2024-01-10 1285 views
今日約咗朋友出太子,平時老細就一定會去佢嗰間童年情意結扒房食港式牛扒🤭🥩但今日比我搵到另一間,都係金字頭:金翠餐廳~估唔到有啲驚喜!!🥰👍🏻門面嘅裝飾最吸引我~「掂過碌蔗」喎~有邊個唔想呀?!🥰😍🤣新年流流好意頭呀!!尤其佢嗰度鐵閘,簡直就係兒時回憶!🥰🙏🏻咁啱打緊卡果陣老闆娘咁啱響門口整理餐牌,見我哋眼望望,就熱情招待我地入內進餐,佢介紹佢哋個晚餐餐牌每個星期都會變,今日就有和牛西冷,咁就即管試下啦!!佢話呢隻西冷係美國嘅和牛配黑椒汁,跟薯角,油份無日本嗰啲咁厚,所以唔會太油膩,而且主要係食肉味,唔會用太多鬆肉粉同調味料,仲好抵,套餐包括湯、麵包、沙律、甜品同飲品~老細鍾意食肉眼,貪佢夠淋夠肉味,呢款係1855澳洲特級肉眼配燒汁跟薯條🍟,肉質好軟熟~仲大塊過我塊面!!店內燈光比較暗,佈置裝飾主打一個懷舊情懷,每一面牆都係一個打卡點…霓虹光管…仿煤氣燈…士多鐵閘…好似返咗去細路仔嗰陣時咁!!🥰老闆話佢哋仲有美味焗飯,都好受歡迎😍所以叫多個招牌豬扒焗飯試下,食唔曬就打包,啱晒聽日帶飯!🥰🥰豬扒又係大大件,飯底當然要炒底啦,配上鮮茄炒蛋醬汁,焗完香噴噴😌鋸完扒都忍唔住要食多幾啖!🤪😜老闆話

老闆話原來佢哋係響荔枝角道搬咗過嚟大半年,但係舖頭已經有11年歷史啦!所以都有好多街坊客,不過疫情呢幾年生意都好難做,希望可以捱到落去…😥😓街坊小店~小家庭經營~大家都多多幫襯啦!!保留返一個咁有香港特色嘅地方!🥰🥰🙏🏻

2024-01-09
Type of Meal