兩晚前食A餐,都算可以,古法炆海班是用冬菇枝竹炆成條約10吋長的小斑,加拿大龍蝦伊麵的伊麵份量不少,上湯醬汁幾好,龍蝦只像波士頓小龍蝦,再揀了二碟餸,即雜菜煲及欖菜蚊豆腐,味道尚可。但今晚再點A餐,居然由整條海斑仔便左斑頭腩煲(見相)。侍應一放低個煲,我們問是什麼,佢話係斑頭腩煲,我們話無點這個菜,只是點左A餐,因剛剛廚房已將欖菜豆腐弄錯為欖角四季豆,故我們以為今次又弄錯。侍應再拿著餐牌走來,說這個便是A餐的炆海斑,我們話兩晚前來食,係成條小海斑,佢哋話,只係另一個餐是原條魚咁蒸,A餐是炆斑頭腩煲。。。(我哋再看B餐餐牌,其中所包含的一碟斑頭腩係會寫明係斑頭腩!)700元套餐,只得2碟例牌菜,小龍蝦伊麵,一煲湯,再加一個咁樣的斑腩煲,真係唔值!如果今晚無晒小海斑,事先詢問我們要改另一樣作補償,我哋自行決定,這樣我哋會接受,而不是玩弄文字!

2021-11-01
2021-10-21 771 views
第一次呢度食野,感覺都幾唔錯,坐得幾闊落同埋啲嘢都幾好食😝佢鍾意食佢個蘿蔔絲酥餅,依家好多酒樓都唔整呢啲手工點心,可能嫌麻煩啦!但係唔知點解就係好鍾意食呢啲手工野🤣估唔到依間酒樓都有,可能我會為咗呢個蘿蔔絲酥餅之後再嚟過😹今日平日嚟都比較少人,同朋友食得都幾開心😃下次再試吓依到嘅晚餐先!不過我覺得雖然用餐係幾好,但係呢度啲冷氣好鬼大,坐得耐都覺得凍,下次如果我再嚟都要提自己帶件褸🤢🤢🥲
第一次呢度食野,感覺都幾唔錯,坐得幾闊落同埋啲嘢都幾好食😝
今日平日嚟都比較少人,同朋友食得都幾開心😃
下次再試吓依到嘅晚餐先!
2021-10-20
2021-10-06 792 views
🥢黃埔呢間中高檔酒家 成日都大排長龍🐉尤其係假日嘅時候🥢呢下半年明顯感覺食肆嘅氣氛都好咗 人流多左 周不時都會有唔同嘅優惠同活動除咗點心抵食之外 呢度都有參加海鮮x日本清酒嘅活動 啱晒我好酒之人 無酒不歡🥂cheers🥂~~~~~~有三款海鮮配搭:帆立貝/蠔/斑🦪我揀咗砵酒焗石蠔 $68/隻 最少一人要叫一隻🦪石蠔炸至金黃色 醬汁有砵酒、洋蔥味道 脆口夠熱♨️💡唔知可唔可以係屋企用氣炸鍋自己做呢 搵日試吓先🧐加配咗一支純米吟釀 2丁友就可以吹成晚水🥳味道傳統 價錢中等 唔錯之選
🥢黃埔呢間中高檔酒家 成日都大排長龍🐉尤其係假日嘅時候

~~~~~~
有三款海鮮配搭:帆立貝/蠔/斑
🦪我揀咗砵酒焗石蠔 $68/隻 最少一人要叫一隻
🦪石蠔炸至金黃色 醬汁有砵酒、洋蔥味道 脆口夠熱♨️
💡唔知可唔可以係屋企用氣炸鍋自己做呢 搵日試吓先🧐

加配咗一支純米吟釀 2丁友就可以吹成晚水🥳

味道傳統 價錢中等 唔錯之選
2021-10-04 527 views
🥮@龍皇酒家上個星期同親戚慶中秋嚟過呢度食飯,平時好少過嚟紅磡呢頭,估唔到都有唔錯嘅餐廳。雖然有限聚令要分開枱坐,但都沒有減少節日所帶嚟嘅氣氛🥳食物💎💎💎💎性價比💎💎💎💎我哋呢台幾個女仔坐,叫唔到太多嘢食⭐️龍醬炒日本帆立貝$168/份價錢中規中矩,但幾惹味!食落有鑊氣,西蘭花🥦煮得入味,雖然唔知龍醬係咩代表咩,但識落有少少辣辣地嘅感覺,鹹鮮未幾出。帆立貝都係用日本嘅🇯🇵唔會炒到過老。大時大節都開咗支酒飲。睇wine list見到呢支川波吟釀,係幾襯頭先嗰道龍醬炒日本帆立貝,入口唔錯,尾段飲落清爽,可以中和返龍醬嘅味道💎今年嘅中秋終於似樣啲,起碼冇上年咁死氣沈沈😚😚
🥮@龍皇酒家

雖然有限聚令要分開枱坐,但都沒有減少節日所帶嚟嘅氣氛🥳

食物💎💎💎💎
性價比💎💎💎💎

我哋呢台幾個女仔坐,叫唔到太多嘢食
⭐️龍醬炒日本帆立貝$168/份

今年嘅中秋終於似樣啲,起碼冇上年咁死氣沈沈😚😚
2021-09-30 605 views
去到黃埔,發覺原來好耐冇喺呢區食嘢,同事話想飲茶,係OpenRice 見龍皇評語唔錯,兼我哋係黃埔美食坊附近,便上嚟試試。它裝修簡單雅緻,枱與枱之間夠濶,坐得安心舒服,我們叫了兩個點心及一個飯。午飯時間,小點$12,中點 $22,大點$26,及特點$29,價錢合理。臘味香煎蘿蔔糕 ($22)上枱時賣相唔錯,聞到陣陣蘿蔔香。食落外皮煎得香脆,有頗多臘肉及臘腸粒,咬落有蘿蔔絲,絕對唔係死死實實的糕身,好味!👍🏻👍🏻👍🏻花菇棉花雞($29)味道也ok,可惜忘記影相。它用腐竹包著大大嚿的雞肉丶火腿及魚肚,鷄肉滑溜,魚肚也大嚿夠淋,唔錯。😋鳳爪排骨煲仔飯($48)雖然是一人份量,但對2個女仔嚟講,已是頗大份。鳳爪及排骨份量ok,由於用煲仔煑,充滿肉香。鳳爪夠淋入味,排骨亦都多肉兼嫩滑,好味!👍🏻👍🏻👍🏻總結而言,龍皇是抵食之選。

總結而言,龍皇是抵食之選。
2021-09-13
$65 (Lunch)
  • 鳳爪排骨煲仔飯
2021-09-12 423 views
上網睇到依加有個大型清酒推廣活動「SEAFOOD LOVES SAKE」,有超過50間擁有米芝蓮嘅餐廳,推出以清酒配海鮮為主題的限定餐單。我就揀咗間係我附近嘅試下喇。主角就梗係支sake喇!我哋嗌咗枝池亀純米吟釀,平時好少飲清酒,驚佢太苦。但依枝真係好高質,清甜得嚟帶甘香,好易入口,配上海鮮真係一流。兩個人飲,超暢快!之後就嗌咗碟龍醬炒日本帆立貝,佢哋個日本帆立貝都幾大粒,,仲好彈牙。用嘅龍醬好特別,有啲微辣,帶岀帆立貝嘅鮮甜。再嗌咗隻砵酒焗石蠔試下,個石蠔好新鮮,配上汁漿同椒葱粒,口感豐富。

2021-09-12 251 views
依加見做緊個seafood loves sake promotion,香港有幾間餐廳都有參加,我同朋友都好想試下,所以揀咗屋企附近嘅餐廳。雖然係中菜廳,但有得嗌就無所謂喇。龍醬炒日本帆立貝($168)- 日本帆立貝好彈牙,龍醬帶點微辣,十分惹味。配埋西蘭花,幾come食。砵酒焗石蠔($68/隻)- 估唔到呢個炸焗石蠔咁大隻,同埋唔係成舊都係粉漿,食落啖啖肉。味道仲好鮮甜添。池亀純米吟釀($288)- 呢個sake好易入口,酸度適中。可以同店員講想凍飲,佢哋就會俾個冰桶裝住。

2021-09-11 216 views
/ /SEAFOOD LOVERS SAKE 🥃見到呢間酒樓新出左呢個套餐日本清酒🍶X海鮮料理🦞兩樣都係我嘅最愛啊🤩🤩🤩即刻去率先試吓!龍醬炒日本帆立貝 $168即叫即整,熱辣辣👍🏻帆立貝超入味,好似急凍個啲咁彈牙食落辣辣地,個醬好特別砵酒焗石蠔 $68呢個係炸焗石蠔嚟,出面好少見到上面仲加咗椒蔥粒🥰食落超香口川波 吟釀 $268呢支清酒好清新嘅花香果味飲落甜甜地,入口好滑仲可以提升帆立貝嘅鮮味☺️大家記得都要提前一日預訂啦!
/ /
SEAFOOD LOVERS SAKE 🥃
見到呢間酒樓新出左呢個套餐
日本清酒🍶X海鮮料理🦞
兩樣都係我嘅最愛啊🤩🤩🤩
即刻去率先試吓!

龍醬炒日本帆立貝 $168
即叫即整,熱辣辣👍🏻
帆立貝超入味,好似急凍個啲咁彈牙
食落辣辣地,個醬好特別

砵酒焗石蠔 $68
呢個係炸焗石蠔嚟,出面好少見到
上面仲加咗椒蔥粒🥰食落超香口

川波 吟釀 $268
呢支清酒好清新嘅花香果味
飲落甜甜地,入口好滑
仲可以提升帆立貝嘅鮮味☺️

大家記得都要提前一日預訂啦!
2021-09-11 201 views
最近迷上左日本酒 見到附近酒樓出左個sake set 又幾得意啵Set 包左清酒一支同一款食物清酒方面我地就揀左 川波 吟釀,一款比較有果香嘅酒,飲落都幾甜,帶少少果酸,尾段清爽。 我個人都幾中意。而食物方面,我地就叫換左同埋龍醬炒日本帆立貝,砵酒焗石蠔。清酒嘅果香同花香,帶出日本帆立嘅鮮味,亦左中和到菜式嘅微辣。而石蠔就炸得好脆,清酒亦都發揮到解膩嘅作用。石蠔本身都好鮮甜,外脆內嫰!呢個set記得提前一日訂呀。
Set 包左清酒一支同一款食物
而食物方面,我地就叫換左同埋龍醬炒日本帆立貝,砵酒焗石蠔。

呢個set記得提前一日訂呀。
2021-09-11
2021-09-07 191 views
有冇人同我一樣覺得今年呢個暑假過得好快?不知不覺街上面好多學生哥,明明黃埔附近得嗰幾間學校點解都咁多人嚟呢度食嘢😅😅😅難得放假諗住少啲人,點知原來同我假日嚟都冇咩分別,可能近排做咗好多優惠掛🧐🧐講返正題,個雞都唔錯嘅,不過我比較鍾意佢個醬汁,喊都同甜度都啱啱好,重要啲紅蔥頭勁香口,不得不讚嘆一下🥰🥰🥰不過估唔到而家啲後生仔都鍾意黎飲茶,開始覺得自己好老了😅😅😅Btw, 隻雞太大食唔晒拎咗返屋企夜晚加送😅
Btw, 隻雞太大食唔晒拎咗返屋企夜晚加送😅
2021-08-09 444 views
放假同屋企人去附近既酒樓飲茶,好悠閒咁過左個朝早同中午個炸腸粉好特別,第一次係茶樓食到呢種,好好味😊之後係我最鍾意既椒鹽豆腐,次次飲茶必嗌,好食另外價錢我都覺得算合理,係性價比之選
放假同屋企人去附近既酒樓飲茶,好悠閒咁過左個朝早同中午
個炸腸粉好特別,第一次係茶樓食到呢種,好好味😊

之後係我最鍾意既椒鹽豆腐,次次飲茶必嗌,好食
椒鹽豆腐

另外價錢我都覺得算合理,係性價比之選
2021-08-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
椒鹽豆腐
2021-07-31 489 views
✨沙巴海蝦餃蝦餃唔錯 皮厚薄適中 蝦鮮味爽口 ✨懷舊臘腸卷包好軟熟 臘腸偏瘦 口感較乾 味道正常✨豉汁蒸排骨排骨入味 肉質唔會過腍 味道正常 但唔算好多肉食✨蒜蓉鮮蝦春卷上枱時微暖 炸皮脆 但略油膩 餡料偏少✨潤燒妙齡鴿妙齡鴿唔算細隻 上枱只係微暖 皮唔脆 肉嫩唔會乾 味道正常✨沙薑鳳爪鳯爪入味 唔點醬已經好夠味 口感唔會過腍 份量偏少食物唔錯 但食物溫度略嫌不足 唔夠熱環境可以 枱與枱之間都算闊落服務普通 叫好耐先有人理你價錢合理 下午茶會幾抵食
✨沙巴海蝦餃

環境可以 枱與枱之間都算闊落
服務普通 叫好耐先有人理你
價錢合理 下午茶會幾抵食
2021-05-06 1143 views
放咗學同同學嚟食飯,諗住求其嗌啲飯嗌個點心咁,點知個飯黎到原來係咁大份,啲點心都要打包拎走😂😂😂唔知係咪我哋細食啦,個飯真係好鬼大,我諗如果你想食到好飽嘅話叫呢個飯就冇錯㗎啦😂😂依家仲有下午茶優惠,呢個飯真係好鬼抵食🤤
依家仲有下午茶優惠,呢個飯真係好鬼抵食🤤
2021-03-20 1309 views
舊同事聚餐, 大家搵個老地方見面, 選了以前大家最愛飯堂龍皇, 三個人又唔叫得太多...有位笑面迎人的樓面姐姐就推介“孖寶”,  兩斤龍蝦伊麵底, 加半隻雞, 足料, 味道保持水準, 點讚👍👍
上湯澳洲龍蝦伊麵底 招牌鹽香雞
2021-03-17
上湯澳洲龍蝦伊麵底 招牌鹽香雞
2021-03-06 1053 views
通常食下午茶,價錢合理。佢d點心做得好食,尤其係有脆麻花揀,做得鬆化,又脆。其它食物尤其有上湯鮮竹卷,係用上湯做,好過用蠔油。其實樣樣都好合格,所以食下午茶算抵。
通常食下午茶,價錢合理。
佢d點心做得好食,尤其係有脆麻花揀,做得鬆化,又脆。
其它食物尤其有上湯鮮竹卷,係用上湯做,好過用蠔油。
其實樣樣都好合格,所以食下午茶算抵。
脆麻花
脆麻花