2024-04-24 24 views
今次我哋嚟到荃灣一間好有人氣嘅日式🇯🇵fusion菜餐廳。舖頭主打創新日式卷物🍱,舖頭嘅風景都幾好,落地玻璃望住商場中庭⛲️,感覺好chill。.🗻富士山($88)賣相夠晒澎湃😍,壽司卷上面疊着層層嘅蟹柳絲,食落口嘅感覺好滿足😆。反卷裏面包住嘅係鰻魚🎏,咬落去仲有蒲燒醬香味,同埋鰻魚軟身嘅口感,同埋一絲嘅蟹柳🎌,口感豐富。.🐉金龍卷($98)同樣口感處理得好好💕,裏面有大大條吉列炸蝦。就算捲喺裏面,每一啖都食到酥脆嘅炸衣💥,同埋蝦肉嘅口感。而且裏面忌廉芝士份量適中🧀,食落有芝士綿滑、濃郁嘅香味。.🥗龍卷風沙律($76)以沙律菜嘅爽脆口感作為基底🥬,上面加咗好多蟹棒絲,而且撈埋辣味沙律醬調味🌶️,感覺夠香口。裏面仲有薯片碎,同埋中華沙律👅,幾種唔同嘅創新fusion風味加埋一齊,味道豐富。.🥟古今日式煎餃(6隻)($56)餃子幾好食,外層煎得幾靚😝。同時間入面保留住好多汁💦,而且餡料口感好嫩。.🐥芝麻雞翼(2隻)($38)呢款小食同樣火候控制得好好。雞翼外層炸到好酥脆💥,夠晒脆卜卜。裏面嘅雞肉仍然係好軟身💕,而且咬落去熱辣辣,又有肉汁💦,好吸引。
🗻富士山($88)
🐉金龍卷($98)
🥗龍卷風沙律($76)
🥟古今日式煎餃(6隻)($56)
🐥芝麻雞翼(2隻)($38)
2024-04-15
Type of Meal
Lunch
2024-04-23 16 views
今日同朋友經過,見到餐牌好吸引,環境又唔錯,一於試吓☺️火山🌋火燒效果超正!很有創意🔥 把帶子、青瓜、牛油果和蟹柳卷物融合,不但賣相漂亮,口感味道也很豐富👍🏻煙花🎆擺盤好精緻😍 這個以辣味海鮮為主的創意卷物很有特色。辣味三文魚加上辣味吞拿魚,口感鮮嫩,配搭脆片卷物,質感層次分明炸雞軟骨🐔必點小食😍 十分香脆可口,外皮酥脆,裡面軟骨爽口彈牙鹽燒雞中翼🐥雞肉煎得金黃色澤,灑上適量的鹽,肉質鮮嫩多汁 鹹香味十足~古今日式煎餃🥟經典日式小食,餡料飽滿,餃子皮薄微脆,配上醬汁一流~
今日同朋友經過,見到餐牌好吸引,環境又唔錯,一於試吓☺️

火山🌋

煙花🎆

炸雞軟骨🐔
必點小食😍 十分香脆可口,外皮酥脆,裡面軟骨爽口彈牙

鹽燒雞中翼🐥
雞肉煎得金黃色澤,灑上適量的鹽,肉質鮮嫩多汁 鹹香味十足~

古今日式煎餃🥟
經典日式小食,餡料飽滿,餃子皮薄微脆,配上醬汁一流~
2024-04-22 33 views
收工過黎荃新天地,同朋友過來食特色日系料理。之前已經黎過呢間古今二,覺得唔錯,今次來anchor!揀呢間來anchor嘅原因係:1. 有大落地窗獨立卡位,視野開闊又有方便傾計嘅環境。2. 呢度啲卷物比較有特色。今次點佐:清酒煮蜆🥣粒粒都係開口大蜆肉,蜆湯鮮味,證明食材夠新鮮。龍捲風沙拉🥗之前食過,再點多次。魚子一層,蟹柳一層,海帶絲一層,再加菜底,攪勻啲沙律醬,口感豐富😄卷物:煙花🎆➕金龍🐲卷,各六件。擺盤非常之精緻,既有個名嘅寓意又有擺相,呢一點好驚喜。計埋加一,盛為419蚊。兩個人食,蔬菜纖維、蛋白質、澱粉質夠曬營養均衡夠曬飽。
揀呢間來anchor嘅原因係:
1. 有大落地窗獨立卡位,視野開闊又有方便傾計嘅環境。
2. 呢度啲卷物比較有特色。

今次點佐:
清酒煮蜆🥣
粒粒都係開口大蜆肉,蜆湯鮮味,證明食材夠新鮮。
龍捲風沙拉🥗

2024-04-21 34 views
同老婆喺荃新天地睇完戲,行行吓見到呢間日式餐廳,喺門口俾佢的菜式吸引住,一於入去試吓。呢度有傳統嘅魚生、壽司等等,但係我哋就想食吓其他嘢。叫咗個沙律做頭盤,佢哋改咗個好特別嘅名,叫龍捲風沙律,有蔬菜、海藻、蟹柳同魚子,加埋啲醬真係好開胃。跟住叫咗金龍卷同蜘蛛,呢兩樣都係廚師介紹。金龍卷係卷物,入面有炸蝦同芝士,上面放三文魚同加咗少少沙律醬,食到三文魚嘅鮮甜同炸蝦嘅香脆,配搭得又幾好喎。蜘蛛同金龍卷有啲似,不過係用炸軟殼蟹加上青瓜、牛油果同蟹柳,一樣咁出色。最後叫咗芝麻雞翼同日式煎餃。雞翼炸得層皮好香脆,又多肉,好juicy,難得。不過煎餃我哋食得慢咗,底部有少少腍咗,應該唔關餐廳嘅出品問題,整體來講係高質嘅。

2024-04-17
  • 金龍卷
  • 蜘蛛
  • 龍卷風沙律
2024-04-20 27 views
今日出咗荃灣行街,心郁郁想食古今二,呢間嘢算係日式嘅fusion菜😆之前食過佢啲卷物都唔錯佢個裝修環境都幾好,兩個人坐都好闊落,同埋佢既光線暗暗地,好適合傾偈今日嚟到叫咗個日式餃子,金龍卷、煙花同清酒煮蜆清酒煮蜆大大隻,湯底鮮甜開胃,佢嘅湯有啲蘑菇洋蔥昆布,忍唔住飲多幾啖☺️日式餃子-餃子係日料必備,好岩慢慢傾吓慢慢食金龍卷-入面係炸蝦卷,上面係三文魚,兩種唔同嘅口感融入又額外咁襯,再加啲沙律醬,配搭都幾好味煙花-係辣味三文魚加辣味吞拿魚再加啲脆片😉口感上面有辣有脆,同平時食嘅壽司有啲唔同,但係整體嚟講都係好味☺️今晚去嘅時候好多人😆好多都係一齊吹水傾偈☺️氣氛都唔錯

今日嚟到叫咗個日式餃子,金龍卷、煙花同清酒煮蜆

日式餃子-餃子係日料必備,好岩慢慢傾吓慢慢食

今晚去嘅時候好多人😆好多都係一齊吹水傾偈☺️氣氛都唔錯
2024-04-19 19 views
二次到訪古今二,價格親民,食物高水準火焰金龍卷 $98擺盤有氣勢,十足一條火燒咁,炸蝦炸得好香脆,加入三文魚及芝士醬,味道好夾好味道煙花$ 79上面鋪上大量辣吞拿魚,辣三文魚,脆片仙台牛舌煎 $125是這道菜的亮點之一。牛舌經過精心處理和煎烤,肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的牛肉香氣。每一口咬下去都能感受到肉質的細膩和豐富的口感,配上醬汁更是美味無比芝麻雞翼$38鷄翼經過醃製後,外皮酥脆,內部鮮嫩多汁。芝麻的香氣在烹煮過程中融入鷄翼,為整道菜品增添了豐富的風味。每一口都能品嚐到鷄翼的鮮美和芝麻的香濃。芝士年糕$26年糕經過炸製後,外皮金黃酥脆,內部軟綿,搭配上融化的芝士,口感更加豐富。芝士的濃郁和年糕的甜味相互融合,營造出一種奶香和糯米的絕妙組合。
二次到訪古今二,價格親民,食物高水準

火焰金龍卷 $98

煙花$ 79
上面鋪上大量辣吞拿魚,辣三文魚,脆片

仙台牛舌煎 $125

芝麻雞翼$38

芝士年糕$26

2024-04-17 26 views
🍣金龍卷 $98卷物外觀好吸引眼球🤩外層包住三文魚 入面係炸蝦 仲搭配左芝士沙律醬 🥑鰻魚牛油果卷(6件) $52原來鰻魚同牛油果係咁夾 一啖食到多重口感 好滿足🥳🥩埼玉 網燒牛舌(4件)$78厚身嘅牛舌肉經過燒烤 表面煙燻香脆 內裡多汁軟嫩每一啖都品嚐到牛舌肉嘅濃郁味道 燒得一啲都唔韌🍆櫻花蝦茄子燒 $68大大條茄子燒得啱啱好 完全冇燶又唔會太乾表面酥脆 入面滑嫩多汁 面層撒咗大量櫻花蝦 大大提升咗鮮味💯🥗蟹籽蟹柳沙律 $58蟹柳絲搭配蟹籽 與其他沙律配料相互融合口感爽脆 好有層次感味道有少少辣辣地 好開胃食唔停口🤤
🍣金龍卷 $98

蟹柳絲搭配蟹籽 與其他沙律配料相互融合
口感爽脆 好有層次感
味道有少少辣辣地 好開胃食唔停口🤤
2024-04-17 27 views
古今二是一家連鎖餐廳。有多間分店。今次來到位于荃灣荃新天地的日本料理餐廳。餐廳以创意十足的卷物和寿司出名,期待能吃到传统的日本料理与现代创意相结合的美食。餐廳环境舒适。自成一格。落地大玻璃。一邊吃一邊欣賞風景。放鬆心情。忙碌了一天,坐下來享受美食的樂趣。//火山壽司寿司上堆叠着各种食材、酱汁,各种美味食材丰富地包裹在寿司卷里,側面兩排點起火。宛如火山爆发。创意十足的火山卷不仅外观華麗. 還充满了美味。視覺效果不錯。
忙碌了一天,坐下來享受美食的樂趣。
//火山壽司
喺荃新天地睇完戲,發現依家都冇乜好多餐廳會開到夜,發現咗呢度都有間古今二,都好耐冇食了。龍捲風沙律酸酸甜甜,有少少薯片薄脆片,配搭青瓜,蟹柳、蟹籽、沙律菜,喺食壽司前開下胃口唔錯。純粹因為真係有啲夜,想叫啲嘢嚟頂住肚先就最啱。煙花辣味三文魚、辣味吞拿魚、芝士一擺入口即刻溶化超正,特別喜歡呢一種魚蓉狀態嘅卷物,所以食落去口感好豐富亦都好滿足。蜘蛛炸軟殼蟹、蟹柳、牛油果、青瓜,超級足料嘅卷,各樣材料都好配合,完全feel到係剛剛炸好就卷出嚟。鹿兒島豚肉蘆筍蘆筍超好食,佢啲BB蘆筍唔會好老超嫩,豚肉都係燃燒為主,配搭上好夾岩鹽燒虎蝦超大隻,果然鹽燒蝦真係唔可以用手搣,精髓就係用口咬開啲殼,食到嗰浸鹽味。

2024-04-14 28 views
又黎到荃灣荃新天地行街 ,行到肚餓又去左古今二食下晚飯,古今二都唔係第一次食,不過佢出餐水準唔錯,都可以再try try 煙花(6件)$79睇住餐牌對煙花呢個名有啲好奇,所以叫左一份黎試下。原來煙花呢到菜係辣味三文魚同辣味吞拿魚加脆片整既壽司🍣, 辣辣地,味道都算新奇。金龍卷$98金龍卷呢到菜次次黎親都係必叫,因為我真係好鍾意食。壽司入面有炸蝦、芝士、鰻魚同脆片。口感十分豐富,炸蝦🍤唔厚粉,再加埋佢地特製既醬料,成件壽司昇華左唔少。龍捲風沙律$76呢份沙律🥗十分抵食同埋好食, 黎親都係必點咁制, 中華沙律同蟹柳絲再加埋沙律菜呢個組合無得輸,而且份量大,鍾意食沙律既朋友一定要叫一份試下安格斯蔥牛卷$72安格斯牛味重,加埋蔥呢個配搭都幾好食 , 加埋特製燒汁 ,好惹味。鹽燒雞中翼$28鹽味燒雞中翼好多日式餐廳都有,不過要燒得好食都唔係咁易。鹽唔會落得太多岩岩好令到隻雞翼唔會好咸, 雞翼燒到塊皮好脆而且仲可以保持住肉汁,幾好食。

煙花(6件)$79

金龍卷$98

龍捲風沙律$76

安格斯蔥牛卷$72

鹽燒雞中翼$28
2024-04-11 24 views
今次係二次到訪😳😳水準依然keep到!值得一讚👍🏻👍🏻之前朋友帶我黎食,今次係我帶番第二個朋友黎食😹好彩冇令大家失望👍🏻-炸雞軟骨😻香口野~最愛!!!重點係大大舊,唔係炸粉厚,係有厚肉連住嘅雞軟骨!口感非常之好🤤非常之推介!!!-芝士年糕🧀呢個真係要趁熱,熱辣辣嘅熔岩芝士,但係一啲都唔覺得膩!年糕個口感都非常之煙靭,size比起其他好巨型🤣-清酒煮蜆💛份量勁多,每一隻蜆都好大隻,蜆肉都好厚實!食落去好清甜,清酒份量啱啱好,食完一隻蜆,然後再飲一啖清酒湯,不得了🤤-三文魚芝士炸蝦卷🦐入面嘅炸蝦超級脆🤣芝士份量同壽司飯嘅比例都啱啱好,配埋精緻嘅三文魚,成個口感好豐富👍🏻👍🏻-特色煙花卷🎆吞拿魚粒配埋整碎咗嘅薯片碎,超級脆口😹好似真係喺個口入邊放緊煙花咁,味蕾都得以綻放😆
今次係二次到訪😳😳水準依然keep到!值得一讚👍🏻👍🏻
炸雞軟骨😻
香口野~最愛!!!
非常之推介!!!
芝士年糕🧀
清酒煮蜆💛
三文魚芝士炸蝦卷🦐
特色煙花卷🎆
吞拿魚粒配埋整碎咗嘅薯片碎,超級脆口😹
好似真係喺個口入邊放緊煙花咁,味蕾都得以綻放😆
厚肉雞軟骨
芝士年糕
厚肉雞軟骨
芝士年糕
  • 炸雞軟骨
2024-04-05 41 views
🐽 龍卷風沙律用左蟹柳絲中華沙律做既沙律,入面嘅雞蛋同生菜又帶嚟一份清新嘅口感,加埋辣辣地既沙律醬真係好開胃🐽 海鮮味噌湯湯底濃郁,入面嘅海鮮份量豐富,鮮味十足。仲有啲微微嘅味噌香氣🐽 玉子燒一道經典嘅日本小吃,味道鮮美。蛋質濃厚而且滑嫩,口感好順滑。佢嘅外層煎得恰到好處,微微金黃色,增加咗個脆口🐽 煙花好特別擺盤既卷物✨用左吞拿魚蓉同埋牛油果,卷上面嘅吞拿魚蓉油脂感滿滿,同牛油果嘅組合非常出色🐽 彩虹卷用上唔同既雜錦刺身例如三文魚、劍魚、吞拿魚,以及蟹柳放入卷入面,新鮮刺身同蟹柳好夾,一啖之間可以品嚐到不同嘅海鮮鮮味
🐽 龍卷風沙律

🐽 海鮮味噌湯

🐽 玉子燒

🐽 煙花

🐽 彩虹卷
2024-04-04 40 views
今日想試食日系小吃,網上搜尋後發現荃新天地有一間「古今二」,簡潔大方的包裝及精緻食物照片吸引了我。入店一覽,擺放有序打理得井井有條。下單時首選了金龍卷,三文魚中帶有小小的香滑,炸蝦帶脆米粉外敷口感嘆為觀止,還有一層神奧的芝士完美結束。龍卷風沙律色彩繽紛,海苔與蟹柳爽脆可口。天婦羅雖小巧但份量宜人,外脆內嫩分外滿意。在優美的環境中品嚐小食, 日式料理在保持原汁原味的同時也注入新元素,簡約中充滿藝術感, 超值得黎試下

下單時首選了金龍卷,三文魚中帶有小小的香滑,
炸蝦帶脆米粉外敷口感嘆為觀止,還有一層神奧的芝士完美結束。

龍卷風沙律色彩繽紛,海苔與蟹柳爽脆可口。

天婦羅雖小巧但份量宜人,外脆內嫩分外滿意。

2024-03-10
Type of Meal
Dinner
2024-03-31 51 views
同朋友行完街,見到呢間餐廳就決定試吓啦龍卷風沙律 $76🦀有蟹籽,蟹肉,中華沙律,份量十足!新鮮蔬菜配上酸辣醬汁,夠晒惹味。☺️ 清酒煮蜆 $128🐚雖然係每間居酒屋都有嘅菜式,但係呢間蜆肉夠晒大隻,清酒味上湯十分濃郁。 煙花 $79 🐟表面放咗好多吞拿魚蓉,下面卷物就包住小辣既三文魚,兩者配搭一齊食口感十足! 金龍卷 $98🐠🦐外表非常吸引嘅卷物,表面係三文魚,中間喺炸蝦,再加上芝士,絕對係首選!🤩
同朋友行完街,見到呢間餐廳就決定試吓啦

龍卷風沙律 $76🦀

清酒煮蜆 $128🐚

煙花 $79 🐟

金龍卷 $98🐠🦐
2024-03-30 49 views
古今二 荃灣分店位於荃灣荃新天地1樓係荃灣站經天橋行8至10分鐘就到搭扶手梯上一層記得要坐靠窗位置因為望到荃新天地商場的園景富士山$88古今二招牌卷物牛油果,鰻魚製成既小卷頂上舖滿蟹柳同脆脆醬汁帶點微辣多種層次感蜘蛛$96脆卜卜既炸軟殼蟹蟹柳,牛油果青瓜絲製成有5件軟殼蟹手卷食得多軟殼殼卷物好特別,而且大大舊龍卷風沙律$76都係用秘製醬汁,微辣惹味有生菜,中華沙律,蟹柳,脆片我幾喜歡呢度既沙律因為大大碗出街食飯都想食多點菜鹽燒雞翼$28雞翼上簡單地灑上海鹽外皮乾脆唔洗擔心食到成口油雞肉嫰滑櫻花蝦燒茄子$68燒茄子非常淋灑滿櫻花蝦,帶點鮮味帶點微辣非常新鮮的配搭
古今二 荃灣分店
位於荃灣荃新天地1樓

係荃灣站經天橋行8至10分鐘就到
搭扶手梯上一層

記得要坐靠窗位置因為望到荃新天地商場的園景

富士山$88
古今二招牌卷物
牛油果,鰻魚製成既小卷
頂上舖滿蟹柳同脆脆
醬汁帶點微辣
多種層次感

蜘蛛$96
脆卜卜既炸軟殼蟹
蟹柳,牛油果青瓜絲製成
有5件
軟殼蟹手卷食得多
軟殼殼卷物好特別,而且大大舊

龍卷風沙律$76
都係用秘製醬汁,微辣惹味
有生菜,中華沙律,蟹柳,脆片
我幾喜歡呢度既沙律

唔洗擔心食到成口油
雞肉嫰滑

櫻花蝦燒茄子$68
燒茄子非常淋
灑滿櫻花蝦,帶點鮮味
帶點微辣
非常新鮮的配搭