Cp平價之選-日食🌟荃新天地芝士🧀年糕日本芝士年糕,超受歡迎,熱食時軟棉棉,內函加了日式芝士,入口時彈口彈口既口感,好好味☺️雜錦天婦羅🍤雜錦天婦羅咬落不油,多汁,炸蝦肉質鮮嫩,好味在於做琴日式天婦羅專用嘅粉漿,炸完一啲都吾厚,薄薄一層包裹食材!不油腻。爽口!香脆!富士山🗻櫻花蝦茄子🍆燒居酒屋日式燒茄子 · 將茄子切成容易食用的大小 ,表面鋪滿櫻花蝦及日式燒醬,回味無窮,啱晒重口味嘅食家。大家留意返;座位供應有限, Walk in要安排早啲時間嚟食啊!古今二 - 荃灣荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖Openrice:https://bit.ly/3bLTbAGShop 116, 1/F, Citywalk 1, Yeung UK Road, Tsuwn Wan, NTTel: 3188 2088
Cp平價之選-日食🌟荃新天地

古今二 - 荃灣
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
Tel: 3188 2088
2024-03-08 55 views
已經第三次嚟食,古今二嘅卷物令人好回味!呢間餐廳除了有傳統的壽司之外,裏面嘅菜式仲有創意壽司,好啱坐低聚會傾計,餐廳裝修好靚,用嚟打卡都好適合。彩虹卷 $116一條彩虹卷的配料包括三文魚刺身、牛油果、青瓜和蟹柳,這個配搭不僅外觀賣相好,而且非常符合我的口味!清酒煮蜆 $128一上桌就能聞到濃郁的清酒香氣,湯頭清甜,除了大大塊的蜆肉之外,還加了海藻、菇等配料。每一隻蜆肉都非常肥美又清甜又無沙,令人食指大動。湯底加了海帶布、洋蔥和菇,清甜可口,非常美味。芝麻雞翼$38非常脆皮的雞翼,翼位的肉質非常嫩滑,味道也非常入味。超級龍卷風$88每一個壽司內都有炸蝦、芝士、鰻魚和脆片,每一口都非常滿足。一盤有八個壽司,份量非常足夠,加上少許酸酸的汁作調味,整個菜式不會太膩口。古今二地址:荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

彩虹卷 $116

清酒煮蜆 $128

芝麻雞翼$38
非常脆皮的雞翼,翼位的肉質非常嫩滑,味道也非常入味。

超級龍卷風$88

古今二
地址:荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
2024-03-07 57 views
除了觀塘分店外其餘我都試過了, 不知以為我是大粉絲 🤣 雖然三間出品也不錯, 不過也有高低之分, 總結時再告訴大家那一間我覺得最好 🤭 雖然吃過多次, 不過每次吃的幾乎不一樣。清酒煮蜆 $88有不少蜆肉, 大小恰當, 酒味相對一般濃, 加了牛油一起煮, 蠻鮮甜的, 最重要就是蜆肉裡沒有沙的, 很讚! 👍🏻金龍卷 $98芝蛛卷 $96卷物是古今其中一個最大賣點, 做法別出心裁 🫶🏻 今次這兩款實際是炸🍤卷跟軟殼蟹卷, 擺盤漂亮, 金龍卷拆開兩邊, 炸蝦非常脆口, 咬下去時發出咔嚓聲, 飯面放了三文魚, 再上面有千島沙律醬, 沙律醬加得妙, 能提升味道和層次! 至於軟殼蟹比炸蝦稍為遜色, 紫菜都有點淋, 中間有牛油果, 蟹柳與青瓜做配料, 也很豐富, 牛油果可以減退油膩感, 而兩款比較之下金龍卷出色 😁雜錦天婦羅 $88有好多款式, 包括炸蝦, 日本迷你紫薯與秋葵, 剛剛炸好一定要立刻食, 脆口就必然, 同時不太油膩 ☺️ 蝦肉彈牙, 秋葵炸後沒有滑潺潺的感覺, 口感彷如蟹柳, 迷你紫薯最有驚喜, 非常甜, 一咬便溶 😋雖然試了很多次, 卷物仍然不會嫌棄 🤭 而多間入面我認為尖沙咀The O

清酒煮蜆 $88

金龍卷 $98
芝蛛卷 $96

金龍卷, 蜘蛛卷

金龍卷, 蜘蛛機

雜錦天婦羅 $88

雜錦天婦羅

雜綿天婦羅

雖然試了很多次, 卷物仍然不會嫌棄 🤭 而多間入面我認為尖沙咀The One味道最佳, 亦是我第一間去的古今。

2024-02-27
  • 蜘蛛機
  • 蜘蛛卷
  • 金龍卷
2024-03-04 42 views
衛生欠佳,晚市食食下有小強係枱面出現通知職員隨後有主動安排調枱網上好多好評讚卷物,味道ok但比起出面一般卷物嘅size細海鮮鍋成300蚊但得菜,豆腐同急凍海鮮,唔太值咁貴,北寄貝好韌好似咬緊橡膠問咗職員先知可以追加烏冬,$28一份稻庭烏冬,夠三至四人食另外本menu冇標示價錢,要掃qr code先睇到每樣食品嘅價錢要睇Menu先知啲卷物有咩材料,跟住又要認住個名睇返QR code先知價錢,有d麻煩客人
衛生欠佳,晚市食食下有小強係枱面出現
通知職員隨後有主動安排調枱

網上好多好評讚卷物,味道ok但比起出面一般卷物嘅size細
問咗職員先知可以追加烏冬,$28一份稻庭烏冬,夠三至四人食

2024-03-03
2024-03-04 37 views
新食過唔少次古今二,但係每一次都會諗起佢極具創意既料理方式同埋搭配!黎得古今二就預食一啲同平時完全唔同既日式料理,推薦想要呢種創新體驗既朋友一定要試試!😍 煙花($79)用上辣味三文魚同埋辣味吞拿魚以及脆片,食落層次十足,味道都好新式!😋 金龍卷($98)金龍卷既中間係炸蝦,表面係三文魚同埋小小既蛋黃醬,味道好融洽,啱啱好! 😗 龍捲風沙律($76)龍捲風沙律以生菜作為基底,搭配埋蟹柳、中華沙律、蟹籽,特點係用咗薯片整成一個龍捲風既樣。睇樣新奇之餘、口感都好match!值得一試。😜 自家玉子燒($55)玉子燒本身已經好鮮甜,表層仲有燒到好脆既焦糖,完全可以當係甜品黎食,一口一個so easy!🤩 炸雞軟骨($66) 雞軟骨炸到好香脆,小小既鹽令到成個味道提升咗唔少!🥳

煙花($79)

金龍卷($98)

龍捲風沙律($76)

自家玉子燒($55)

炸雞軟骨($66)
雞軟骨炸到好香脆,小小既鹽令到成個味道提升咗唔少!🥳

2024-02-29 47 views
今晚去咗古今二食飯,食物都幾特別。炸軟殼蟹壽司:這道炸軟殼蟹壽司將傳統的日本壽司和西方炸餅的理念完美結合,為味蕾帶來一場絕妙的舞踏。蟹肉鮮嫩多汁,外層的炸麵糊則脆爽可口。每一口都能感受到蟹肉的鮮美滋味,同時炸麵糊的香脆質感也使整道菜更加有趣。配上酸甜的壽司飯,營造出口感的層次感,令人回味無窮。煎餃子:這些煎餃子是完美的例子,展現了中國烹飪的精髓。金黃酥脆的外皮包裹著鮮美的餡料,每一口都彷彿帶領著你進入一次美食的盛宴。餡料的味道豐富多樣,口感細膩。在咬下的瞬間,餡料的鮮味在口中散發開來,令人愉悅。而煎餃子的煎至金黃的外皮,更是增添了一份香脆的享受。這道煎餃子絕對是讓人難以抗拒的美味。蝦天婦羅:蝦天婦羅是日本料理中的經典之一,而這道蝦天婦羅絕對是一個令人驚豔的選擇。蝦子鮮嫩彈牙,外層的天婦羅麵糊則酥脆可口。每一口咬下去,蝦子的鮮美與麵糊的香脆完美結合,帶來了口感上的極致享受。蝦天婦羅的製作過程需要高超的技巧,而這道菜絕對展現了廚師的精湛功夫。配上醬油或是蘸醬,更能提升整道菜的風味。這道蝦天婦羅讓人感受到日本料理的精髓,絕對值得一試。
今晚去咗古今二食飯,食物都幾特別。

炸軟殼蟹壽司

煎餃子:

蝦天婦羅:
2024-02-29 35 views
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈連鎖日本料理店✨主打日式創意卷物傳統刺身壽司吃得多 今次來點新意試試創意卷物 位於荃新天地的古今二係主打卷物的日式餐廳 除咗卷物外 有刺身 壽司 鐵板燒 天婦羅等提供 定價合理 窗邊座位更可觀望到荃灣街景 感覺relax~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜ 煙花 $79 (7.8/10)卷物以辣味吞拿魚 辣味三文魚及脆片組成 表面放上蟹籽作點綴 賣相挺吸引的🤩吞拿魚蓉綿密加上三文魚的味蕾沖擊 幾有新鮮感𐂐 ⠜ 金龍卷 $98 (7.8/10)金龍卷有齊炸蝦 三文魚 芝士 外表似足條龍🐉表面有沙律醬做點綴 三種食材混合在一起毫無違和感 係多重滋味享受𐂐 ⠜ 龍卷風沙律 $76 (8/10)份量好多!!生菜沙律加入蟹柳絲 蟹籽及脆片 啖啖蟹柳絲 還有脆卜卜的蟹籽脆片口感豐富😋配以秘製辣沙律醬 作為前菜十分醒胃𐂐 ⠜ 古今日式煎餃 $56 (7.5/10)味道中規中矩 餃子勝在皮夠薄 煎得香脆𐂐 ⠜ 日式章魚小丸子 $48 (7/10)一碟有5粒 灑滿紫菜 木魚絲作點綴 裡面有一粒小章魚🐙┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

連鎖日本料理店✨主打日式創意卷物

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜ 煙花 $79 (7.8/10)
吞拿魚蓉綿密加上三文魚的味蕾沖擊
幾有新鮮感

𐂐 ⠜ 金龍卷 $98 (7.8/10)
三種食材混合在一起毫無違和感 係多重滋味享受

𐂐 ⠜ 龍卷風沙律 $76 (8/10)
配以秘製辣沙律醬 作為前菜十分醒胃

𐂐 ⠜ 古今日式煎餃 $56 (7.5/10)
味道中規中矩 餃子勝在皮夠薄 煎得香脆

𐂐 ⠜ 日式章魚小丸子 $48 (7/10)
一碟有5粒 灑滿紫菜 木魚絲作點綴
裡面有一粒小章魚🐙
2024-02-29 27 views
幾年前喺將軍澳返工,有食過兩次觀塘的古今二,咁啱發現荃灣都開左,有啲懷念,就去食多次彩虹卷 $116一條彩虹送到上嚟,配料有三文魚刺身、牛油果、青瓜同蟹柳,呢個配搭賣相好睇,又啱我口味!蜘蛛 $96呢款卷物都好有創意,用軟殼蟹、青瓜、牛油果同蟹柳做配料,軟殼蟹腳嘅拼合,又幾似隻蜘蛛!清酒煮硯 $128送上嚟就聞到一股好香嘅清酒味,湯好清甜,除左大大粒嘅硯,仲有海藻、菇做配料。硯肉好肥美,仲要冇沙芝士年糕 $26芝士年糕外面金黃香脆,裏面軟糯,一咬濃郁的芝士即刻流出嚟,值得試下!

彩虹卷 $116

蜘蛛 $96

清酒煮硯 $128

硯肉好肥美,仲要冇沙

芝士年糕 $26

2024-02-26
2024-02-27 29 views
🔸金龍卷   $98三文魚、炸蝦芝士8枚卷物擺盤成一條 飛騰嘅金龍形狀,好應節又好靚,卷物係即叫即做,不但食材新鮮,餐廳特別悉心擺盤,襯出好美觀賣相, 食落口感豐富,卷物外面軟糯裏面就係脆卜卜嘅天婦羅,混合三文魚嘅鮮甜味同埋鹹香嘅炸蝦,相當滋味😚味道:8/10性價比:8/10🔸煙花6件   $79辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片呢個卷物又係玩口感多層次,味道唔算辣,兩種魚肉碎用料新鮮都有魚肉嘅自然甜味,卷物上面放咗啲明太子,食落爽口,整體係味道清清哋嘅飯團。味道:7/10性價比:7/10🔸古今日式煎餃6隻   $56餃子即叫即煎,餃子皮煎得好香口,蘸上餃子醋就可以品嚐到日式煎餃酸酸咸咸美味。味道:7/10性價比:7/10🔸清酒煮蜆   $128 用嗰大銅鍋盛起數十枚大蜆,經清酒快煮熟,酒味已經揮發咗,粒粒蜆肉都相當飽滿,跟咸咸哋嘅清酒湯汁一齊食,好有海鮮風味。味道:7/10性價比:6/10▪️
🔸金龍卷   $98
三文魚、炸蝦芝士

味道:8/10
性價比:8/10

🔸煙花6件   $79
辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片
性價比:7/10

🔸古今日式煎餃6隻   $56
性價比:7/10

🔸清酒煮蜆   $128
性價比:6/10

▪️
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 金龍卷
2024-02-26 29 views
呢日約咗朋友去荃新天地行街食飯 上次食過呢間日本料理餐廳 決定再次encore餐廳環境裝修富有日式風格 餐廳外有多個座位可以望到內園環境 感覺十分舒適寫意 餐牌菜式名稱很有特色及創意 有多款菜式選擇👍🏻🔸 蜘蛛($96)蜘蛛同煙花一齊上枱 很震撼 🤩因為擺盤用炸軟殼蟹腳向上放 睇落似隻蜘蛛金黃酥脆的軟殼蟹不油膩 甘甜的蟹肉好多汁亦有甘香的蟹膏 仲有滑膩的牛油果 爽脆青瓜及甘甜的蟹柳 味道很豐富🔸 煙花(6件)($79)煙花卷上面有綿密的辣味吞拿魚蓉 脆片及蟹籽裡面包裹著細嫩鮮味的辣味三文魚 口感非常豐富食落又唔會太辣又有點惹味🔸 櫻花蝦茄子燒($68)燒茄子上灑滿櫻花蝦 櫻花蝦香脆茄子淋上微辣醬汁 口感非常軟綿口感濕潤 食得十分滋味 😋🔸 龍捲風沙律($76)沙律材料好豐富 一個湯碗上桌 滿滿的有蟹柳絲 沙律菜 蟹籽 脆片等裡面仲有中華沙律 生菜沙律菜十分清脆又爽口 係健康之選🔸 日式章魚小丸子(6粒)($48)每一粒都大大粒熱辣辣的外脆內軟 中間有大大粒章魚 食左兩粒都幾飽肚
呢日約咗朋友去荃新天地行街食飯
上次食過呢間日本料理餐廳 決定再次encore
餐廳環境裝修富有日式風格
餐廳外有多個座位可以望到內園環境
感覺十分舒適寫意
餐牌菜式名稱很有特色及創意
有多款菜式選擇👍🏻

🔸 蜘蛛($96)
蜘蛛同煙花一齊上枱 很震撼 🤩
因為擺盤用炸軟殼蟹腳向上放 睇落似隻蜘蛛
金黃酥脆的軟殼蟹不油膩 甘甜的蟹肉好多汁
亦有甘香的蟹膏 仲有滑膩的牛油果
爽脆青瓜及甘甜的蟹柳 味道很豐富

🔸 煙花(6件)($79)
煙花卷上面有綿密的辣味吞拿魚蓉 脆片及蟹籽
裡面包裹著細嫩鮮味的辣味三文魚 口感非常豐富
食落又唔會太辣又有點惹味

🔸 櫻花蝦茄子燒($68)
燒茄子上灑滿櫻花蝦 櫻花蝦香脆
茄子淋上微辣醬汁 口感非常軟綿
口感濕潤 食得十分滋味 😋

🔸 龍捲風沙律($76)
沙律材料好豐富 一個湯碗上桌 滿滿的
有蟹柳絲 沙律菜 蟹籽 脆片等
裡面仲有中華沙律
生菜沙律菜十分清脆又爽口 係健康之選

🔸 日式章魚小丸子(6粒)($48)
每一粒都大大粒熱辣辣的
外脆內軟 中間有大大粒章魚 食左兩粒都幾飽肚

2024-02-22
Lunch
2024-02-23 31 views
荃新天地分店古金2係一間主打日式卷物的中高價位嘅日式餐廳,有好多唔同款式嘅卷物比你試,見識到蟹柳係一個萬能配搭🤫😆龍卷風沙律大分堆滿,有好多蟹柳、蟹籽,仲有脆脆嘅中華沙律同沙律菜,十分清新開胃,口感豐富~燒茄子,香口惹味,牛舌厚實,好有咬口~火山花卷物係有視覺同味覺嘅享受!用火燒過的卷物感覺有冰火交融,有好多蟹子、蟹柳嘅卷物!口感都好豐富,再加埋個醬甜甜地,不錯📍古今二 (荃新天地) 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

燒茄子,香口惹味,牛舌厚實,好有咬口~

📍古今二 (荃新天地)
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
2024-02-23 28 views
要搵間可以同朋友坐得耐傾得開心嘅餐廳唔易呀,好在古金2係無限時,食物質素唔錯~鐘意食卷物絕對可以去!有好多唔同款!玉子燒即叫即整,焦糖燒烤得剛剛好~同加左芝士、蟹籽咁,甜甜地幾好食,入口香軟。份量岩岩好~煙花卷物好特別,再用咗辣味三文魚同辣味吞拿魚一齊mix,口感好豐富,食落十分有層次,微辣又幾惹味。椒鹽雞腎係燒得好入味,外層酥脆可口,價錢又唔係真係咁貴,會想再食haha#instafood#foodphotography#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodie#foodiehk#foodie#hkblogger#hk#hkig
鐘意食卷物絕對可以去!有好多唔同款!

份量岩岩好~

#instafood
#foodphotography
2024-02-21 15 views
朋友約在荃灣食生日飯,見openrice 食評讚好,就選擇了這間日本菜,第一次來食,訂咗位先,因為舖面坐位唔算多免得排隊。雖然見到有套餐,但我哋就決定散叫自己喜歡的特盛海鮮鍋、刺身、蜘蛛卷物和蟹柳沙律,我最喜歡個海鮮鍋,個卷物是我最愛的軟殼蟹牛油果冇得頂,刺身也好新鮮,不過沙律普通,下次可以叫其他食物。

2024-02-17
Dinner
Celebration
Birthday
  • 蜘蛛
2024-02-20 31 views
很久沒約朋友,趁着早放工所以一齊食野,餐廳坐得舒服,好啱傾計。⛰️餐廳既食物名字和食材配搭都很有特色,富士山($88)將蟹柳絲堆成一座山,山下面既卷物有鰻魚同牛油果,配埋脆片,口感豐富。🥑蜘蛛($96)既蟹柳、牛油果都很軟綿,青瓜和炸軟殼蟹則十分脆口,配搭起來軟硬適中。一般炸軟殼蟹的味道都容易偏濃,但這款壽司配搭起青瓜和牛油果則中和了炸軟殼蟹的味道,配合蟹柳,令蟹味更突出。🍤雜錦天婦羅($88)包括秋葵魚肉、日本甜薯及炸蝦。最令我喜愛的是日本甜薯,大小適中,甜而不膩,外脆內軟,每次點餐都必吃。天婦羅都令人欣喜,脆而不油,蝦亦彈牙亦有鮮甜味。秋葵魚肉搭配起來沒有違和感,微滑的秋葵汁液令魚肉更鮮嫩多汁。🥟煎餃($56)既烹煮時間啱啱好,唔會過燶,咬落充滿肉汁,唔錯!🧀芝士年糕($26)呈金黃色,外脆內煙韌,加上流心芝士,令我這個芝士控好滿足!

Lunch
  • 芝士年糕
2024-02-20 29 views
一排冇食日本菜,諗起主打特色卷物嘅古今二,今日搵到朋友陪我食個late lunch。最愛都係配料簡單味道又合襯嘅金龍卷,炸蝦加三文魚係絕配,而且好味又抵食;今次仲叫咗未試過嘅蜘蛛,係軟殼蟹配上蟹柳、青瓜同牛油果,同樣係出奇地夾,朋友都大讚出色!自家製玉子燒即叫即整,入口又香又軟,質素唔錯。當然唔少得朋友至愛嘅燒茄子同芝麻雞翼,香口惹味,特別欣賞佢嘅雞翼醃得好入味,炸得酥脆之餘仲保持到肉汁,非常推薦!