2019-10-24 2624 views
聽講呢間上海菜好正宗,今日岩好經過,就去試下啦。店面裝飾得好普通,有點似大排檔,但系服務其實都唔錯,有人會介紹特色,上菜速度又幾快。一個人就簡單咁要左碟揚州炒飯,炒飯炒得唔錯,入味,而且米飯粒粒分明。配料有肉絲、蝦仁,雖然唔系好多,但系因為炒飯本身幾好食,所以配料點綴下就差唔多啦。
2019-10-17 2552 views
有擠迫恐懼症的老伴鮮有到訪旺角、銅鑼灣等人流暢旺的地帶,泊車麻煩,遊人又多。然而小的卻專門愛尋幽探勝,在熙攘鬧市中感受民間風情,於橫街窄巷裡搜羅地道特色。這次因事在週六前往銅鑼灣,捨棄自駕,讓咱們的行程有更多選擇空間。忙過鎖事,咱們空著肚子沿銅鑼灣的街道直走,由於不想光顧專為遊客而設的餐廳食店,老伴遂提意轉入小街,沿路往灣仔的方向尋找美食去。或許是橫街之人流較少,又或許是店舖都只做晚市,於中午時分,大部份食肆居然都是烏燈黑火,尚未營業。咱們經過韓式料理與和風系列,再到達十字路口的一家滬川麵店,只是老伴身子不適,怕腸胃胡鬧,最後還是放棄酸辣食品。走著走著,咱們已由銅鑼灣轉戰灣仔,老伴記掛著於灣仔那家上海三六九菜館,既然已走得那麼遠,便去回味一番罷!上海三六九菜館多年不變,仍是那懷舊地道的老樣子,店舖中間放著一張張的大圓桌,舖面的左手邊透明玻璃窗屬於豆漿包點的位置,舖後則再設有廚房。咱倆一進門,穿著白色外掛的侍應施施然地坐在豆品部的玻璃窗前,饒有風格地詢問咱們幾位。老伴與小的倆小口子自然是旁邊的卡座比較合宜,待另一位侍應收拾好,咱倆便安座餐廳的角落。十年不變的餐牌依然故我,雖然小的曾盤桓灣

十年不變的餐牌依然故我,雖然小的曾盤桓灣仔一段日子,自己卻不常外出用膳。既然此乃傳統的上海菜,小的至愛的擔擔麵自然是不二之選。老伴本打算叫排骨擔擔,卻因正宗的古式上海菜其實沒有這樣的版本,於是他便要了排骨飯,老伴胃口甚好,咱們還添了一客小籠包。

擔擔麵率先出場,橙紅色的湯底上置滿榨菜與香葱,賣相甚為不錯。在開懷大吃前小的先把小許分給老伴,讓他也可一嚐滋味。將筷子撈進濃湯麵中,擔擔麵的麵身與平日不同,幼體麵條感覺有點似是平日所吃的碱水麵。由於廚師原個麵上使得麵條藕斷絲連地難捨難離,好不容易搞了一會,女侍應見小的無從入手,竟主動拿剪刀為咱們痛斬情絲。雖然侍應們個個粗豪壯邁,卻竟有著這份關懷的心絲,沒有公式化高格調的星級水準,然這份人情味,唯老店始能找到。

只可惜擔擔麵的出品卻有點令人失望,這一道擔擔麵當然不能與星級食府駿景軒的招牌菜相比,但比之尋常上海老店仍是稍欠質素。麵身是批發食材,入口有點粗糙,湯底之麻醬不足,令這一碗擔擔只有酸辣,欠缺芝麻,雖說不上差劣,卻絕對是中下水平。

至於一籠五件的小籠包比擔擔麵更糟,麵皮裡頭完全沒有小籠包應有的湯汁,餡料的豬肉質感粗糙,可說是這幾年以來小的吃過最糟的小籠包。

反而老伴的排骨飯頗有驚喜,飯菜與排骨都比較濕潤,除了排骨還附有雲耳與竹筍。老伴大讚這兒的排骨飯正正屬他回味之作,所以才特意回到這裡品嚐。而這裡的豆漿亦是柔滑細膩,老伴飲完一杯又一杯,小的後來發覺豆漿竟是超市買得到的百福盒裝,難怪味道比以粉開出來的劣質貨要好。

整頓午餐有失望有驚喜,二人承惠百多兩百,價性比便有點不值矣!
2019-10-15 2071 views
晚飯想食上海嘢,香港已很少食到正宗的上海菜。灣仔的三六九飯店應是比較地道的上海飯店,但今次再食便好失望。叫了兩碗麵,但上時,些麵團已好似沒有煮好,只是放些湯上面便算,湯底也是平平。我也叫了一籠小籠飽,又是一個失望,皮厚厚而咬下去又無乜湯。有可能再食唔返四十餘年前三六九的味道。
2019-09-06 2098 views
年少係附近番part time嘅時候成日都食三六九,因為算收得夜,又幾抵食,甚至有時lunch time兩個人去食一個客飯😂(超厚面皮之舉,唔好學,細個冇錢🙈)而家反而少踏足灣仔所以經過都會想懷念下~我都幾推薦三六九嘅白切羊肉,佢做到好似肴肉咁,冷盤黎,分量大,兩人基本上好難食得哂~啲京葱加埋真係人間美味跟住仲有小籠包,上海舖必備,不錯,但唔太特別仲有椒鹽田雞,見到椒鹽田雞好驚訝,除未見過里個菜式lol佢嘅田雞好大隻唔怪得可以咁整~酸辣湯麵都係正正常常,料多份量大,最後都食唔哂🙈
而家反而少踏足灣仔
所以經過都會想懷念下~
白切羊肉

跟住仲有小籠包,上海舖必備,不錯,但唔太特別

小籠包

唔怪得可以咁整~
椒鹽田雞

酸辣湯麵都係正正常常,料多
份量大,最後都食唔哂🙈
酸辣湯麵
2019-08-21
白切羊肉
酸辣湯麵
2019-09-05 1117 views
朋友帶我來食這間店,好不慣,好似大排檔,大檯搭幾位不認識的人好香排骨,炸好酥脆美味,麵條彈牙入味好大碗炸菜肉絲麵,味道混雜,都好食呀⋯⋯這裡系要收茶錢,其實我唔飲茶都要俾錢
排骨麵
好香排骨,炸好酥脆美味,麵條彈牙入味
榨菜肉絲麵
好大碗炸菜肉絲麵,味道混雜,都好食呀⋯⋯

這裡系要收茶錢,其實我唔飲茶都要俾錢
Lunch
排骨麵
2019-08-30 1079 views
同朋友喺港島搵嘢食,佢哋介紹呢一間餐廳食中式嘢幾好,所以我哋就一齊去試吓。門面都好有舊式中菜餐廳感覺,好有feel。小籠包好多汁,覺得都好食,但未去到好驚喜,眼前一亮甘。反而我幾鍾意呢個豆豉鯪魚油麥菜,整得唔太油!出面多數都超油,呢個我喜歡👍🏻呢個雞燴飯都幾清,幾有雞味,而且d湯都好飲,不過不失甘。蔡螃蟹係我係度最中意的,一粒粒甘,不會太水👍🏻👍🏻呢度d茶都好飲,雖然唔知道係咩茶但係我都覺得幾香👍🏻如果有我外國朋友黎香港,想食中餐大家,可以考慮呢一間啊

門面都好有舊式中菜餐廳感覺,好有feel。

小籠包好多汁,覺得都好食,但未去到好驚喜,眼前一亮甘。

呢個雞燴飯都幾清,幾有雞味,而且d湯都好飲,不過不失甘。

蔡螃蟹係我係度最中意的,一粒粒甘,不會太水👍🏻👍🏻

呢度d茶都好飲,雖然唔知道係咩茶但係我都覺得幾香👍🏻

如果有我外國朋友黎香港,想食中餐大家,可以考慮呢一間啊
2019-08-26
Dinner
2019-08-22 980 views
去美食展之前醫下個肚, 叫左個回鍋肉午市套餐, 有一碟回鍋肉, 大碟, 2碗好細既飯, 男仔食一定唔夠, 回鍋肉好好食, 唔會太辣, 又夠平, 好似係$49, 之後叫左個可樂, 無問佢價錢,埋單先知要$20,  有D貴. 想平平地試下上海菜可以中午去試下, 因為晚上係唔同價錢

2019-07-31 1228 views
來到灣仔經過三六九飯店,之前就聽說是上海菜老店,於是進去吃個午餐餐牌上選擇很豐富,可以叫菜吃飯,也有碟頭飯、小食等等燻魚、油炆筍油炆筍蠻好吃的,筍絲爽脆入味,涼涼甜甜的,很開胃燻魚炸得太乾了,有些部位的魚肉太硬了,咬下去就碎掉了,而且蠻油膩的不過醃製的入味,甜味大於鹹味,蠻下飯的揚州炒飯炒飯蠻好吃的又大盤,米飯粒粒分明帶油光,餡料有蛋、肉絲和蝦仁,蝦仁偏小,其他正常,調味剛剛好算是一盤清淡耐吃的炒飯,稍嫌油了一點五香牛肉牛腱切得很薄,麻油味很重,牛肉有醋的酸味,調味太鹹,整體味道不大融洽
餐牌上選擇很豐富,可以叫菜吃飯,也有碟頭飯、小食等等

燻魚、油炆筍
油炆筍蠻好吃的,筍絲爽脆入味,涼涼甜甜的,很開胃
不過醃製的入味,甜味大於鹹味,蠻下飯的
燻魚
揚州炒飯
算是一盤清淡耐吃的炒飯,稍嫌油了一點
揚州炒飯
五香牛肉

五香牛肉
2019-07-22
2019-07-16 775 views
舊式上海菜館執下一間執下一間,雖然衣家開咗好多新派嘅上海菜館,好可惜都真係唔太啱我嘅胃口,我真心鍾情於舊式上海舖。其實三六九真係好耐無幫襯,因為我自己覺得佢d野又唔係唔好食嘅,不過就真係唔算平,感覺上真係唔係好值,不過喺舊式上海菜館買少見少嘅情況之下,唯有都要去食下啦。今次叫咗上海粗炒、砂鍋雲吞雞、雪菜肉絲炒年糕、小籠包、鍋貼、炒四季豆同埋豆沙鍋餅,整體而言都比我想像中的要好,因為我記得呢間野d食物煮得好咸,同埋都重味精,而今次咁多樣野入面,只有四季豆超咸,其餘的都算ok,而咁多樣野入面,我覺得佢嘅鍋貼做得最好,因為坊間好多上海舖嘅鍋貼,d皮都係勁厚,而且都係煎到燶晒,好多時真係塊底皮係完全食唔到嘅,但係三六九嘅鍋貼,皮嘅厚度適中,而整體煎得啱啱好,有香味而又唔會好燶,真係唔錯,值得一讚!
2019-07-06 1192 views
平日經過灣仔行人天橋,必定看到這間名字十分有趣的菜館 -- 三六九,但礙於工作,沒有機會去嚐試。今天放假經過灣仔,終於有機會來試試。幸好早來,不用排隊,並被安排坐在卡位,十分貼心。先說這兒的招牌菜小籠包,果然有水準,用筷子拿起來的時候沒有穿破,肉味鮮甜,如果配以多些肉汁會更好。另一招牌菜就是鍋貼,它的底部煎得十分香脆,肉味同樣鮮甜,每件也十分足料。鱔糊菜飯方面,鱔糊份量充足,味道適中,不會過鹹,配以菜飯來吃,美味無窮,如果菜飯熱些會更好。

鱔糊菜飯
鍋貼
2019-07-06
$100 (Lunch)
鍋貼
2019-07-03 752 views
想在我們的電影約會之前吃一頓快脆的晚餐,然後來這裡試試運氣。我們到達這裡的時候已經有一條龍在外面等,大多數都是大陸游客。我們很幸運能在5分鐘內找到一張2人桌。我們點了蟹黃麵,這是一碟慷慨地鋪滿蟹黃的雞蛋麵。這次蟹黃的質素十分一般的。可以說至少有10%的蟹黃不是那麼新鮮。豬肉小籠包的質量和平日水平一致。它出來的時候熱氣騰騰,皮膚的質地和里面的餡料都是慢慢的上海風味。我個人更喜歡鼎泰豐的小籠包,小籠包皮往往比較光滑,麵皮均勻薄嫩,湯和豬肉餡也混合的剛剛好,肉汁飽滿
2019-06-18 780 views
星期日晚上經朋友介紹試一下特色369上海飯店,在門外等了不到五分鐘就有位,全場滿坐,有一家大小或都三五成群既朋友,第一次來到都感到這飯店很有溫暖,而我們點了小籠包(小份),三個小餸另再加菜飯,三人份量剛剛好,真心好食要介紹更多朋友一試👍🏻
  • 小籠包
  • 雞絲粉皮
2019-06-11 841 views
今天是「全民皆兵」的日子,去到灣仔,先行醫肚。見到傳統的上海菜館,自自然然的走了入去,或者是想緬懷過去吧!正如大部分的上海菜館,餐牌選擇很多,可以各適其適。老公想食飯,便叫了菜心獅子頭客飯($52),我叫了半份小籠包($36)及菜肉雲呑($39)。客飯連例湯(紅蘿蔔排骨老火湯),並可選白飯或菜飯。老火湯落單即上,清甜無味精,好!👍🏻 小籠包也很快便上枱,雖然不見名顕的19摺,亦看似皮薄。入口味道唔錯,肉汁豐富,皮亦很薄,餡料多亦鮮甜,ok! 👍🏻👍🏻獅子頭是濃味煑法,舊上海味道,新派通常不用黑醬油,味道唔錯。獅子頭肉很滑,肥肉不多,美味。加埋白菜及冬荀,很好送飯。最後是菜肉雲吞,雲吞皮薄而滑,菜同肉的比例啱啱好,不單好味,更覺健康。整體而言,是值得推介的上海菜館,價錢亦實惠。

整體而言,是值得推介的上海菜館,價錢亦實惠。
2019-06-09
Lunch
2019-05-25 887 views
舊式嘅上海餐廳買少見少,有次經過灣仔見到有呢間舊式嘅上海餐館,就決定搵日嚟試下。我哋當日叫咗幾個餸,上湯浸豆苗、回鍋肉、椒鹽田雞、五隻小籠包、加一碗白飯。其實我都唔知點解我哋咁有信心兩個人可以食晒咁多野,但當日我哋真係幾乎食晒🐷🐷講返佢啲食物先,佢個上湯浸豆苗有啲咸,愈食到底浸住湯嘅就更加咸。回鍋肉都係咸,醬油味偏重。比較少餐廳做椒鹽田雞,所以試吓叫,呢味椒鹽田雞反而唔夠其他個兩個餸咁咸,正正常常。小籠包幾好,咬落去時係明顯食到肉汁,唔係淨係灌d 湯入去小籠包。總體而言,食物偏咸,一試無妨,但再試就未必。

回鍋肉都係咸,醬油味偏重。

總體而言,食物偏咸,一試無妨,但再試就未必。
2019-05-07
2019-05-22 687 views
從前中學時代在灣仔運動場舉行陸運會, 結束後就來這裡吃個二十多元的客飯, 及後長大後在灣仔工作, 也來這裡午飯, 369是一間對我來說蠻有回憶的上海老菜館. 這𥚃裝飾十年如一日, 走的是經濟實惠的路線. 菜式的Presentation就不太需要留意吧! 手切羊肉是這裡的特色菜, 不是整塊厚厚的羊肉, 要不然價錢不只是七十多元吧! 這𥚃的做法是羊肉碎配上羊湯凍組成餚肉般的片塊, 配上甜麵醬, 口感軟糯, 羊味輕盈同樣羶味也是. 紅燒肉做法也是非一般, 將五花腩切塊加上筍及雜菜炒起, 再配上咸鮮的芡汁, 比起傳統的少了甜膩感, 多了一份鑊氣. 在這些送飯良品拱照下, 我要做的就是點一大碗菜飯吧! 哈哈!