀左意大利風情,係openrice見到d相好似好大條,
其實唔係,條魚幾""薄""下,幾啖就會食哂

不過魚入面真係"芝"味十足,
入面有洋蔥,芝士腸,芝士,粟米

由於我買既時候,佢係岩岩整好,所以熱辣辣好好食
d芝士真係可以拉出黎咁,而且個魚皮脆脆,好好食

略嫌細條左少少,可能有人覺得咁細條唔值$15
意大利風情
2009-04-16
意大利風情
2009-04-09 2 views
見很多人推介, 特登去銅鑼灣買番條"魚"食多款燒魚之中, 個人合意有洋蔥, 蕃茄, 芝士腸做餡料既意大利風情, 用蛋漿漢成既外皮好脆, 因為係剛剛做起, 所以熱辣辣, 味道好, 茄汁主味既烤魚餅好開胃, 芝士腸真係有芝士喺入面, 加埋洋蔥食味道更好!只係唔係好明, 點解個餅一定係魚形?
見很多人推介, 特登去銅鑼灣買番條"魚"食

只係唔係好明, 點解個餅一定係魚形?
2009-04-08 6 views
睇住佢既排名越昇越高, 都真係要去試吓呢間野係唔係真係咁好食呢..小妹我食既係一個朱古力加香蕉味既炸魚形餅, 搞笑既係原來每買一個餅就可以玩即中獎, 結果中左杯可樂味道其實就無咩特別, 只係一般既朱古力加香蕉咁啦, 皮都算脆, 不過個皮都只係甜甜地既格仔餅嗰種味, 無咩驚喜..唔難食, 不過只係個樣比較得意

唔難食, 不過只係個樣比較得意
2009-04-04 6 views
試左喇, 傳聞好正脆得嚟好食到飛起既Crispy Hot Sandwich 我終於都買左件嚟食, 真係好好食呀意大利風味的夾餅, 有洋蔥,腸仔, 茄汁做餡, 魚形既設計, 加上脆脆既外殼, 真係一件好好食既小食, 仲有好多種唔同既風味, 例如薯蓉, 大千雞, 仲有朱古力等甜味魚, 真係咸, 甜通殺, 唔怪得咁多人食..哈哈, 好似幫佢寫鱔咁既口吻, 不過佢真係好好食架

哈哈, 好似幫佢寫鱔咁既口吻, 不過佢真係好好食架

2009-03-31 5 views
平日常常路過此店,今日終於捧場試一試呢!!有四種口味,於是點了最穩陣的味道--德國的薯蓉芝士好好彩啊~~俾$$既時候見店員捧著新鮮出爐的德國魚仔餅!!熱辣辣的,咬落去仲有d芝士黏著,好好味丫!!下次要再試下其他味道: )但係十五蚊一小個真係貴左dd,不過都可以食下既~~最緊要係趁熱食丫大家!!
平日常常路過此店,今日終於捧場試一試呢!!

有四種口味,於是點了最穩陣的味道--德國的薯蓉芝士
好好彩啊~~俾$$既時候見店員捧著新鮮出爐的德國魚仔餅!!
熱辣辣的,咬落去仲有d芝士黏著,好好味丫!!
下次要再試下其他味道: )

但係十五蚊一小個真係貴左dd,不過都可以食下既~~
最緊要係趁熱食丫大家!!

2009-03-31
早前閒逛銅鑼灣,路過喱間著名ge鯛魚燒店,黎遠已經聞到好香喇,怪獸先生都捉唔住我喇,因為我已經一支箭咁衝左埋去!我諗緊要紅豆定玉桂,怪獸先生就幫我揸主意買左紅豆魚仔比我食喇...真係好!不過個架冇,要等佢即刻整,咁仲好新鮮熱辣先好食嘛~其間都好多人買呀,因為d魚仔真係好香好得意!終於都等到喇...拎係手到熱辣辣,所以都等左陣先食,我喱條魚仔都燒得幾靚,睇到塊魚皮個色都燒得好平均下,仲有一睇條魚仔都覺得超多餡的,因為d紅豆餡現左d出黎啊!第一啖食落口,真係好香脆,再食多啖,食到紅豆餡喇...唔會太甜,係真係有豆味ge個種呀,i like!所以我就算剛剛先食完午飯,都要撐住個肚食哂佢呀,Yummy!

紅豆餡ge魚魚!>v<
紅豆餡ge魚魚!>v<
  • 紅豆鯛魚燒
2009-03-25 1 views
上次食完好好味, 今次再食紅豆味見架上有貨, 但佢唔係畀個d我喎佢畀左剛整好的我, 熱到出晒煙的見到都開心但誰知之後食到滴汗因為真係太熱, 要不停吹先可以放入口中食第一口時, 食到有怪味食多口時, 原來係燶味再望望條魚仔, 係全啡色的但買左, 都要照食, 無理由咁浪費, 又唔想行返轉頭叫佢換 (其實唔知佢地會唔會換)但最後都係食剩條魚尾如果只食餡, 係完全無問題的, 一d事都無, 但今次問題係個皮, 係脆到燶左下次唔好了我去個時係兩點半到, 無人的, so the staff was very nice to me.
上次食完好好味, 今次再食紅豆味
見架上有貨, 但佢唔係畀個d我喎
佢畀左剛整好的我, 熱到出晒煙的
見到都開心
但誰知之後食到滴汗

因為真係太熱, 要不停吹先可以放入口中
食第一口時, 食到有怪味
食多口時, 原來係燶味
再望望條魚仔, 係全啡色的
但最後都係食剩條魚尾

下次唔好了
2009-03-23
2009-03-24 9 views
今日的午餐食左兩條,已經係拎左返公司先食,但都仲係好熱同好脆~~1. 原味紅豆由於個人愛好甜食,餡料好多,亦好甜,所以覺得好好味。2. 意大利口味同原味完全兩個感覺,口感好豐富,好多芝士,不過腸仔同整體感覺好似唔係好夾咁。同事話德國好味D。P.S. $15/1 $40/3 $60/5
今日的午餐

食左兩條,已經係拎左返公司先食,但都仲係好熱同好脆~~

1. 原味紅豆

由於個人愛好甜食,餡料好多,亦好甜,所以覺得好好味。

2. 意大利口味

P.S. $15/1 $40/3 $60/5
2009-03-24
$27.5
某日經過這裡,看見有個牌大大隻字寫了新口味『banana chocolate』就通知了非常喜歡香蕉朱古力的朋友,今天就來了!原來三條$40 ($15@),買了兩條『香蕉朱古力』,一條『紅豆』我見有條 display 香蕉朱古力魚『lone』了,問收銀員可否要其他的,他說那條凍了,不會賣的 然後去了citysuper food court 品嚐我們也先吃香蕉朱古力,咬第一啖就已經覺得好好味,好香。第一啖(魚頭)及最後一啖(魚尾)也是充滿custard cream!! 魚仔餅內裡有香蕉肉,亦有朱古力味。雖然買了十分鐘後才吃,但依然是脆的!我不是非常喜歡香蕉的但也覺好好味,何況是喜歡朱古力香蕉的!然後吃紅豆魚,即刻覺得『失色』了,還有這次的紅豆過甜…

然後去了citysuper food court 品嚐

然後吃紅豆魚,即刻覺得『失色』了,還有這次的紅豆過甜…
香蕉朱古力魚仔餅
香蕉朱古力 & 原味紅豆
2009-03-21
香蕉朱古力魚仔餅
2009-03-20 11 views
開完會出來已經係晚上九點十五分,可能已經餓過龍,沒有太大胃口,心想在街邊買點小食搞掂一餐。誰知結果是買了魚型食物曾幾何時,The Taiyaki是十分火爆的。還記得剛開業既時侯我都想湊熱鬧試下新野,但那插針不入的場面令我即時卻步。如今再來,已經不用再排隊了,香港人的口味轉變得真快。眾多選擇之中,揀了German Potato Cheese,餡料即是薯仔、芝士、洋蔥和煙肉。十分好彩,存貨剛剛賣完,我的那件是即製的。新鮮出爐,當然夠晒燙口。外層有點脆口,裡頭的薯蓉幾幼滑,煙肉和洋蔥也能帶出香味,惟嫌佢既芝士不夠香濃,否則會更好。總的說,熱辣辣的芝士薯餅,是幾好味的。$15/個,正常情況之下一定唔夠飽的,但今次…可以了,再留點空間返屋返飲湯好過。

German Potato Cheese
German Potato Cheese