2015-06-10 941 views
大前日(7-6-2015 Sun)同男友o係8/F food court食完敷衍早餐,佢o係另一間買埋聽日返工o既lunch後,呢間都夠鐘開門喇,我o地就走落o黎.由於時間尚早,只有兩個客人,我o地坐低後諗食咩o野,男友提議一個漢堡,一個熱狗,好.我揀$39.00o既香甜燒烤熱狗,menu寫明有燒烤腸,烤洋蔥,香脆煙肉碎,酸瓜醬同天然芥末.男友就揀$72.00o既紐約經典牛肉漢堡,有煙肉,生菜,番茄同澳洲安格斯漢堡排.要杯$17.00o既熱檸水.咁男友就出去俾錢,我睇睇set lunch o既menu,發現原來紐約經典牛肉漢堡有連飲品o既餐,係$76.00.不過我隱約聽到收銀同佢講有餐,咁我就放心喇.男友返o黎後,都同我講有餐.好快, 熱檸水到o黎,檸檬得兩片,算數,可以唔落糖lu.7分鐘後,香甜燒烤熱狗到o黎,menu上o既o野有齊,但o依o家睇真啲,好明顯,洋蔥冇烤過,煙肉碎唔係煙肉碎,而且一睇都知一啲都唔香脆,個熱狗包有烘過o既跡象,但可以話你知,同冇烘過係冇分別.食落,有咩特別呢?自己整都整到,醬又唔多,咁o既質素我使乜俾$39.00o黎食?之後紐約經典牛肉漢堡到o黎,係大大個

好快, 熱檸水到o黎,
熱檸水
檸檬得兩片,算數,可以唔落糖lu.

7分鐘後,香甜燒烤熱狗到o黎,
香甜燒烤熱狗
香甜燒烤熱狗側面

之後紐約經典牛肉漢堡到o黎,係大大個o既,
睇睇,完全冇咩醬,
紐約經典牛肉漢堡
OK fine, menu冇寫有醬,男友期望佢o既澳洲安格斯漢堡排會好juicy,
切開o既紐約經典牛肉漢堡
但sorry,唔係囉,乾爭爭;
乾爭爭o既澳洲安格斯漢堡排
有樣o野可以讚o既係,佢番茄片切得好有技巧,打橫睇以為係正常約有5mm厚,但其實係斜切,皮係有5mm厚,肉就係咁薄落去,
未食o既薄番茄片
感覺冇食到番茄咁.而呢個漢堡就有烘過亦熱,
有烘過o既漢堡
但冇汁乾哽真係好難食,重差過麥當勞.我諗我都係第一次食到差過麥當勞o既漢堡,重要係咁貴.

$111.00食兩個包,雖然係坐得舒服,但都唔係咁o既質素呀?咁o既質素最多只值$50.00-60.00,如果冇心做,就不如唔好做,或者去food court賣,唔好揹貴租.

環境:
係坐得好舒服,冷氣就大o左啲.
其他:
而同一個紐約經典牛肉漢堡亦有下午茶餐,但價錢係$78.00,貴$2.00,唔知點解咁定呢?
2015-06-07
$57.50 (Lunch)
2015-04-15 631 views
早幾日係深水埗見到一間賣burger既鋪頭所以心郁郁想試下一入到去鋪頭 地方都算闊落 但張枱好細 如果唔係卡位既話會坐得好辛苦值得一提 呢度其實係自助式要自己出去叫野食的一拎起餐牌有唔同burger比你選擇 仲有班尼迪蛋添係呢區真係比較少見呢間鋪頭有好多地方可以改善例如去到cashier度叫野食個時個收銀位真係好高唔方便客人之餘 其實feel到做收銀個個都好辛苦另外 餐牌上所有既食物都係散叫 要加餐先有薯條同野飲但加餐要22蚊 真係食水好深講番自己個包先肉汁其實好少塊肉煎到乾身但都算係有肉汁既 薯條方面食落去成口粉望真D原來係薯粉整既薯條 完全冇味M記D薯仲好食過佢所以真係扣曬分 而且杯野飲仲細過茶餐廳(唔記得左影相)服務態度真係可以用個差字泥形容食到中途我想飲杯水無人企係樓面服務人客同叫極都冇人應都算但比杯水我個時都唔洗黑口黑面嫁嘛總結訂價方面真係食水好深但質素又跟唔到
早幾日係深水埗見到一間賣burger既鋪頭

食落去成口粉
望真D原來係薯粉整既薯條 完全冇味
M記D薯仲好食過佢
所以真係扣曬分
而且杯野飲仲細過茶餐廳(唔記得左影相)

服務態度真係可以用個差字泥形容
食到中途我想飲杯水
無人企係樓面服務人客同叫極都冇人應都算
但比杯水我個時都唔洗黑口黑面嫁嘛

總結
訂價方面真係食水好深
但質素又跟唔到

Other Info. : 其實西九龍仲有好多選擇,下次去西九,就算要排隊都等第2間 野食方面真係唔值咁貴,隔泥台叫左份肉眼扒 份量唔太大 但望望餐牌價錢要過百
$90 (Tea)
2015-02-05 671 views
好懷念以前呢間美式漢堡包店嘅漢堡包, 幾年前已經有幫襯呢間漢堡包店, 呢張相係一一年去食嘅時候影嘅, 當時去食 叫咗一個紐約漢堡, 漢堡包裏面嘅漢堡好有肉汁, 有豐富嘅牛肉同 燒烤 味。 薯條係厚切,好正! 陪埋罐裝可樂,一流。  但之後幫襯過兩三次, 發覺質素下降了, 漢堡扒好乾, 同埋已經唔覺得係手掣漢堡, 好似係來貨嘅漢堡。 薯條亦都無以前咁好食。 見到佢沒落真係覺得好可惜。 始終西九龍中心係好平民嘅地方, 係呢度 真係會有太多人願意比$70去食一個咁貴嘅漢堡包餐。 而家見佢連招牌都轉埋唔知係咪已經轉咗手。我而家比嘅評分係幾年前嘅評分,所以當時來講都覺得OK架。依家就唔會系呢一個評分。
紐約漢堡

2011-12-24
Celebration
Xmas's Eve
紐約漢堡
2015-01-18 612 views
order 左 egg benedict, 魚burger, Irish cream coffee. egg benedict我從未食過生到連入面蛋白都水汪汪!American style會生到咁!?超少分糧都要88蚊,真係仲難食過我自己整。魚burger, 堅係魚burger, 一塊超細,厚M記小小的炸魚,同包,絕對唔會俾多過一片番茄你。irish cream coffee....冇coffee味……加多18可唔可以用返好D嘅coffee bean.我真係唔suggest人去!難食+貴!超對冇special。

2015-01-18
2015-01-12 568 views
星期六一個食晏,去左西九龍中心,之前都到過JHD食漢堡飽,但今次去到發現多左set lunch,該店以自助型式先到櫃面購買食品,取牌仔之後會有待應送上食物,不需等位即時可以入座。今次點左Main 1澳洲肉眼扒,套餐包括:1. 是日餐湯2. 澳洲肉眼扒3. 薯條及沙律4. 汽水、奶茶/咖啡(凍飲加$2)是日餐湯係什菜湯,淡淡茄汁味配上椰菜/洋蔥/紅蘿蔔等,味送較清淡。澳洲肉眼扒大大塊,點了五成熟,足有大半隻碟面積,賣相當好,但當切第一刀已發覺太多筋,入口牛肉醃得過份"那"得肉質變了失去口感,咬下亦很多筋,唯獨黑椒汁調得不錯。薯條及沙律有水準,薯條脆卜卜,沙律有幾款菜組合很新鮮,還了凍齋啡走甜。總共$105,價錢雖然不貴,但牛扒真的令人非常失望。
今次點左Main 1澳洲肉眼扒,套餐包括:
1. 是日餐湯
2. 澳洲肉眼扒
3. 薯條及沙律
4. 汽水、奶茶/咖啡(凍飲加$2)
總共$105,價錢雖然不貴,但牛扒真的令人非常失望。

凍齋啡/什菜湯
澳洲肉眼扒
澳洲肉眼扒
2015-01-10
$105 (Lunch)
凍齋啡/什菜湯
2014-11-14 575 views
老婆仔要到深水埗購買禮物給朋友所以今天我們到深水埗吃之前已經想吃在西九龍中心的這間餐廳看店內的介紹已知這裡最有名的是漢堡包但我們剛巧都不想吃漢堡最後點了其他食物我們分別要了個63元的黑椒蘑菇煙肉香草汁意大利粉以及67元的煙肉香腸蕃茄意大利飯另外加了7元要了個餐湯再加8元要了個薯餅先來的是餐湯是羅宋湯我們都不是太愛喝羅宋湯所以都沒有什麼評價味道一般吧只是加7元才只有這麼一小碗就貴了點薯餅也跟接的送上了同樣只有一小塊不過炸得很香外脆內軟比起一般快餐店的薯餅好吃得多了再來的是黑椒蘑菇煙肉香草汁意大利粉份量相當小不過味道不錯黑椒味很濃和蘑菇煙肉配搭得很好而意大利粉也製作得不錯剛剛好的質感沒想到這裡的正餐也很吸引而煙肉香腸蕃茄意大利飯就更美味自從去過意大利後我和老婆仔一致認為正宗的意大利飯是不好吃的而這裡的可算是不正宗因為製作得很美味意大利飯不會太黏醬汁剛剛好蕃茄的酸味適中雖然份量仍然是很小但我卻認為對得起這個價錢這裡播放著悠閒的音樂雖然日子並不悠閒但和老婆仔在這裡享受著一頓美好的午餐在算是不錯的選擇
老婆仔要到深水埗購買禮物給朋友

雖然日子並不悠閒
但和老婆仔在這裡享受著一頓美好的午餐
在算是不錯的選擇
2014-11-14
$70 (Lunch)
黑椒蘑菇煙肉香草汁意大利粉
煙肉香腸蕃茄意大利飯
2014-11-14 523 views
黎到西九又吾想再食美食廣場見之前呢間好評都幾多 就試下先美中不足係以前有露天位坐 依嫁冇左吾知幾時再開反呢 形容呢間野 佢係屬於中價漢堡店係美式店 講佢係快餐又得Cafe都得因為佢係客人自助去收錢買費後有職員送餐 但另一方面會有提供雜誌比顧客看職員很細心地講解流程自助搵位入座 職員給餐牌 自行去收銀處買票 職員送餐 配料:芝士粉 黑椒 鹽 糖 辣椒醬 可以自行係收銀旁拎收銀處太高不太方便 要望上去同職員對答付錢後會比牌你 職員送餐辣味肉醬意粉 佢個餐牌圖有兩隻辣椒仔 以為不會很辣 一來到撈到均勻食第一啖已經勢色不對路 嘩 個肉醬好辣 另外肉醬方面都好多 但好好食 不好的地方是太多油了美國安格斯漢堡扒堡 包都好大一個 可以足夠兩個人食麵包夠淋 吾會好硬身個啲 煙肉一黎到就聞到好香了漢堡扒煎得過熟 食落好似食搾咁配上了蕃茄同生菜另外加了20蚊有餐湯 餐飲 薯條呢個湯係全晚搞到冇心情再食非常稀的忌廉湯 聞落好重芝士味 就好似芝士溝忌廉再溝7成水 可能太夜佢吾想煲太多 因為落單時佢重覆三次係咪要湯 再望下廚房 薯條 見佢出得快以為係炸定先 又吾係波粗薯條 好脆卜卜 一
黎到西九又吾想再食美食廣場

見佢出得快以為係炸定先 又吾係波
粗薯條 好脆卜卜 一個人份量都屬於多了
2014-11-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2014-09-20 995 views
星期六下午一個人放工搵晏食,想起上次西九龍中心食過一次美式漢堡,又去試多次。店舖令人感覺舒適,採用先到櫃面選購及付款後取牌仔找座位座好,服務員其後將食品送上。店舖提供美式食品,包括熱狗、漢堡、意粉及美式小食,並有各式飲料,今次選了德州香辣肉醬漢堡$58,牛肉轉做安格斯加$12,另加$20做套餐有飲品、薯條、沙律或湯,我選了湯,是粟米蜆肉忌廉湯。德州香辣肉醬漢堡加上安格斯再放上大大數圈生洋蔥,辣肉醬夠辣味洋蔥鮮甜而漢堡夠肉汁,非常滋味。忌廉湯內有不少蜆肉,味道較為清淡,要加鹽及胡椒。薯條粗切,脆卜卜裡面亦不會太乾,好食。

德州香辣醬漢堡轉安格斯,配薯條
蜆肉粟米忌廉湯
2014-09-20
$92 (Lunch)
德州香辣醬漢堡轉安格斯,配薯條
蜆肉粟米忌廉湯
2014-09-16 602 views
以前係葵芳新都會食過~成日lunch都會食好可惜玩無幾耐就收左皮 難得來西九梗係要會下佢熱狗水準keep到~但可惜其他就麻麻勒下一次除左熱狗,真係無性趣再試。試番我最愛既原味,但啲料好似小過以前但都ok  青瓜好 fresh 如果多啲就好勒黑松露意大利飯好似唔熟咁,啲飯硬到咩咁咬到我個口好攰,黑松露又小,食左幾口就無食了白汁意大利粉,啲汁好夠做!我係薯餅狂炸得好正既薯餅總結:只會再試熱狗同佢啲炸野,飯粉之類真係麻麻環境裝修都幾靚,但可惜要自己去落單,自己落都唔緊要,我真係幾討厭佢個櫃咁鬼高,對於我呢啲矮仔真係好唔舒服

以前係葵芳新都會食過~成日lunch都會食
好可惜玩無幾耐就收左皮

難得來西九梗係要會下佢

熱狗水準keep到~但可惜其他就麻麻勒
下一次除左熱狗,真係無性趣再試。

原味熱狗

試番我最愛既原味,但啲料好似小過以前
但都ok  青瓜好 fresh 如果多啲就好勒

黑松露野菌意大利飯

黑松露意大利飯好似唔熟咁,啲飯硬到咩咁
咬到我個口好攰,黑松露又小,食左幾口就無食了

白汁鮮菌意大利粉

白汁意大利粉,啲汁好夠做!

我係薯餅狂
炸得好正既薯餅

總結:只會再試熱狗同佢啲炸野,飯粉之類真係麻麻

原味熱狗
白汁鮮菌意大利粉
  • 熱狗
  • 薯餅
2014-08-16 749 views
途經西九龍,阿妹又想食burger, 於是就揀左呢間。想食既素漢堡竟然賣哂,只好既退而求其次,點了all day breakfast。阿妹就叫左美國西部漢堡。两個都轉左餐,不過我冇跟薯條。跟餐既沙津奇怪地配上日式芝麻醬,感覺和這間美式餐廳格格不入,不過味道正常。All day breakfast頗為豐富,包括了香腸,煙肉,薯餅,焗豆,煎蛋,多士同埋炒蘑菇,不過份量偏少。味道方面則沒太大驚喜,但蘑菇調味不錯,薯餅亦夠脆。漢堡方面,唯一同普通漢堡不同既就係佢係配洋蔥圈,但只得一塊就不如唔好加,完全食唔到有洋蔥圈既味道。但味道還是不錯的,漢堡肉味夠濃,蕃茄同生菜都幾fresh,整體都ok。總括黎講,味道尚好,環境不錯,只是這個價錢在香港有更多更好既選擇。
All Day Breakfast
美國西部漢堡
2014-08-15
2014-07-13 732 views
點左一個熱狗餐,一個安格斯漢堡餐。熱狗超級普通, 條腸明顯比相片細,又短,仲細過大家樂,如果店主有睇呢個食評,提提你餐派入面熱狗幅相已可能觸犯商品說明條例。安格斯漢堡應該係全店最貴既食物,等左成半個鐘先上,一摸,面包算軟熟,但唔熱,失敗,切少少牛肉出黎試下,又係唔夠熱,超級失敗,而且肉質都好鞋下,亦淡已無味,我懷疑個廚唔記得左調味。勉強食左一大半,放棄,因為牛肉真係好鞋又無味。應該不會再來,無下次。
點左一個熱狗餐,一個安格斯漢堡餐。

2014-07-13
$70 (Lunch)
快餐式的漢堡吃得太多,一直都渴望一試正式的美式漢堡,今天既然來到奧海城,知道有一間 American Gourmet & Bar專售美式漢堡,遂決定一試。此店位於奧海城地面,屬露天茶座式,今天天氣清朗無雨,亦不寒冷,最合享用。遠遠看見茶座有一巨型餐牌,所有款式漢堡都是五十五元,單獨點一杯飲品動輒在二十二元以上,如點包加飲品卻只加五元。第一次來當然欲試個傳統一點的漢堡,以看看此店之功架,於是點了「紐約經典牛肉漢堡」,飲品選了一杯平日少有之「熱薄荷朱古力」。在櫃面付了款,店員禮貌地請我安坐,他自會奉上食物。此為下午五時半,雅座客人甚少,我隨意選了坐位,當然不忘拍照。往上望正是帝峰皇殿,甚有氣派,店子兩邊皆為其他食店之雅座。其他客人有些點了煙、有些酙紅酒聊閒,對怕煙味的我來說有點不習慣。不消二分鐘飲品先到,熱薄荷朱古力沒有甚麼花巧,卻有一點點很小的朱古力粉浮面,喝一口薄荷味強,甚是清新,溫度不算太熱,是剛可入口的溫度。約十分鐘漢堡亦送上,碟子內的漢堡份量巨大,真正是美式作風,伴碟的薯條大大條,並附上兩包亨氏茄醬。我選「紐約經典牛肉漢堡」是因為此包沒有添加茄醬或沙律醬等醬料,可以一心試試肉質之
熱薄荷朱古力
紐約經典牛肉漢堡
我選「紐約經典牛肉漢堡」是因為此包沒有添加茄醬或沙律醬等醬料,可以一心試試肉質之味道。此包的配料有漢堡扒、煙肉、生菜及一片番茄,麪包用上高身大圓的一種,常吃的嘉頓麪包根本不能比擬。
紐約經典牛肉漢堡
翻開麪包,最面層是兩片煙肉,烤得不錯,油份卻不多。煙肉下是一片番茄,番茄下是那片超厚漢堡扒,我想足足有6-7oz,漢堡扒下是一片生菜。漢堡扒的表面烤得一流,少焦帶點脆身,肉內卻鬆軟,滲出的肉汁很香,肉內有點細少洋葱粒。吃此包能吃出真正的漢堡肉味,不怕被醬汁喧賓奪主。
紐約經典牛肉漢堡
薯條由於採用粗身的,吃下質感佳,溫度足夠熱口,烹調時已在表面添加了一點鹽粒,此薯條較一般的快餐薯條質素要高很多。
薯條
此包份量十足,吃了一半已開始有飽肚感,作晚飯吃亦絕無問題,保證不用再吃消夜!唯獨美式漢堡總是蔬菜量少,整體感覺較乾,如能多添數塊番茄及生菜定會更佳。
2014-03-18
2014-02-04 988 views
真係無諗過會咁差,本人與太太點了一個50多元的白汁磨菇意粉和67元的所謂安格斯牛肉漢堡飽(本來叫普通漢堡飽,但佢話賣晒,才勉強點了此漢堡),點知意粉的size 少到離晒譜,等於一般 standard size 的 1/4左右,都算,漢堡飽先過份,塊漢堡扒乾到無朋友,一D肉汁都無,我咬了兩三啖即走,一句講晒,永不回頭,順便祝此店一路好走。
2014-02-03
$70 (Tea)
2014-02-01 847 views
西九龍餐廳甘多間,我對呢間算係有情意結。每個月都要尼食一食。由於每次都差不多8、9點先去食,所以一定唔洗等位。餐湯係CREAM AND FISH SOUP,唔太膩,APPETISER來說不錯。我必定會叫的FRIES!夠新鮮!還有我的最喜愛 魚手指,雖然$24得 4 條,但我自己炸得唔好食,都係出面整既比較好味 =)呢個黑松露意大利飯,有蘑菇中和黑松露既重味,意大利飯都唔滯,食完都唔怕飽到行唔到。意大利粉就乾左少少,份量都唔太大,女仔食就剛剛好。

由於每次都差不多8、9點先去食,所以一定唔洗等位。
餐湯
我必定會叫的FRIES!夠新鮮!
魚手指
意大利粉就乾左少少,份量都唔太大,女仔食就剛剛好。
2014-01-27
魚手指
  • FISH FINGERS
  • FRIES
2013-12-15 589 views
這店開在這商場已經開了一段時間, 店內裝飾似一間餐廳多於快餐店, 見她好評如潮,一直想來試一次,剛好這晚同太座去完街回來於是上來一試, 我們分別要了兩個餐, 一個貴一個平,餐湯就很普通的那種了,做了一個麵撈底再稀釋的口感, 有雞湯成份但不多,粗薯條新鮮炸起差不到那裏去!漢堡飽個飽本身並不差, 質感不會一壓就扁那種,有咬口亦軟熟,飽面芝麻夠多漢堡扒方面: 平的口感粗嚡又乾巴巴的但都算合乎標準嘅, 稍為貴的所謂安格斯則情況好一點而已, 稍稍帶點牛肉汁在內,同漢堡扒夾在內的蔬菜(蕃茄/洋蔥絲/蘑菇片)都算足料, 但太座唔滿意佢用罐頭蘑菇因為重罐頭的金屬氣味!夾飽的菜用西生菜一片好像有點不夠專業亦太過於計較喎, 要知道取價不平易!
粗薯條新鮮炸起差不到那裏去!

漢堡扒方面: 平的口感粗嚡又乾巴巴的
但都算合乎標準嘅,
稍為貴的所謂安格斯則情況好一點而已, 稍稍帶點牛肉汁在內
同漢堡扒夾在內的蔬菜(蕃茄/洋蔥絲/蘑菇片)都算足料,
但太座唔滿意佢用罐頭蘑菇因為重罐頭的金屬氣味!

2013-10-11