2019-07-01 742 views
假期銅鑼灣周圍都好多人,諗住去飲杯咖啡傾吓計,去到希慎Habitu大排長龍,於是改去禮頓中心一帶,見又有一間Habitu竟然冇乜人,入去坐低先知中招一黎就話每人最低消費$80,我哋見有個玫瑰tea set $248就試吓啦。揀咗一杯玫瑰豆奶,一杯玫瑰寒天咖啡,不過味道都麻麻,寒天嗰杯好苦,正常咖啡應該好得多,早知唔好貪新鮮啦左邊係蘋果撻,唔涷唔熱,味道奇怪!中間個漢堡塊包好脆,漢堡都正常,不過唔熱嘅!右邊個蛋糕好甜,食兩啖已經要放棄!對Habitu好失望,可能正常食all day breakfast或者意粉會好啲啦

2019-06-07 503 views
👉🏻oven roasted piri piri chicken wings💲 98(➖💲49)小小辣焗雞翼入味係好入味喇 但係啲肉質太冧 冧到我一吉隻雞翼就散晒啲肉🤡〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻Crispy skin salmon steak, mashed potatoes, sautèed baby spinach, lemon honey butter💲188(➖💲94)脆皮三文魚扒明明主角係個三文魚扒但佢一啲味都冇😦係就係脆皮但煎到乾左少少又有味 反而佢啲伴碟就好入味幾好食🤨〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻jumbo lump blue crab risotto, organic quinoa, tempira soft shell crab, parmigiano-reggiano💲188(➖💲94)軟殼蟹意大利飯佢擺碟擺到好奇怪 成隻燒乳豬咁🤡軟殼蟹係切件嘅兩舊而唔係全隻 呢個味道仲衰 成碟野都冇咩味🌚意大利飯好硬懷疑未煮好💩〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️如果唔係訂座app有50% off都唔會無啦啦去食呢間 佢勁難搵 係sasa入面 唔講真係唔知入面有間餐廳🙂仲要啲食物質素勁參差 個意大利飯
小小辣焗雞翼
脆皮三文魚扒

軟殼蟹意大利飯

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
如果唔係訂座app有50% off都唔會無啦啦去食呢間 佢勁難搵 係sasa入面 唔講真係唔知入面有間餐廳🙂仲要啲食物質素勁參差 個意大利飯淡到一啲味都冇 但個三文魚扒嘅伴碟就好入味 本身叫多咗個意大利粉 但佢啲食物要等好耐又太估佢唔到 所以我哋好彩cancel得切😹份量偏細又貴真係半價先好去試😹明明記得佢之前食個下午茶都幾好食 可能呢間真係出名coffee & cake only
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
HABITŪ table (銅鑼灣)
📍銅鑼灣禮頓道77號禮頓中心2樓L1
2019-06-01 295 views
之前都已經同朋友嚟食個lunch果次同今次經驗一樣都係覺得上菜好慢基本上由你點個刻到到佢上菜我諗最少等左40分鐘如果你話係一啲好複雜嘅菜式都會有耐性去等但佢只不過係一個all day breakfast 🍳 所以好肚餓嘅人就千祈唔好上去食係一啲好有充裕時間唔係太肚餓等到可以好肚餓嘅人先去食雖然啲食物質素係OK 環境都坐得好舒適但我見到台台都係冇嘢食都係要等等到要催先有嘢食方面係唔錯嘅啲酸種包都好好食牛油果同蕃茄仔同燒南瓜都整得幾好係啲粟米好乾好柴
之前都已經同朋友嚟食個lunch

嘢食方面係唔錯嘅啲酸種包都好好食

牛油果同蕃茄仔同燒南瓜都整得幾好

係啲粟米好乾好柴

2019-05-22 292 views
中午同同事去食lunch,入到去坐低,收銀嗰個店員係咁用粗口勁大聲咁講電話,然後我哋舉極手都無人理。最後我叫左個 carbonara ,超難食,完全無香味,勁油膩,又冇乜味,要自己加鹽同黑椒餐湯蘑菇湯,味道似搵蘑菇煲水,極度難飲餐飲叫左杯凍檸茶,同事叫左咖啡,點知到埋單先話凍飲每人加16蚊,熱飲先唔洗加錢,完全係落單果時無提過。杯凍檸茶淡如水, 又冇茶味每人埋單170起,完全唔值咁嘅價錢,極度不推薦,難怪全場唔多過10人啦。
餐湯蘑菇湯,味道似搵蘑菇煲水,極度難飲

2019-05-19 777 views
水牛芝士pizza $148.用左個app book半價餐廳 1830入席竟然有半價😍 諗都唔諗就book左 順便用埋個-$25 coupon .入返正題 哩個pizza係我近期食過最好食😍😍賣相好芝士 好豐富 佢係一個幾薄底既pizza 我自己係勁中意哩d咬落脆口既底 入口每一啖都充滿住芝士 雖然配料得舊蕃茄 我係真心勁中意哩個😆😆😆.連鎖餐廳用app 好處就係唔會逼你叫野飲 所以我可以安心喪叫😎食左4樣野埋單$226真係抵到喊 仲有得look Visa signature 食埋個11x積分好似廣告咁但其實我係自費 哩個app真係好岩慳$又想食好野既人用 vs卡配合埋premier户口儲里數係一流相反哩個黑松露薯條就差d原價係$88 特價左就44 其實都已經係超值😹😹😹😹.有粗薯同橙色既甜薯 我覺得粗薯係炸得好食既 但甜薯就有d怪咁🤔🤔🤔淋淋地唔太好食 可以唔使試 但有折咪叫下囉 黑松露都幾好食😎😎😎玫瑰千層蛋糕 $46.其實哩個蛋糕都幾出名 不過我就未食過 所以今次難得有半價就試下.其實app既discount多數唔可以應用係甜品度 但habitu係例外 可以半價食到佢個甜品完全係

水牛芝士pizza $148

相反哩個黑松露薯條就差d
原價係$88 特價左就44 其實都已經係超值😹😹😹😹

玫瑰千層蛋糕 $46
其實app既discount多數唔可以應用係甜品度 但habitu係例外 可以半價食到佢個甜品完全係超值😎最低消費係每人$80
蛋糕既玫瑰味幾清香 層次分明 雖然佢冇lady m個隻皮咁薄cream咁香滑 但係我覺得哩個價錢都叫收貨 每一層感覺係厚實d 唔會一插就散 cream 唔會話太膩 都算唔錯 我只係覺得個皮厚左少少 整體都okay 所以都唔少人推薦
Dining Offer
Coupon
  • Carbonara
  • 卡邦尼蛋汁煙肉意粉
  • 水牛芝士pizza
2019-04-21 460 views
禮頓中心一帶商店林立,逛了半天後決定找個地方歇一歇。於是找到了這間「HABITŪ table」,裝修挺有英倫復古風的感覺 它的地理位置有點古怪,與說是在藥妝品店隔壁,筆者覺得更像是附設在藥妝品店內。這一杯是素食飲品,標榜低卡健康,賣相也非常美麗。杯內分了2個顏色層,藍跟綠尤如天空和草地。入口先有蜜瓜的甜味,然後就是濃郁的杏仁露味道,層次分明。杯子上放著的是白雲般的棉花糖,隨時間而溶化。「HABITŪ table」招牌之一的芝士蛋糕,有著少女心滿滿的粉紅和花元素。芝士蛋糕有著陣陣玫瑰花香味,中間藏有一顆士多啤梨,為香甜的蛋糕加添了微酸莓果味。賣相雖然未有粉紅芝士蛋糕出色,但可以味道來比併。檸檬撻入口清香,慕絲質感帶著強烈的檸檬酸甜味,還附有檸檬皮絲。撻上的蛋白層經火槍燒成金黃色,頗有空氣感。順帶一題,餐廳座位十分舒適,筆者和友人邊吃邊聊天,不知不覺花了半天在此。

藍蝶花蜜瓜杏仁露特飲

這一杯是素食飲品,標榜低卡健康,賣相也非常美麗
。杯內分了2個顏色層,藍跟綠尤如天空和草地。

入口先有蜜瓜的甜味,然後就是濃郁的杏仁露味道,層次分明
。杯子上放著的是白雲般的棉花糖,隨時間而溶化。
玫瑰士多啤梨芝士蛋糕

檸檬蛋白撻

賣相雖然未有粉紅芝士蛋糕出色,但可以味道來比併。

檸檬撻入口清香,慕絲質感帶著強烈的檸檬酸甜味

順帶一題,餐廳座位十分舒適
,筆者和友人邊吃邊聊天,不知不覺花了半天在此。
2019-04-21
$100 (Lunch)
藍蝶花蜜瓜杏仁露特飲
玫瑰士多啤梨芝士蛋糕
檸檬蛋白撻
2019-03-26 432 views
個日放學咁啱係同銅鑼灣行街,行到悶悶地又差唔多晚餐時間,就唸緊食乜野呢,於是就即刻打電話問我個個成日周圍食好野既朋友有咩好推介,佢就介紹咗呢間habitu比我,一開始以為係普通西餐啦都冇咩特別,但未試過所以都上網睇下個Menu係點,有咩咁好食,第一眼睇個價錢心唸咁貴,點知再睇下佢啲食物都幾特別喎,仲有軟殼蟹意大利飯!最中意就係食軟殼蟹!!跟住唸都冇唸就同朋友去左呢間試,入到去環境好舒適,好home feel, 首先意大利飯真係冇得頂,飯唔多但勝在隻蟹好大,而且炸得夠脆,不過食個陣要小心啲尖腳,除左意大利飯我地仲叫左個薄餅,pizza個人認為就麻麻地,味道唔太夾,而且醬汁都麻麻地,可能係我地食唔慣啦,不過大推意大利飯,夠咬口加夠Juicy!
  • 軟殼蟹意大利飯
2019-03-16 436 views
之前一路想來呢間Habitu食野今次見有個半價優惠二話不說就book左台有個app有半價優惠同朋友叫左salad、意粉同小食折左每人約 $85左右相當抵食啊呢度環境好靚感覺好elegant燈光柔和得來唔會太暗感覺好舒服d櫈都好闊好好坐我地叫左個抗養沙律Antioxidant Salad $98有火箭菜、藜麥同松子仁等意粉叫左卡邦尼意粉Carbonara $138個汁好香好滑意粉好彈牙d料都唔算少煙肉好香Chips & Fries $88薯條外脆內軟有兩隻薯條一鹹一甜配埋個醬好正啊甜品得番呢個但我想食第二d甜品為有下次先食甜品啦
之前一路想來呢間Habitu食野

今次見有個半價優惠

二話不說就book左台

有個app有半價優惠

同朋友叫左salad、意粉同小食

折左每人約 $85左右

感覺好舒服

d櫈都好闊好好坐

我地叫左個抗養沙律

Antioxidant Salad $98

有火箭菜、藜麥同松子仁等

意粉叫左卡邦尼意粉

甜品得番呢個

但我想食第二d甜品

為有下次先食甜品

2019-02-10 453 views
Terrible soup in set, extremely disappointed by the standard. It tasted like congee! Tasteless and without any ingredients in the soup. The place is almost empty and I was surprised by the long waiting time for meals.
2019-02-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Other)
Celebration
Chinese New Year
  • never try the set of 4!
Came here for coffee!Actually I didn't drink any coffee here specifically. They have a lot of good beverages here, and they have both milk-substitutes and decaf options, so really any type of coffee can be enjoyed here. I actually didn't go for a coffee- I got a decaffeinated te, which was really excellent. I can't speak much more to the other features of this place, but you can download their menu on the website, and take a look before coming here.
Came here for coffee!
Other Info. : takes card
2018-12-30
$60 (Tea)
呢日又係同男朋友仔既date night,係銅鑼灣行街街,想食西餐又見到呢間上網有折就決定係度食dinner 啦!..我地六點半去到,餐廳唔算多人。裝修方面都算幾有格調。🎻.Staff 都好有禮貌,知道我地會share 食主動俾碟仔同餐具,而啲碟仲要係warm plates,係香港普通餐廳比較少見,值得一讚。😍👍🏼.佢先上咗個carbonara 意粉($138),呢個意粉做得唔錯,意粉軟硬合格,而個汁夠厚同夠味,食落幾 rich。👌🏼.另外,我地仲叫咗個All day breakfast($148),其實我地上網見到佢既all day breakfast 評價麻麻,不過好難想像all day breakfast 難食,所以我地決定一試!.上到枱個樣幾好,不過第一啖食個蕃茄仔就出事!點解係凍既?!😰個蛋微暖但過熟、而腸仔都出事,又係微暖,同個做法都幾fail。佢本身成碟野都無乜味,腸仔佢有啲燒痕係幾靚,不過,佢本身無味,所以食落去只有苦既lon味。😰而呢碟野最好味係個jam,有淡淡玫瑰花味。🌹.同埋一反個菇呆咗,因為可以我見識少,真係無乜係餐廳食野會見到啡菇會連*丁*上碟。.見到格離位傢
我地六點半去到,餐廳唔算多人。裝修方面都算幾有格調。🎻

見到格離位傢私保養質素不太良好,有改善空間。
2018-11-17 580 views
難得一個優哉游哉既午飯時間,梗係去d舒服d既地方食個晏,呢間野係sasa旁邊個電動樓梯上,入到去都幾闊落,我哋坐咗喺兩個梳化位,好舒服,一打開個Menu就見到set lunch,就見到我最鍾意嘅卡邦尼意粉,而我同事就叫咗個all day breakfast,我個卡邦尼意粉好足料,d汁唔係用水溝,其實都幾大碟,我食左三分二都已經飽。同事個all day breakfast超大份,初初仲驚佢唔夠飽。最好就係佢杯白咖啡,真係超好飲
2018-10-21 583 views
經網上訂位有折扣,所以去睇睇...位置真係有啲偏僻,銅鑼灣咁多食肆,想有競爭力真係要花d心機餐廳冇乜人,坐得幾舒服睇完餐牌,點左兩個all day breakfast ,賣相以all day breakfast 黎講有95分,但係味道出奇地淡,要加鹽同胡椒去進食總括來講,如果去食個下午茶、早餐,想靜靜地坐下,係一個唔錯嘅選擇,下次都可能會再去試吓其他嘢食,可能今次揀錯咗all day breakfast ,見到其他客人大多是點意粉,所以會比多次機會佢
經網上訂位有折扣,所以去睇睇...
位置真係有啲偏僻,銅鑼灣咁多食肆,想有競爭力真係要花d心機
餐廳冇乜人,坐得幾舒服
All  day  breakfast
2018-10-16
All  day  breakfast
2018-10-01 655 views
今日係銅鑼灣行街行到攰搵間餐廳食下野休息下,呢間habitu人少少,環境又幾舒適,一於就呢間!我地叫左一個carbonara一個薯條個一件玫瑰千層蛋糕🍰,本來諗住食完主食先食甜品,點知佢一黎就上蛋糕,算啦唯有食左先啦!千層蛋糕都唔錯,唔會太甜太膩,cream都夠滑,但係玫瑰味就唔係咁岀,好似只係有幾片乾玫瑰花瓣係面,個人都係鐘意另一間嘅千層蛋糕多啲!卡邦尼意粉就比想像中細,不過味道幾好,個汁都足夠亦好creamy!薯條配黑松露蛋黃醬份量都ok,薯條分別係薯仔同蕃薯,炸得好脆,蕃薯條甜甜地幾好味,而薯條同個醬好夾,食到停唔到口!
2018-09-26 492 views
銅鑼灣📍發現到一間lunch繁忙時間同完全唔使排隊嘅#habitutable 🙆🏻‍♀️~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*#lunchset 有餐湯/salad + 餐飲 🕛✅Beef 🍔 配菜有薯條💰178✅ 蕃茄肉醬寬麵🍴💰158
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
#lunchset 有餐湯/salad + 餐飲 🕛