06/09/2011 Tuesday, around 1pm難得放假, 想開開心心同大肚太太、仔仔同家人去食下飯。 成年前聽朋友介召, 話千之壽幾好, 一直冇去試過,咪特登揸車去試下囉......
Aaround 1pm 去到, 環境都OK, 舖位算大, 已坐左幾枱學生, occupy 左大約20% 枱, 見門口個餐牌都吸引
點知開開心心一坐低就出事:打算叫嘢食, 一肥一瘦年青女侍應過來, 奇怪地第一句就爆我點解比兩張大人凳叠高比個仔坐...一定要個仔坐BB 凳,話餐廳冇spared, 其他人會冇凳
(犬兒剛剛三歲, 正是坐BB凳會頂腳, 坐大人凳又要跪嘅時期)。
我嘗試解釋, 希望肥瘦侍應能明白, 無奈佢地越來越不友善......我話我特地第一次來光顧, 但我打算走了! 表態後侍應態度更差
冇錯, 就係為咁小事... 咁點解要爆我?
雖然有小朋友係度,但係我都激到要嘈返兩句(之後仲要同小朋友解釋番件事)
當時環顧餐廳仲有八成吉枱, 如果full house, 我可以理解, 再者為何不可當我有多一位客人,要多張凳呢? (記住, 我只係要多張"凳",並非無理要多個位。 其他枱有唔少人三個人坐四人枱, 你又唔爆佢地?
以前不論去過千蚊一位嘅餐廳, 或是平價街邊大排劏, 都從未遇過咁古怪嘅服務。
你唔比位我個仔, 即係叫我走啦! 定係你地止係識做學生生意? 一話你預計我一家大細淨係會叫幾個lunch set?又或者我會冇錢比?
平時依啲小事根本冇可能要我比comment, 但係今次...
如果東主有幸見到此post, 我想你知: 比$28 蚊個鐘請啲妹妹仔番黎係好難請到好伙計, 佢兩個做又28 唔做又28, 激走一枱, 做少一枱 (臨走時見佢地一臉成功嘅開心樣)
後記:之後揸車去左第二區, 收費同級嘅餐廳試下。當時已經係1:30pm, lunch hour, 人地全場爆滿, 啲侍應忙到傻, 要等位, 但係服務都好好, 好有禮貌, 食品質素都物超所值!
( 後來留意到啲侍應大都是中年女士, 待人態度真係好好多)整體而言, 元朗千之壽時間, 電油費, parking 都浪費埋服務 1 分 (係有心趕客)

環境 3 分 (以咁嘅收費, 環境叫OK)衛生 不知道價錢 不知道 (我只係由餐牌估,如果貨真價實, 又真係抵)食物 不知道, 有生之年都冇幸一試廚師嘅手勢!
…查看更多
千之壽
2011-09-10
MARTIN
宜家d後生仔d 工作態度認真差,不過有時都會遇到d好好既!
2011-09-06
午餐