6 day(s) ago 0 views
二人套餐新食法B都是$258,都幾抵食。套餐加$18就可以轉冰熊雪糕特飲,可惜已經賣晒了,唯有叫其他特飲,好在其他特飲都好好味。餐廳環境也很舒適。羅宋湯,法包香蒜西冷牛扒🥩牛扒很厚身,牛扒很嫩滑,濃濃的牛肉味巴薩酒醋煙鴨胸肉意粉煙燻味很香,肉質鮮嫩,巴薩酒醋有淡淡的酸味和微甜的香味蕃茄茄子芝士闊麵伴燒羊扒🍝羊扒很嫩滑多汁芒果橙汁,香草薄荷橙汁🍹🍸濃郁的薄荷味玫瑰花柚子茶🍹原來玫瑰花和柚子味道是好夾的,晚上怕飲咖啡的飲品可以試這個忌廉、朱古力雪糕球🍧🍨

羅宋湯,法包

香蒜西冷牛扒🥩
牛扒很厚身,牛扒很嫩滑,濃濃的牛肉味

巴薩酒醋煙鴨胸肉意粉
煙燻味很香,肉質鮮嫩,巴薩酒醋有淡淡的酸味和微甜的香味

蕃茄茄子芝士闊麵伴燒羊扒🍝
羊扒很嫩滑多汁

芒果橙汁,香草薄荷橙汁🍹🍸
濃郁的薄荷味

玫瑰花柚子茶🍹
原來玫瑰花和柚子味道是好夾的,晚上怕飲咖啡的飲品可以試這個

忌廉、朱古力雪糕球🍧🍨

紅蔥頭紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖。經開紅磡火車站,同老友去嘆返個下午茶先,兩個人食咁多,有少少癲。😂板燒黑椒雞扒蛋飯雞扒外層香脆,肉汁豐富,口感嫩滑,煎蛋香味濃鬱,伴碟蔬菜夠新鮮,撈埋黑椒汁食好正,白飯口感煙韌,推薦!😍鮮茄豬扒炒烏冬大廚師即叫即炒,醬汁調配得恰到好處,烏冬口感煙韌,豬扒沒有用梳打粉處理,保留肉質鮮味,酸酸甜甜好開胃。😋芝士煙三文魚吐司吐司外層香脆,口感鬆軟,香濃芝士同煙三文魚好夾,生菜新鮮,醬汁惹味,食完好舒暢。😄金磚西多士配糖漿西多士即叫即炸,炸油新鮮,一口一件,外層鬆脆,加牛油和糖漿,超級邪惡。😈凍檸茶茶膽香濃,檸檬夠fresh,冰底夠凍。😁紅蔥頭 食物款式多,食材新鮮,環境舒適,侍應服務態度好,還會再來。😎
紅蔥頭
紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖。

板燒黑椒雞扒蛋飯

鮮茄豬扒炒烏冬

芝士煙三文魚吐司

金磚西多士配糖漿

凍檸茶

茶膽香濃,檸檬夠fresh,冰底夠凍。😁

2024-04-17
【紅磡勁勁勁抵食懷舊港式西餐】餐廳位於紅磡置富都會商場,地鐵站一出上電梯就到商場,位置勁方便(尤其Poly人/睇演唱會睇食😂😂😂💖!)餐廳內以紅磚🧱作牆身裝飾,配以木質啡的主調作全店的餐桌餐椅,再放置不同的家居擺設,讓人覺得好似返到一個好舒適嘅家,懷舊得來好有格調,btw餐廳自加製logo好cute💖。.食物🥘:🔹鐵板什扒(豬扒,雞扒,煙肉 )配薯菜 ($105)份量好大,雞、豬扒肉質嫩滑,仲有香噴噴嘅煙肉🥓!加埋燒汁好惹味!🔸鐵板肉限扒 配薯菜 ($155)肉眼扒好大塊,夠哂厚身,口感軟腍,重牛味,加埋黑椒汁更惹味!*套餐配餐湯+蒜蓉包+餐飲*.🔹法式香草牛油焗田螺 $50田螺連埋薯蓉一齊焗,薯蓉火喉啱啱好,冇顆粒好smooth!而且外皮微焦脆,有口感!田螺甘香新鮮,融合咗牛油香味,好滿足!.📍:紅蔥頭 (紅磡)紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖.........#紅磡#紅磡美食#紅磡西餐#港式西餐#紅磡美食#置富都會#懷舊西餐
【紅磡勁勁勁抵食懷舊港式西餐】

食物🥘:
🔹鐵板什扒(豬扒,雞扒,煙肉 )配薯菜 ($105)

🔸鐵板肉限扒 配薯菜 ($155)

*套餐配餐湯+蒜蓉包+餐飲*

🔹法式香草牛油焗田螺 $50

📍:紅蔥頭 (紅磡)
紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖

2024-04-12
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 鐵板肉眼扒
  • 鐵板什扒(豬扒,雞扒,煙肉 )
2024-04-12 49 views
喺紅磡嗰邊收工已經七點好肚餓就喺附近嘅置地廣場解決晚餐!揀咗間以前好紅好紅嘅紅蔥頭餐廳嚟一個懷舊晚宴😂鐵板肉眼扒$155(3成熟)(送餐湯加牛油包加凍檸茶)懷舊鐵板上枱嘅時候,職員會問你自己淋醬汁定係佢幫你我哋選擇咗自己淋🤗肉眼扒都算巨型!肉都有厚度,所以都OK!仲有薯條粟米伴碟。扒迷迭香羊扒·煙腩肉伴香草茄蓉汁$158(7成熟)(配歐陸式濃湯加凍檸茶)羊扒用玻璃碟上,所以要咗七成熟。羊扒有羊味,而且有三大塊性價比高👍🏻另外有粟米粒伴碟。凱撒沙律$64每一塊菜都掩滿咗凱撒沙律醬👍🏻餐飯超級飽!

喺紅磡嗰邊收工已經七點好肚餓就喺附近嘅置地廣場解決晚餐!

揀咗間以前好紅好紅嘅紅蔥頭餐廳嚟一個懷舊晚宴😂

鐵板肉眼扒$155(3成熟)
(送餐湯加牛油包加凍檸茶)

扒迷迭香羊扒·煙腩肉伴香草茄蓉汁$158(7成熟)
(配歐陸式濃湯加凍檸茶)

凱撒沙律$64

凱撒沙律
餐湯
凍檸茶加餐湯加蒜蓉包
2024-04-10 54 views
放假行過紅磡置富都會,想食個平靚正嘅飯,可以試下紅蔥頭。主打港式西餐,價錢亦都幾經濟實惠,晏晝幾十蚊有主菜有湯有野飲。餐湯係經典羅宋湯,好足料,酸酸地幾開胃。主菜叫咗白菌汁牛扒飯,薄牛扒雖然比較多筋,但相當有牛味,個汁都調得唔錯。而朋友叫嘅burger都分量十足,漢堡扒好厚肉juicy,夾住生菜同蕃茄,食一個都好夠飽,另外仲配埋薯條,外脆內軟。至於坐嘅位置都幾闊落,坐梳化亦都好舒服,仲有窗口位可以坐,整體性價比幾高。

餐湯係經典羅宋湯,好足料,酸酸地幾開胃。

2024-04-10 32 views
同朋友去左之前去過的一家紅磡西餐廳,真的沒想到這裡的西餐價錢仍然是如此便宜,實在是經典的西餐之選🔥 羅宋湯 羅宋湯味道香濃,酸度夠矖均勻,都幾足料下✨ 法包 口感酥脆,硬度剛好😂 蜂蜜味BBQ燒豬仔骨 $148肉質嫩滑多汁的豬仔骨,加入了蜂蜜的燒烤醬,每一小塊都多一點滋味,值得比個Like👍🏻 鐵板肉眼扒 $155嫩滑的肉眼扒在鐵板上製成,口感濃郁,分量非常多,5成熟口感剛剛好😌 心太軟 $29綿密順滑的心太軟,如一塊雲團般飽滿,一打開這顆心,朱古力醬瞬間湧出🤩 蜂蜜茶 唔會好甜的蜂蜜茶,一飲而盡😉 好味指數:9/10 性價比指數:8/10 餐廳名稱:紅蔥頭 餐廳地址:紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖 電話:23276320

羅宋湯
羅宋湯味道香濃,酸度夠矖均勻,都幾足料下✨

法包
口感酥脆,硬度剛好😂

蜂蜜味BBQ燒豬仔骨 $148

鐵板肉眼扒 $155

心太軟 $29

蜂蜜茶
唔會好甜的蜂蜜茶,一飲而盡😉

好味指數:9/10

Type of Meal
Dinner
  • 自家製心太軟
2024-04-06 61 views
今日polyu嘅朋友帶我黎食親民嘅西餐。餐廳裝修用咗紅磚牆🧱,夾返附近polyu🏫今日餐湯係忌廉粟米湯🍲,飲得出係金寶🪙,幾濃,有少少蟹柳。跟餐蒜蓉包🥖蒜油都好多,而且麵包幾鬆脆,同餐湯幾夾。鐵板肉眼扒($158💰)嗌咗五成熟🐂,上嘅時候會淋汁,最有滿足係噴曬煙🔥切落去係嫩粉紅色,啱啱好。食落有嚼頭而唔係淋,會有少少筋但肉味突出!😌茄汁闊條麵配羊架🍝($124💰)好有羊味。唔鍾意羊嘅人會覺得有騷味,鐘意嘅人會好鐘意,甚至闊條麵都有羊味!🐑闊條麵軟硬適中,而且茄汁係有蕃茄🍅、茄子,鮮甜!今晚想嗌炸烏賊但係冇貨🥲於是嗌咗焗田螺🐌($50💰),點知係全晚嘅highlight,薯蓉焗得啱啱好🥔,好smooth冇顆粒,外皮有少少焦脆,增添口感。螺肉甘香軟滑,有牛油嘅香味,配搭一齊食好滿足!🤤心太軟(😍$29💰)真係好抵食!!冇諗過餐廳可以用呢個價錢食甜品,朱古力流心好澎湃🍫下星期係洪嘉豪🧡concert,推介去紅館嘅人睇之前可以嚟呢度食!

今日餐湯係忌廉粟米湯🍲,飲得出係金寶🪙,幾濃,有少少蟹柳。
跟餐蒜蓉包🥖蒜油都好多,而且麵包幾鬆脆,同餐湯幾夾。

2024-04-05
Celebration
Anniversary
  • 鐵板肉眼扒
今晚約左朋友係紅磡行街,行到攰攰地,搵到呢間西餐廳,記得上次食過深水埗店很不錯,所以就揀左呢間。2人套餐$268餐湯配蒜蓉包磨菇忌廉湯入口幼滑,忌廉味濃,唔會成陣水味,同熱辣辣蒜油牛油包好夾,好香口。蜂蜜味BBQ燒豬仔骨豬仔骨有2大塊,蜜糖陣陣甜味同燒烤汁同夾,豬仔骨肥瘦均勻,肉質鮮嫩多汁,唔鞋口,一切就甩骨,另外配有薯條同沙律,夠哂清新。卡邦尼煙肉意粉意粉好濃郁creamy,煮得軟硬岩岩好,每條都好掛汁,磨菇同煙肉份量都好多,差唔多每啖都食到。唐揚脆脆雞翼$42雞翼大大隻脹卜卜,有4隻好抵食。炸得皮脆肉嫩,金金黃黃,點埋沙律醬完全唔膩。四色焗青口$58分別係芝士茄蓉、千島醬、香草忌廉同芝士白汁,一次過滿足唔同口味,青口爽口彈牙,鮮味十足。清涼仲夏(香草薄荷橙汁)+$16檸檬草蜜茶+$18套餐加錢可配特飲,超多選擇。雪糕球(芒果味同朱古力味)📌紅蔥頭地址:紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號鋪評語食物性價比高,大件又抵食位置寬躺,環境充滿舊香港回憶🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood

2人套餐$268
餐湯配蒜蓉包

蜂蜜味BBQ燒豬仔骨

卡邦尼煙肉意粉

唐揚脆脆雞翼$42

四色焗青口$58

清涼仲夏(香草薄荷橙汁)+$16
檸檬草蜜茶+$18
套餐加錢可配特飲,超多選擇。

雪糕球(芒果味同朱古力味)

📌紅蔥頭
地址:紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號鋪

評語
食物性價比高,大件又抵食
位置寬躺,環境充滿舊香港回憶

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#紅蔥頭 #卡邦尼 #青口 #性價比高 #童年回憶 #舊香港 #豬仔骨 #紅磡 #置富都會
2024-03-30 54 views
好多年前曾經幫襯,覺得又好食又抵食,所以今日聽演唱會特登帶家人來食。可惜事隔多年,質素已變......餐湯沒有蒜蓉包......一個牛肩扒要HK$198 + 10%, 但份量卻好少......好彩俾HK$10加個白飯與家人分享,否則應該未必夠飽......

2024-03-19 151 views
曾經何時,香港盛行集團連鎖式西餐廳,當時中學生嘅我哋,去呢啲餐廳食午餐,絕對係當時嘅一個高質指標。但經過時代洗禮,市場口味改變,當年嘅連鎖式西餐廳所剩無幾。而今日嚟到紅磡嘅紅葱頭,重拾當年回憶之餘,估唔到味道都有驚喜。法式香草牛油焗田螺小食首推法式香草牛油焗田螺!田螺口感彈牙,但重點當然落在薯蓉之上,薯蓉夠香滑又creamy,仲吸晒田螺焗嘅精華添!唐揚脆脆雞翼雞翼即叫即炸,炸到金黃色,賣相一流!至於雞皮香脆而雞肉嫩滑,味道鹹香,夠晒惹味。芝士焗肉醬千層麵千層麵上面鋪上烘焗後嘅厚芝士,香濃之餘仲非常邪惡,正呀!而每層嘅千層麵都夾上一層肉,令口感非常豐富,加上芝士嘅點綴,教我如何不愛它?鐵板薄西冷及雞扒份量十足,兩塊扒經已佔據晒成個鐵板!配菜有薯條同雜菜,可以中和返肉嘅油膩感。牛扒同雞扒嘅熟成程度啱啱好,加上將薯條放底,令兩塊扒都唔會因為鐵板太熱而overcooked。

法式香草牛油焗田螺

唐揚脆脆雞翼

芝士焗肉醬千層麵

鐵板薄西冷及雞扒
2024-03-14
2024-03-17 86 views
鐵板肉眼牛扒 ($155)這份鐵板肉眼牛扒帶有羅宋湯和美味的蒜蓉包,熱辣辣地送上,令人垂涎欲滴🔥🥩牛扒肉眼部位肉質細嫩,不會過於嚼勁十足,份量十足,享用後絕對感到飽足滿足。自家製心太軟 ($29) 💝這絕對是必點的甜品!首先,朱古力心太軟是必不可少的🍫朱古力醬不會太甜,而且厚實感十足,食起來令人愉悅😬旁邊搭配的忌廉更是美味,可謂是絕配。海鹽瘋薯條 配檸檬沙律汁 ($38) 🍟🍋在享用了濃郁美味的主菜後,配上清新的海鹽瘋薯條和檸檬沙律汁,酸甜可口🍋這款檸檬沙律汁不僅解膩,還能中和牛扒的油脂,讓您可以持續享受美食🤤🤤
鐵板肉眼牛扒 ($155)

自家製心太軟 ($29) 💝

海鹽瘋薯條 配檸檬沙律汁 ($38) 🍟🍋
約左朋友食飯,佢係poly畢業,話呢間係poly人的飯堂,想去緬懷下。果然入到去好多poly學生,餐廳選擇都多,焗飯、意粉、扒餐都有。朋友推介牛扒餐,所以我地2個都點了蒜蓉牛扒。餐廳效率勁高,點左餐1分鐘,餐湯和牛油法包已經送到。餐廳是經典港式味道,法包加上香草牛油,好味道。牛扒大大份,外皮煎得焦香,內裡肉嫩,煎得剛好。薯條夠香脆,一點都不油膩。凍檸茶和凍鴛鴦味道也夠正宗。餐廳定價合理,食物味道不錯,難怪咁都學生幫襯。
約左朋友食飯,佢係poly畢業,話呢間係poly

人的飯堂,想去緬懷下。

果然入到去好多poly學生,餐廳選擇都多,焗

飯、意粉、扒餐都有。朋友推介牛扒餐,所以

我地2個都點了蒜蓉牛扒。

餐廳效率勁高,點左餐1分鐘,餐湯和牛油法

包已經送到。餐廳是經典港式味道,法包加上香草牛油,好味道。

牛扒大大份,外皮煎得焦香,內裡肉嫩,煎得

剛好。薯條夠香脆,一點都不油膩。凍檸茶和

凍鴛鴦味道也夠正宗。

餐廳定價合理,食物味道不錯,難怪咁都學生幫襯。
2024-03-11 104 views
鐵板西冷牛扒 ($149) ⬅️🥩 & 鐵板肉眼牛扒 ($155)餐湯有羅宋湯 同埋有好好食嘅蒜蓉包 👀🥩🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都好鐘意食鐵板 熱辣辣咁將塊牛扒送上嚟好正啊🔥🥩西冷同肉眼都唔會有根位 唔會好韌啊扒嘅份量都算大 食完都好飽啊🫃🏻🤰🏻🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都揀咗燒汁 個醬汁唔會太咸自家製心太軟 ($29) 💝係必點啊! 首先有朱古力流心係基本啊🍫 朱古力醬唔會好死甜 依家都好厚身 食落去好有質感啊😬😬旁邊都有忌廉 可以點嚟食啊🤤🤤海鹽瘋薯條 配檸檬沙律汁 ($38) 🍟🍋食完啲咁濃味嘅嘢就最啱配翻啲清新嘅嘢🍋檸檬沙律汁酸酸甜甜🍋😬 解翻牛扒嘅油脂 可以再繼續食啦🤤🤤
餐湯有羅宋湯 同埋有好好食嘅蒜蓉包 👀🥩

海鹽瘋薯條 配檸檬沙律汁 ($38) 🍟🍋
食完啲咁濃味嘅嘢就最啱配翻啲清新嘅嘢🍋
檸檬沙律汁酸酸甜甜🍋😬 解翻牛扒嘅油脂 可以再繼續食啦🤤🤤
2024-03-09 67 views
今日適逢星期五,Happy Friday,約左朋友到紅磡食下野,揀左間西餐廳,慶祝下又完左一週工作。環境以熊仔做主題,有熊既掛畫,熊既毛公仔,感覺偏溫馨風格。我地叫左個二人套餐C($268),價錢都算實惠。歐陸式濃湯兩客 牛油法包經典西式羅宋湯,雜菜配料豐富,牛油法包帶點蒜香味,很配合配搭濃湯食用。芝士焗茄子肉醬螺絲粉整個螺絲粉鋪滿芝士係一大賣點,芝士味濃郁,配搭肉醬係重口味人士之選,茄子算軟熟多汁,整體味道算不錯。扒迷迭香羊扒伴香草茄蓉汁有三塊羊架,肥瘦比例算適中,我地叫左7成熟,熟度我覺得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,完全無羊羶味,表面燒得焦香,有淡淡迷迭香香味,茄蓉汁有酸酸甜甜的味道,令人更開胃。今日精選雪糕(雲呢拿味)雪糕雲呢拿味足夠,表面灑上七彩甜脆,食用時有咬口,增加了口感。自家製心太軟(+$19)其中一個甜味轉左心太軟,伴碟有忌廉、芒果粒,並有朱古力醬點綴,心太軟表面灑上砂糖,流心朱古力甜度剛剛好,甜而不膩。熱玫瑰花茶熱情果(+$16 )凍奶茶海鹽瘋薯條配檸檬沙律汁($38)薯條即叫即炸,上碟熱辣辣,外脆內軟,配上檸檬沙律汁更加惹味可口。

環境以熊仔做主題,有熊既掛畫,熊既毛公仔,感覺偏溫馨風格。

我地叫左個二人套餐C($268),價錢都算實惠。

歐陸式濃湯兩客 牛油法包

芝士焗茄子肉醬螺絲粉

扒迷迭香羊扒伴香草茄蓉汁

今日精選雪糕(雲呢拿味)

自家製心太軟(+$19)

熱玫瑰花茶熱情果(+$16 )
凍奶茶

海鹽瘋薯條配檸檬沙律汁($38)
2024-03-03 78 views
鐵板肉眼扒,佢嘅味道超級濃郁。肉眼扒經過炭火燒烤,有一層金黃色嘅炭燒外皮,食落去好香,令人食指大動。佢嘅肉質嫩滑多汁,每一口都帶有濃郁嘅燒烤香味,好滿足口腹之慾。食落去,肉質鮮嫩,咬落去有啲嚼勁,非常有口感。而蜂蜜BBQ燒豬仔骨係一道甜中帶點鹹嘅美食。佢嘅味道非常獨特,充滿著蜂蜜嘅甜蜜香氣同BBQ醬嘅烤香味。豬仔骨經過炭火燒烤,外皮酥脆多汁,肉質鮮嫩。食落去,先係甜蜜嘅蜂蜜味道包裹住你嘅舌尖,然後逐漸散發出BBQ醬嘅烤香。咬落去,豬肉軟嫩多汁,每一口都能夠品味到豬肉嘅鮮美。總括嚟講,鐵板肉眼扒有濃郁嘅燒烤香味,肉質嫩滑多汁,口感豐富。而蜂蜜BBQ燒豬仔骨則結合咗甜蜜同烤香嘅味道,外酥內嫩,令人回味無窮。兩者都非常美味,值得一試!