2022-12-23 1356 views
Motorino係一間正宗意大利式拿波里薄餅店,屬於black sheep旗下嘅餐廳,係灣仔同中環都有分店,亦係香港首間採用Stefano pizza專用窯爐,係460度高溫下只需要短短90秒就烤好一個pizza🍕作為香港最佳pizza專門店之一,水準的確有返咁上下👍🏻前菜Shrimp Scampi估唔到有驚喜🦐大蝦爽口彈牙,簡單用橄欖油爆香蒜蓉、香草、鹽調味,點薄餅食係不得了😍Poloette Pizza微辣口感令蕃茄醬冇咁單調🌶️麵團相當唔簡單,烤好嘅pizza唔止有炭燒香味,pizza皮薄得嚟有口感,邊皮有厚度但熱辣辣食係勁軟熟,不過pizza一定要趁熱食,攤凍咗就會濕咗冇咁好食!LA Stella係一個星形薄餅,用Fior di latte,ricotta, burrata三款芝士同意式火腿配上開心果醬製作而成🧀正所謂睇得唔食得,餐廳唔會幫你切,要靠自己自由發揮,所以切嘅時候有啲狼狽。我唔係芝士迷,老實講係唔錯嘅,薄餅皮會比普通pizza厚身少少,食完一塊已經膩咗🤫兩個人食係有啲吃力,同埋攤耐咗麵包感會重咗😌整體來講,食物質素高質,只係食個pizza都要$500pp(連🍷),雖然

整體來講,食物質素高質,只係食個pizza都要$500pp(連🍷),雖然食得超飽,但價錢就令我有啲退腳🤣

Shrimp Scampi $158
Poloette Pizza $208