2024-01-09 1750 views
2023年想補完之前未食既50 top pizza aisa個list不過首先食既係motorino屬於black sheep集團旗下餐廳雖然無上榜50 top pizza但米紙條片入面佢地聲稱當時香港未有人做正宗拿玻里火爐pizza而佢地就係第一間真假我就分辨唔到不過就去左同米紙唔同既灣仔店試下餐廳位置係船街即係bakehouse同神虎既後一條街見到五條友轉入去就係motorino無落場時間我地星期日大約三點半下午茶時間去到都只得一檯客係度我地坐門口窗邊二人檯雲石檯面張檯未算太細餐牌就無下午茶呢間係pizza專門店係無意粉提供既另外都仲有成頁酒menu米紙條片入面女師傅就話佢地磚爐係一半用煤氣一半用杏仁木黎烤焗pizza咁灣仔呢間都見到有個一樣樣既傳統磚爐座陣都無其他客好快就做起第一個margherita賣相幾好批邊比較厚不過同老母pizza一樣有致癌波波但批底豹紋唔算好明顯不過都做到一樣薄身同濕口係一塊好完整既pizza口感煙韌度都幾好但我覺得都係little napoli贏可能果日真係饑寒交迫掛另外果個雖然餐廳有calzone但就揀左更加特別既stella呢個星型既pizza好特
不過首先食既係motorino

係有d麻煩既
但呢間都值得再戰
可以再試下佢地既calzone
2023-05-28
$277.2 (Dinner)
TIRAMISU
2024-02-18 753 views
Bookmark 左好耐的餐廳 。但同期望有點落差,主要係服務同環境都令人卻步。 每人最少都要點一個套餐。前菜,一款點了:Polpette al sugoBraised Meatballs, Calabrian chili , Tomato Sauce肉丸有3粒,有肉味 ,很淋的肉丸,只是蕃茄醬太酸,也沒有蕃茄味。第二款是:Insalata Mista Mixed Greens, House Dressing沙律菜新鮮,爽脆主菜則是拿坡里Pizza傳統石窯即製,上色不太均勻,邊皮比平時吃到的還闊,但整體也做到外酥內濕。MargheritaTomato Sauce, Fior Di Latte , Basil, Pecorino鹹極重,幾乎只吃到鹹味,帶一點點酸,應該來至蕃茄。雖有芝士成份,但芝士味不太出可取是外皮的薄餅包,面是烘得酥脆,同時保持中間軟熟濕潤。即使凍了再吃,也是煙韌。pizza 中間的餅底做到很薄。可是,不過是搓得不均勻,部分是中空。亦有部分烘得太燶,吃到有苦味。從以上2點,可見廚師對食物有多不用心。Soppressata Piccante Tomato Sauce, S
Bookmark 左好耐的餐廳 。
但同期望有點落差,主要係服務同環境都令人卻步。
每人最少都要點一個套餐。
前菜,一款點了:Polpette al sugo
前菜
前菜:Polpette al sugo
肉丸有3粒,有肉味 ,很淋的肉丸,
只是蕃茄醬太酸,也沒有蕃茄味。

第二款是:Insalata Mista
前菜:Insalata Mista
Mixed Greens, House Dressing
沙律菜新鮮,爽脆

主菜則是拿坡里Pizza
傳統石窯即製,上色不太均勻,
邊皮比平時吃到的還闊,
但整體也做到外酥內濕。

Margherita
鹹極重,幾乎只吃到鹹味,
帶一點點酸,應該來至蕃茄。
雖有芝士成份,但芝士味不太出
可取是外皮的薄餅包,
面是烘得酥脆,同時保持中間軟熟濕潤。
即使凍了再吃,也是煙韌。
pizza 中間的餅底做到很薄。
可是,
margherita
不過是搓得不均勻,部分是中空。
margherita

亦有部分烘得太燶,吃到有苦味。
從以上2點,可見廚師對食物有多不用心。

Soppressata Piccante
Tomato Sauce, Spicy Salami, Fior Di Latte, Garlic, Fresh Chili, Oregano, Pecorino
芝士味較前一款pizza 濃
蒜頭散發出香氣,
而辣椒有辣味,帶點點辣,令味道有層次
不會只有鹹味。

pizza 口感是我喜歡的,但味道則有大大進步空間,或只是不符我的個人口味,但這餐廳是不會回頭之選,尤其考慮過其服務態度及用餐環境。
Other Info. : 一早已訂座 ,但仍被安排坐在一個陜小的2人枱,夾在2張3-4人枱的中間,環境焗促陝迫,枱面的位置又不夠大,放了2個前菜和水杯,基本上沒有位置再放2個pizza.  一來我們就遇上一位不負責任的待應,我們一坐下,便問我們要Still Water OR Sparkling water,雖然多數餐廳的Sparkling water都是需要另外加錢,但他完全好causal地問,令我們以為會有free 的Sparkling water供應,直到佢拎支支裝有氣水出嚟就知道, 我們真的誤會了,就這樣我們這頓飯就多付了$7x,這就是沒有查證的代價,不過令我們最不憤的是,官網顯示的有汽水價格為$48,但我們卻要付$7x 。  然後不幸的我們再遇上沒有禮貌的待應生,第一二次舉手,他直行直過,視我們如無物,第3次舉手,終於走來為我們下單,但第一句,並不是問你要甚麼,而是悔氣地說「I CAN SEE YOU」.
2024-02-06
$230 (Lunch)
2024-04-28 0 views
Walking in to an authentic pizzateria, it gave a cozy, warming and welcoming vibe. Friendly staff immediately led us to our seat and served us water. Staff friendly reminded us their size of pizza when considering the food choice.We ordered their caprese and margerita to share. Caprese was definitely a good pick to start today's meal. Loaded juicy cherry tomatoes well coated with the drizzled high quality olive oil. Soft moist and gooey burrata added extra creaminess and milky flavour. The toppe

Caprese was definitely a good pick to start today's meal. Loaded juicy cherry tomatoes well coated with the drizzled high quality olive oil. Soft moist and gooey burrata added extra creaminess and milky flavour. The topped basil leaves gave a hint of earthiness. Absolutely loving it. Couldnt resist to keep having a big scoop until finishing the whole dish.

Margerita was absolutely promising. Very authentic. Slight burnt edges gave a hint of smokines while dough was soft with a mild yeast flavour. Combining with the sweet marinara flavour and the melty cream mozzarella. Chef mastered the simplest authenticity. Light and indulgent.

After a bit of chitchatting, we decided to order their tiramisu and their Italian orange chocolate tart.
Tiramisu was spot on. Hint of espresso flavour with a creamy cocoa mascarpone cream. Smooth crème with an espresso soaked sponge. Absolutely delicious. Espresso is always the perfect match with cocoa.
The Italian orange chocolate tart (I forgot its actual dish name) was extraordinary. As a chocolate lover, this is a heavenly food. Brownie flavour but lighter. Not as dense hut rich. Love the chopped nuts for a crunch. Dark chocolate paired perfectly with the zesty flavour. Absolutely loving it.

As my friend was in a rush catching a plane after, the whole dining experience was quite rush. I will definitely come back for a better tasting experience and definitely trying out more starters. Well done!
Type of Meal
Dinner
2024-01-30 665 views
好多人話💬🗯️💬呢度嘅薄餅好出色😍🏆仲話贏咗上環有🌎世界排名個間🤭既然講到咁好食🤤咁唔試吓點對得住自己🤣🤣一於約幾個好朋友去👫👫本身嗰日天氣勁凍,但因為入面有個大焗爐🔥🔥所以餐廳內氣溫好暖😌首先叫咗杯白酒飲🍸入口清甜配咗店員推介嘅小食一齊食🍤🍤🍤好match ~~呢份蝦好好味🤤最正係佢個汁🦐💦💦店員都話,就算蝦食晒🫦點都要留低碟汁可以拎黎點薄餅食😮👍🏻黎到主角 #薄餅 #🍕一黎到,見到薄餅面&底都有燒焦嘅痕跡🏁以為食入口會好苦點知,一d都冇🤨而且好好食🤤薄餅入口好軟熟😍😍中間嘅醬料超多🧀🍅🥓用手拎起你會覺得重身🏋🏼‍♀️而且焗得一d都唔乾👍🏻餅底好濕潤,芝士好濃郁🫕而辣肉腸個份好夠辣🌶️兩隻味我都好鐘意😍😍佢呢度一件薄餅會分到四份✌🏻✌🏻For 幾個朋友share唔係好大份店員話,佢哋意大利人🇮🇹其實平時係一個人食一個pizza 唔會分,所以意大利薄餅通常唔會造得太大個(全個用膳過程店員都好nice 🫶🏼)最後,享受埋兩甜品🍫🍮☕️榛子醬薄餅,勁甜我食1/10已經好足夠😂總結😁食完呢度嘅薄餅🍕反唔到轉頭🫢食唔翻其他餐廳嘅薄餅呢間嘅pizza 真係天花板😎💯
好多人話💬🗯️💬

首先叫咗杯白酒飲🍸入口清甜
配咗店員推介嘅小食一齊食🍤🍤🍤
好match ~~呢份蝦好好味🤤
最正係佢個汁🦐💦💦
店員都話,就算蝦食晒🫦
點都要留低碟汁
可以拎黎點薄餅食😮👍🏻

黎到主角 #薄餅 #🍕
一黎到,見到薄餅面&底都有燒焦嘅痕跡🏁
以為食入口會好苦
點知,一d都冇🤨
而且好好食🤤
薄餅入口好軟熟😍😍
中間嘅醬料超多🧀🍅🥓
用手拎起你會覺得重身🏋🏼‍♀️
而且焗得一d都唔乾👍🏻
餅底好濕潤,芝士好濃郁🫕
而辣肉腸個份好夠辣🌶️
兩隻味我都好鐘意😍😍

佢呢度一件薄餅會分到四份✌🏻✌🏻
For 幾個朋友share唔係好大份
店員話,佢哋意大利人🇮🇹
其實平時係一個人食一個pizza
唔會分,所以意大利薄餅通常唔會造得太大個
(全個用膳過程店員都好nice 🫶🏼)

最後,享受埋兩甜品🍫🍮☕️
榛子醬薄餅,勁甜
我食1/10已經好足夠😂

總結😁食完呢度嘅薄餅🍕
反唔到轉頭🫢食唔翻其他餐廳嘅薄餅
呢間嘅pizza 真係天花板😎💯
2023-08-14 2257 views
呢度既pizza係出名,佢個爐係為pizza而設,所以鐘意食pizza 既可以一試。佢餐牌小食既選擇不多,約6款左右, 我哋點左個沙律, Parma ham 拼盤, 蝦小食,tomato with cheese,一個pizza 同埋2個甜品。個Parma Ham 拼盤比想像中大份,有3-4款既Ham, 仲有麵包配埋比你,最出色既小食係個蝦, 好香garlic, 個汁點麵包好好食,我哋食晒麵留起個汁點pizza既包。佢個pizza 個底好薄,所以口感比較林,而個邊既包係好好食,但有少少燶,不過都不影響味道。最後甜品叫左榛子醬pizza 同埋Tiramisu, 個棒子醬pizza 好食, 佢個餅底同咸既pizza 唔同,好似酥皮質地好好食,而tiramisu 酒味較濃,但無同佢講有人生日,就會有人唱歌,又有果汁酒比我地飲,但個果汁酒個酒精味好重,如愛烈酒人士應該鐘意。整體小食同甜品都不錯,pizza口感都好食,但個邊位就有少少燶。

2023-08-03
Celebration
Birthday
2023-07-23 1832 views
逛完📕展後,找了一間用大大座Stone oven烤,又專係吃🍕🍕的餐廳用餐。入到去,我哋安排坐喺oven隔離。坐左一陣已feel到陣陣熱氣湧出來。期間我哋有主動要求調位,但侍應回應:Sorry…..those 2 tables have been reserved.(所以整個Lunch 真係🔥🥵動感lalalala,加上餐廳不太夠冷氣)我🤔️:大家都係二人枱,人哋又未到。個人感覺係「蝦」我哋。其實近oven個位置,又係走廊位,建議不應招待客人。今日我哋主打點了個Black series lunch promotion:有salad,每人一個pizza。我哋order 咗呢兩個🍕🍕🍕🍕:- MARGHERITA- SOPPRESSATA PICANTE雖然個邊皮係幾燶,但個dough 好煙韌,好。而且個🍕底好靚,有豹紋 👍👍👍。個MARGHERITA🍕🍕好好味😋,吃到羅勒🌿葉的清香味道及mozzarella的奶味。但小心點:SOPPRESSATA PICANTE🍕🍕的辣肉超 🌶️ 辣,辣到雙👄腫左,味道係有少少偏咸,但都好味。整體上,它們的🍕🍕質素真的不錯。👍👍👍

入到去,我哋安排坐喺oven隔離。

我🤔️:大家都係二人枱,人哋又未到。個人感覺係「蝦」我哋。

其實近oven個位置,又係走廊位,建議不應招待客人。

我哋order 咗呢兩個🍕🍕🍕🍕:
- MARGHERITA
- SOPPRESSATA PICANTE

雖然個邊皮係幾燶,但個dough 好煙韌,好
。而且個🍕底好靚,有豹紋 👍👍👍。

整體上,它們的🍕🍕質素真的不錯。👍👍👍
2023-07-22
$140 (Lunch)
2023-07-13 1458 views
午餐時間黎到一入去見到廚房大大個烤爐!即烤Pizza! 充滿期待!!!既然出名食pizza所以一於點晒menu上的四款pizza前菜選擇了Parma ham + mozzarella對於前菜我好滿意, 份量十足! 味道不錯!四款PIZZA黎到啦!說實在我已分唔到邊個打邊個只可以講, 每個都有特別燶位! 燶到黑晒既位其實佢每個出爐的PIZZA, 你都會聞到陣陣燶味所以我們都無乜點食邊位而除左燶之外, 主要嘅味就係咸係好咸! 咸到要係咁飲水!呢到既Pizza應該唔太岩香港人口味望下周圍原來好多都係外籍人士可能真係口味唔同, 我們覺得燶味佢地可能覺得有風味
午餐時間黎到
一入去見到廚房大大個烤爐!
即烤Pizza! 充滿期待!!!

既然出名食pizza所以一於點晒menu上的四款pizza
前菜選擇了Parma ham + mozzarella
對於前菜我好滿意, 份量十足! 味道不錯!

四款PIZZA黎到啦!
說實在我已分唔到邊個打邊個
只可以講, 每個都有特別燶位! 燶到黑晒既位

其實佢每個出爐的PIZZA, 你都會聞到陣陣燶味
所以我們都無乜點食邊位
而除左燶之外, 主要嘅味就係咸
係好咸! 咸到要係咁飲水!
呢到既Pizza應該唔太岩香港人口味
望下周圍原來好多都係外籍人士
可能真係口味唔同, 我們覺得燶味
佢地可能覺得有風味
Type of Meal
Lunch
2023-07-05 1151 views
灣仔船街有一間pizza店每次街過都好想試,今次約埋一班朋友一齊食餐飽!Motorino秉承住意大利Pizza嘅誕地拿坡里傳統,用特製嘅STEFANO FERRARA烤爐喺90秒內用超高溫烤製自家薄餅,令每一塊薄餅受熱均勻,焗出外脆內軟嘅口感。當日點嘅前菜同Pizza都非常好味,份量亦都好多,建議3-4人去食咁就可以試到多啲口味自家製沙律 INSALATA MISTA $108MIXED GREENS, HOUSE DRESSING巴馬火腿伴芝士 PROSCIUTTO DI PARMA E MOZZARELLA $178意式火腿PARMA HAM/水牛芝士MOZZARELLA DI BUFALA意式卡布里沙律 CAPRESE $168番茄TOMATO/水牛芝士BURRATA/羅勒葉BASIL瑪格麗特 MARGHERITA $188番茄醬TOMATO SAUCE/牛奶芝士FIOR DI LATTE/羅勒葉BASIL/羊奶芝士PECORINO意式辣肉腸 SOPPRESSATA PICANTE $208番茄醬TOMATO SAUCE/辣肉腸SPICY SALAMI/牛奶芝士FIOR DI L

自家製沙律 INSALATA MISTA $108
MIXED GREENS, HOUSE DRESSING

意式卡布里沙律 CAPRESE $168
番茄TOMATO/水牛芝士BURRATA/羅勒葉BASIL

瑪格麗特 MARGHERITA $188

番茄醬TOMATO SAUCE/辣肉腸SPICY SALAMI/牛奶芝士FIOR DI LATTE/辣椒CHILI/香蒜GARLIC/牛至OREGANO/羊奶芝士PECORINO
  • Margherita Pizza
2023-06-06 934 views
一早打咗去訂位,所以唔駛等位。呢間意大利餐廳都幾有意大利風味,味道同我去意大利旅行食嘅味道差唔多,份量都唔算少,啱晒大食嘅我。價錢都可以接受,未至於好貴,所以我下次都會再幫襯。
2023-06-05
👨🏻‍🍳🤳🏻Polpette al sogo (Braised meatballs, tomato sauces) 👨🏻‍🍳🤳🏻 Soppressata Piccante (with Insalata Mista served for free)👨🏻‍🍳🤳🏻Pizza Alla Nutella肉丸食得出係homemade, 肉碎均衡個醬汁好食好鮮個staff好nice 話free個沙律俾我地配pizza一定好好食咁話😳有菜我一定歡迎🥹 個pizza係薄軟身厚脆邊 我鍾意🥹🥹🥹🔥鋪滿面料 cheese香濃唔滯 sauce夠開胃 個辣肉好肉唔會超乾 🤍見大家都推tiramisu 但我覺得佢個pizza咁好食配Nutella 應該真係超好食所以揀咗pizza alla nutella 😛😛好食就唔洗講🫶🏻🔥特別嘅係佢每塊都配咗blueberry yogurt 🫐😳👍🏻 好醒嘅配搭微酸嘅yogurt中和翻nutella嘅甜 味道層次豐富咗 真係好好食 應該要上熱門‼️
👨🏻‍🍳🤳🏻Pizza Alla Nutella
Polpette al sogo

肉丸食得出係homemade,
肉碎均衡個醬汁好食好鮮

Pizza  alla  Nutella
Pizza  alla  nutella
  • Meatball
2023-05-06 960 views
星期五happy Friday想同朋友食好啲,開心傾吓計,於是乎就去咗呢間據聞環境幾舒服的意大利餐廳,有預先訂位,所以唔使點等位已經入到去,餐廳闊落幾好坐,燈光暗暗地幾有氣氛我們點了兩款薄餅,蕃茄肉丸同埋Tiramisu~薄餅非常好食,芝士味香濃,但略嫌稍微有點薄,但整體嚟講非常不錯。蕃茄肉丸蕃茄味道非常濃厚,帶出蕃茄酸甜香味,但是肉丸稍為有點硬身美中不足。Tiramisu非常好食,香濃軟滑非常推薦。

我們點了兩款薄餅,蕃茄肉丸同埋Tiramisu~

📍 𝗠𝗼𝘁𝗼𝗿𝗶𝗻𝗼 / 灣仔 / 中環在港品嚐拿坡里pizza🍕超鬆軟厚批邊!Black Series Blowout $208✧ Prosciutto Di Parma✧ Margherita✧ Il Calzone✧ Tiramisu +$48之前black series全線餐廳都做緊優惠menu人均220就食到好食pizza( ◠‿◠ )是happy der份量同平時menu嘅一樣 超巨型🥹薄餅邊係厚但唔係好乾 麵糰算係好鬆軟!料方面最愛parma ham口味 超多ham好正🥰Il Calzone (半月型) 就稍嫌質地偏乾🫢唔建議員工都係超級free style嘅外國人 餐廳氣氛不錯但嚟呢度預咗只係不斷食pizza 會好飽好膩🥲回頭指數😼2.5/5(pizza愛好者可戰 \(//∇//)\
📍 𝗠𝗼𝘁𝗼𝗿𝗶𝗻𝗼 / 灣仔 / 中環
在港品嚐拿坡里pizza🍕超鬆軟厚批邊!

Black Series Blowout $208
✧ Prosciutto Di Parma
✧ Margherita
✧ Il Calzone
✧ Tiramisu +$48

之前black series全線餐廳都做緊優惠menu
份量同平時menu嘅一樣 超巨型🥹
薄餅邊係厚但唔係好乾 麵糰算係好鬆軟!
料方面最愛parma ham口味 超多ham好正🥰
Il Calzone (半月型) 就稍嫌質地偏乾🫢唔建議
員工都係超級free style嘅外國人 餐廳氣氛不錯
但嚟呢度預咗只係不斷食pizza 會好飽好膩🥲

Prosciutto Di Parma
Il  Calzone
Prosciutto Di Parma
2023-01-31 1375 views
真係唔知佢想點,店舖賣點係pizza但主要做酒吧,食物已經造得唔算好好,仲要俾嘈雜環境搞到食得好唔舒服,完全享受唔到食物。Margherita- 唔知好彩係用石爐,定係浪費咗用石爐,有香味但餅邊唔夠香脆。茄醬比例太多令到只有茄醬味,金不換香味出不到來,芝士比例上亦不夠,影響咗口感。八爪魚沙律- 八爪魚口感不錯,份量少了些。燒雞亦- 烤得很香,配菜也夾,果然是酒吧擅長造雞亦,所以份量也少了些。其實食物還可以,給了劣評是因為不會再來。這個價錢在中上環有好吃好多的pizza及八爪魚沙律、另外去酒吧亦不會選這間。
真係唔知佢想點

Margherita- 唔知好彩係用石爐,定係浪費咗用石爐
Margherita

八爪魚沙律- 八爪魚口感不錯,份量少了些。
Calamari Al Forno

Alette Di Pollo

2022-12-23 1353 views
Motorino係一間正宗意大利式拿波里薄餅店,屬於black sheep旗下嘅餐廳,係灣仔同中環都有分店,亦係香港首間採用Stefano pizza專用窯爐,係460度高溫下只需要短短90秒就烤好一個pizza🍕作為香港最佳pizza專門店之一,水準的確有返咁上下👍🏻前菜Shrimp Scampi估唔到有驚喜🦐大蝦爽口彈牙,簡單用橄欖油爆香蒜蓉、香草、鹽調味,點薄餅食係不得了😍Poloette Pizza微辣口感令蕃茄醬冇咁單調🌶️麵團相當唔簡單,烤好嘅pizza唔止有炭燒香味,pizza皮薄得嚟有口感,邊皮有厚度但熱辣辣食係勁軟熟,不過pizza一定要趁熱食,攤凍咗就會濕咗冇咁好食!LA Stella係一個星形薄餅,用Fior di latte,ricotta, burrata三款芝士同意式火腿配上開心果醬製作而成🧀正所謂睇得唔食得,餐廳唔會幫你切,要靠自己自由發揮,所以切嘅時候有啲狼狽。我唔係芝士迷,老實講係唔錯嘅,薄餅皮會比普通pizza厚身少少,食完一塊已經膩咗🤫兩個人食係有啲吃力,同埋攤耐咗麵包感會重咗😌整體來講,食物質素高質,只係食個pizza都要$500pp(連🍷),雖然

整體來講,食物質素高質,只係食個pizza都要$500pp(連🍷),雖然食得超飽,但價錢就令我有啲退腳🤣

Shrimp Scampi $158
Poloette Pizza $208
LA Stella $238
Tiranisu $91
2022-12-21 890 views
最近聽講灣仔有間拿波里pizza好出名,難得今日收早一於去買個外賣上朋友公司慢慢嘆🤡本身想叫多幾樣野,但係我哋都係眼闊肚窄既人,所以今次就整係試左個pizza😂😂😂.意大利辣肉腸薄餅 $208Pizza既餡料有蕃茄醬,辣肉腸,牛奶芝士,辣椒,香蒜,奧勒岡香草同羊奶芝士。由於係外賣關係職員將芝士粉同辣椒粉分開放,可以根據自己喜好調味。pizza係接單後再放入窯爐烘烤90秒!pizza賣相吸引,見到就覺得好食😂餅底比較薄身批邊有少少硬,蕃茄醬+辣肉腸+芝士係絕配再配上辣椒好惹味!辣椒有少少辣,鐘意食辣既朋友一定要試啊

意大利辣肉腸薄餅 $208
TakeAway