兩晚前食A餐,都算可以,古法炆海班是用冬菇枝竹炆成條約10吋長的小斑,加拿大龍蝦伊麵的伊麵份量不少,上湯醬汁幾好,龍蝦只像波士頓小龍蝦,再揀了二碟餸,即雜菜煲及欖菜蚊豆腐,味道尚可。但今晚再點A餐,居然由整條海斑仔便左斑頭腩煲(見相)。侍應一放低個煲,我們問是什麼,佢話係斑頭腩煲,我們話無點這個菜,只是點左A餐,因剛剛廚房已將欖菜豆腐弄錯為欖角四季豆,故我們以為今次又弄錯。侍應再拿著餐牌走來,說這個便是A餐的炆海斑,我們話兩晚前來食,係成條小海斑,佢哋話,只係另一個餐是原條魚咁蒸,A餐是炆斑頭腩煲。。。(我哋再看B餐餐牌,其中所包含的一碟斑頭腩係會寫明係斑頭腩!)700元套餐,只得2碟例牌菜,小龍蝦伊麵,一煲湯,再加一個咁樣的斑腩煲,真係唔值!如果今晚無晒小海斑,事先詢問我們要改另一樣作補償,我哋自行決定,這樣我哋會接受,而不是玩弄文字!

2021-11-01