香港 | 繁
更新餐廳資料 商戶專區
搵餐廳
旅遊.訂座
OpenJobs
餐廳 + 地區/地址, 菜式/食品…
地圖
特集
自助餐 火鍋 新餐廳 優惠券 餐廳排行榜
滋訊
生活誌 飲食誌 開飯頭條 放閃為食團 抖一抖 台灣Let's Go! 食得知味 我有我態度 食譜 識食台
OpenRice 開飯熱店2025

Kkist
等級3香港
概要
食評 (79)
相片 (289)
📍 土耳其風情!Lychee Rose Cheesecake 超推 🍰🥤
I'M THIRSTY
2025-07-14
🔥最近去咗長沙灣嘅I m Thirsty,土耳其風情有feel😍✨民族色彩嘅吊燈、佈置同咖啡壺都帶土耳其風!感覺好似飛咗去旅行🏰,有戶外位,舒適又 chill,適合同朋友 chill 吓聊天,服務員有禮,環境乾淨企理,連廁所都好乾淨,飲克咖啡食完甜品仲可以去樓上參觀!-🍽️ 我哋食咗咩:🥐 Croissant 蘑菇粟米($45)
Croissant 外層酥脆金黃,內裡塞滿蘑菇同粟米,鮮香得來帶點奶油味!🍄 咬落脆脆又 juicy,調味啱啱好,作為開胃小食超正,食完即刻有滿足感!-🍰 Pistachio Basque Cheesecake ($52) - 開心果香濃!
Pistachio Basque Cheesecake 表面微焦,入口濃郁開心果香同芝士滑嫩完美融合!甜度適中,食落層次豐富!-🍰 Cheesecake Lychee Rose ($52) - 超級推薦!浪漫荔枝玫瑰味Cheesecake Lychee Rose 係今次亮點!強烈推薦!芝士滑嫩,配上荔枝嘅鮮甜同玫瑰嘅花香,食落清新又浪漫!🌹 荔枝味濃郁但唔會太甜,玫瑰香氣點綴得啱啱好,顏值爆表影相一流,必試!-🥤 Summer Chill ($68) -(每日限量推介!)
Summer Chill 用 Milk-wash 方式,將新鮮青瓜、蘋果同蜂蜜一夜淬煉,形成清新透澈基底,再加咖啡!🥒 紅色莓果同綠色清爽交織,飲落酸甜平衡又提神,正合盛夏消暑!氣泡細膩,層次豐富,配甜品一齊享用超正!呢杯每日限量供應,手快有手慢無,推介畀愛清新飲品嘅你!-💸 總結:土耳其風情嘅隱世好去處!
I m Thirsty 長沙灣店真係一個夏天解暑嘅寶藏!Cheesecake Lychee Rose 浪漫推薦!環境土耳其風情濃厚又舒服,無論係同朋友聚會定想試創意飲品同甜品,呢度都係好選擇 💖 -📌 I m Thirsty 長沙灣店
📍 地址:香港長沙灣青山道452號地舖…查看更多
+ 8
📍 東京天井食堂 @ 尖沙咀 | 深夜食堂風格!天井貓飯同漢堡超正 🍔🍚
東京天井食堂
2025-07-03
🔥 最近同朋友去咗尖沙咀嘅東京天井食堂,呢間小店裝潢好有深夜食堂 style,啱晒夜晚同朋友坐下 chill 吓!😍-✨ 環境同氣氛:深夜食堂風滿滿東京天井食堂位於柯士甸路柯士甸大廈轉入去,紅色既招牌散發濃濃嘅日本深夜食堂的小店氛圍!🥢空間雖小但溫暖舒適,老闆友善有禮,果晚我地嚟就係佢一腳踢,但服務仍然貼心!佢哋唔設加一服務費,真係值得支持嘅小店!-🍽️ 我哋試咗🍔 自家製芝士牛肉漢堡 $118 - 濃郁滿足嘅主打!大大舊自家製芝士牛肉漢堡一上枱就吸引眼球!漢堡肉煎到外層微焦,內裡多汁,融化芝士帶來濃郁奶香,好食!🥩 我加多左隻煎蛋,蛋黃同自家製漢堡醬汁混在一起,送飯係一流!旁邊嘅炒雜蔬色彩鮮艷,食落都好味,煮得岩岩好,份量亦都啱啱好!-🍚 特式天井貓飯套餐$60 - 現實版深夜食堂必試!我升級左天井貓飯定食套餐,套餐有特色貓飯,味增湯,前菜同甜品。貓飯既做法係現實版《深夜食堂》的貓飯,用木魚片、海苔、鰹魚醬油同牛油拌飯。攪勻後香氣撲鼻!🍣 米飯粒粒分明,牛油香同鰹魚醬油嘅鮮味完美融合,木魚片同海苔提升日式風味,每一啖都好好食!-🍍 燒菠蘿 - 甜蜜驚喜嘅小確幸!落單果陣老闆推介燒菠蘿,聽佢好有信心咁介紹話好好食就即左一份試下!的確值得咁有信心的。一上枱就望到菠蘿燒到金黃,表面覆蓋焦糖糖漿,十分焦香!🍍果肉熟得恰到好處,鮮嫩中帶點軟糯,天然果香濃郁到爆!份量雖小,但每口都充滿幸福感,作為餐後清新收尾真係好正,食完仲想encore。-🥤 柚子梳打 - 清涼解暑嘅加分飲品!柚子梳打用 Chang 牌蘇打水,飲落爽口!🍋 配濃郁嘅漢堡同天井貓飯,開胃解膩。-東京天井食堂喺尖沙咀係值得支持嘅小店!自家製漢堡特式貓飯嘅濃郁日式風味、燒菠蘿有驚喜,食落好滿足!裝潢有深夜食堂 feel,老闆友善值得推 💖-📌 東京天井食堂📍 地址:香港尖沙咀柯士甸路柯士甸大廈💰 人均:$100-$200…查看更多
+ 5
自家製芝士牛肉漢堡
隱世糯米窩夫天堂!Pizza 同意粉超正
Cobber Noodle and Waffle
2025-07-01
🔥 最近去咗觀塘嘅 Cobber Noodle and Waffle,呢間隱藏喺美興工業大廈嘅小店創意糯米窩夫同意粉好正,啱晒同朋友聚會!😍-✨ 環境:日系文青風超chill
Cobber隱藏喺工廠大廈入面,環境寧靜又溫馨,記得預約避免等位!-🍽️ 我哋試咗:🥗 凱撒沙律
凱撒沙律用新鮮生菜,配上濃郁凱撒醬同脆片,酸香開胃!🥗 -🍝 蒜香蟹肉意粉
蒜香蟹肉意粉蒜香撲鼻,蟹肉鮮甜彈牙,意粉掛汁惹味!🦀 每啖都充滿海鮮香,濃郁但唔膩,推介畀愛蟹嘅你!-🍝 日式明太子忌廉大蝦意粉
明太子忌廉大蝦意粉鹹香濃郁,大蝦粒粒彈牙鮮甜!🍤 忌廉同明太子嘅融合滑嫩到爆,食落層次豐富,日式風味十足!-🍕 日式八爪魚大阪燒 Pizza
八爪魚大阪燒 Pizza 厚批餅底香脆,八爪魚仔新鮮彈牙!🍕 配上木魚碎同芝士,燒烤味同海鮮香完美結合,份量夠share!-🧇 芒果斑蘭糯米窩夫配椰子雪糕
芒果斑蘭糯米窩夫外脆內糯,煙韌口感超正!🥥 配上椰子雪糕,椰香濃郁同芒果嘅酸甜完美融合,甜品控必試,影相打卡一流!-💸 Cobber Noodle and Waffle
環境日系文青風,無論係同朋友聚會定想試創意美食,呢度都係好選擇 💖 記得預約,唔係人多可能要等!-
#CobberNoodleAndWaffle #觀塘美食 #日式fusion #凱撒沙律 #蒜香蟹肉意粉 #明太子大蝦 #大阪燒Pizza #芒果斑蘭窩夫 #打卡餐廳 #香港美食…查看更多
+ 2
蒜香蟹肉意粉
📍 立鮨 @ 旺角 | 海膽同蠔超正 🍣🔥
立鮨 (富達大廈)
2025-07-01
最近去咗旺角嘅立鮨 ,呢間壽司真係新鮮到爆!每日由築地直運時令食材,食完仲想即刻再嚟😍-✨ 環境:旺角立鮨採用日式裝潢,🥢 開放式吧枱可以睇到師傅即刻製作壽司,氣氛chill又專業。-🍽️ 我哋試咗嘅:🍣 碎蔥吞拿魚腩海膽迷你丼築地直送嘅海膽入口即化,濃郁鮮甜無腥味!🐚 配上日本米製嘅醋飯,軟糯又微酸,食落幸福感爆棚,推介!-🍣 吞拿魚腩壽司 - 油花豐富極品!
吞拿魚腩油花分佈完美,入口軟嫩多汁,魚油香氣撲鼻!🐡 醋飯調味啱啱好,每一口都充滿鮮味,高質到飛起!-🍣 炙燒鰻魚手卷 炭香滑嫩嘅驚喜!炙燒鰻魚外層焦香,內裡軟滑,甜醬同炭烤味超正!🍙 日本米帶微甜,食落層次豐富,日式魂滿滿!-🐚 原隻磯煮鮑魚 - 豪華鮮嫩嘅極致!原隻磯煮鮑魚軟嫩入味,配濃郁湯汁,鮮味爆棚!🦪 築地直送嘅質素高到爆,豪華享受每口都值得!-🍣 黑松露烏賊海苔壽司
烏賊新鮮彈牙,黑松露香氣濃郁,配上海苔超夾!🍴 入口滑嫩又高級,開胃之選!-🍣 蟹柳沙律海苔壽司
蟹柳沙律鮮甜脆爽,海苔包住醋飯,食落輕盈,清新解膩,簡單但美味,超正!-🍣 火炙左口魚邊海苔壽司 炭香鮮甜嘅享受!
左口魚邊火炙後微焦,鮮甜肉質同炭香完美結合!🐟 米飯軟糯,食落滿口鮮味!-🦪 兵庫縣相生蠔肥美鮮甜嘅海鮮之王!相生蠔肥美多汁,入口滑嫩帶海水味,築地直送嘅質素一流!🦪 生吃嘅鮮味無敵,絕對係海鮮控嘅夢想!-
#立鮨 #旺角美食 #壽司控 #海膽壽司 #吞拿魚腩 #相生蠔 #日式料理 #午茶優惠 #打卡餐廳 #香港美食…查看更多
Free Flow 狂歡!酒食任食超正 🍹🍴
Urban Roasted Resort
2025-07-01
📍 Urban Roasted Resort @ 太子 -🔥 最近同朋友去咗太子嘅 Urban Roasted Resort 試佢哋嘅Free Flow,開到凌晨係夜貓子嘅天堂!性價比高到飛起!-✨ 環境同氣氛:渡假風chill到爆
Urban Roasted Resort 位於大南街 隱藏喺舊式唐樓入面,保留咗混凝土樓梯配合巴厘島渡假風嘅設計。🏝️ 2 層樓高,環境舒適又chill,啱晒同朋友夜晚聚會!-Free Flow 🍷 酒精飲品 包咗咖啡、雞尾酒、紅白酒同啤酒!🍹 雞尾酒有啲創意混搭,白酒夠正,啤酒冰涼解暑,無論你係酒鬼定輕飲客,都搵到心水,飲到停唔到口!-🍝 主菜
主菜泰式蝦仁炒意粉好好食,蝦仁又大大粒,味道濃郁!唯一係唔係次次出品都穩定,可能係唔同廚師既關係。款式真心唔多,不過freeflow 黎講算係咁... 真心建議加多d 款式。-🍤 小食 - 無限享用嘅小幸福!
小食有烤青口,炸物 (凍左) 同炒蝦仁🦪 朋友話青口好食,我就話蝦仁正😋
-💸無加一服務費,有Heart,支持!-
#UrbanRoastedResort #太子美食 #FreeFlow #任飲任食 #渡假風 #AglioEolio #Croffle #打卡餐廳 #香港美食…查看更多
深夜燒烤天堂!慢煮鮑魚同牛小排超正 🔥
好燒式串燒專門店 (砵蘭街)
2025-07-01
同朋友喺旺角搵宵夜食,搵到咗營業到凌晨 2 點嘅「好燒式」,係夜貓子嘅天堂,深夜嘅必試熱點!✨ -🍽️ 我哋今日食左:🐚 慢煮鮑魚配蕃薯蓉 $78 - No.1 Pick超驚喜極致享受!慢煮鮑魚軟嫩入味,配上香滑醬汁,濃郁得來層次豐富!
🍠蕃薯蓉做基底醬提味鮑魚,係出面未食過既味道!甜度完美平衡,鮑魚Size都唔細,鮑魚控必試!🥳-🍍 燒菠蘿 $20 - 酸甜解膩嘅小確幸!🤩
菠蘿燒到金黃色,微焦外層帶煙燻焦香,酸甜多汁嘅果肉,解膩又開胃,份量雖小但幸福感爆棚,食完仲想多叫一客清新收尾!-🥩 安格斯牛小排 $158 - 高質嫩滑嘅極致享受!
安格斯牛小排油花分佈完美,三成熟嫩滑入口即化!🤪牛肉味濃郁,調味精準,每一啖都充滿肉香,高質之選!-🥩 安格斯牛肋串 $30 - 經典燒烤!
牛肋串燒得外層微焦,濃郁牛肉香氣撲鼻!
調味恰到好處,肉汁滿滿,燒烤愛好者必點!-🐖 西班牙黑毛豬肋串 $30 🐷
黑毛豬肋肉質細膩,油脂分佈均勻,燒後香氣四溢!帶輕微嚼勁,食落滿足,每一口都充滿肉嘅鮮甜,推介!-🥬 煙肉露筍卷 $22
脆口煙肉嘅鹹香同露筍嘅清甜燒烤後完美融合!
簡單配搭但食落超開胃!-🐖 泰式燒豚肉 $42
🌶️泰式調味酸辣開胃,豚肉外皮微脆,內裡軟嫩多汁!食完係一個「爽」字,燒烤嘅熱情之作!-🐙 魷魚鬚 $28
魷魚鬚燒得剛剛好,彈牙有嚼頭,微辣調味加倍美味!食到停唔下來,每條都充滿海鮮鮮味。-🍆 蒜蓉燒茄子 $40
茄子燒得軟糯入味,蒜蓉香氣撲鼻,入口即化嘅口感!素菜嘅亮點,配燒肉一齊食更突出,香濃到爆!-🥬 泰國露筍 $24
泰國露筍燒後保留清新口感,爽脆健康,調味輕盈!簡單但美味,解膩神器,健康燒烤嘅完美代表!-🍠 燒日本甜心蕃薯 $18
蕃薯燒到外皮微脆內裡軟糯香甜,甜而不膩!
甜品控嘅最愛,食落幸福感爆棚,燒烤嘅甜蜜收尾!-🍤 燒海蝦 $68 (3隻)
海蝦新鮮彈牙,燒烤後蝦殼微焦,肉質鮮甜到爆!😋辣味粉調味好滿足,海鮮迷嘅心頭好,鮮味無敵!-🥪 黑松露蝦多士 $68黑松露嘅濃郁香氣同蝦多士嘅酥脆完美配搭!
精緻小食,燒烤之下既選擇嘅,大大份味道層次豐富!-🦪 蒜蓉燒扇貝 $108 (2隻)扇貝肥美多汁,蒜蓉同燒汁滲入肉中,香氣逼人!每口都係享受,鮮嫩到爆!-
從慢煮鮑魚到安格斯牛小排嘅嫩滑,每道菜都燒得用心!味道同質感令人驚喜,凌晨都食到,夜貓子之選!💖--
#好燒式 #旺角美食 #深夜燒烤 #慢煮鮑魚 #燒菠蘿 #安格斯牛小排 #串燒 #打卡餐廳 #香港美食…查看更多
+ 8
慢煮鮑魚
燒菠蘿
2025-06-29
宵夜
📍 Vezu Pizza Bar @ 北京道一號 | 高空夜景配麻辣滋味!超正體驗 🍕🌃
Vesu Pizza Bar
2025-06-01
🌶️ 最近同朋友去咗 Vezu Pizza Bar,位於北京道一號嘅高空位置,夜景靚到不得了!餐廳氣氛好有 vibe,麻辣雞肉薄餅同其他菜式都有驚喜!無論係想同朋友聚會定拍拖,呢度都好啱!😍-✨ 環境同氣氛:高空夜景無敵
Vezu Pizza Bar 嘅環境真係令人一見傾心!落地玻璃窗望住維港夜景,香港嘅霓虹燈光同海面倒影靚到爆燈 🌃 餐廳設計時尚又有格調,燈光偏暗好有情調,仲有大螢幕播經典電影,氣氛超有 vibe!坐低即刻覺得好放鬆,啱晒想同朋友 chill 吓或者拍拖嘅夜晚 🥰-🍽️ 我哋試咗咩:🐟 吞拿魚他他 - 清新開胃嘅驚喜!
一上枱就被呢個吞拿魚他他吸引!新鮮吞拿魚切成細丁,帶有淡淡嘅柚子香氣,入口鮮嫩又 juicy,配咗牛油果醬同少少香草點綴,清新得來好有層次!😋 底層嘅醬汁帶點微甜,襯托吞拿魚嘅鮮味,作為前菜真係好開胃!擺盤仲好精緻,影相打卡一流 📸-🍕 麻辣雞肉薄餅 - 麻辣滋味好過癮!
今次嘅亮點係麻辣雞肉薄餅!餅底焗到邊緣微焦,薄脆得來有咬口,上面有濃郁嘅麻辣醬汁,配咗嫩滑雞肉、洋蔥同彩椒,麻辣香氣撲鼻,食落微辣又帶點麻感,好刺激味蕾!🌶️ 薄餅份量兩個人 share 啱啱好~-🦄 獨角獸杯飲品 - 超夢幻打卡之選!
飲品用咗超可愛嘅獨角獸杯盛,顏值爆表!飲品本身係一款甜美嘅雞尾酒,帶有水果香氣,入口清爽又唔會太甜,啱晒夜晚輕鬆飲吓!🦄 獨角獸杯設計好得意,紅色獨角同眼睫毛好吸睛,影相真係靚到爆!😍-💸 總結:夜景同麻辣美食嘅完美配搭!
Vezu Pizza Bar 真係一個集夜景同美食於一身嘅好地方!麻辣雞肉薄餅同吞拿魚他他都好有驚喜,獨角獸杯飲品仲係打卡神器!環境同氣氛一流,望住維港夜景食飯真係好享受!想搵個有 vibe 嘅地方同朋友聚會或者拍拖,呢度絕對係好選擇 💖-📌 Vezu Pizza Bar
📍 地址:香港尖沙咀北京道一號
#VezuPizzaBar #北京道一號 #夜景餐廳 #麻辣雞肉薄餅 #吞拿魚他他 #獨角獸飲品 #打卡餐廳 #香港美食…查看更多
+ 1
📍 琉金穗月 @ JCCAC |完美嘅 Chill 時光 🍮☕
琉金穗月
2025-06-01
🍰 喺 JCCAC 入面搵到一間超有氣質嘅餐廳 —— 琉金穗月!啱晒想靜靜地享受一個午後嘅朋友!今次試咗佢哋嘅甜品同飲品,推介!😍-✨ 環境同氣氛:溫暖又放鬆
琉金穗月嘅設計好有心思,木系色調配自然光!空間唔算大,但每個角落都充滿格調,啱晒同朋友仔輕鬆聚會或者一個人 chill 吓。🥰-🍽️ 我哋試咗咩:🍮 柚子巴斯克芝士蛋糕
呢個柚子巴斯克芝士蛋糕係今次嘅亮點!芝士蛋糕焗到表面金黃,帶有微焦嘅巴斯克風格,入口濃郁又滑嫩,仲有柚子嘅清新香氣,完美平衡咗芝士嘅厚重感!😋 配咗一球雲呢拿雪糕同少少鮮忌廉,食落完全唔膩!-🥤 HoneyComb Caramel Latte
咖啡味濃郁,帶有焦糖嘅甜蜜香氣,入口順滑又唔會太甜!仲有蜂巢焦糖脆片點綴,咬落有脆脆嘅口感,增添咗層次感 😍 配甜品一齊享用,簡直係完美嘅午後享受!-💸 總結:琉金穗月真係 JCCAC 入面嘅隱世寶藏!甜品同飲品質素Ok,環境又舒服,無論係同朋友聚會定一個人 chill 都好啱!下次如果再經過JCCAC ,梗係要再黎呢度嘆吓甜品啦 💖-📌 琉金穗月
📍 地址:香港九龍石硤尾白田街 30 號賽馬會創意藝術中心 (JCCAC) 內
🌟 評分:7/10
💰 人均:$100-150…查看更多
📍 Bonheur 上環 | 高質 Lunch Set 體驗!Fusion 滋味驚艷 🔥
Bonheur
2025-06-01
🍴 最近同朋友去咗上環嘅 Bonheur 試佢哋嘅 Lunch Set!環境優雅又舒服,食物質素超高,性價比仲好正,值得一試!😍-✨ 環境同氣氛:優雅又溫馨
Bonheur 用心設計,木系色調配柔和燈光,環境好有格調!服務員好細心,會詳細講解每道菜,午餐時段氣氛好 chill,啱晒同朋友輕鬆聚餐!🥰-🍽️ Lunch Set 體驗:我哋揀咗 Lunch Set,$248-$268 一位,可以揀前菜/湯、主菜同甜品(+$60),包一杯飲品,以下係我哋試咗嘅菜式~-🥗 前菜:Serrano Ham Salad -
一上枱就被呢個火腿沙律吸引!Serrano 火腿片薄得透光,入口即化,配火箭菜、車厘茄同紅菜頭,淋咗少少醬汁,酸甜開胃 😋 火腿同沙律嘅配搭好清新,Lunch Set 入面可以揀呢個前菜,份量啱啱好,開胃一流!-🥖 餐前麵包
餐廳送咗一籃自家製麵包,入面有橄欖同乾果,咬落好香!仲配橄欖油同 balsamic 醋,點咗食真係停唔低 🥳 呢啲細節真係好加分,Lunch Set 都有咁高質嘅麵包,超正!-主菜我哋幾個人嗌咗幾份唔同嘅黎share👯-🥩Grilled US Black Angus Rib Eye
揀咗黑安格斯肋眼牛扒,煎到 medium rare,油脂香濃!配雜菜同薯條,薯條炸得香脆,雜菜有青椒同椰菜花。-🦞 龍蝦意粉
龍蝦肉厚實多汁,煎到外層香脆,配濃郁意粉同蘑菇,仲灑咗蔥花提味,食落好正 🔥 質素超高,係今次嘅亮點!-🦀 蟹蓋拆鮮蟹肉(單點$6xx, 唔係set lunch)
蟹蓋拆鮮蟹肉係單點,蟹蓋入面塞滿鮮拆蟹肉,海鮮控必試 🥳-🍰 甜品:Dessert of the Day - 芒果千層酥
今日叫左signature芒果千層酥,層層酥皮夾芒果同忌廉,上面有新鮮莓果同薄荷葉,食落酥脆唔會太甜,但芒果可惜有d 酸,不過顏值爆表,影相打卡一流 📸-💸 總結:高質 Lunch Set 值得一試!-
Bonheur 嘅 Lunch Set 真係驚喜,食物質素高,份量啱啱好!仲試咗幾個單點菜式,質素一樣咁正,無論係環境定食物都好有水準!想搵個高質又唔貴嘅 Lunch Set,Bonheur 絕對係好選擇 💖-
#Bonheur #上環美食 #LunchSet #法國菜 #台灣菜 #打卡餐廳 #香港美食…查看更多
+ 4
朋友介紹諾士佛臺隱世餐廳
Caliente
2025-05-14
朋友介紹諾士佛臺的一間墨西哥隱世餐廳。嚟得呢個地方多數都係諗住飲酒,但其實上面仲有一個好好嘅餐廳選擇。TACO Combo 豬雞牛魚各一款。款款都好好味,而且係食得出食材嘅味道。 Lobster linguine 龍蝦就一般,不過扁面意粉味道幾好。 飲品係frozen margarita,大大杯抵飲又好味呢一間餐廳我覺得係值得被推薦,埋單都唔算貴,而且係無限時任你坐,佢仲有室外sofa位可以簡,岩哂d 需要呼吸的朋友。…查看更多
午餐快食好選擇
沾仔記 (兆英商業大廈)
2025-05-14
沾仔記都開左好多年,但一直都未食過。呢一間沾仔記嘅位置就比較隱蔽,係要行樓梯落去。 不過咁岩lunch 唔想食得太heavy 就試下佢啦~叫左碗雙拼雲吞牛肉麵,鮮牛肉加足料雲吞。的確唔錯的。 牛肉幾滑,不過雲吞仲正個面就冇乜鹼水味,ok! …查看更多
9點後入座有折
湊湊火鍋‧茶憩 (如心廣場二期)
2024-06-22
黎到如心廣場,咁岩見到一大間湊湊火鍋見到都坐得好滿下就諗住試吓啦咁啱8:30pm左右先到望到個牌9pm後有八折宵夜時段黎,仲可以坐到1am而家黎講,商場食肆開到咁夜都好少見入到去之後簡左個雙拼湯底,花膠湯好濃好足料,我地一行人直接分左黎飲,好味之後再有特色,就係呢個企鵝丸仔幾cute…查看更多
極差的一次用餐體驗
屋子咖啡
2024-03-30
$350 食左一肚氣,伏!認真Black List! 本身想搵間Cafe Chill 下,坐低無耐。開OP 諗住睇下有咩必食,待應呀姐巳經態度麻麻催人落單。 -比人催落單無耐,就叫我地讓坐比老人家坐台,轉我地去tatami。配合左但全程屈埋隻腳係超唔好坐-我地叫左Full Set,飲品,主食,甜品-但主食未食到一半,我估食左15-20mins 左右侍應呀姐老遠,樣都見唔到,隔幾個身位咁狂叫"小姐",其實唔知佢叫緊邊個,但原來係同我地講野,巳經催我地上甜品-咁我順便唔該佢幫手斟杯水但可能因為飲水係extra service 啦,阿姐態度勁劣,其中一杯特登斟到臨界點仲要瀉-走果陣問點解要比氣客人受,例如水斟到瀉?呀姐答: 因為我覺得你好頸渴,所以斟滿啲-服務態度,極!惡!劣!聽到都激氣!-講翻食物,Menu 老闆有用心設計,裝修都係比人Chill 的感覺,有理由相信佢嘅原意唔係一間快餐趕客店。-Menu 由獨立飯類/ 冷熱烏龍麵等比人逐樣選擇,但沒圖,例如貓飯係聽都未聽過。 要研究點嗌自己想吃嘅食物真係要d 時間(當然趕客呀姐就係咁催~) -食物質素嚟講,今次叫左"貓飯" , 烏龍麵貓飯$25 只係一個白飯上面放一啲飯素烏龍面就係一個普通烏龍麵$40性價比低,但唔係快餐店收呢個價錢都明白(雖然無叫,Menu 見到溫泉蛋收$25/隻,鑲金價)小食木魚花玉子燒,細條到好似營養不良主食南蠻炸雞不過不失正常味,但packing 野都好難煮得難食唯一係d 碗碟ok,打卡able飲品抹茶牛乳有拉花,呢個比pass重點來了,甜品草莓奶油戚風蛋糕$58戚風蛋糕質地好似普通麵包鋪雞蛋糕咁嘅質素味道非常一般甜梨荔枝窩夫$55賣相其實唔錯,生果都鮮甜不過窩夫唔係即焗,所以係淋嘅總括黎講,呢間係文青風外表包裝的快餐店唔好諗住慢活黎享受,食物性價比低,服務劣真心可以唔洗試…查看更多
朋友聚會放題火鍋好地方
牛站(駅)麻辣火鍋放題
2024-03-16
牛站絕對係近期火鍋放題天花板今日Book 左銅鑼灣分店,星期五6:30pm 入座2小時任食。 今次我簡左最基本既牛肉套餐,因為朋友講過普通放題配菜巳經好多選擇好夠食!-出去任選區又真係好多選擇,丸類最特別係有醬爆(咖哩)魚蛋,好特別,好味。 菜都好多任君選擇!-而我印象最深係有好多款酒類任飲燒酒/ 白酒/ 清酒/ 罐裝啤酒/ 日本果汁味汽酒-甜品都有好多款,有d 一口甜品/ 哈根大師雪糕/ 韓國牌雪糕/雪條等-最基本套餐既牛都好食,雖然牛味唔算好重,不過都好正,因為唔算太愛肥的牛肉片,呢隻係適中的! -放題岩哂自己想食咩就簡咩,偏食都唔洗煩惱 難得地我比全五星呀!不過就要注意120分鍾要準時交台,因為真係好多客人呀 如果想坐得耐既就要考慮簡唔限時的火鍋喇,但我就好夠食啦-重點係,咁多選擇,望落乾淨又有質素連加一都係$295…查看更多
+ 2
工廈中的台灣菜
哈豆
2024-02-27
哈豆;觀塘工廈的台灣菜屋企人介紹黎觀塘食野,推薦呢間哈豆我叫左牛肉麵加一個小食拼盤加飲品雖然估唔到牛肉麵就係牛展,不過味道都ok價錢都係唔錯的,炸物就還好,但都算多種類性價比唔錯,而且剛剛開門無耐就到,位都唔洗等…查看更多
城市
  • 條款和細則
  • 版權政策
  • 商家服務條款
  • 就業機會
OpenRice《開飯喇!》為香港最受歡迎飲食資訊媒體並已覆蓋多個亞洲地區,提供最新最全面的餐廳資料、食評及評分。配合網上訂座、餐飲券、外賣自取及OpenRice Pay埋單等多元化餐飲服務,讓你輕鬆搜尋及享用地道美食及最佳餐廳!
© 2025 Openrice Group Inc. All Rights Reserved. 版權所有 不得轉載
如您發現含有侵犯版權、商標、商業內容或其他不當的內容,請按此向我們檢舉。