2024-06-03 37 views
金翠餐廳,位於太子,超級靚既懷舊裝修,港式味道,仲有霓虹燈添,有咩辦法唔打卡😍寬敞舒適,燈光少暗幾有feel,晚餐做鐵板專門店,好多選擇,平貴都有,好多唔同既牛部位,口水已流🤤飲碗紅湯先,好味🫕是日精選晚餐:金翠巨人什扒餐🍽️個賣相驚人到呢🫨上枱就知無改錯名,真巨人👹超豐富,煎蛋通常吸引我⼀啖食左佢,配埋香脆煙肉食蛋白👍🏻豬扒非常大塊又juicy,啖啖肉勁爽👐🏻雞扒煎到皮脆,肉都好滑,司華力腸大大條,牛仔骨好腍好惹味🥳帶子牛扒🥩美國西冷牛扒(5成),賣相都幾特別,偏厚身大塊,帶子大大粒兩面煎香,非常好味🥹西冷賣點係牛味濃而無筋口感成塊都平均,肉質嫩到呢😆加埋燒汁正!蘇格蘭肉眼牛扒,加左蒜蓉🧄上枱揀完汁再係你面前淋上去「Jar Jar Jar」之後香到呢🫠真心幾大塊,個人認為蒜蓉令成個港式西餐味出晒嚟🫶🏻火喉攞得好好,有5成既粉紅,肉質唔錯超嫩口感超正,肉汁而味道都爆,好高質既肉眼😆久唔久歎返個港式鐵板,加上懷舊味道,實在有種説不出的爽✨金翠真係鐵板餐既不二之選😙

羅宋湯

西冷牛扒
蘇格蘭肉眼牛扒
蒜蓉肉眼牛扒
2024-05-15 218 views
香港舊式扒房餐廳數得出唔算很多間,位於太子金翠餐廳,鄰近地鐵站出口行1分鐘就到,地點方便🚶‍♀️餐廳裝潢睇得出很花心思有特色,很多懷舊設計,霓虹燈牌圖案✨️餐牌很多扒餐選擇我地點咗是日精選晚餐紐西蘭PS西冷牛扒 拼 大蝦餐包,餐湯,有大大份蟹子雜果沙律,仲有甜品添😍另一份帶子西冷牛扒除了沒有雜果沙律,其它都一樣有齊哂店員送上枱已經好震撼🤩超大份又厚又大份西冷牛扒,面上勁多蒜蓉,店員姐姐準備淋上黑椒汁時,我地一手拎住餐紙巾,另一隻手要開定手機打吓卡🤣講番食物西冷牛扒先,鐵板高温,令到肉汁鎖住外,肉質很軟腍,配上黑椒汁更加惹味😋大蝦都很彈牙,帶子厚肉另外餐飲轉了特飲紅荳冰很大杯,紅荳份量又多又腍鹹檸七粒鹹檸很大粒最後甜品係我最愛啫喱😋出面真係好耐都冇食過有花奶落嘅啫喱😍超滿足出開太子可考慮來食,哩度店員都很有禮貌👍

餐牌很多扒餐選擇
我地點咗
是日精選晚餐
紐西蘭PS西冷牛扒 拼 大蝦
餐包,餐湯,有大大份蟹子雜果沙律,仲有甜品添😍

另一份帶子西冷牛扒
除了沒有雜果沙律,其它都一樣有齊哂

大蝦都很彈牙,帶子厚肉

另外餐飲轉了特飲
紅荳冰很大杯,紅荳份量又多又腍
鹹檸七粒鹹檸很大粒

出開太子可考慮來食,哩度店員都很有禮貌👍
2024-05-14
2024-03-22 877 views
位於太子鬧市中,位置極為便利的 "金翠餐廳",方便返工一族或逛街人仕。餐廳由早到晚都有不同餐點,港式奶茶、菠蘿包、西多士、鐵板餐、沙嗲牛肉麵等,款式實在太多元化,讓顧客可以品嘗到最傳統的港式美食。餐廳裝修都好有心思,牆壁掛有霓虹燈的字句和圖案,以及懷舊裝飾設計,最適合打卡影相啦!海陸空 (豬扒,雞扒,串蝦) (配薯菜)    $138   依個午餐跟羅宋湯/忌廉湯、牛油餐包及餐飲,羅宋湯好濃,好足料,麵包軟綿。鮮嫩嘅雞扒和豬扒毫不乾韌,外層香脆,肉質軟腍嫩滑,串蝦新鮮、爽口、彈牙,配上薯條、椰菜等配料,口感豐富,美味。歐陸扒餐     $58    有幾款肉類選擇,招牌牛扒當然唔可以錯過啦,牛扒都覺得幾厚,煎至外層香脆,肉質軟嫩有咬口,沾上蒜蓉汁更惹味,這個歐陸扒餐仲配有法蘭克福腸、煙肉、煎蛋、茄汁豆、薯餅、沙律菜、厚多士(半份),款式多,好豐富。雙拼湯麵餐      $42呢個都係好想食嘅,有8款食物可自由配搭,雙拼麵我就揀咗沙嗲牛肉同紅腸,醬汁特濃嘅沙嗲牛肉,片片差唔多大,牛肉吸收沙嗲醬,好入味,轉配出前一丁,麵質爽滑,麻油香噴噴,而紅腸就煎得非常脆口,用嚟配湯麵又係最夾。配埋餐飲
海陸空 (豬扒,雞扒,串蝦) (配薯菜)    $138
海陸空 (豬扒,雞扒,串蝦) (配薯菜)
歐陸扒餐     $58
雙拼湯麵餐      $42
雙拼湯麵餐
配埋餐飲熱檸檬茶及檸檬水,口感清香,帶陣陣檸檬味,好fresh。
2024-03-21
Lunch
海陸空 (豬扒,雞扒,串蝦) (配薯菜)
雙拼湯麵餐
2024-03-15 573 views
歐陸扒餐$58要左香草雞扒非常大塊食落勁juice ,再加左$8要左迷你羅宋湯烏冬,羅宋湯非常濃郁微甜微辣好惹味餸埋烏冬一流~餐仲跟左法蘭克福腸、煙肉、煎蛋、茄汁豆、薯餅、沙律菜、厚多士(半份)成個餐份量十足好正。沙嗲牛肉潛艇$39佈滿滿既沙嗲牛肉非常香濃濃郁既沙嗲味,牛肉夠淋,配上包包食好正。豬扒菠蘿包$38菠蘿包非常脆皮好香口,夾上juice既豬扒滿滿既千島醬想不到成件事那麼配合好正,但有生菜加蕃茄哦。懷舊西多士花生醬$40特意叫左多花生醬,因為🐰好中意食花生醬,西多士上牛油完美融化明顯即叫即炸,外脆內軟勁香口好正,加上滿滿花生醬及糖漿簡直絕配,下午茶必食呀~吉列魚柳$37+奶油豬$10吉列魚柳炸到好脆卜卜,再沾上千島醬完美。奶油豬擦左滿滿牛油煉奶,非常香脆可口又內軟好正。小食拼盤$48有什果沙律、咖喱角、麥樂雞、炸薯條、春卷、魚餅、蔗蝦。特飲全部都係+$15全部都叫左少冰 紅豆冰叫左多奶,好香煉奶味,紅豆煲到起晒沙又夠淋好正呀~ 奶茶紅豆冰非常港式奶茶香,同紅豆一齊飲別有一番風味,很棒~雜果賓治滿滿雜果色彩賓紛呀~凍檸賓好耐冇飲過了好懷念菠蘿冰勁多菠蘿,飲落比較偏甜左少少

歐陸扒餐$58

懷舊西多士花生醬

吉列魚柳$37+奶油豬$10

吉列魚柳+奶油豬

小食拼盤$48
有什果沙律、咖喱角、麥樂雞、炸薯條、春卷、魚餅、蔗蝦。

小食拼盤

特飲全部都係+$15全部都叫左少冰
紅豆冰叫左多奶,好香煉奶味,紅豆煲到起晒沙又夠淋好正呀~
奶茶紅豆冰非常港式奶茶香,同紅豆一齊飲別有一番風味,很棒~
雜果賓治滿滿雜果色彩賓紛呀~
凍檸賓好耐冇飲過了好懷念
菠蘿冰勁多菠蘿,飲落比較偏甜左少少,🐰自己加番幾塊檸檬落去就剛好了

凍檸賓;奶茶紅豆冰;紅豆冰;菠蘿冰;雜果賓治

吉列魚柳+奶油豬
小食拼盤
凍檸賓;奶茶紅豆冰;紅豆冰;菠蘿冰;雜果賓治
2024-01-10 1278 views
今日約咗朋友出太子,平時老細就一定會去佢嗰間童年情意結扒房食港式牛扒🤭🥩但今日比我搵到另一間,都係金字頭:金翠餐廳~估唔到有啲驚喜!!🥰👍🏻門面嘅裝飾最吸引我~「掂過碌蔗」喎~有邊個唔想呀?!🥰😍🤣新年流流好意頭呀!!尤其佢嗰度鐵閘,簡直就係兒時回憶!🥰🙏🏻咁啱打緊卡果陣老闆娘咁啱響門口整理餐牌,見我哋眼望望,就熱情招待我地入內進餐,佢介紹佢哋個晚餐餐牌每個星期都會變,今日就有和牛西冷,咁就即管試下啦!!佢話呢隻西冷係美國嘅和牛配黑椒汁,跟薯角,油份無日本嗰啲咁厚,所以唔會太油膩,而且主要係食肉味,唔會用太多鬆肉粉同調味料,仲好抵,套餐包括湯、麵包、沙律、甜品同飲品~老細鍾意食肉眼,貪佢夠淋夠肉味,呢款係1855澳洲特級肉眼配燒汁跟薯條🍟,肉質好軟熟~仲大塊過我塊面!!店內燈光比較暗,佈置裝飾主打一個懷舊情懷,每一面牆都係一個打卡點…霓虹光管…仿煤氣燈…士多鐵閘…好似返咗去細路仔嗰陣時咁!!🥰老闆話佢哋仲有美味焗飯,都好受歡迎😍所以叫多個招牌豬扒焗飯試下,食唔曬就打包,啱晒聽日帶飯!🥰🥰豬扒又係大大件,飯底當然要炒底啦,配上鮮茄炒蛋醬汁,焗完香噴噴😌鋸完扒都忍唔住要食多幾啖!🤪😜老闆話

老闆話原來佢哋係響荔枝角道搬咗過嚟大半年,但係舖頭已經有11年歷史啦!所以都有好多街坊客,不過疫情呢幾年生意都好難做,希望可以捱到落去…😥😓街坊小店~小家庭經營~大家都多多幫襯啦!!保留返一個咁有香港特色嘅地方!🥰🥰🙏🏻

2024-01-09
Dinner
3 day(s) ago 0 views
難得放假出門食個靚早,同朋友走左去太子間金翠餐廳。餐廳裝修好有香港特色,有好多充滿香港味道既霓虹燈裝飾同埋招牌,好多打卡位。有個位仲左部以前細個係啲士多仔或者文具舖先見到既舊式扭蛋機,$5蚊就可以扭個彈波波出黎玩,都幾得意。叫左份吉列魚柳做早餐,搭配埋茶餐廳早餐必備既炒蛋多士,仲有配埋沙律。早餐黎講夠哂飽肚!朋友就叫左餐廳特色既羅宋湯雞扒通粉兩份早餐連埋杯凍檸茶走甜埋單一百蚊左右。食到飽一飽先走。
難得放假出門食個靚早,同朋友走左去太子間金翠餐廳。

朋友就叫左餐廳特色既羅宋湯雞扒通粉

兩份早餐連埋杯凍檸茶走甜埋單一百蚊左右。食到飽一飽先走。
5 day(s) ago
$50 (Breakfast)
  • 羅宋湯雞扒通粉
4 day(s) ago 0 views
行完花墟勁肚餓~揾到呢間份量好勁嘅餐廳~入到去裝飾好正~真懷舊風,好有feel~ 🔹金翠巨人什扒餐🔹 勁多野食~包羅萬有~好鬼抵食同好滿足~餐包又大過人~拳頭咁~餐湯又大兜啲~唔係溝水嫁~仲有前菜~蟹籽雜果沙律~升級懷舊味道~鐵板上嘅層層叠~有齊豬扒,雞扒,牛仔骨,司華力腸,煙肉,煎蛋~食到應仲有薯條同菜~勁誇張~仲要全部質素都唔錯,唔係鬆肉粉嘅牛,唔係韌嘅豬,唔係乾嘅雞~仲有紅豆冰同花奶提子味啫喱~好懷舊feel~🔹芝士焗加拿大龍蝦海鮮飯🔹又係大大兜~半隻大龍蝦,啖啖肉~炒飯底同有大大嚿魚柳~拉絲芝士正到暈~
[旺角 - 懷舊打卡餐廳]

行完花墟勁肚餓~
揾到呢間份量好勁嘅餐廳~
入到去裝飾好正~
真懷舊風,
好有feel~

🔹金翠巨人什扒餐🔹
勁多野食~
包羅萬有~
好鬼抵食同好滿足~

餐包又大過人~
拳頭咁~

餐湯又大兜啲~
唔係溝水嫁~

仲有前菜~
蟹籽雜果沙律~
升級懷舊味道~

鐵板上嘅層層叠~
有齊豬扒,雞扒,牛仔骨,司華力腸,煙肉,煎蛋~
食到應仲有薯條同菜~
勁誇張~
仲要全部質素都唔錯,
唔係鬆肉粉嘅牛,
唔係韌嘅豬,
唔係乾嘅雞~

仲有紅豆冰同花奶提子味啫喱~
好懷舊feel~

🔹芝士焗加拿大龍蝦海鮮飯🔹
又係大大兜~
半隻大龍蝦,
啖啖肉~
炒飯底同有大大嚿魚柳~
拉絲芝士正到暈~

2024-06-05 0 views
今日同個女去太子補習,見到有間餐廳裝修好懷舊好有特色,又多人食,就同個女去試吓!入到去見到真係好多舊式嘅招牌裝修,好得意好有趣,座位都好舒服我個女想食鐵板餐就叫咗個鐵板牛柳餐,侍應仲好好咁樣介紹邊啲啱小朋友食,非常有耐性有禮貌牛柳到了,可以選擇黑椒汁和燒汁,侍應會幫忙即刻淋上去,發出陣陣沙沙聲是必需,還有一個餐包和忌廉湯,另選一杯凍飲牛柳份量超級大份,有兩大件,底下還有好多薯條,吸收了牛柳汁和燒汁味,非常惹味!牛柳煮得非常軟唸,入口即溶,小朋友和老人家也啱食!最後,侍應通知小朋友還有一個啫喱果凍呢!吃完真的滿足極了!

2024-06-05
Lunch
2024-06-02 0 views
係太子聯合廣場對面,原來開左間港式鐵板餐廳!向來都好喜歡食金鳳,鍾意d鐵板牛柳!今次試下!餐廳都好大,好多卡位,坐得舒服!又唔需要限時,三五知己都可以約黎gathering!⭐️黑椒牛柳($132)叫左5成剛剛好肉夠厚冇雪味濃牛味!拌碟有薯條及菜,吸左汁好好味!⭐️西冷帶子($160)可以加蒜($2)帶子厚肉加甜西冷不鞋跟餐有餐包同餐湯及餐飲,當日叫左羅宋湯!好多料!仲有啫喱送!個人覺得抵食過金鳳,但就冇金鳳咁多分店!金翠餐廳 (太子)太子彌敦道749號地舖

係太子聯合廣場對面,
原來開左間港式鐵板餐廳!
向來都好喜歡食金鳳,
鍾意d鐵板牛柳!
今次試下!

餐廳都好大,
好多卡位,坐得舒服!
又唔需要限時,
三五知己都可以約黎gathering!

⭐️黑椒牛柳($132)
叫左5成剛剛好
肉夠厚冇雪味
濃牛味!
拌碟有薯條及菜,
吸左汁好好味!

⭐️西冷帶子($160)
可以加蒜($2)
帶子厚肉加甜
西冷不鞋

跟餐有餐包同餐湯及餐飲,
當日叫左羅宋湯!
好多料!
仲有啫喱送!

個人覺得抵食過金鳳,
但就冇金鳳咁多分店!

金翠餐廳 (太子)
太子彌敦道749號地舖
2024-06-02 0 views
今天和朋友去花墟,順便去附近吃個午餐。朋友找了一間懷舊特色茶餐廳,處處都是打卡位。Lunch set 有餐包羅宋湯,麵包鬆軟可口,羅宋湯的酸甜滋味恰到好處,令人開胃。果皮蒸心水泥鯭(配飯)魚肉鮮嫩多汁,入口即化。加入果皮蒸煮味道很夾,而搭配上白飯也有飯香。海陸空鐵板餐(豬扒、雞扒、串蝦)豬扒肉質嫩滑,雞扒鮮嫩多汁,串燒蝦肉彈牙可口。鐵板燒可自選配燒汁或者黑椒汁,我點選了黑椒汁,非常香口開胃。鐵板餐配有薯菜,整體份量令人飽足。

果皮蒸心水泥鯭(配飯)

海陸空鐵板餐(豬扒、雞扒、串蝦)
  • 歐陸扒餐
2024-05-22 38 views
明天太太便和閨蜜到日本東京血拼,今天晚上正好和她出外晚飯,當作送行。我選擇了太子金翠餐廳,因為這裏充滿了香港嘅特色和出品的食品也十分美味,我選擇了是日精選晚餐,晚餐送上的牛油餐包已顯出餐廳的誠意十足,送上來的餐包是熱騰騰,塗了牛油,入口金香又鬆軟,加上了用料十足的羅宋湯和沙律作前菜,更是一絕。今天的主菜是紐西蘭PS西冷牛扒拼大蝦,牛扒點了七成熟,我當然選擇鐵板上,主菜來了,真是份量十足,西冷牛扒大大塊,配上兩隻大蝦,真是未食先興奮。我選擇了配黑椒汁,牛扒入口,肉質腍滑,口感十足,配上了黑椒醬汁,更是一絕。大蝦做法有點似燒烤,蝦在鐵板上散發出陣陣香氣,入口帶點焦香。我個人感覺有巴西燒烤風味,甜品是啫喱,真是帶點時光倒流感覺,最後再加上了餐廳招牌特飲,龍鳳可樂,真是完美的結局。埋單都是$500,真是超值。這一餐我和太太都非常滿意,誠意向大家。
2024-05-20 31 views
周五晚上,我和太太在太子的金翠餐廳享用了一頓豐盛的晚餐。我選擇了每位$238的日精選晚餐套餐,包括了牛油餐包作開胃,接著是熱湯羅宋湯和清新的蟹子雜果沙律。 主菜是鐵板煎製的紐西蘭PS西冷牛扒和大蝦,十分鮮嫩多汁。最後的甜品是遮喱甜品,為整頓晚餐劃上完美的句號。我還加$3點了一杯冰涼的凍咖啡。而太太則選擇了$155的煎羊膝腿套餐。羊膝腿位置的肉質鮮嫩可口,厨師經過繁複的去皮和調味程序,成功去除了羊羶味,令肉質更加香濃可口,入口有十足的咬勁。套餐還包括了牛油餐包作開胃,忌廉湯,以及同樣的遮喱甜品。太太也加了$3點了一杯凍檸茶。這間位於太子的金翠餐廳環境地道,裝修設計具昔日香港情懷,服務親切,我們享受一頓豐盛而又情調優雅的晚餐。
周五晚上,我和太太在太子的金翠餐廳享用了一頓豐盛的晚餐。

去完朗豪坊做嘢,跟住行過去金都商場嗰邊諗住搭車返屋企,經過見到金翠餐廳竟然開咗喺呢度?!😲原來佢搬咗舖?!😲😲已經好耐冇食過佢嘅鐵板餐啦,雖然係下午茶時間,不過都阻止唔到我要叫鐵板食嘅決心😆呢度主打懷舊嘅香港裝修,都係一個影相打卡嘅好去處同行嘅朋友就因為唔係咁肚餓叫咗一個小食餐首先上嘅係餐包仔同埋忌廉湯,餐包仔軟熟💗忌廉湯都好濃嘅忌廉味然後再上朋友嘅小食餐🐔麥樂雞拼魚餅份量都ok足夠熱辣辣脆卜卜,新鮮出嚟不過佢唔係咁肚餓,我都幫佢食咗兩嚿😆🐷海陸空雜扒餐有一吋大蝦王🫶一塊超厚嘅巨型豬扒💗同埋超滑嘅雞扒最值得一講嘅就係呢度食到嘅扒類,完全唔會有喺外面餐廳食到嘅鬆肉粉味!!個底有薯條同埋雜菜佢嘅雜菜唔係好似出面其他扒房咁樣畀兩舊凍冰冰嘅西蘭花而係仲係非常有溫度嘅炒椰菜🫶真係超大份,分分鐘兩個人都夠食💯餐飲我叫咗凍檸茶同埋凍華田估唔到係一間扒房裏面佢嘅凍檸茶係會咁有茶味咁好飲🥹如果要我畀一個分數,我會畀佢99分🤣
原來佢搬咗舖?!😲😲
已經好耐冇食過佢嘅鐵板餐啦,
雖然係下午茶時間,不過都阻止唔到我要叫鐵板食嘅決心😆
呢度主打懷舊嘅香港裝修,
都係一個影相打卡嘅好去處

同行嘅朋友就因為唔係咁肚餓叫咗一個小食餐
首先上嘅係餐包仔同埋忌廉湯,
餐包仔軟熟💗忌廉湯都好濃嘅忌廉味
然後再上朋友嘅小食餐

🐔麥樂雞拼魚餅
份量都ok足夠
熱辣辣脆卜卜,新鮮出嚟
不過佢唔係咁肚餓,我都幫佢食咗兩嚿😆

🐷海陸空雜扒餐
有一吋大蝦王🫶
一塊超厚嘅巨型豬扒💗
同埋超滑嘅雞扒
個底有薯條同埋雜菜
真係超大份,分分鐘兩個人都夠食

💯餐飲我叫咗凍檸茶同埋凍華田
估唔到係一間扒房裏面佢嘅凍檸茶係會咁有茶味咁好飲🥹

如果要我畀一個分數,我會畀佢99分🤣

2024-05-17
$80 (Tea)
  • 凍檸茶
  • 海陸空雜扒餐
  • 小食拼盤
2024-05-16 22 views
最近同男朋友鋸扒浪漫下。裝修充滿懷舊特色,抬頭見到唔少霓虹招牌,我哋一入去就聞到鐵板餐嘅香氣,「炸炸」聲幾有feel,鐵板牛扒種類選擇多,羊扒雜扒同晚餐套餐都有。🥩美國(有骨)肉眼牛扒Ribeye 靠近胸部肋骨,帶骨嘅牛扒比一般肉眼扒多咗份香味,油份豐富,肉味濃郁,可以自選洋蔥/黑椒汁。 🥩香草煎羊鞍脂肪瘦肉比例平均,肉質細嫩,加入少少香草調味,煎得香口。每個套餐都附送餐茶、花奶啫喱️,中/西湯同餐包,羅宋湯足料。
最近同男朋友鋸扒浪漫下。

🥩美國(有骨)肉眼牛扒Ribeye

🥩香草煎羊鞍
脂肪瘦肉比例平均,肉質細嫩,加入少少香草調味,煎得香口。

2024-05-05 43 views
星期日的下午約三點堂食,全場大約半滿。裝修走懷舊香港特色風格,地方算大,座位也算寬敞好坐。點了個蘇格蘭肉眼五成熟加蒜蓉,跟餐先上餐包羅宋湯凍檸茶來得很快,餐包微暖算鬆軟,羅宋湯偏咸,凍檸茶正常茶餐廳出品。牛扒份量算大份,易切,有肉味,做到五成熟。薯條放牛扒底下肯定不會脆,但意外地好味。黑椒汁夠香夠味但鐵板好像不太夠熱,只有咋咋兩聲。食完牛扒還有小杯啫喱做甜品,不用加飯或意粉都夠飽肚,整體來說很完滿很滿足。蘇格蘭肉眼五成熟
星期日的下午約三點堂食,全場大約半滿。
裝修走懷舊香港特色風格,地方算大,座位也算寬敞好坐。

蘇格蘭肉眼五成熟

2024-05-05
$140 (Tea)