2024-05-08 0 views
呢度d食物好味到令人心中有会个疑問 ~~ 究竟越南人係咪食呢d野?在蛋上的飯~我拍以下照片時並沒有特別調過顏色,果隻蛋真係咁鮮色。而d串燒燒到咁靚仔,不用多說睇到嘅都想食。別只focus on 塊扒,白饭上d油渣都好好味至於 ............ 覺得河粉湯麵5夠味? 😶Tips: 可向店員拎d酸辣汁 😁呢度所有嘅source是不會預先放在枱上的#Vietnamstylefood#Vietnamrestaurant#Vietnam #BEP

而d串燒燒到咁靚仔,不用多說睇到嘅都想食。

別只focus on 塊扒,白饭上d油渣都好好味

至於 ............ 覺得河粉湯麵5夠味? 😶
Tips: 可向店員拎d酸辣汁 😁

呢度所有嘅source是不會預先放在枱上的

#Vietnamstylefood
#Vietnamrestaurant
#Vietnam
#BEP
2024-02-12 651 views
年初二,睇煙火前,係唔錯嘅選擇,中環人流較少,五點幾,有幾枱客,兩個女服務員態度好,有禮貌,不過唔夠人好忙,兩大一小,最好吃係牛小排粉angus pho, satay beef 好過satay chicken, 牛油雞翼標準味道,加三個drinks, 連10%服務費,超$800+。稍貴。
2024-02-11
  • Angus  Pho
2023-12-27 671 views
朋友,想搵啲好料來填填肚子?嘩,我今次去咗間有意思嘅越南菜館,正喎!嚟,我話你知點解掂。首先,食Canh Ga Chien Bo啲牛油雞翼,嘩,嗲到爆!啲雞翼大隻,啖啖肉咁,外皮香脆優質,涮嘴牛油味喺喉嚨圍住轉,記喺腦海裡面。咬一咬嗰陣,真係美味到冇朋友!第二碟,Ngo Sen Chien香茅椒鹽藕片。個名就聽落清新哂,食落更加過癮!椒鹽味正到喊,而且未有嗰種油膩感,食咗自然開胃,想一丁咁食佢。😋再嚟,就係Bo Nuong Cuon燒牛肉米紙卷。啲牛肉柔軟得黎肉味又足,一卷入口呀,清新又唔膩。最後個Bun Ga Nuonh,個烤雞新鮮,檸檬草香飄三里,伴隨特製醬汁,真係得嚟唔肥膩。咦,唔好意思,吹咗半日水,嗌口吖嘛,點杯Fresh Lime Mint and Cucumber with soda,吓,清涼解膩,完美收官!😍嘿,你都想試下正宗越南菜,咁就唔好走寶喇!女士們,紳士們,行動起來!🏃‍♂️🏃‍♀️

響中環晏晝食飯開始唔知食乜好,經過見到呢間餐廳裝修好靚就入咗去食🤣.🍜河內湯河雙拼(雞絲加牛肉)套餐 ( $128 ) 雖然價錢偏中上,但係一上枱就比佢嘅份量嚇親😯,因為真係好大碗睇落似兩個人嘅份量,飲落湯底好清似冇味精,好足料,好多件厚嘅生牛肉🐂、雞絲就偏碎🐓,但整體都幾好食🤍.🐖炭燒越式香茅豬扒飯套餐( $128 ) 呢個個份量都好大份,一個女仔一定食唔晒😮‍💨有兩件好大塊嘅豬扒🐖同埋一隻好紅嘅煎蛋🍳味道上好香香茅味,豬扒煎到好脆好香口😋.呢個價錢就包咗一杯嘢飲🍵不過後來發現原來單叫會抵啲,大家去食嘅時候可以留意吓💰.📍BEP Vietnamese Kitchen 越灶 (中環)中環威靈頓街88-90號地舖
🍜河內湯河雙拼(雞絲加牛肉)套餐 ( $128 )
🐖炭燒越式香茅豬扒飯套餐( $128 )
中環威靈頓街88-90號地舖
2023-10-01 665 views
接完男朋友放工之後就係中環附近睇吓有啲咩嘢食突然之間好想食越南菜😝就搵咗BEP Vietnamese Kitchen越灶☺️- PHO COMBO X3 湯河三拼 $128可以揀生牛肉,牛𦟌,牛肚,牛爽腩,雞絲或者牛丸 其中三款原本我哋係叫牛肚😯但佢比咗牛𦟌我哋😂好彩牛𦟌都好好味我幾欣賞佢個牛丸 好爽口彈牙 而且有肉汁😚另外 呢個湯河真係有好多芽菜😂唔係好鍾意食芽菜嘅我 已經講左走芽菜同青但係原來啲芽菜 唔係喺碗湯河入面😂😂😂雖然食物質素唔錯 不過性價比就一般啦😛
接完男朋友放工之後
就係中環附近睇吓有啲咩嘢食
突然之間好想食越南菜😝
就搵咗BEP Vietnamese Kitchen越灶☺️

- PHO COMBO X3 湯河三拼 $128
可以揀生牛肉,牛𦟌,牛肚,牛爽腩,雞絲或者牛丸 其中三款
原本我哋係叫牛肚😯
已經講左走芽菜同青
但係原來啲芽菜 唔係喺碗湯河入面😂😂😂
雖然食物質素唔錯 不過性價比就一般啦😛

2023-08-02 727 views
朋友叫左份撈檬,有蟲🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛,之後換過一份。我叫左個豬扒碟頭飯,一開始覺得豬排好鹹,食多幾啖越食越苦,有化學味,以為味蕾出問題。叫餐廳換過一份,都係咁苦。餐廳話冇理由,食物都係新鮮嘅。我切左塊豬扒比佢試食,佢食完先承認野食有問題,跟住要我地追問佢先話應該係餐廳琴晚冇妥善凍好食材,熱到壞左🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢
朋友叫左份撈檬,有蟲🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛,之後換過一份。

2023-07-13 543 views
今年夏天,個外炎熱。這個時候吃酸酸甜甜的越南拌粉,再合適不過了。此店還有一大特點,就是配得沙律菜特別多。我們點了兩道招牌菜:牛油果野菌豆腐素檬和河內炭燒豬肉檬,味道非常不錯。首先,牛油果野菌豆腐素檬不錯,一整塊牛油果的奶油口感和野菌的鮮香完美結合,豆腐的軟嫩質地更增添了層次感。胡蘿蔔和青木瓜絲沙綠,再配合酸甜汁與涼檬粉拌勻味道相當棒。而河內炭燒豬肉檬則展現了正宗越南料理,豬肉經過炭燒處理,帶有獨特的炭香味,用湯汁和酸甜汁拌檬粉,這種濃郁的組合真是很好。

2023-06-13 441 views
天口熱,想簡單啲食個粉,同朋友係附近揾越南菜,一試個湯底有驚喜,牛骨湯底,大碗足料,一人一碗食完都叫唔到小食,$110碗左右,好味但少貴,不過中環算係咁,至少貴但食得飽
2023-03-21 628 views
唔知我咁講會唔會有錯,越南牛河嘅精華就係湯入邊,特別第一啖。好多年前呢間餐廳就出名多人排隊,價錢合理。裝修咗之後價錢貴咗其實都好正常,但質量真係要keep返咁上下先得。嚟過大概五次,堂食份量(外賣除外),環境,座位樣樣其實都唔錯嘅…….問題就出現咗喺個啖湯到,湯嘅味道唔算特別濃,第一啖入口絕對唔會嘩一聲,越食越有河粉味,遮蓋晒成個牛湯味,而加湯好似係$28。食過佢嘅撈檬,又係個汁我覺得唔夠濃。最後真心建議如果要一前一後上主食,唔好隔太耐時間,等又唔係,河粉索晒啲湯又要俾錢又委屈….. 細節位都要對得住個價錢嘅…咁讚吓佢啦都。光線係非常好嘅,而且唔會有人吹你食完快啲走。佢個燒牛肉都燒得唔錯。

价格小贵但是质素蛮出色的悠闲越南菜,承包了我最近的轻食外卖(我附近的沙拉已经吃伤了),冲到20几度的天气,正适合吃点清爽的。·之前有在K11 Musea分店吃过,当时还没觉得有现在这么香。它家菜式很丰富,创意也不少,份量整体不错,尤其蛋白质给得很有诚意,外带包装也很细致。堂食环境舒服,中上环各有一家分店,完全可以作为日常复购的打工人食堂。·【烧牛柳沙律】【牛油果鲜虾沙律】【蜜柚烧虾沙律】【金钱肚青瓜沙律】份量比前菜沙拉大,跟轻食沙拉差不多。几款酱汁都是开胃的酸甜或者酸辣味型,酥脆的坚果给口感增趣,莲雾这种小众水果也用到了。·鲜虾和牛油果的品质都不错,更喜欢厚润弹软的金钱肚,大块烧牛柳紧致有嚼劲,火候也不会过老。·【香煎墨鱼饼】【河内鱼饼】【鸡肉沙嗲】两款手打鱼饼弹韧一流,还揉合进了马蹄颗粒的脆爽,墨鱼饼要更为厚实。鸡肉沙嗲带回来虽然已经没有了很足的炭烤香气,但鸡肉很柔嫩,散发着浓厚花生香和椰香的浓稠沙嗲酱也很加分。·【烤三文鱼捞檬】加10蚊换成了Zoodles翠玉瓜面,其实就是筛得很细的节瓜丝,脆爽的口感比较新奇,适合不想吃碳水的时候。三文鱼巨大两块,表皮油润微脆,内里柔嫩耐嚼,熟度正
【香煎墨鱼饼】【河内鱼饼】【鸡肉沙嗲】
【烤三文鱼捞檬】
加10蚊换成了Zoodles翠玉瓜面,其实就是筛得很细的节瓜丝,脆爽的口感比较新奇,适合不想吃碳水的时候。三文鱼巨大两块,表皮油润微脆,内里柔嫩耐嚼,熟度正好。
【素食咖喱饭】
配料有茄子秋葵胡萝卜南瓜等,补足今日份维生素,秋葵煮得有点软,最爱绵密的南瓜。咖喱汤汁质地偏稀,椰浆下得不重,但味道还是挺正,香料的复合微辛从舌尖一路暖到胃。
长香米偏硬,不过正是我喜欢的嚼劲,把米饭豪爽地刨进酱汁里,咖喱配饭总是让我显示出对碳水的极大宽容和极大满足……
【青柠锡兰红茶】
就是手打柠檬茶,手榨青柠清香,杯中漂浮着细微的果肉,茶味也不寡淡,就是略甜。
TakeAway
2022-12-14 1030 views
呢間舖頭勝在有個小晚市入黑後,喺嗰頭想搵吓d價錢唔會太貴又好少少嘅嘢食都係一個不錯嘅選擇都算係集團式經營啲嘢食都有少少質素保證唔會太差不過我就覺得嗰啲味重手咗少少食完會有少少喉嚨乾要飲啲水服務態度同裝修都唔錯
呢間舖頭勝在有個小晚市
入黑後,喺嗰頭想搵吓d
價錢唔會太貴又好少少嘅嘢食
食完會有少少喉嚨乾
要飲啲水
服務態度同裝修都唔錯
2022-11-24 765 views
午飯時間喺中環覓食,幾乎間間餐廳有人等,依間都唔例外,都係要係出面排隊,好彩等咗兩個字左右就入得。我叫咗碗生牛肉湯河粉,Pho望落都幾大碗,河粉都頗多,芽菜、青檸等部份配料係分開上,可按個人喜好自行添加,枱上亦都有唔同經典嘅越式調味料,生牛肉上枱時有微微嘅粉紅色,唔算好生不過未到全熟,再浸一浸湯就啱啱好,牛肉啱唔錯,但係湯底偏鹹而且唔算十分熱,整體嘅印象係平平無奇,以中環地段嚟講$88一碗還可接受。

2022-10-21 748 views
Who doesn’t like 𝙋𝙝𝙤 when it comes to vietnamese cuisine? 🍲 BEP is definitely the choice if you’re looking for some good pho. My favourite one is 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙑𝙚𝙧𝙢𝙞𝙘𝙚𝙡𝙡𝙞 𝙞𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙥, loved the tomato soup base, and the crab meat and shrimp balls that comes along with it 🦀 Their 𝙈𝙚𝙙𝙞𝙪𝙢 𝙍𝙖𝙧𝙚 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙋𝙝𝙤 is equally good 🥩 Soup base is excellent, and the beef is pretty good as well! They also have snacks to go along with, got to try them next time!

Tomato  Crab  Rice  Vermicelli  in  Soup
Medium  Rare  Beef  Pho
Medium  Rare  Beef  Pho
2022-10-10 570 views
曾幾何時中環嘅越南河開到一街都係,到疫情爆發之後,執下一間,執下又一間,而家要係中環食到一碗令人滿意嘅生牛河真係唔易。呢間係中環咁耐,一直都無緣光顧,是日特登去試吓。點了生牛肉河拼牛丸,配炒通菜一碟。配料嘅芽菜同香葉份量足,牛丸同牛肉普通,無論是湯底、河粉都極其普通。比較特別嘅係配了一條小油炸鬼,就咁咬落去又凍又硬,當然,是用來浸湯吃的,但浸咗湯之後,基本同發水麵包冇乜分別。炒通菜OK,惹味。如此這般貨色,配埋飲品,盛惠167,只能說是因為在中環貴價地段,若論菜式品質的話,絕對不值這個價。
呢間越南呵係我同事介紹我嚟食,佢話BEP係佢食過咁多間越南河最好食最有傳統風味既越南餐廳!今次特別來試吓我覺得佢同一般嘅越南餐廳好唔同,佢係會比較精緻,係走高級嘅越南菜館,每樣食物都整到好精緻,擺盤都好講究,可以話係貴婦級嘅越南粉😋呢個牛油雞翼超好食!佢炸到個表面金黃色,好香脆,帶一點鹹蛋嘅鹹香味,雞肉都好嫩滑!高質高質😋雙拼湯河佢個牛骨湯超好飲!你係飲得出嗰個好濃郁嘅牛肉骨味,配埋佢個爆汁牛丸,好正!生牛肉好滑嫩,吸收晒佢個湯汁精華,好好食!濃郁得來帶一點清甜,正!佢呢個蕃茄味都好濃郁,酸酸甜甜加上佢落咗好多肉碎,好開胃!蟹肉鮮甜,三樣都好好食好高質!雖然價錢偏貴,但食物質素超高,完全值回票價!

牛油雞翼

湯河三拼

雙拼湯河

河內蕃茄蟹檬

2022-09-30
$120 (Lunch)
湯河三拼
河內蕃茄蟹檬