2024-03-28 31 views
今日原本同個friend食生日飯,點知佢突然之間發燒變咗自私食🤣🤣古今二之前都食過超多唔同嘅卷仲有我最鍾意嘅壽喜燒😍7:00去到嘅時候已經差唔多坐滿人好彩之前book咗位🤣今日一條友都食咗幾多嘢👀首先,叫咗個海鮮麵豉湯比想像之中海鮮多兩隻蝦兩隻蜆👍🏻味道又唔會太鹹適合開胃🤣🤣另外食返上次好好食嘅串燒豬肉荔枝串,一啲都唔油膩💖食完仲有清新嘅感覺😆跟住就嗌多咗個彩虹卷貪佢有唔同嘅刺身同友愛最鍾意食嘅牛油果🤣🫰🏻蜘蛛卷🤣軟殼蟹炸到超級鬆化😍多重口感💖始終食軟殼蟹最驚就係又油隻蟹又細隻😆😆最顛係覺得仲有少少唔夠飽,叫多咗個玉子燒,雖然中途好想叫白鱔串燒嚟食🤣🤣🤣全程滿足飽足感100%🤣🤣🤣

古今二之前都食過超多唔同嘅卷仲有我最鍾意嘅壽喜燒😍

首先,叫咗個海鮮麵豉湯比想像之中海鮮多兩隻蝦兩隻蜆👍🏻
味道又唔會太鹹適合開胃🤣🤣
跟住就嗌多咗個彩虹卷貪佢有唔同嘅刺身同友愛最鍾意食嘅牛油果
🤣🫰🏻蜘蛛卷🤣

全程滿足飽足感100%🤣🤣🤣

2024-03-27 35 views
自古今後,來個古今二,荃灣分店正正係古今第二代開發的創意日本料理,食日本飯,壽司卷,呢度就係專門店。來到荃灣荃新天地,次次都排長龍,可見古今二的受歡迎程度,下次過來記得book位啊。呢度口味同壽司🍣設計風格又會同其他分店少少區別,但都係超藝術🎨同味道佳👅,岩香港人口味。1. 彩虹卷 🌈 $116 集合多款魚生創造彩虹般色彩的彩虹壽司卷,真係好吸引,大人小朋友都鍾意食🥳2. 自家玉子燒 (6 件) $55 呢個必食,超級推薦,我好少食「蛋」,覺得其實蛋係好普通既食物,但呢個玉子燒富有炭香味,超香入口真係會令人回味無窮,會繼續想食多舊,真係令我對「蛋」/「玉子」有重新的定義,玉子控有福了👍🏻🥰3. 蟹柳沙拉🥗 $58 主打蟹柳的沙拉🥗,超多蟹柳,其實古今咁出名,唔係食材的簡單,而係點樣將簡單食材變得美味🤤沙拉都簡單得好好味🤤4. 海鮮味增湯 $38 普通一個味增湯,海鮮分量多,足料,抵食👍🏻
2024-03-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-03-26 22 views
同朋友去荃灣荃新天地行街購物,行到倦又肚餓唔知食乜好,見到一間叫古今二餐廳,係日本菜有壽司/刺身居酒屋,餐廳木系裝修坐位寬敞,充滿日本氣氛. 龍卷風沙律:好大份量沙律蔬菜,加上海藻,蟹柳,脆片,沙律面鋪上蟹籽.彩虹卷:上面有刺生,用壽司飯包住牛油果,青瓜,蟹柳,上碟非常吸引,食落感覺特別.
同朋友去荃灣荃新天地行街購物,
行到倦又肚餓唔知食乜好,
見到一間叫古今二餐廳,
係日本菜有壽司/刺身居酒屋,
餐廳木系裝修坐位寬敞,
充滿日本氣氛.
龍卷風沙律:
好大份量沙律蔬菜,
加上海藻,蟹柳,脆片,
沙律面鋪上蟹籽.
彩虹卷:
上面有刺生,
壽司飯包住牛油果,
青瓜,蟹柳,
上碟非常吸引,
食落感覺特別.

古今二全港有好多分店,連荃灣都有兩間,全因價廉物美嘅創意料理。荃新天地分店位置開揚,有落地玻璃旁嘅位置蜘蛛 $96 係炸軟殼蟹、牛油果、蟹柳同青瓜,有少少燒汁淋喺面甜甜地食落又冇咁乾金龍卷 $98 有炸蝦、三文魚同芝士,比較有新嘅卷物擺盤呈彎彎曲曲嘅形狀,真係成條龍咁😁 三文魚上仲有少少溝咗七味粉嘅沙律醬,辣辣地好開胃日式章魚小丸子 $48 有六粒大大粒,上碟時已被紫菜絲同木魚絲完全覆蓋😂 小丸子外脆內軟,質地濕潤,章魚彈牙鮮甜!自家玉子燒 $55 燒到表面有少少焦香,再加上蟹籽同燒汁,玉子本身香甜,果然係自家製招牌小食炸雞軟骨 $66 有驚喜!粒粒都好大粒,但炸粉好薄,係粒軟骨夠份量,炸得酥脆甘香,食到停唔到口

炸雞軟骨
炸雞軟骨
[✨荃灣古今二·創意日式居酒屋🍣]#古今二 #荃新天地🍣彩虹卷 $116正如其名一樣,色彩繽紛好靚,用食材天然嘅色彩配搭出一道彩虹,有創意得黎又好食😍🍣蜘蛛 $96實際上係炸軟殼蟹卷物😛軟殼蟹炸得香脆,其他配料有蟹柳、牛油果、青瓜同蟹籽等等,好足料!味道同層次感都好正~🥟古今日式煎餃(6隻) $56外皮煎到好香脆,內餡又多汁,水準出色嘅煎餃👍🏻🌸自家玉子燒(6件) $55甜甜地嘅日式玉子燒,玉子好香滑,另外有一層甜度適中脆卜卜嘅焦糖,一口一個大滿足😛🌸芝麻雞翼(2隻) $38新鮮脆炸,好香口好邪惡😎————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳主打好食又吸睛嘅創意卷物,質素高得黎仲好足料,價格又合理!再加上店員有禮主動,值得一再光顧😍💗*價錢另有加一服務費📍古今二🏠荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港
[✨荃灣古今二·創意日式居酒屋🍣]

#古今二 #荃新天地

🍣彩虹卷 $116

🍣蜘蛛 $96

🥟古今日式煎餃(6隻) $56
外皮煎到好香脆,內餡又多汁,水準出色嘅煎餃👍🏻

🌸自家玉子燒(6件) $55

🌸芝麻雞翼(2隻) $38
新鮮脆炸,好香口好邪惡😎

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

*價錢另有加一服務費

📍古今二
🏠荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣食好西 #荃灣餐廳 #荃新天地 #古今二 #古今二荃灣店
2024-03-21 31 views
聽過呢間嘢好多次 終於有機會嚟試吓!🤩龍卷風沙律🥗一開始就食咗一個開胃嘅沙律 有少少沙律醋再加沙律醬 仲有蟹柳 蟹籽 同埋中華沙律 食落個沙律都好清新😍古今二最出名嘅就係創意卷物 所以我哋特登都叫咗兩種唔同嘅卷物第一款係金龍卷🐉金龍卷係由三文魚 芝士 同炸蝦組成嘅 三樣嘢嘅味道都好夾 每一嚿都唔會好大嚿 擺落口度食就啱啱好 炸蝦都唔會炸到太燶👍🏻第二種係蜘蛛🕷️蜘蛛係由軟殼蟹 青瓜 牛油果同蟹柳組成嘅 呢個就每一嚿比較大嚿 比較飽肚 因為有牛油果同青瓜 所以食落個口感都好fresh古今日式煎餃子🥟餃子皮好薄入邊啲餡都好Juicy係好食嘅日式煎餃子😋芝麻雞翼🐥雞翼係好多人嘅至愛呢隻芝麻雞翼都幾大隻,仲要揸得啱啱好唔會太乾😆
聽過呢間嘢好多次 終於有機會嚟試吓!🤩
龍卷風沙律🥗

第一款係金龍卷🐉

第二種係蜘蛛🕷️

古今日式煎餃子🥟
餃子皮好薄入邊啲餡都好Juicy係好食嘅日式煎餃子😋

芝麻雞翼🐥
2024-03-21 26 views
行完書店打書釘,朋友食埋個午飯,就係同層揀呢間古今二。蟹柳沙律作為蟹柳嘅愛好者,呢個沙律就非常滿足到我。一絲絲蟹柳疊高扮富士山,上面再鋪上脆片同蟹籽,睇黎都流口水,好食。自家玉子燒玉子燒本身已經夠好味,食落甜甜又似雪左嘅豆腐,上面再加芝士同蟹籽去燒,味道好夾,好味道。煎餃子比預期中好食,底部煎得脆口,入面豬飲餡料好香,點少少醋汁提升味道,大滿足。超級龍卷風材料包括鰻魚,海老,芝士,青瓜同脆片,口感豐富,佢嘅卷物唔會太多飯,比例岩岩好,材料搭配又好夾,有特色!蜘蛛當然我都要揀個有蟹柳嘅卷物先滿足。呢款有青瓜,蟹柳,牛油果以及炸軟殼蟹。佢嘅卷物都有搭配唔同topping同汁醬,炸軟殼蟹夠晒香口,青瓜加蟹柳都幾清新,仲有牛油果食落滑滑,好滋味!
行完書店打書釘,朋友食埋個午飯,就係同層揀呢間古今二。

蟹柳沙律

自家玉子燒

煎餃子

超級龍卷風

蜘蛛

2024-03-19 52 views
今天跟朋友到荃新天地,想吃點日式的但又不想太傳統,最後鎖定古今二,因為看到帶點新潮的菜單座位有餐廳內或外面有數張比較開揚,在落地大玻璃旁邊的桌子,可以看到商場外景點了幾款跟朋友分享著海鮮味噌湯:味噌湯是一道傳統的日本湯品,其中的味噌醬是由大豆發酵製成的。海鮮味噌湯則是將新鮮的海鮮(魚、蝦、貝類等)加入味噌湯中,為湯品增添了豐富的海鮮風味。作為一道開胃菜不錯呢炸雞芝士卷這道料理切好平放在碟上,飯內包裹著雞胸肉,芝士和蟹柳,然後鋪上脆脆片及淋上醬汁。芝士融化在炸雞肉中,為整道菜提供了濃郁的口感和香氣,而蟹柳則增添了額外的咀嚼感和海鮮風味。青龍卷 青龍卷是一道特色壽司卷,以炸蝦和牛油果為主要配料。炸蝦應該是先炸至酥脆,再捲入壽司卷中,而牛油果則切成薄片放在卷的頂部。本來應是鰻魚作主要配料,可惜朋友不吃,店員聽著便細心的提出可改成炸蝦呢。蝦肉和濃郁的牛油果,帶來了豐富的口感和層次感。古今日式煎餃:這些煎餃有一層酥脆的底部和多汁的內餡,內餡主要有豬肉,配上醬汁一起享用非常味美。自家玉子燒:這道料理的外觀看起來像是一塊鬆軟的蛋糕,但口感更為彈性。灑上蟹籽點綴同吃,十分配搭。帶點甜的味道,像是飯後甜

點了幾款跟朋友分享著

海鮮味噌湯:

炸雞芝士卷

青龍卷

古今日式煎餃:

自家玉子燒:

這道料理的外觀看起來像是一塊鬆軟的蛋糕,但口感更為彈性。灑上蟹籽點綴同吃,十分配搭。帶點甜的味道,像是飯後甜品一樣,為這餐劃上完美句號
2024-03-11
Type of Meal
Lunch
2024-03-19 39 views
前晚放工同太太去左荃灣 荃新天地行街,行到咁上下又開始肚餓啦😂仲記得附近有一間高質日式餐廳「古今二」,太太就話好想食!咁就決定再訪啦😬龍捲風沙律 $76呢個龍捲風沙律真係不得不叫😬非常之足料!而且用料新鮮😋炸軟殼蟹天婦羅 $88一上枱就已經香氣撲鼻,而且熱辣辣脆卜卜😊金龍卷 $98呢條金龍卷賣相真係一流😊而且味道都十分之好味😋蜘蛛 $96呢個蜘蛛卷亦係材料十足😋餡料豐富😬亦係有炸軟殼蟹,正🤤

龍捲風沙律 $76

呢個龍捲風沙律真係不得不叫😬非常之足料!而且用料新鮮😋

炸軟殼蟹天婦羅 $88

一上枱就已經香氣撲鼻,而且熱辣辣脆卜卜😊

金龍卷 $98

呢條金龍卷賣相真係一流😊而且味道都十分之好味😋

蜘蛛 $96

呢個蜘蛛卷亦係材料十足😋餡料豐富😬亦係有炸軟殼蟹,正🤤
2024-03-19 28 views
今日同朋友到荃灣食日本嘢,咁其實我哋都幾鍾意呢啲日式嘅創意料理,所以揀咗呢間古今二,咁廢話少咁大家睇我食咗啲乜:金龍卷:這道卷壽司以三文魚、炸蝦和芝士為主要配料。三文魚提供了豐富的鮮美口感,炸蝦增添了香脆口感,而芝士則為整個卷壽司增添了豐富的口感。這道組合提供多樣的味道和質感,是一道受歡迎的卷壽司選擇。蜘蛛:以炸軟殼蟹、青瓜、牛油果和蟹柳為主要配料。炸軟殼蟹帶來香脆的口感,青瓜和牛油果提供了清爽和柔軟的口感,而蟹柳則增添了鮮甜的海鮮風味。卷物結合了豐富的口感和風味,是一道美味的創意菜品。龍卷風沙律:沙拉以蔬菜、海藻、蟹柳和脆片為主要。蔬菜和海藻為整個沙拉帶來清新和爽脆的口感,蟹柳則增添了豐富的海鮮風味。脆片的添加則帶來了額外的酥脆口感。這道菜結合了不同的成分,是一道營養豐富的沙拉選擇。自家玉子燒(6件):玉子燒搭配醬汁和配料,自家製作的玉子燒具有濃郁的雞蛋香味和蓬鬆的質地。食落幾好。古今日式煎餃(6隻):日式煎餃子包含豬肉、蔥花、蔬菜等。煎餃子的外皮酥脆,內餡則帶有豐富的味道。Overall,這些日式菜品各具特色,每道菜品都有其獨特的口感和味道。金龍卷和蜘蛛是創意的卷壽司選擇,龍卷風沙

Overall,這些日式菜品各具特色,每道菜品都有其獨特的口感和味道。金龍卷和蜘蛛是創意的卷壽司選擇,龍卷風沙律提供了清爽的口感,自家玉子燒和古今日式煎餃則是受歡迎的前菜選擇。無論是喜歡卷物、蔬菜還是創意料理的人,都可以在這些菜品中找到自己喜歡的選擇。

2024-03-18 25 views
依間餐廳嘅特色卷物係唔少人會嚟食嘅野,啲名改得幾有趣,煙花、烈焰紅唇、午夜牛郎,好彩每款卷物都有寫明有啲咩餡料,依個彩虹卷就有刺身同牛油果喺面,中間係蟹柳同埋青瓜,有時食得多壽司,想食下特別啲嘅配搭、唔同嘅卷物,咁依度嘅選擇都幾多👌雜錦天婦羅有三款,除咗蝦同埋小紫薯,比較特別嘅係有秋葵蝦肉天婦羅,感覺有少少似煎釀三寶,秋葵中間釀咗啲蝦肉再拎去炸,咁樣減輕咗秋葵嗰種滑潺潺嘅口感⬇️另外叫咗個海鮮味噌湯暖一暖胃,個味噌湯嘅料相當足,湯同料可以話差不多一半一半,海鮮有蝦有蜆,仲有啲豆腐、腐皮。
2024-03-18 19 views
荃灣西站 好多商場行完 Donki 在荃新天地“古今二”食創意壽司卷物/串燒.....餐廳木系裝修坐位寬敞,充滿日本氣氛.龍卷風沙律🥗大份量新鮮蔬菜,中華沙律/蟹柳絲/脆片,沙律面鋪上蟹籽,餐前食非常開胃鹽燒白鳝魚皮燒得脆香鹽香味重,鳝肉彈牙保持肉汁秘製蒜香牛油燒帆立貝帆立貝用咗秘製蒜香汁調味,加上牛油燒得好惹味龍卷風🍣壽司飯包住鰻魚/芝士/炸蝦/紫菜上面鋪滿脆片,加上秘製鰻魚汁簡單好味彩虹卷🍣三文魚/大拖羅/牛油果卷住壽司飯,中間還有青瓜/蟹柳,賣相吸睛入口好味,
荃灣西站 好多商場
行完 Donki
在荃新天地“古今二”
食創意壽司卷物/串燒.....
餐廳木系裝修坐位寬敞,
充滿日本氣氛.

龍卷風沙律🥗
大份量新鮮蔬菜,
中華沙律/蟹柳絲/脆片,
沙律面鋪上蟹籽,
餐前食非常開胃

鹽燒白鳝
魚皮燒得脆香鹽香味重,
鳝肉彈牙保持肉汁

秘製蒜香牛油燒帆立貝
帆立貝用咗秘製蒜香汁調味,
加上牛油燒得好惹味

龍卷風🍣
壽司飯包住
鰻魚/芝士/炸蝦/紫菜
上面鋪滿脆片,
加上秘製鰻魚汁
簡單好味

彩虹卷🍣
三文魚/大拖羅/牛油果卷住壽司飯,中間還有青瓜/蟹柳,
賣相吸睛入口好味,

2024-03-18 22 views
是日和朋友午飯,搵緊食乜之際,見到呢間「古今二」嘅特色卷物好似幾吸引,就一於試下。蟹柳沙律 :沙律菜上面有好多蟹柳及蟹籽,色彩繽紛賣相吸引,沙律菜好新鮮,加埋蟹柳及蟹籽,感覺好清新,用上千島醬更加開胃。金龍卷 :黎到呢度梗係要試下佢哋嘅特色卷物,米飯包住炸蝦及芝士,再鋪上三文魚;炸蝦嘅脆令整體口感更豐富,芝士微鹹加上面頭微辣嘅沙律醬,一口一件真係停唔到口。鰻魚牛油果卷 :朋友喜歡鰻魚,所以揀咗呢款鰻魚牛油果卷。鮮甜嘅鰻魚配上清新嘅牛油果,感覺濃而不膩。櫻花蝦茄子燒 :原條茄子份量十足,面頭鋪滿櫻花蝦,比用蒜蓉燒更香;茄子吸收晒櫻花蝦嘅鹹味,食落好有日式風味。伴碟有沙律菜,值得一讚嘅係碟有分隔隔開沙律菜同茄子,咁沙律菜就可以保持鮮嫩啦。埼玉網燒牛舌 :厚切牛舌食落好多肉汁,牛味香濃,沾上特製嘅芝麻汁,令香味又加濃郁。

蟹柳沙律 :

Lunch
  • 金龍卷
  • 櫻花蝦茄子燒
2024-03-14 31 views
不知不覺間古今二已成為聚會飯堂😆貪佢選擇多,份量夠輕型,唔油膩,啱晒怕肥嘅大家~簡單叫左4款,睇落好少但夠晒飽😛☆蜘蛛 $96個名好得人驚🤭我都估唔到係軟殼蟹,青瓜,牛油果🥑蟹柳嘅組合😛 軟殼蟹炸得夠好酥脆~配埋爽脆青瓜🥒,熟成度剛剛好creamy 嘅牛油果~三重口感很不錯★金龍卷 $98有蟹當然要食埋魚同炸蝦🍤啦~ 金龍卷相比蜘蛛味道較豐富~ 有芝士🧀特別香~☆清酒煮蜆 $128蜆肉肥嘟嘟,好重日本清酒🍶味,清淡煮法帶出香濃味道★日式章魚小丸子(6粒) $48好耐無食過所以叫下~😆雖然唔多紫菜絲,但實實地足料正常發揮
不知不覺間古今二已成為聚會飯堂😆

☆蜘蛛 $96

★金龍卷 $98

☆清酒煮蜆 $128
蜆肉肥嘟嘟,好重日本清酒🍶味,清淡煮法帶出香濃味道

★日式章魚小丸子(6粒) $48
好耐無食過所以叫下~😆雖然唔多紫菜絲,但實實地足料正常發揮
2024-03-12 48 views
我今日約同好友入荃灣行山,落山後,順道去位於荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖的古今二食日本菜。我點左富士山$88,金龍卷$98,雜錦天婦羅$88,鹽燒鯖魚$68,及芝麻雞翼(2隻)$38。富士山是用鰻魚配牛油果做卷物,上面是蟹柳絲山,口感豐富好味;金龍卷是炸蝦配芝士做卷物,三文魚刺身鋪在卷物上,十分可口好食;雜錦天婦羅有炸蝦、日本迷你紫薯(十分甜美)及秋葵魚肉,外層薄薄的麵糊炸得酥脆可口,炸物又保持本身的鮮味;鹽燒鯖魚燒得香脆,加檸檬汁更香口;芝麻雞翼皮脆肉嫩,好味又好食!整體黎講係高水準的用心製作,食材新鮮,真心推介!

• 鹽燒鯖魚
  • 芝麻雞翼