到放工又係醫肚嘅時候!一直都知道置富都會有好多食肆又近地鐵站,就同同事過尼搵下。今日就試咗紅蔥頭。價錢唔貴,一個豐盛嘅二人餐都係$200-$250,有湯有餐包有主菜,仲有飲品同甜品,而且選擇都幾多!特別欣賞佢嘅蜜糖BBQ蜜糖燒豬仔骨!非常入味之餘,燒得又夠冧夠juicy,而且份量都唔細!加埋有薯菜,沙律,一次過滿足幾種口感,好完整滿足。另外,我哋揀咗比較特別嘅芝士燒茄子肉醬螺絲粉。賣相好靚,又好食。特別係肉醬甜甜酸酸,配番芝士茄子嘅香,好好味。而身為肉食者嘅我哋,忍唔住再叫多咗小鐵板一口牛。配上燒汁燒香嘅牛柳好夠肉味,送飯一流,而且粒粒都唔細,夠哂嚼口。除左套餐雪糕大大杯,我哋見佢心太軟做緊優惠,都決定試吓,驚喜地發現非常出色,外脆裡面流心,好滿意!性價比高,坐得舒服,值得回頭!

性價比高,坐得舒服,值得回頭!
每次路過紅磡黃埔一帶😬我通常都會重心遍向黃埔🤣今次好奇一下😂置富都會有冇餐廳🥹有冇地方行架😅答案真係冇黃埔咁多姿多采😃不過一場黎到🥴我同朋友食完個晩餐先走啦👍睇睇餐牌先🤭二人套餐新食法😄有餐湯😀主食😃有甜品同飲品😆套餐價錢好抵食🫶所以叫咗個B餐試下🤘二人套餐新食法 Set B $258 🙊🙊歐陸式濃湯兩客配牛油法包 🥣🥖是日歐陸式濃湯係羅宋湯😊飲落好濃的番茄味而帶有微辣😏好開胃😎而且係好足料的湯🤪包含蔬果之餘🤩仲食到牛肉🫢牛油法包原來香脆蒜蓉味法包🙂就咁食個包都好滋味😜香蒜西冷牛扒(鐵板盛上)🐮牛扒上面舖左香脆炸蒜🤓牛扒厚身🤩肉質鮮嫩😜一啲筋都冇🥳配埋惹味醬汁好好食🫢仲有香脆炸薯條🍟蔬菜🥬食到我舔舔脷呀😋蒜片辣椒煙肉芫茜扁意粉 🍝扁意粉加入蒜片☺️辣椒🌶️同煙肉🥓芫茜🌿選料揀得好🤗扁意粉食落唔乾得黎🤤仲好香好入味😮今日精選雪糕兩球 🍦當日有三款雪糕俾我哋揀😦有雲呢拿味😝朱古力味😜同芒果味🤪我同朋友一致揀左芒果味😗因為我地係芒果愛好者🥭芒果雪糕仲加左朱古力醬同彩虹糖😲飲品 ☕️🥤熱飲☕️係無需加錢凍飲🥤就要加$3我朋友就揀左熱奶茶🤫隻杯仲有隻可愛小熊圖案🐻我就揀左罐裝可樂😈真係Life is s

二人套餐新食法 Set B $258 🙊🙊

有雲呢拿味😝朱古力味😜同芒果味🤪

飲品 ☕️🥤
熱飲☕️係無需加錢
凍飲🥤就要加$3

我朋友就揀左熱奶茶🤫隻杯仲有隻可愛小熊圖案🐻我就揀左罐裝可樂😈真係Life is sweet ❤️

我地除咗食套餐之外💓
為食的我地表示💖好想食埋小食💘

鐵板上的蝸牛 $50 🐌
原來係法式香草牛油焗田螺🫢薯蓉同田螺係無得頂的伙伴🤫雖然賣相看似一般好伏咁😐但係食落真係唔錯👍

唐揚脆脆雞翼 $42 🐥
金黃色的雞翼🫡雞翼大隻啖啖肉😗果然係脆脆雞翼😂仲有檸檬沙律汁同茄汁🤪滋味加分😙

📍紅蔥頭 (紅磡)
🔍紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖

2023-06-06
Type of Meal
Dinner
2023-06-04 89 views
紅蔥頭在置富都會,一步出紅磡地鐵站就到,非常方便。我們太肚餓,叫了三個餐😂首先是烤雞肉羅宋湯螺絲粉,一碗熱熱的湯配上嫩滑的雞肉與爽口的螺絲粉,是非常滿意的開胃之選。湯頭鮮美而不油膩,螺絲粉煮得恰到好處,賣相十分誘人。咸酥流心芝士吐司,更是一道讓人驚艷的美食。濃郁的芝士與脆口的吐司完美結合,剛出爐的溫度與獨特的口感,讓人一試難忘。份量適中,對於價格來說,可以說是物超所值。至於白菌汁牛扒意粉,更是讓人回味無窮。牛扒的口感鮮嫩,白菌汁的濃郁與意粉的彈性口感結合,讓人停不下筷子。份量十分足夠,價格在紅磡站附近算相當實惠。在餐點的搭配上,還有蒜茸包和羅宋湯,兩者都帶來了舒心的口感,對於整個餐飲體驗是非常好的補充。飲品方面,凍齋啡、凍好立克和熱檸茶都有各自的特色,其中凍齋啡的口感濃郁,好立克則帶來了清新的口感,而熱檸茶則適合喜歡熱飲的朋友。各自的價格都在合理範圍內。「紅蔥頭」的下午茶絕對是物有所值的體驗。200元都不到,足夠兩個人吃到飽
紅蔥頭在置富都會,一步出紅磡地鐵站就到,非常方便。

2023-05-31 76 views
放工好肚餓,決定搵d套餐黎食,填下個叫左全日嘅胃。咁啱附近有呢間Cafe,價錢又唔貴,就試下。👅黑松露蟹籽帶子黃金意大利飯 配蕃茄湯+蒜蓉包 ($122)飯除咗有蟹籽同鮮甜既黑松露帶子之外,入面仲加咗粒粒粟米令到口感層次豐富咗。一邊食到有咬口既飯,另一邊食到粟米既脆口。而蕃茄湯甜甜地,又唔係好鹹。蒜蓉包雖然唔係好脆,但勝在有蒜蓉味,而且大大舊。👅 清涼仲夏 (跟餐+$16)杯特飲有凍橙汁+香草薄荷混合而成,飲落唔太甜之餘,飲完之後仲有好清新既感覺,岩哂而家咁熱既天氣飲。👅 一口牛 ($48)個一口牛好抵食,食落同出面鋸扒味差唔多。而且又唔使自己切開,方便哂啲懶人。仲配有加咗蒜粒既薯蓉!

而蕃茄湯甜甜地,又唔係好鹹。
蒜蓉包雖然唔係好脆,但勝在有蒜蓉味,而且大大舊。

👅 清涼仲夏 (跟餐+$16)

👅 一口牛 ($48)
2023-05-26 48 views
今日經過紅蔥頭 喺置富都會嘅分店 先見到原來佢晚市唔同時段入坐喺做緊唔同優惠㗎喎🐌Sizzling plate 8點45分後最抵係低至七折🫶🏻 其他晚市餐都係九折 所以好似鐵板餐比較抵🫡佢近poly 好似仲有做學生餐👍🏻👉🏻鐵板雜扒set with 餐湯 餐飲 蒜蓉包With 豬扒, 雞扒, 煙肉, 雞蛋配薯菜只係見到呢個有蛋所以想食,上次食嘅肉眼扒係好食啲(of course) 👉🏻 小鐵板一口牛呢個肉質好淋好好食, 調味都唔錯,不過最好撈返 薯蓉黎食唔好分開食, 因為食下食下都有啲咸🤣👉🏻 芒果意大利雪糕球已經食到好飽, 不過都好食嘅🤣又食多左🐰

👉🏻鐵板雜扒set with 餐湯 餐飲 蒜蓉包
With 豬扒, 雞扒, 煙肉, 雞蛋配薯菜

👉🏻 小鐵板一口牛

👉🏻 芒果意大利雪糕球
已經食到好飽, 不過都好食嘅🤣

又食多左🐰

2023-05-24 48 views
小妹今日經過都會廣場做嘢,於是就行入去搵食,見到間西餐廳裝修幾靚,咁於是就入咗去,一個人叫做三個餐食,無論價錢味道同埋環境,完全係符合到我呢啲低消費嘅妹妹,首先係羅宋湯螺絲粉,佢個螺絲粉非常之彈牙,羅宋湯嘅拖尾非常之濃郁,而大點牛肉湯味。另外一個就係雞翼,拼薯條…..雞翼揸到剛剛好不油膩,薯條亦都炸到非常之脆口。最後就係嗰個唔記得咗咩名嘅芝士多士🤣。總之樣樣嘢都係好好食,買單120幾蚊,性價比非常之高
2023-05-22 51 views
紅.蔥頭❤️金磚西多士配糖漿 🧈$44呢度有西多士係冇花生醬喺入面嘅版本❌🥜,如果鍾意西多士唔加花生醬嘅朋友,呢個就啱你啦!有六大塊,份量都唔少㗎!鮮茄豬扒炒烏冬$51呢個有家的感覺,而家有啲似細個媽咪整嘅豬扒炒烏冬,係兒時嘅味道👅!烤美國安格斯漢堡配炸薯條🍔🍟(+$6 就有餐湯同埋蒜蓉包)$79漢堡入面好足料,除左有牛味仲有好多肉汁,加上有洋蔥碎,更加風味,一件包,一塊漢堡,少少蕃茄同菜,就成就出美味!🙈
紅.蔥頭❤️
金磚西多士配糖漿 🧈$44
鮮茄豬扒炒烏冬$51
鮮茄豬扒炒烏冬
金磚西多士配糖漿
鮮茄豬扒炒烏冬
金磚西多士配糖漿
2023-05-14 791 views
今晚我哋嚟到紅磡區呢度去鋸扒, 其實都 好耐未嚟過呢區度食嘢,因為朋友介紹咁入到去佢裝修都幾有feel,同埋都坐得舒服, 咁我哋就叫咗兩個set。鐵板什扒在這家港式餐廳,我品嚐了他們招牌的鐵板什扒,包括豬扒、雞扒和煙肉、鮮蛋。豬扒和雞扒煎得剛剛好,保持了肉質的嫩滑和多汁。煙肉的香脆、鮮蛋的柔嫩,帶來豐富的口感。這道鐵板什扒絕對是肉食愛好者的favorite。芝士焗忌廉菠菜龍利飯這道菜以其豐富的層次感和口感令人無法抗拒。忌廉的滑順和菠菜的鮮嫩完美融合,龍利每一口都散發出濃郁的奶香和蔬菜的美味。頂部的金黃焗芝士增添了脆口和濃郁的奶酪風味。煙三文魚凱撒沙律新鮮的生菜葉片搭配煙燻三文魚,形成了一個完美的組合。這道沙律的味道平衡,鮮嫩的三文魚與沙律醬相得益彰,令人回味無窮。加上一些額外的脆皮麵包塊作為配料,為整道菜增添了一絲的口感變化。唐揚脆脆雞翼這家餐廳的唐揚脆脆雞翼非常吸引人。這些雞翼炸得酥脆,外層金黃酥脆,內裡嫩滑多汁。每一口都充滿了香氣和美味。心太軟最後到心太軟, 其實我自己覺得朱古力味濃,Cream同埋個蛋糕甜味,我覺得都適合香港人食,因為佢唔算太甜, 同埋我自己覺得佢自製作都幾認真。

鐵板什扒

芝士焗忌廉菠菜龍利飯

煙三文魚凱撒沙律

唐揚脆脆雞翼

心太軟
最後到心太軟, 其實我自己覺得朱古力味濃,Cream同埋個蛋糕甜味,我覺得都適合香港人食,因為佢唔算太甜, 同埋我自己覺得佢自製作都幾認真。 鍾意食甜品嘅朋友都可以試一試個心太軟。

最後我同朋友飲埋杯凍檸茶就閃人啦 。這家港式餐廳價錢大眾化,如果大家行開呢一頭,大家可以試下哩間餐廳,因為我覺得都唔錯。
  • 自家製心太軟
2023-04-24 95 views
今晚約了朋友食西餐,選擇了紅磡置富都會的紅蔥頭。要了二人套餐B、唐揚雞翼及小鐵板一口牛。小鐵板一口牛$48,牛肉切成一口牛,煎到約八成熟,外香內嫩,跟配有薯蓉。唐揚脆脆雞翼$42,外皮帶脆, 肉嫩多汁,而且很香口。二人套餐新食法B餐 $258歐陸式忌廉湯,很香口感幼滑,牛油法包細細件,放入忌廉湯內浸一浸,很軟淋。香蒜西冷牛扒鐵板盛上, 跟配有薯條、粟米粒……等等。牛扒面上洒有香蒜,食落軟淋有口感,煎得頗香。辣椒煙肉芫茜扁意粉扁意粉稍為硬身少少,煙韌有口感,有頗多的煙肉碎及芫茜,增添西式的特式味道!飲品要了凍檸水及凍檸樂!還有甜品今日精選雪糕,要了忌廉及芒果味,特色的西餐味道,食得很滋味!
今晚約了朋友食西餐,選擇了紅磡置富都會的紅蔥頭。

要了二人套餐B、唐揚雞翼及小鐵板一口牛。

唐揚脆脆雞翼$42,外皮帶脆, 肉嫩多汁,而且很香口。

二人套餐新食法B餐 $258

香蒜西冷牛扒鐵板盛上, 跟配有薯條、粟米粒……等等。
牛扒面上洒有香蒜,食落軟淋有口感,煎得頗香。

辣椒煙肉芫茜扁意粉

飲品要了凍檸水及凍檸樂!

2023-04-21 78 views
紅磡站一向都好似冇乜好食,但因為響正紅館隔離,一於搵下有乜選擇啦,比我搵到間平價扒房: 紅蔥頭我地點左個2人餐B,裡面除咗濃湯、牛油法包及沙律外,其他都可以自己揀我地選了香蒜西冷牛扒(鐵板盛上): 扒嘅熟度岩岩好,而且好香嫩。亦有薯條+蔬菜做配菜,好豐富香草忌廉龍利柳飯: 汁好正,魚柳嫩滑,2樣都餸飯一流另外仲叫左個鐵板什扒(豬扒、雞扒、煙肉、鮮蛋): 呢個都好豐富餐飲就叫左凍奶茶凍檸茶,正常發揮,最正係不用加錢整體都唔錯啊

我地選了
香草忌廉龍利柳飯: 汁好正,魚柳嫩滑,2樣都餸飯一流

另外仲叫左個
鐵板什扒(豬扒、雞扒、煙肉、鮮蛋): 呢個都好豐富

餐飲就叫左凍奶茶凍檸茶,正常發揮,最正係不用加錢
整體都唔錯啊
  • 鐵板肉眼扒
2023-04-20 31 views
餐廳位於置富都會,主打平靚正嘅西式料理,鐵扒餐、焗飯、意粉、甜品樣樣有齊,大人小朋友都啱食~ 裝修懷舊,座位寬闊,坐得都幾舒服,不得不讚店員嘅服務態度十分友善而且上菜速度都好快,值得encore☺️前菜有羅宋湯、牛油法包同沙律🥗 湯底調味偏酸,算幾多料,點埋麵包好match,個人十分喜歡💕 沙律大大碟,新鮮,開胃,健康之選👍🏻 主菜有香草忌廉龍利柳飯,龍脷柳外皮脆身,啖啖肉,無雪味,幾有驚喜,香草忌廉汁偏稀但勝在味道清爽,食落唔膩,配飯一流!另外要咗兩款鐵板餐試試佢~ 全部都會跟薯條同粟米等配菜!薯條幼身,炸至香脆,鹹度適中,而且夠熱,邪惡又好味🤤 香蒜西冷牛扒喺遠處已經聞聞到好香嘅味道,牛扒厚身,口感頗嫩,而且食到濃濃嘅嘅肉味,邊上仲有厚實煙韌嘅脂肪,食落有咬口,性價比高🙈鐵板什扒有齊四款經典配料~ 豬扒大大塊,肉質嫩滑、雞扒外皮煎至脆身,內裡多汁、煙肉鹹鹹地襯托出肉嘅鮮味 🥓 仲有靚靚嘅太陽蛋,配上黑椒同蒜蓉醬汁,色香味俱全呀!飲品方面都做得唔錯,味道濃郁而且夠凍,解膩解膩🫣

2023-04-19 33 views
平時除左睇演唱會都好少去置富都會個商場,無show嘅時候人流的確唔多,不過哩度餐廳都唔少!好似今日放工經過哩間紅蔥頭,食物質素唔錯,性價比高👍🏻🍴鐵板肉眼扒餐 $155 - 餐包蒜蓉包同羅宋湯,湯夠熱同大大碗,帶少少辣我幾中意。菜都幾多👍🏻 蒜蓉包夠脆✅主菜肉眼扒非常大件!厚切份量十足!估唔到質素拍得住扒房,好juicy, 配菜薯菜都幾新鮮,抵食👍🏻👍🏻🍴鐵板什扒餐 $105 - 性價比好高,飽肚之選,有豬扒,雞扒,煙肉同香腸,食肉獸最愛!🤣🤣 食完勁滿足🍴田螺薯蓉 $50 - 加左錢試埋個田螺,略嫌乾身不過都入得口🍴心太軟 $29 - 做緊特價!即叫即做,新鮮出爐,yummy a!👍🏻👍🏻👍🏻街坊生意,性價比高,值得支持

街坊生意,性價比高,值得支持
2023-04-15 39 views
有朋友相約帶小朋友去紅磡置富都會去學興趣班,父母有一個小時偷閒,就決定一齊食d野,結果來到呢間。呢到好抵食,有午餐set到2pm,大概60幾到80蚊。下午茶就要2:30pm先開始。我地三個人有兩個都唔算太肚餓,所以最後決定叫咗一個午餐加兩個下午茶餐。 午餐叫咗一個法式牛柳粒配蕃茄紅飯,呢個應該係假日先有嘅,$70再加$8加個沙律,紅飯有d輕微椰子味,幾好食,牛柳煎得好香,又好嫩,旁邊本身都有個沙律菜同蕃茄用mayo醬。$8加個個沙律,就主要係沙律菜同埋粟米,有沙律醋。之後再加$3要杯橙汁。下午茶就要左星洲炒米,好夠鑊氣,份量都好大碟,但係最好食一定係個咸酥流心芝士多士。超多cheese!

2023-03-28 68 views
位於紅磡火車站附近置富都會嘅紅蔥頭 係唔少住黃埔嘅街坊都會食過嘅西餐廳 餐廳設計以紅磚為主題 好似去咗歐洲啲舊式小巷 環境亦都算闊落 我地叫左個二人套餐 $268-🍝蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉 呢道蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉嘅配料 有吞拿魚 🐟蕃茄 🍅 奶油 🧈洋蔥和大蒜等 每種配料嘅味道都好好地融合埋一齊 令到整道菜嘅味道更加均衡 麵條嘅口感都幾唔錯-🍖蜂蜜味BBQ燒豬仔骨 呢道蜂蜜味BBQ燒豬仔骨幾有口感 骨頭經過燒烤之後 肉質變得好軟嫩 且表面嘅蜂蜜BBQ醬汁令到佢開胃 呢道菜幾適合當成主餐或者小吃嚟享用🤤-🍲歐陸式濃湯不過美中不足嘅係餐湯都幾鹹 要飲好多水先中和返
🍝蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉
🍖蜂蜜味BBQ燒豬仔骨
🍲歐陸式濃湯
不過美中不足嘅係餐湯都幾鹹 要飲好多水先中和返
When I was young, this restaurant used to be good in services and foods. After so many years and happened to dine there.What a disappointment of food quality, much worse than the fast food restaurant, 個煎牛扒1xx, 大家樂鐵板餐應該好食啲,個肉醬意粉又係唔掂,just not having what you pay for.