話說經常搭車經過CHICKEN MAN, 都心思思想去睇下有咩食終於有一日, 男朋友話應該好似英國個隻Nando’s咁掛真係好懷念個種滋味呀...於是就有日去左食晚飯
weekday的晚飯時間, 竟然無人...真係幾驚中伏....坐低拎左menu睇下, 有2人餐, 250都ok抵喎二人餐包括:湯x2薯類x2烤雞x1甜品x2以下係我地既選擇:chicken soup, broccoli soupmashed potato, dauphinois potato澳洲走地雞bread pudding, apple crumble店員好細心咁提我地, 如果我地叫dauphinois potato可能會好飽我男朋友係大胃王, 又點會食唔晒呢嘿
所以我地就照哩個組合店方仲好有誠意地話送個salad比我地...所以我地有個free caesar salad! Regular size,好感動:3chicken soup: homemade的味道, 無味精. 用料充足. 就是我以前在英國的家的味道~~~
brocolli soup: 也不錯, 幼滑, 可以再濃味一點
caesar salad: 好味, d菜好新鮮smashed potato: 有牛油香. 幼滑得來有薯仔碎, 好好食!!!!!!!
dauphinois potato: 香濃芝士配薯仔. 一樣好有家的感覺! 以前我homestay都會整哩味薯仔. 真係好懷念. 不過對於好多香港人黎講, 就應該會幾滯下. 因為份量都唔細. 所以個店員講得岩架. 如果叫左哩味薯仔, 可以唔使再點都ok
烤雞: 一個字:正! 醃得好入味! 因為係浸響醃料入面5.6個鐘呢. 係店主媽媽既recepie. 雞胸鞋左少少, 但其他部份的確好juicy~ 我敢講好食過uk大部份餐廳!!!唔使點sauce都好夠味.

雞份量偏大. 一定夠食. 女仔既話可能3, 4個人分都夠.甜品: 不得不提, 個apple crumble係咁多年黎我食過最好味既!!!!!!!! Crumble好有牛油香味, 好鬆化. 蘋果好甜又香. 真係令我留低好深印象. 同下面食評d相乾憎憎既look唔係咁一樣. 同埋大份d.
我會因為哩個crumble而再去chicken man ~><真係好回味. 喜歡crumble的你真係唔可以錯過. 真係好好食!
bread pudding就普通啦.如果你好懷念英國既味道, 一定要黎the chicken man.佢仲好味過你響英國食過個d! XD希望會有多D人欣賞the chicken man.
…查看更多
The Chicken Man