2024-02-01 82 views
係咁忙碌嘅城市中,揾到間咁有人情味嘅茶餐廳,真係要好好珍惜呀🍴。喺呢到食嘅煲仔飯,真係出奇地惹味,啲排骨咬落去外脆內嫩,正到彈!加埋啲焦香嘅飯底同特製豉油汁,食落去香到喊,咁美味簡直係味蕾嘅舞台!飲品呢,同大部分茶餐廳一樣,奶茶同鴛鴦做得嚟又唔膩口,飲完一啖秋風頭都清醒咗幾分🍵。朋友同我嚿嚿咁稱讚個多士,喺烘埋攞出嚟嗰一剎那,脆卜卜嘅聲音已經預告住嗰份鬆化嘅口感。呢個地方,無論你係老街坊定係行過路過嘅食客,都會畀到你一份暖笠笠嘅歸屬感,真係食完暖笠笠,心情都好晒!💓
啱啱去咗一間食堂,心情興奮嘅微寫下我啲感受🍴。第一啖咬落去嘅上海粗炒,夾起來重量十足,鮮甜嘅蝦仁同彈牙嘅豬肉咬落去嘩啲啲,啖啖肉嘅爽口感覺,真係得食在喉嚨嘅滋味!凍檸茶,酸酸甜甜,簡直就係消暑救星喇! 轉頭望望隔籬嘅黑椒西冷牛扒,先講聲,件牛扒真係食到我一啖笑一啖,跟手嘅黑椒汁夠晒香,但唔會搶嗌牛肉嘅味,西冷嫩滑,火候掌握得宜,食起身嚟真係順滑得滯。薯條拎起來都係卡脆卡脆,夠味,點喺黑椒汁裡面,呢個match真係勁正!🍟整體嚟講,喺呢度食嘅嘢入口即溶,想再嚟一次嘅感覺,一啲都唔減!如果你都係想找尋平民價格又唔減質量嘅好食嘢,記得千祈咪錯過咯!😉👍

2023-03-16 286 views
公司午餐,由青衣警處行一條山路上黎,大概10mins就到呢間名坊。外表平平無奇的佢,入面有50蚊一碟的雞翼炒一丁連凍飲,真係良心餐廳。每次上黎我都幾乎係叫呢碟雞翼一丁,唔會炒得好油,而且有四隻炸雞翼,真係同個價錢一樣咁良心。個餐單其實仲有好多好多選擇,有興趣大家可以慢慢欣賞下。其實都可以見到好多舊價錢都就咁用marker筆叉左,加左兩次都唔捨得換餐牌,平民求其得黎,其實又幾親切,香港就係需要多d呢d獨自經營的小店,唔好下下都大連鎖,小店加油。

2019-09-15 1263 views
住青衣差唔多十年, 真係唔知原來青衣有燒烤場包餐,仲要係旺區,又長知識了!在涌美村屋的大馬路,有小店名坊, 茶餐廳格局永遠不是我的口味, 四圍都是茶餐廳一點也不特別, 反而旁邊的上泰是我心水愛店之一,性價比一流,想知看本人其他的食評。名坊門面的位置就是燒烤場地,今次我們十多廿人開了兩個爐,放滿了一整枱的食物,慣了燒烤場任食,到這裡沒有任食有點不慣,但原來都會食唔哂。最後剩番好多。這裏的其中一個特色是自備飲品及食物都不會另收費, 你想燒什麼就自己帶來, 簡直是創意無限, 有任飲的汽水機汽水,是可樂夠多冰,老闆也很熱情招呼,畢竟是街坊生意。每人$178,小童半價。食物牛扒,豬扒,豬頸肉,三種腸,雞翼,各種丸類,菇包,粟米蕃薯,全部都非常入味,應該醃了數天,難怪要提早預訂。另外買了紅腸,燒賣,棉花糖和麵包,由於商用錫紙夠厚師傅手工好,大部份蕃薯粟米也沒有變炭,好味!教會已經多年中秋都來這裡燒烤,縱然30℃以上,但大風扇都涼,而且附近不多人聲車聲,好適合大家聚一聚,難怪已來了很多年的指定節目!大家燒完玩完,青衣友不用再舟車勞頓, 又多個青衣聚腳點。區區食玩遊-青衣
大家燒完玩完,青衣友不用再舟車勞頓, 又多個青衣聚腳點。
區區食玩遊-青衣
2019-09-14
2018-02-18 1049 views
上一次明明叫咗個榨菜米,來了沒有肉絲嘅榨菜米。以為自己因為講留咗肉絲兩個字。所以只有榨菜沒有肉啦!今次專登講埋榨菜肉絲米,都只係有榨菜,得一條肉絲😑叫熱華田,又唔熱!超唔惦!😩
叫熱華田,又唔熱!超唔惦!😩
2018-02-18
$34 (Breakfast)
2017-08-22 997 views
其實好像很多年都沒有來過這間餐廳,但是看看紀錄,還是有寫過,當其時沒有字數限制,隨便一兩句就是一個食評😏。今天,再次貪圖方便,再來這間餐廳吃個午餐。由於常餐的餐牌不太吸引,叫了個午餐炒米粉。三絲炒米粉,份量非常大,內裏的料不少,例如有叉燒、火腿、蛋等等。通常,這些舊式茶餐廳,炒米粉的鑊氣不錯,但是嚴格來說,這米粉味道比較淡,唯有加一點餐廳的辣椒油。大份有鑊氣,食人情味為主。凍奶茶也普通,茶味欠濃郁。家人說,人情味應該是,你沒有帶錢,然後餐廳讓你先行賒數,那才是人情味🤔。但是我看得比較膚淺,有陣時,員工在嬉笑怒罵,又或者漏單,改餐,又或者靈活應變,其實已經是人情味的體現。

,唯有加一點餐廳的辣椒油。大份有鑊氣,食人情味為主。

Type of Meal
Lunch
2015-10-15 1526 views
今朝晨早早涼涼地,好想食個豐盛的早餐,就去左村屋式好地道既茶記!一睇佢個舖面就覺得佢一定䇄立左係度幾廿年咁款!仲有啲驚喜,就係有辛!辣!面!揀喎!(加$5,ok啦!) 即刻覺得豐富左少少,再加$2轉埋個脆朱!個人真係highly recommend 呢$2真係抵加!加埋不過不失凍奶茶,腸仔炒蛋辛辣面,總共承惠$34!  會再黎既~~~

腸仔炒蛋辛辣面拼脆朱凍奶茶
腸仔炒蛋辛辣面拼脆朱凍奶茶
正所謂有圖有真相,一人份量對小女子黎講的確有啲多,但加埋個自家製少少甜既豉油汁真係十分唔錯!一上枱要焗佢果一分鐘先係精華所在,個香噴噴既飯焦先可以製成!(雖然小女子食煲仔飯感覺好麻佬,但係室外食住個熱辣辣既飯,排骨又入味,再煲住劇,真係好正!)呢個秋季先岩岩開始,睇黎凍一凍落街食個煲仔飯都幾爽,終於唔洗掛住廟街喇

超正豉汁排骨飯!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
超正豉汁排骨飯!
2014-06-10 776 views
是日和家人到此光顧午餐。食物:1. 蒜茸雞扒飯 ($29-)此出品只屬一般水平。雖然雞扒淋上的是蒜茸汁,但雞扒的蒜茸味欠奉,有點強差人意。幸好雞扒弄得不錯,雞皮煎得不大厚,使菜式不致油膩。另點了白汁雞肉雞粉($29-),但由於沒有品嘗,故不作評論。餐廳水準比開店時有點退步,但基於其廉宜的價錢還是值得再光顧。
是日和家人到此光顧午餐。

食物:
1. 蒜茸雞扒飯 ($29-)

2014-05-27
$20 (Lunch)
2014-03-06 697 views
鐘意食晚市的「干炒牛河」同「黑椒牛肉炒意粉」,老細親自上陣炒,未食已經聞到香味引到胃口大開。河粉炒到唔係好油,配埋芽菜吃起身啱啱好,牛肉炒到入晒味,又唔乾唔柴。色香味俱全。食完晚飯仲有13蚊糖水送,或者饮奶茶,咖啡,柠茶都得。晚饭套餐还有「蕃茄薯仔炆牛尾」「清湯牛腩」「香濃豬軟骨」⋯⋯同埋加番少少錢,就可以食楊枝甘露,芒果情迷,香芋銀杏清心露,紅/綠豆沙等⋯⋯。晚上仲有老細最拿手嘅煲仔飯,我最鍾意食「豉汁排骨」再加多$10俾條臘腸,食起身超正!如果改時間,最後乾脆食「什扒飯」,快靚正,大件兼抵食,好好味!
  • 什扒飯
  • 豬頸肉配蛋炒飯
  • 怪味雞翼
  • 芝士煙肉焗薯
2014-03-04 748 views
之前跟過教會朋友嚟「名坊」燒嘢食,覺得個地方唔錯,可以平平哋,又有瓦遮頭,環境光猛唔似啲燒烤場「黑鬼媽媽」。又喺教會細胞小組一個月一次嘅活動,負責任嘅負責人安排咗行山,選址喺行青衣自然徑,輕鬆方便,我哋一行13人有大有細,依條路就最「合家歡」架啦 ,而且又有景,仲飽覽青馬大橋兼睇埋日落添。由北面長宏邨入,再晌南面青華苑出,所以就建議行完山去涌美村嘅「名坊」燒嘢食,因為行過去都喺廿來分鐘嘅事,認真方便。所以,借少少版面,分享一下條自然徑嘅美景 !對上一篇題為「能伸能叔」已介紹過名坊嘅燒烤,包括環境、收費、食物質素、配套……等等,所以,今趟就唔太重複喇,概略扼要講幾句,跟上次一樣,都喺訂最基本嘅燒烤餐,一人份包括:豬頸肉1件、豬扒1件、牛扒1件、芝士腸4條、雞肉腸2條、什丸6粒、雞中翼2隻、粟米1條、蕃薯1/2條,每兩位送一包蒜蓉芝士什菇,包埋汽水、蜜糖、炭同燒烤叉,又提供埋餐碟、刀叉,乜都唔使煩、唔使諗,輕輕鬆鬆就可以燒嘢食,每位都喺$90 。因為有啲喺細路仔關係,所以我哋都只喺訂10人份,兩大盆燒烤肉,加一大籃粟米、蕃薯、蒜蓉芝士什菇,雖然無點算啱啱數,但能叔一句話有多無少,信晒
燒烤食物以保鮮紙包實,絕對衛生。
因為有啲喺細路仔關係,所以我哋都只喺訂10人份,兩大盆燒烤肉,加一大籃粟米、蕃薯、蒜蓉芝士什菇,雖然無點算啱啱數,但能叔一句話有多無少,信晒佢啦
。起爐出句聲就超快搞掂,因為用瓦斯火槍加風筒,一陣間個爐就熊熊烈火。
基本上所有食物都醃好晒,味道不俗,當然好唔好食,都要靠自己燒得好唔好。因為晌度地方又夠光猛,闊落有挨背嘅膠椅點都好坐過郊公園,再者,燒烤時間非常充裕,可以慢慢燒,燒得靚仔好食一啲
蒜蓉芝士什菇以芝士味跑出,一絲絲半溶嘅芝士,混雜晌啲冬菇及秀珍菇中,香柔好食,只喺蒜味差咗少少。
之前行過嚟時路經超市,可再加買啲生果、麵包、菊花茶、清涼茶之類。所以,如果你想牛油塗多士,問問能叔,佢都唔介意俾啲你嘅。我聽啲組員講話豬扒醃得好味,所以,就整番份炭燒豬扒多,豬扒鬆化入味,配合烘熱嘅多士,果然正呀
雖然我哋另外買咗菊花茶、清涼茶,目的只為顧及唔飲汽水人士,因為個燒烤餐包汽水。究竟點包法?晌出面嘅任食燒烤場,多數只包你一支水,試問一次燒烤一支水點夠,又唔俾你外帶嘢飲,目的都喺想晌飲品方面多賺你一筆。晌名坊汽水真喺豪俾你,自己入去汽機度自斟
,有可口可樂、雪碧、芬達,雖然喺咁,我哋都無亂斟嘥嘢,夠飲就OK。
上次嚟見佢有煲仔飯已好想試,所以,今次「專燈」點一煲等大家試吓。其實,我哋晌度燒咗成晚,都見有唔少客點煲仔飯食,煲仔飯定價$38-$48,仲送$13嘅甜品或飲品。小弟揸主意點咗個北菇田雞飯($42),睇住另外一個師傅喺戶外爐頭度煲,煲好之後香氣撲鼻,飯粒清爽分明,加點甜豉油,寧舍不同,冬菇幾厚肉,田雞都算喺恰到好處,入口嫩滑,食到底仲有薄薄飯焦,整個煲仔飯都做得認真,做得不俗
。除煲仔飯,仲有生滾煲仔粥,留番下次有機會先再試!
北菇田雞飯配料
北菇田雞飯
名坊暗暗縮喺涌美村一小角,有街坊行過,見我哋燒得咁過癮,都話下次試吓先,原來有唔少街坊唔知佢哋有做燒烤喎
2013-05-11 190 views
海底椰西米露:海底椰好硬,咬唔到。西米露好稀,無味,好似水咁,難食到飛起。咋喳:負評!像綠豆沙,又無味,又水,紅腰豆好硬!芒果情迷:芒果好生,好酸。好稀,無味!D名改到好吸引,食第一啖個個都話好難食。睇個樣都知唔精神啦!

咋喳:負評!像綠豆沙,又無味,又水,紅腰豆好硬!

芒果情迷:芒果好生,好酸。好稀,無味!

2013-03-04 312 views
單睇個名有啲似間中菜館,其實佢喺間多功能茶記,點多功能?唔喺話粥粉麵飯、奶茶咖啡、早餐午餐茶餐晚餐、小炒蒸餸……多款式多選擇嘅意思,而喺作為一間茶記,夜晚變為糖水鋪,間唔時仲提供埋BBQ、盆菜宴、火鍋、私房菜、特色中菜如豬肚雞……等等,主理人叫「能叔」,只要你提出,佢識得整嘅,都會盡量做好,真喺能伸能縮。小弟都喺第一次跟教會朋友嚟,原先安排好依晚燒嘢食,正考慮去邊個燒烤場時,有組員話可以試吓青衣涌美村嘅「名坊」,青衣站搭十零分鐘巴士就到,幾方便,而且無大型燒烤場咁嘈雜。果然環境唔錯,其實名坊立處青衣一啲舊村落,幾層高村屋嗰隻,所以鋪前空地多,燒烤位置就正正晌鋪頭門口,能叔補充話地方所限,一晚頂多開兩個爐,不過,開一個爐都當包場。佢同出面嘅燒烤場唔同,唔喺任食,而喺好似幫襯佢買份燒烤包咁,有乜乜物物,另包汽水、炭、燒烤叉。而燒烤餐有2款:經濟($90 /位)同海鮮($110 /位),前者就基本啲,後者晌基本之上加入少少時令海鮮,如:時令鮮魚、大蜆、貴妃蚌等等;當然有咩想燒想食,都可以儘管提出,價錢就另議啦。能叔又好彈性喎,訂燒烤餐又唔喺斷人頭計喎,即喺你10人去,可以只訂8個餐都得咁話,
,不過,額外嗰2個需收回$35當喺基本消費
,碳、叉、餐具等等都會用嘛。
講番個經濟燒烤餐,基本嘢有成9樣:豬頸肉、豬扒、牛扒、芝士腸、雞肉腸、什丸、雞中翼、粟米、蕃薯,另外每兩位送一包蒜蓉芝士什菇,全部都醃好晒,包好晒。以份量而言,一個人都好夠食,而質素方面,屬中上水準,至少啲醃肉都唔會單一味道
晌名坊除咗無咁嘈之外,最大優勢喺配套多,如天氣熱,可入鋪內涼吓冷氣,而且周圍都喺枱,地方又光猛,唔似有啲燒烤場「黑媽媽」,都唔知啲嘢燒得熟未,又有齊刀叉筷子碗碗碟碟,鍾意叫杯檸茶又得(另收費),鍾意叫個煲仔飯食都得(另收費),或者臨尾添碗生滾粥、西米露、芒果布甸……都無問題,總之鋪內有咩賣都可以另叫,幾方便呀
能叔今晚興之所致,生磨咗一煲芝麻糊請我哋食,雖然好杰又唔太滑,賣相唔多討好,不過,芝麻味之強勁確喺幾厲害!
Other Info. : 青衣站搭249M巴士,康富樓落車,經行人天橋過對面就搵到。
2013-03-02 152 views
This is a very local Cha Chang Teng. As I what I observed from the tea time here from both outdoor and indoor setting in the restaurant, this is a real diner friendly place! Wheelchairs welcomed, smokers welcomed, even dog lovers are welcomed! having dogstalk here in a chill out Saturday afternoon is a pretty chill out thing in life. what's more is that the portion of the food here is big, very big I mean. Girls would definitely ask for less portion every time when order. And what's more more, the food itself tastes more than ok! At least my ham and egg sandwiches and hot milk tea are finished once they came and i totally forgot to take photos. Guess will come next time and try the steak, can't wait when u hear the 'zaaaa' and the smell of black pepper sauce and too bad its not opening at nite. The relaxing atmo here does inspire me hving my first openrice writing. Hope more to come.
2013-03-02
  • hot milk tea
  • steak
2013-01-06 117 views
幾個星期無上來, 好掛住魚柳早餐。雞蛋: 都係一個太陽蛋, 味鮮。午餐肉半塊: 薄了.....味道一樣。吉列魚柳: 以前真的很大塊, 現在縮了 1/3 , 但沙律醬一大堆, 用作點多士...多士: 好彩塊包無縮水, 仲係大塊...奶茶: 都係大杯, 奶味重過茶味,對我來說, 還是茶味重好一點, 甜度適中。等....真的來餐得遲, 等左8分鐘...
幾個星期無上來, 好掛住魚柳早餐。

雞蛋: 都係一個太陽蛋, 味鮮。

午餐肉半塊: 薄了.....味道一樣。

多士: 好彩塊包無縮水, 仲係大塊...

等....真的來餐得遲, 等左8分鐘...
2013-01-06
Waiting Time
0 Minutes (Dine In)
$27 (Breakfast)