Pheromone 嘅難訂位程度.. 其實真係無需要再講, 真係只可以話係「可遇不可求」, 好彩 friend子訂到位, 一於一齊去食好西~ 今次就揀左個貴啲嘅 set , 多啲肉亦都多啲小食, 仲可以BYOW, 三五知己把酒吹水慢慢食其實係幾舒服嘅~ 喺開飯之前, 老闆娘會細心解釋今餐我地主食嘅肉會包括啲咩, 係嚟自咩產地, 咩部位, 同食落去口感同味道, 畀大家有個心理準備. 先嚟冷盤蝦~ 類似好似 cocktail shrimp 咁, 但係個醬就無咁茄, 都係醒胃嘅前菜啲野啦~ 跟住落嚟就係牛舌, 好入味, 好腍, 送酒真係一流~ 和牛可樂餅, 香料味好似勁左啲, 令到牛味有少少失色唔係講笑, 佢個蒜蓉包真係世一 無得輸, 係秒殺無難度. 雜菇, 亦都係意料之內呢一個價位嘅餐廳嘅水準啦. 佢嘅薯條, 係任食嘅, 亦都做得好好, 外脆內鬆軟, 但係為左唔好塞爆自己, 唯有忍口無狂食. 主角一號~ 羊里脊(Picanha), 有驚喜, 正常出面西餐食羊 唔多會食呢個位, 呢個部位肥係會偏多, 佢個 finish 做得好好, 食落去肥瘦嘅部份配合得好好, 唔會有覺得「好肥」嘅感覺. 主角二號, 三款牛, 包括有小牛, 牛柳心 以及 和牛里脊 (左至右), 三個都係事前處理功夫較多嘅部位, 其中小牛最驚喜, 食落係真係有種好嫰滑嘅感覺, 有少少好似食緊名古屋生雞肉嘅 feel. 其實仲有湯, 沙津同甜品~ 真真正正係食飽飲醉嘅一餐晚飯~ 有幸去過 Pheromone 不只一次, 今次係暫時最好嘅, 其實喺主食質素上, 每次去都真係有啲分別嘅, 相信最大嘅原因係要睇佢地當日有咩貨, 明白佢地嘅理念係希望大家可以試到啲未試過, 或者相對地少見啲嘅部位, 例如我今次就食到小牛, 或者羊里脊 等等. 但係可以對於對「扒房」牛扒有固有前設嘅食客, 冀望同現實就可能會有啲距離. 如果你係想食熟成bone-in ribeye 的話, 或者真係唔應該嚟呢度食, 但如果係想試下一啲相對地小眾嘅肉類, 可以試下 Pheromone, 但係同樣地, 當日有嘅肉 係唔可以100%保証會係你杯茶, 同埋大大大 前題係, 首先要訂到枱.
…查看更多
Pheromone - Steak House