2021-03-18 1302 views
🇭🇰上海三六九菜館·呢間好似好出名 但係我喺附近返工咁耐都一路冇食過🤣🤣終於嗰日lunch time好想食小籠包就決定去試下佢😎😎·小籠包(10隻)$68呢個一上檯真係好震撼 佢超大籠🤭🤭雖然佢個樣raw少少 但係佢個皮其實都算薄嘅 而且個包入邊超多汁 個餡料都調得唔錯 不過佢食落就唔係細細粒精緻嗰種感覺 似係北方個種小籠包多啲 但係我自己覺得都唔錯😌·雞絲擔擔麵$58排骨菜飯$49佢個麵底幾好食 仲係彈牙既 唔會糊晒 不過佢個擔擔麵湯底就偏杰身少少 所以好飽肚 而且佢入面超多麵 好似平時嘅兩碗咁😂😂之後個排骨菜飯啲排骨係即炸嘅 完全唔會柴 仲係幾脆 不過個菜飯就偏濕🤔🤭·📍灣仔柯布連道30-32號地下
🇭🇰上海三六九菜館
小籠包(10隻)$68

雞絲擔擔麵$58
雞絲擔擔麵

排骨菜飯$49

📍灣仔柯布連道30-32號地下
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
雞絲擔擔麵
2021-03-05 1216 views
今日嘗試傳統上海菜與生酮飲食既新式中菜,原來豐富既中餐也可以食得健康有營養!🥰🎈首先出場既係369傳統涼菜, 炸熏魚同雪菜毛豆. 炸熏魚係369既招牌菜, 味道較甜,而且炸得啱啱好,外脆內嫩. 雪菜毛豆亦都係色相唔錯既開胃前菜.🎈而之後當然仲有369既招牌名菜---賽螃蟹! 生蛋黃配上嫩炒蛋白. 雖然用料簡單, 但蛋白夠嫩滑,火候控制絕對考驗大廚功夫. 配上鎮江黑醋真係好似食真既螃蟹肉呢!🎈跟住落黎就唔少得由溋養Fiona主理今晚既主菜 - 生酮豬手 與 生酮五花腩! 所謂生酮飲食ketogenic diet,係一種高脂肪,充足蛋白質同時配上低碳水化合物飲食方式. 😙 而為咗配合生酮飲食, Fiona 專門用咗高質既草飼豬肉取代傳統轂飼豬肉. 而調味方面, 為咗取代敝多於利既傳統糖,黑醋等相對對健康有負擔既調味料, Fiona用咗美國有機蘋果醋同羅漢果糖作為調味,可見佢對飲食相當細心!❤️而Fiona考慮生酮飲食少碳水化合物,而令食客唔習慣,專門炮製咗上海椰菜花炒飯,以手垛椰菜花配上炒蛋炒得好似真既炒飯一樣,夠鑊氣! 🤩就算平時冇接觸過生酮飲食都一樣唔難令人接受!😎🎈而最後仲有好好食嘅甜

🎈首先出場既係369傳統涼菜, 炸熏魚同雪菜毛豆.

🎈而最後仲有好好食嘅甜品, 朱古力高力豆沙. 以傳統369配方既即炸高力豆沙蛋白再以有機坦桑尼亞朱古力取代傳統既紅豆餡, 朱古力冇咁甜而且又唔會好滯,可以稱得上畫龍點睛!😋

如果對生酮飲食有興趣或者想嚐鮮生酮豬手同生酮五花腩同炒椰菜花既朋友, 宜家上海三六九飯店都有得賣溋養 Surplus Living既三款餸包! 😃
只要解凍再拆開拎去蒸, 既簡單又好味!大家快啲試吓啦🤠

食過上海三六九菜館一次已經對佢念念不忘😍🤩老字號好食不特止佢最近仲搞搞新意思一同走向飲食文化潮流尖端😌同 @surplusliving.by_f.pang & @wearesolive 合作推出左依家大熱既生酮菜式實行健康又美味既全新概念💖·特別講下 全新推出既生酮menu🥢🥄******************************🐖 生酮紅燒花生燜豬手好有媽媽既風屋企菜,令人更容易接受💕 豬手嚴選👉美國無激素草飼豬🐷 豬手炆到勁軟綿😻而醬汁特別用左🌟生酮豉油、純天然羅漢果糖及無糖純蠔汁,醬汁入味濃郁果糖既微甜糖度感覺更健康,味道絕對唔會比傳統蠔油遜色👍·🐖 生酮糖醋五花腩五花腩同樣揀選美國無激素豬🐷 腩肉部位肥瘦比例恰到好處,唔會感到好肥膩😊 除生酮豉油外,仲特別加入純天然羅漢果糖同生酮蘋果醋🍎入口估唔到係帶點甘甜,比起媽咪平日煮既傳統口味來得更健康,而且腩肉啖啖肉,用嚟送飯一流😋·🥦上海炒椰菜花飯唔講真係唔知無加米飯炒,口感同普通炒飯 幾乎一樣,像真度極高🤩抵讚嘅係椰菜切到超級幼粒,令口感模仿得極相似,好考力功,師傅好嘢👍·🍫 朱古力高力豆沙同傳統既高力豆沙唔同,豆沙內餡以75
食過上海三六九菜館一次
推出左依家大熱既生酮菜式
實行健康又美味既全新概念💖
特別講下 全新推出既生酮menu🥢🥄
🐖 生酮紅燒花生燜豬手

果糖既微甜糖度感覺更健康,味道絕對唔會比傳統蠔油遜色👍
🐖 生酮糖醋五花腩

🥦上海炒椰菜花飯

🍫 朱古力高力豆沙

同傳統既高力豆沙唔同,豆沙內餡以75%坦桑尼亞朱古力取替🤩

可可度高既朱古力絕對係我杯茶😻 喜歡佢既苦澀味,甜度低無添加糖👍

哩款甜品絕對係生酮人士嘅福音❤
除左朱古力高力豆沙外,其他生酮菜式既真空冷凍餸包😋

都可以喺三六九飯店買得到啦,解凍後加熱就食得,啱哂一眾愛健康既生酮朋友啦!
2021-02-27
Type of Meal
Lunch
  • 朱古力高力豆沙
2021-03-02 2771 views
【上海三六九飯店】隱隱灣仔柯布連道,三代承傳幾經搬遷,這傳統正宗滬菜品牌已屹立將近半世紀。是日與家人來晚餐,見到新增了最近流行的生酮菜式,也點了一些試試。前菜選了"雪菜毛豆肉"及"燻魚",雪菜的咸鲜混合毛豆的豆香,入味可口不會過鹹,簡單的一道小菜卻叫人難忘。燻魚炸得香口,蜜味濃郁,作為送酒小食也不錯。"生酮紅燒花生燜豬手"選用美國無激素豬手,以無糖純蠔汁、生酮鼓油、羅漢果糖、薑及八角調味。豬腳肉厚,與花生炆得軟腍入味,蛋白質和骨膠原滿滿,令人吃得滿足。"生酮糖醋五花腩"同樣用上不含激素的美國草飼豬肉,五花腩肥瘦層次分明,吃下腍滑。醬汁加入生酮蘋果醋及純天然羅漢果糖,開胃之餘亦平衡了油膩感。"上海炒椰菜花飯"將椰菜花白色花的部分刨成米狀小粒,煮熟後用來代替米飯。口感與米飯雖不盡相似,不過加入香蔥及雞蛋色香味大大提升,吃下清新爽口飽足度高,戒吃澱粉時也不怕捱餓。每次上海館子都必定點上宮廷菜式"賽螃蟹"。大廚將蛋白、蛋黃分開油泡,模仿蟹肉蟹膏的味道與質感。蛋白炒得嫩滑,淋上鎮江香醋伴食,風味即時大增。甜點"朱古力高力豆沙"以75% 坦桑尼亞黑純素朱古力製成,以荳奶取代牛奶。高力雪球蛋炸得金黃
雪菜毛豆肉
燻魚
燻魚炸得香口,蜜味濃郁,作為送酒小食也不錯。
生酮紅燒花生燜豬手
生酮糖醋五花腩
上海炒椰菜花飯
賽螃蟹
朱古力高力豆沙
甜點"朱古力高力豆沙"以75% 坦桑尼亞黑純素朱古力製成,以荳奶取代牛奶。高力雪球蛋炸得金黃,吃下輕盈有彈性,內餡朱古力以純濃帶果香,相對傳統紅豆蓉餡甜度較低,要趁熱吃才可嚐到外脆內軟的滋味。
朱古力高力豆沙
2021-02-28
Type of Meal
Dinner
住喺灣仔咁多年369搬過一次鋪以前細細個已經阿爸阿媽帶我嚟食除咗呢一間之外我覺得暫時全香港無一間上海舖好食過佢好耐冇食係因為覺得佢越嚟越貴人總係貪新鮮成日想試吓其他嘅新嘢但係無論點試都好,都係覺得369 最好喺369,我覺得獅子頭係最好最好最好食但係今次我反而想食第二樣肉絲炒年糕 $59佢嘅炒野真係好夠鑊氣年糕炒得好入味又唔會太硬反而覺得肉絲少咗小小雖然係外賣返屋企但係都覺得好好食份量都好大碟因為今次得我自己一個食本身想叫埋小籠包下次先啦
住喺灣仔咁多年

本身想叫埋小籠包
下次先啦
TakeAway
2021-02-27 870 views
< 上海三六九飯店 > 📍灣仔今日同屋企人去咗灣仔一間老字號食上海菜 佢最近同溋養合作推出咗生酮菜單 健康得黎又好味😋😋 推介👍🏻🥗上海涼拌前菜上海涼拌前菜試咗雪菜毛豆同燻魚 燻魚係冷盤魚肉炸過好香脆 魚骨同魚肉容易分開 有水準👍🏻🐷生酮紅燒花生燜豬手紅燒花生燜豬手用咗美國無激素草飼豬 燜得好軟淋😆調味加咗適合生酮人士食用嘅生酮豉油、純天然羅漢果糖同無糖純蠔汁代替蠔油 令到豬手更加入味😋😋豬手好多肉 豬皮重膠質 食唔停口😛🐽生酮糖醋五花腩糖醋五花腩用咗美國無激素腩肉 調味加咗生酮豉油、純天然羅漢果糖同生酮蘋果醋🍎 五花腩肥瘦均勻 肉味香濃 酸酸甜甜好開胃😆🥦上海炒椰菜花飯第一次食用椰菜花整嘅飯 好特別😛 食落嘅口感同普通炒飯差唔多 加咗蛋同蔥花增加香味👍🏻👍🏻🦀賽螃蟹上海菜又點少得賽螃蟹🦀️ 賣相一流😍 蛋白好滑溜 可以撈埋生蛋黃食 另外仲有少少蟹肉 加咗醋提升蟹肉嘅鮮味 唔錯😛🍫朱古力高力豆沙呢個高力豆沙用咗75% 坦桑尼亞朱古力製成🍫 一般嘅高力豆沙係豆沙饀 相對比較甜同膩 但係呢個朱古力唔太甜 仲好重可可味😆
< 上海三六九飯店 > 📍灣仔

🥗上海涼拌前菜

🐷生酮紅燒花生燜豬手

🐽生酮糖醋五花腩

🥦上海炒椰菜花飯

🦀賽螃蟹

🍫朱古力高力豆沙

2020-11-24 3336 views
上海三六九飯店一間老字號既小店,樸實老派裝修,圓枱卡位,牆上的手寫餐牌,都帶有懷舊味道豆沙鍋餅 $44豆沙鍋餅其實係上海經典甜品,最重要係要外脆內軟,甜而不膩,而呢到鍋餅色澤金黃,不過外皮有點煙韌,綿綿紅豆蓉,食第二件已經有點膩上海粗炒麵 $53味道不過不失,粗麵同配菜加埋醬油炒至棕色,唔會好碎同埋好腍鮮肉鍋貼 $38/5隻隻隻鍋貼底面呈深黃色,底脆不過皮有點厚,豬肉餡唔算多汁小籠包 $38/5隻有點失望,外型不太討好,擺放有點亂,而且小籠包得一段般,尖端位置唔係中間,外皮軟身不過唔太薄,透光時睇唔到肉餡和湯汁,口感有點軟腍鬆散,湯汁欠奉

豆沙鍋餅 $44

上海粗炒麵 $53
味道不過不失,粗麵同配菜加埋醬油炒至棕色,唔會好碎同埋好腍

鮮肉鍋貼 $38/5隻
隻隻鍋貼底面呈深黃色,底脆不過皮有點厚,豬肉餡唔算多汁

小籠包 $38/5隻
2020-10-24
$110 (Lunch)
2020-11-22 1827 views
心血來潮好想食上海野,於是乎上網search,結果搵到呢一間老字號。講真其實都食過好多次,不過喺心裏面成日都唔記得咗佢。結果我嗌左個排骨粗炒($62),價錢算中規中矩,我覺得幾好,合理。裏面其實full晒㗎,張張枱都坐滿人。我喺度等外賣都有三個人等緊。我諗都算係好生意㗎,疫情下( ´▽` )ノ我等咗5分鐘,都算快手。個粗炒炒得好有鑊氣,份量非常之多,食唔晒。個排骨醃得好入味。正( ´▽` )ノ我下次想食佢嘅賽螃蟹。

講真其實都食過好多次,不過喺心裏面成日都唔記得咗佢。

裏面其實full晒㗎,張張枱都坐滿人。
我喺度等外賣都有三個人等緊。
我諗都算係好生意㗎,疫情下( ´▽` )ノ

我等咗5分鐘,都算快手。

個粗炒炒得好有鑊氣,份量非常之多,食唔晒。
個排骨醃得好入味。正( ´▽` )ノ

我下次想食佢嘅賽螃蟹。

排骨粗炒
TakeAway
排骨粗炒
2020-11-22 1467 views
🇭🇰上海三六九菜館·呢間好似好出名 但係我喺附近返工咁耐都一路冇食過🤣🤣終於嗰日lunch time好想食小籠包就決定去試下佢啦😌·小籠包(五隻)$38鮮肉鍋貼(五隻)$38佢個小籠包得五隻都係會用大竹籠裝 所以望落好疏落🙊😂😂所以就算我最鍾意佢啲小籠包我都冇影佢既close up🤣佢個皮都真係做得幾薄嘅 而且個包入邊好多汁 個餡料我覺得都調得唔錯 不過佢係行街坊老師傅路線 食落唔係特別精緻嗰種感覺 但係我自己都覺得唔錯😌之後佢個鍋貼其實餡料都一樣嘅 只不過係煎到香口左 不過我就覺得佢個皮比較厚 都係小籠包好食😋😋·雞絲麵$43佢呢個個麵底幾好食 嘅仲係彈牙既 唔會糊晒 而且都好掛湯 食落好舒服 之後佢雞絲個份量都好多 真係好似一座山咁 不過個雞絲食落就一般啲🤔·#rbyeat#rby中菜#rby灣仔·📍灣仔柯布連道30-32號地下
🇭🇰上海三六九菜館

#rbyeat
#rby中菜
#rby灣仔
📍灣仔柯布連道30-32號地下
$70 (Lunch)
雞絲麵
2020-11-10 1288 views
由於工作關係在灣仔附近吃午餐原來星期日有很多食肆都沒有開後來選了上海三六九菜館享受一下久違的懷舊感覺及味道我們三人各人點了飯麵我選了排骨湯粗麵湯底看似非常濃郁但意外地有點淡炸排骨少少乾 但偏咸吃完口渴了一整天
由於工作關係在灣仔附近吃午餐

炸排骨

炸排骨少少乾 但偏咸
吃完口渴了一整天
2020-10-26 1579 views
有點想吃三線鍋巴,看到這家店有,味道還行,但是不如之前吃的,小籠包很好吃,和無錫小籠包比也不會差太多,湯麵味道一般,但是感覺別的台點的炒麵味道不錯,下次可以外賣包子
2020-10-11 1146 views
星期日晚上,嚟到呢間老店晚餐店內都算多人,但係唔需要排隊,可能係六點半左右嘅關係我哋兩個人叫咗三道菜,味道唔算特別,普普通通,但價錢偏貴,侍應服務周到,態度有善。回鍋肉- 睇食評話回鍋肉出名,味道的確唔錯,送飯一流但未至於好特別蝦子冬笋- 因為男朋友鍾意食筍,但係配搭呢個蝦子嘅醬,只能夠說味道特別,未必個個喜歡肉絲炒蛋- 味道正常,但係唔特別整體嚟講,食物方面唔算特別,除咗服務值得一讚,其他都係普普通通!
星期日晚上,嚟到呢間老店晚餐
店內都算多人,但係唔需要排隊,可能係六點半左右嘅關係

回鍋肉- 睇食評話回鍋肉出名,味道的確唔錯,送飯一流
但未至於好特別

肉絲炒蛋- 味道正常,但係唔特別

2020-10-11
上海菜的狮子头,其实没有我们广东菜的蒸肉饼好吃,它比较散,但以红烧汁伴之,挽救了它的不足。菜饭到底是否应该不加味呢?这要看情况,有丰富的菜,菜饭就不需要加鸡汤。为什么叫素鹅?一点都不觉得像鹅,蛮好吃就是了。素鹅是腐皮包着上素如冬菇,木耳,芽菜,红萝卜丝等。炸完又烩汁。中国人对吃迷恋,永不言倦。三六九上海菜馆,是一个时代结束的标记。类似的餐厅,现在全港没剩几家。连上海本帮,也没有相类似的。三六九是包罗万有的街坊式上海菜。碩果僅存!

三六九是包罗万有的街坊式上海菜。

碩果僅存!
这是素鹅拼芽菜。这里保持了传统,把凉菜陈列在门口的玻璃架上。
午餐客饭:红烧狮子头,配菜饭,加例汤。约 $70。份量非常足够。
地处湾仔商业中心区与会展中心的附近。做就了它的历久不衰。但外观依然朴素。
2020-06-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2020-03-20 3531 views
今晚特登去灣仔食369上海菜, 因為我家老公好想食鍋巴。去到369今晚都唔算多人, 我地好好彩唔洗搭枱可以2個人自己坐卡位。2個人叫左4個送, 都幾大食下 我地叫左小籠包(5粒), 白菜炒獅子頭, 蝦仁鍋巴同骨扒炒飯。小籠包:普普通通, 無驚喜白菜獅子頭:有大概4大粒獅子頭, 入味蝦仁鍋巴: 蝦仁彈牙無雪味,鍋巴脆而且唔油膩骨扒炒飯:最精彩既炒飯, 粒粒分明有蛋香,而且豬扒鬆軟好入味值得一提,侍應態度同服務好好, 會再返去試其他菜。

2個人叫左4個送, 都幾大食下

小籠包:普普通通, 無驚喜
白菜獅子頭:有大概4大粒獅子頭, 入味
蝦仁鍋巴: 蝦仁彈牙無雪味,鍋巴脆而且唔油膩

蝦仁鍋巴

白菜獅子頭

骨扒炒飯

值得一提,侍應態度同服務好好, 會再返去試其他菜。

2020-03-20
蝦仁鍋巴
骨扒炒飯
  • 骨扒菜飯
2019-12-10 3103 views
今日因工作關係來灣仔上工作坊,中午放飯搵食,四處見食肆均排隊,路經此舖,沒人排隊等候,便入去叫左鱔糊客飯、5隻小籠包,鱔糊客飯送埋例湯,鱔糊份量可以,味道還可以,尚算合格,俾完錢覺得唔值呢個價錢,因為知道普通小籠包5隻只是$35,鱔糊客飯成$116,小籠包新鮮蒸出,皮簿但沒有小籠包果隻所附帶湯汁相對無乜,整體來說,味道可以,價錢偏貴,仲貴過在離島梅窩午餐吃價錢,要盛惠$151大元,實在不知道灣仔吃午飯零舍貴,還是這間收得偏貴😂😂😂
2019-12-10
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$151 (Lunch)