朋友約了我來這裡吃晚餐 這裡我已經想來很久了.我們三人共點了一個沙律 一個二人套餐 另外一個主菜 實在是太餓了🙈🙈香橙帶子沙律 健康的感覺 帶子很好吃👍🏻👍🏻.我看見隔桌點的 水牛城雞翼 好像很好吃 就說我也要 味道有一點辣 一點酸 跟想像一樣好吃😋😋.二人套餐和主菜都有配餐湯 有雜菜湯和龍蝦湯我的是雜菜湯 好好喝👍🏻👍🏻.我先說二人套餐 這個套餐性價比很高 包括有 頭盤 意粉 主菜 和兩個甜點! 都只是$428!!英式炸魷魚圈 我不太想吃油炸的東西 所以沒有試🙈但朋友都說不錯哦!.黑松露帆立貝意大利飯 香香的黑松露味 很creamy👍🏻.美國安格斯西冷牛扒 我們點了五成熟 大大塊的 很好吃👍🏻套餐的Tiramisu 藍莓芝士蛋糕 比想像中更好吃哦!.另外我們點的主菜是紐西蘭羊架 配薯仔粒西蘭花 沙律剛好有三件 不會分不均😂😂 羊架不羶很嫩😽.飲品我點弓熱巧克力 也不錯
朋友約了我來這裡吃晚餐 這裡我已經想來很久了

香橙帶子沙律 健康的感覺 帶子很好吃👍🏻👍🏻

我看見隔桌點的 水牛城雞翼 好像很好吃 就說我也要
味道有一點辣 一點酸 跟想像一樣好吃😋😋

二人套餐和主菜都有配餐湯 有雜菜湯和龍蝦湯
我的是雜菜湯 好好喝👍🏻👍🏻

英式炸魷魚圈 我不太想吃油炸的東西 所以沒有試🙈
但朋友都說不錯哦!
黑松露帆立貝意大利飯 香香的黑松露味 很creamy👍🏻

美國安格斯西冷牛扒 我們點了五成熟 大大塊的 很好吃👍🏻
套餐的Tiramisu 藍莓芝士蛋糕 比想像中更好吃哦!

另外我們點的主菜是紐西蘭羊架 配薯仔粒西蘭花 沙律
剛好有三件 不會分不均😂😂 羊架不羶很嫩😽

飲品我點弓熱巧克力 也不錯
這一晚同和朋友約了來這裡吃晚餐 這裡的價錢不太貴 我們點了很多東西🙈🙈首先點了一個香橙帶子沙律 感覺讓自己吃的健康一點😂帶子很大很彈牙 沒有雪味👍🏻👍🏻水牛城雞翼本來我們沒打算點這個小食 但看見隔離桌意外的好像十分好吃 味道甜甜酸酸和有一點辣 很開胃😋😋跟餐有配餐湯 有雜菜湯和龍蝦湯我喝的是龍蝦湯 很濃厚 不會過咸👍🏻👍🏻.精選二人套餐 頭盤 英式炸魷魚圈炸粉不會很厚 吃下去沒有油膩感👍🏻意粉 黑松露帆立貝意大利飯黑松露的味道很香 帆立貝也是很大 煎的香香的👍🏻主菜 美國安格斯西冷牛扒我們點了五成熟 廚師掌握的剛剛好 配搭的紅酒燒汁提升了牛的味道😋😋甜品 Tiramisu 藍莓芝士蛋糕甜品的水準也不錯 我比較喜歡Tiramisu另外我們還點了一個主菜 紐西蘭羊架 配薯仔粒西蘭花 沙律完全不羶 很嫩💞💞而且還配了薄荷醬👍🏻👍🏻.這裡上菜速度剛好 而且會看你吃好頭盤才上主菜 不會一次過都上了👍🏻👍🏻

首先點了一個香橙帶子沙律 感覺讓自己吃的健康一點😂

另外我們還點了一個主菜
紐西蘭羊架 配薯仔粒西蘭花 沙律
完全不羶 很嫩💞💞而且還配了薄荷醬👍🏻👍🏻

2018-07-03 131 views
年幾前食過一次,但唔算太好食;咁我諗住今次呢就比第二次機會佢。我地今次叫左個炸薯條,佢炸得太燶。叫左個risotto, 正正常常,但個粟米忌廉湯就令我好失望,水狀,而且係味道奇怪,飲左兩啖無飲了。我唔會再來了
2018-06-30
$100 (Lunch)
星期日係family day, 但仍然冇屬於自己family 的我,就要努力廣結異性。狠心撇低家母,相信她會明白的!睇戲前搵野食,抬頭見到大大個招牌,二話不說入去叫了兩個set lunch .@龍蝦湯:跟餐加18蚊都幾抵,雖然入面無龍蝦肉,不過龍蝦味都幾濃,而且稀杰度剛剛好,配埋個香脆既蒜蓉包真係胃口大開。@薄荷朱: lunch set送$34餐飲,其他飲品要補差價。實在太耐無飲過薄荷朱,豪一豪補左11蚊整番杯。加左薄荷,飲落無咁甜,而且薄荷味唔會太濃烈,唔會好似食牙膏既感覺。@香煎比目魚($108): 先試個黑松露忌廉汁,好creamy好重黑松露味,微微熱又有洋蔥粒,超正!好想大啖大啖食個汁~意粉略為煙韌好有咬口。個魚煎到非常金黃,外脆內軟,肉質都幾滑,如果可以加多d 鹽調味就更加好。沙律方面,醋夠晒多,酸酸甜甜幾好食。@西班牙黑毛豬鞍($118): 豬鞍好厚身,外邊帶點肥膏,與油脂配合起上黎非常可口。不過煎得略為乾身左d, 但係肉味好濃郁,配上燒汁都不錯。@心太軟配雪糕($38): 雪糕唔知點解係分開上呢~心太軟外表雖然好似帶點乾爭爭,但切開驚喜十足!朱古力醬有如熔岩湧出,睇到都流

@心太軟配雪糕($38): 雪糕唔知點解係分開上呢~心太軟外表雖然好似帶點乾爭爭,但切開驚喜十足!朱古力醬有如熔岩湧出,睇到都流口水。 蛋糕外微脆,內裏䁔笠笠,為呢餐劃上完美既句號。
過黎油麻地間Broadway 戲院睇戲,等緊9點半開場前,過左黎食個cake ( 因為戲院樓下個間已經在9點截單),呢間Plato 係華書局隔離,地理位置優越,戲院過黎都係10min 左右。用餐環境舒適,9點過黎食甜品嘅時候,算冇咩人,可以慢慢enjoy 點左個blueberry cheese cake ,味道正常而且順便幫朋友慶祝生日,呢間鋪頭肯免費幫手寫生日快樂字,非常之咁 nice 😚😎 雖然唔係寫得特別靚,但都冇所謂啦

$40 (Last Night Supper)
2018-06-17 93 views
當日八點到達目的地啦,成日爆滿,坐無虛席呀,不過咁岩有人埋單走,我地4人等一陣就有位坐了。嗌左2個2人set,分別有餐湯同埋小食:蛋黃醬薯條同凱薩沙拉做小食頭盤,整體質素相當唔錯。薯條用粗薯配以蛋黃醬,平凡小食但又會令人食唔停口。另外,我地亦叫左水牛城雞翼,相當好味呀。酸辣甜既比例恰到好處,汁醬都能夠包晒成隻雞翼之餘又唔會令個皮淋晒,值得一贊。而黑松露意大利飯都帶住好香既野菌味,略嫌食落愈食愈膩。大蝦天使面反而有驚喜,食落濃濃既蝦味入晒落個天使面度而且無腥味,食面已經好似食緊隻蝦咁,所以一食落去好有驚喜。另外仲有主菜牛扒同魚,好滿足既一餐呀,同朋友一齊享受左個好好既夜晚,最後以movenpick雪糕作結,食到好飽,係同三五知己聚聚舊的好地方呀。

而黑松露意大利飯都帶住好香既野菌味,略嫌食落愈食愈膩。

2018-06-12 163 views
油麻地有一間西餐廳叫Plato,我喜歡這間餐廳的地理位置,位置不在繁榮的街道上,反而在靜靜的一角,Plato走英倫風格,以深黑色為主,暗暗的燈光,更見浪漫。 餐牌分別提供晚餐及A la cart,晚餐選擇多元化,有12款,價錢由$98-$228 不等,每個餐都包括了是日餐湯及一杯$28的餐飲;並且可以加$18升級至法式龍蝦湯,及加$28 配蛋糕一件,$48加紅白酒一杯。 我同朋友都覺得套餐價錢經濟實惠,就決定叫套餐了。我地分別點了晚餐「美國極黑豚肉眼扒$208」、「鮮露荀拿破崙天使面$128」及 「香烤雞胸凱撒沙律$98」三個套餐。 我地大家都升級至法式龍蝦湯,先吃香烤雞胸凱撒沙律,份量大大份,而且雞胸數量亦唔少,雞胸肉上了塗抹大蒜粉、歐芹碎和鹽,好入味,雞胸肉條亦唔會好乾,加上濃濃的沙律醬,配上青綠沙律菜,特別開胃。 吃完前菜後「美國極黑豚肉眼扒$208」及「鮮露荀拿破崙天使麵$128」一齊上,可以邊吃肉及天使麵。 「美國極黑豚肉眼扒$208」因為朋友唔食牛,所以我地叫左豬,美國豚肉扒,肉質結實,入口無渣,而且脂肪比例剛好。配菜方面有沙律菜同薯仔,絕對認為要Share食,這樣可以試多

「美國極黑豚肉眼扒$208」
因為朋友唔食牛,所以我地叫左豬,美國豚肉扒,肉質結實,入口無渣,而且脂肪比例剛好。配菜方面有沙律菜同薯仔,絕對認為要Share食,這樣可以試多d唔同既款式。

「鮮露荀拿破崙天使麵$128」
平時去西餐廳食意粉,好怕份量好少,Plato好公道,份量絕對夠兩個人一齊分享,鮮露荀口感脆嫩,健康有益;我個喜歡吃天使麵,貪佢夠細滑卻富有嚼勁,整個天使麵食落去唔會令人覺得好漏,果然唔錯。

Plato 越夜越多人,我地本身1830 左右到,時間尚早,不是很多人,但到8點多的時候,餐廳開始滿坐了,果然大家都同我一樣,識飲識食識嗽呀。

2018-06-05 68 views
放lunch 試新野,被呢間餐廳個樣吸引住,上菜同服務好好,而且坐得舒服先來餐湯okay 啦!不過不失之後主菜,紅酒牛肋骨食之無味 棄之可惜!牛冇鮮味,碟飯個汁吾好食朱古力普通啦!總括而言,去呢間餐廳吾好食呢個餐,可能其他食物會好d比得百幾蚊要求當然要高d
先來餐湯okay 啦!不過不失

之後主菜,紅酒牛肋骨
食之無味 棄之可惜!
牛冇鮮味,碟飯個汁吾好食

朱古力普通啦!

總括而言,去呢間餐廳吾好食呢個餐,可能其他食物會好d
比得百幾蚊要求當然要高d
2018-06-03 65 views
星期六中午的光臨,這次是第二次來食,因為上次食完唔記得影相,所以沒有寫食評,不過上次係好食的,今日星期六,我唔知係唔係師傅輪班,今次食到既質素竟然是兩碼子事,因為午餐兩個set盛為2xx,所以我用一個高少少標準去寫。番茄忌廉湯濃濃的,酸酸的,幾開胃,餐湯來的,不用加錢海蝦雞肉忌廉長通粉海蝦ok,夠大隻,有挑腸,但較淡味,雞用雪藏味重,沒有其他味道,差,忌廉汁帶酸,配正常長通粉,七十幾蚊,性價比低西冷牛扒配意粉意粉用牛油炒過,好食,牛扒七成熟,煎過籠不是重點,重點是肉質好差,淋淋爛爛、似大家樂早餐牛扒厚身版,如果是60-70蚊,還講得通,但$128就真的要檢討一下了即磨咖啡味較淡,可以接受Ice Mocha朱古力味完全蓋過咖啡,跟餐加$10純粹善意意見,希望餐廳更進一步

番茄忌廉湯
濃濃的,酸酸的,幾開胃,餐湯來的,不用加錢

海蝦雞肉忌廉長通粉

西冷牛扒配意粉

即磨咖啡
味較淡,可以接受

Ice Mocha
朱古力味完全蓋過咖啡,跟餐加$10

純粹善意意見,希望餐廳更進一步
2018-06-02 53 views
好開心,今日食西餐兩人撐台腳💏,唔想去咁遠,於是網上搵到呢間,鬧市中的西餐廳❤。餐廳好有情調,燈光好柔和,坐得好舒服,叫左個二人餐,主菜龍蝦汁紅蝦天使麵+極黑豚肉眼扒。兩道主菜都好出色,龍蝦汁紅蝦天使麵🦐,啲麵吸收到龍蝦汁既湯底精華,天使麵麵質煙韌,真係好正丫。而極黑豚肉眼扒唔錯,好淋又軟又多汁,油脂豐富,容易咬,好滿足。💃🏼推薦大家來試下,好適合拍拖慢慢傾計既餐廳。服務員態度良好, 值得再黎!

推薦大家來試下,好適合拍拖慢慢傾計既餐廳。

服務員態度良好, 值得再黎!
2018-05-31 46 views
今日係同男朋友嘅記念日啊🤗佢帶咗我去食西餐👍🏻呢間餐廳喺油麻地同埋佐敦嘅中間位置左右平時都唔會去就睇吓佢今次揀咗間乜嘢餐廳同我慶祝啦!睇咗餐牌之後見到有個二人晚餐,主菜我哋揀咗安格斯牛扒七成熟同埋帆立貝松露飯小食方面揀咗炒雜菌沙律另外叫咗一個松露薯條仲有兩個龍蝦湯都只係加$18第一樣試上枱嘅係龍蝦湯呢度嘅龍蝦湯好香龍蝦味色澤亦都幾靚我哋都飲晒成碗 🤤🤤跟住就係炒雜菌沙律非常之香嘅牛油雜菌味同男朋友係咁鬥快食哈哈🤣下一道就係個安格斯牛扒七成熟切開有肉汁流出 唔會有血水好好味岩岩好👍🏻順便可以讚下男朋友揀得好😜跟住就係帆立貝松露飯我哋我哋兩個都係松露迷個飯一上枱我哋就爭住要食個飯嘅軟硬度適中 帆立貝好好味跟住就係松露薯條🍟除咗松露之外薯條上面嗰啲牛油片食落去超級香松露牛油味100分啦😝食完飯之後男朋友就送咗份禮物比我啦哈哈😄呢個紀念日又有好西食又有禮物收完美啊!!
今日係同男朋友嘅記念日啊🤗
佢帶咗我去食西餐👍🏻
呢間餐廳喺油麻地同埋佐敦嘅中間位置左右
平時都唔會去
就睇吓佢今次揀咗間乜嘢餐廳同我慶祝啦!

睇咗餐牌之後見到有個二人晚餐,主菜我哋揀咗安格斯牛扒七成熟
同埋帆立貝松露飯

除咗松露之外薯條上面嗰啲牛油片
食落去超級香松露牛油味100分啦😝
松露薯條

食完飯之後男朋友就送咗份禮物比我啦哈哈😄
呢個紀念日又有好西食又有禮物收完美啊!!
2018-04-26
安格斯牛扒
帆立貝松露飯
松露薯條
2018-05-20 89 views
今日出去旺角睇完戲 行左陣行 就去左一早book左台嘅Plato食晚餐餐牌選擇有好多 我地叫左個二人套餐 睇落幾抵食法式龍蝦湯好creamy味道幾濃郁得嚟唔會話好咸小食揀左英式炸魷魚圈即叫即炸熱辣辣 外脆內軟 魷魚好新鮮我地再自已加左個蜜糖汁BBQ雞翼雞皮燒到香脆加埋蜜糖汁好可口雞肉幾嫩口 黑松露帆立貝意大利飯帆立貝大大粒 食落好鮮好甜意大利飯好香黑松露味 每粒飯都索曬啲汁creamy 得嚟軟硬啱啱好美國極黑豚肉眼扒黑豚扒有成個拳頭咁大肉質幾嫩同埋幾juicy 入口幾易𡁻陪碟嘅薯仔整到好𣺉 凍latte凍cappuccino食完正餐當然要食埋甜品先完美Tiramisu is always my favourite!!好有水準!Blueberry cheesecake 個餅底幾實淨Size 啱啱好 食完都唔會話好漏 呢問餐廳真係好有水準 地方都算就腳 下次再嚟食下佢嘅意粉先
今日出去旺角睇完戲 行左陣行

呢問餐廳真係好有水準
地方都算就腳
下次再嚟食下佢嘅意粉先
2018-05-16 91 views
聽油尖旺嘅朋友講左好耐,位於有油麻地嘅呢間西餐質素唔錯,一直想黎試下,但係都唔經開呢頭,咁啱今日要過去郵政局攞嘢,終於可以一嘗這間西餐廳啦,今日好早就去到油麻地,所以11:30就去到呢間餐廳,我同朋友兩個人係第一台食客,餐廳裏面不太大,但環境幾好,我哋叫了兩個lunch set ,一個黑毛豬扒配意粉,另一個是西冷牛扒配飯,豬扒煎得幾香,肉質有點鞋,但都幾好食,朋友叫既牛扒雖然係薄牛扒,但味道都不錯,兩個人埋單都唔使200蚊,,真是高質抵食之選!
黑毛豬扒
西冷牛扒
黑毛豬扒
西冷牛扒
2018-05-08 96 views
今天特地早了收工,和羊媽媽都百老匯電影中心睇戲。差不多九點完場,大家都飢腸轆轆來到Plato, 幸運地不用等位就入坐了。我們點了兩個Dinner Set,再散點一份Parma Ham。 Parma ham很快就到了!一碟的份量不少,味道鹹香十足,還伴了一點沙律菜是日餐湯的味道沒有特別~主菜等了大約15分鐘就到了香煎青衣魚柳分量十足!魚的外皮煎得香脆,魚肉結實,配上蒜蓉牛油汁食非常搭配美國極黑豚肉眼扒上枱已聞到一陣香味!厚身的肉眼扒口感一流,啖啖肉!肉眼扒只是簡單調味已經非常滋味晚市套餐可以加錢配甜品所以這個Movenpick雪糕就出現了,為這簡簡單單的晚餐畫上圓滿的句號。

來到Plato, 幸運地不用等位就入坐了。

Parma ham很快就到了!

一碟的份量不少,味道鹹香十足,還伴了一點沙律菜

是日餐湯的味道沒有特別~

主菜等了大約15分鐘就到了

香煎青衣魚柳分量十足!
魚的外皮煎得香脆,魚肉結實,配上蒜蓉牛油汁食非常搭配

美國極黑豚肉眼扒上枱已聞到一陣香味!

晚市套餐可以加錢配甜品

2018-05-04
Dinner
Weekend行完旺角,朋友介紹Plato呢間西餐廳有水準,所以行去油麻地試下。黎到全場滿座。見個餐牌set dinner抵食吸引,所以叫左個set,另外再散叫個mussel。餐湯係忌廉湯,好creamy。Mussels好食,好大隻,粒粒都好飽滿,肉質好肥美,推介!!肉眼扒燒至表面焦香,肉質嫩腍而且有肉汁,肉味濃郁,好味推介!!鵝肝煎得啱啱好,外脆內軟好香口,好味!!意粉配埋d汁,正~。食物有水準,推介,會再encore!!

餐湯係忌廉湯,好creamy。

鵝肝煎得啱啱好,外脆內軟好香口,好味!!
意粉配埋d汁,正~。

食物有水準,推介,會再encore!!
鵝肝煎得啱啱好,外脆內軟好香口,好味!! 意粉配埋d汁,正~
2018-04-15
  • 西冷牛扒