服務態度真係差 南小館 (青衣城2) 2021-08-28南小館我有食過其他分店,感覺都好好。今次食青衣城分店,真是嬲住食。一入門時,員工叫我攞籌態度已經無禮貌,入到餐廳問員工問題無回應,食了全程無加茶。雖然食物質素一般,但心情都好影響食慾,下次唔會再食。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享服務態度真係差 南小館 (青衣城2) https://s.openrice.com/QrbT0T2uzW0檢舉 張貼 評分--味道2環境1服務2衛生--抵食用餐途徑堂食
米線遇上汽鍋雞 香姐雲南米線 2016-10-06今日很想食辣米線呢!睇睇餐牌~竟然有汽鍋雞湯飲 因近日多了出街食飯,所以少飲湯水,試下潤潤喉先。我:金針雲耳冬菇汽鍋雞 + 麻辣米線配豬耳和韮菜餃朋友:田七汽鍋雞 金針雲耳冬菇汽鍋雞-鍋內塞滿了湯料,雞肉煲到好腍喔,熱騰騰的湯,岩曬秋風開始的時間飲,好飲喔!田七汽鍋雞-同樣足料,雞的精華出曬黎,田七甘甘地,令湯味好甘甜麻辣米線-麻辣的湯好夠辣呀。驚喜的是米線好爽滑,食到尾都唔會好腍,我個人幾喜歡這麵質;豬耳爽,韮菜餃細細粒。一碗麵的份量好足喔!汽鍋雞和米線實在好足料,食完好滿足…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享米線遇上汽鍋雞 香姐雲南米線 https://s.openrice.com/QrbT0jv0e00檢舉 張貼 評分4味道3環境4服務4衛生3抵食用餐日期2016-09-23用餐途徑堂食人均消費$93
濃蝦湯 海老名沾麵 2016-10-06在石屎森林,卻有盞暗暗的黃燈,照射著冷冷的水泥牆,來到了這間海老名沾麵店。坐下了圍繞廚師的長桌,我點了蝦汁蕃茄沾蝦汁蕃茄沾麵 - 香濃的蕃茄湯,帶有蝦的味,麵和湯是分開上的,不怕麵被浸軟。吃完麵後,不禁把餘下的湯飲完。若怕把剩下湯淨飲時味太濃,可叫待應加清湯的。同時淺嚐了朋友的蝦汁味噌湯,由於味噌吧,所以偏鹹呢。因為一份沾麵的量不算多,所以朋友食完後,要加麵才有飽感。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享濃蝦湯 海老名沾麵 https://s.openrice.com/QrbT0if0e00檢舉 張貼 評分3味道3環境2服務3衛生2抵食用餐日期2016-09-01用餐途徑堂食人均消費$100
蠔癮起 Kudos 2016-08-31我喜歡搵有蠔食的自助餐!這裏是半自助餐形式,竟然有6款生蠔,兩款美國,兩款澳洲和兩款法國 (不過蠔的名稱就唔記得了),即叫即開。我雖然喜歡食蠔,但對蠔的研究卻一點都沒有。6款蠔之中,我個人最喜歡美國的兩款蠔,因為好鮮甜。之後法國,都甜的但與美國的甜味不同而且帶點海水味。最後是澳洲,因為較細和好重海水的咸味。主菜選擇每個月會不同。我叫了黑松露醬炒象拔蚌及鮮百合- 黑松露的味較淡,象拔蚌爽口但好少,清清的蘆筍和百合。我朋友叫了烤波士頓龍蝦,好大隻和吸引呀!其他食物方面,基本的沙律吧、新鮮刺身、有自選配料即時煮的粥,湯和麵。有螺頭燉湯,這個好好味。多款的甜品和有H字頭的雪糕選擇。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享蠔癮起 Kudos https://s.openrice.com/QrbT0uKee00檢舉 張貼 評分4味道4環境2服務3衛生4抵食用餐日期2016-08-20用餐途徑堂食人均消費$658 (晚餐)
日食小店 西日式料理 2016-08-31星期六的下午,朋友帶我黎食午餐。午餐:(我)錦繡刺身配讚岐冷烏冬,(朋友)錦繡刺身丼我們叫的都是午市套餐,有湯,沙律或灸三文魚壽司,主菜和茶水一杯,幾抵食呀!最重要無收加一囉。(我) 錦繡刺身配讚岐冷烏冬- 刺身厚度適中而且新鮮,冷烏冬煙韌的,不過冷麵汁我覺得較淡,所以加了七味粉來吃。因為我們差不多午休前到,見到侍應都開始休息,但都沒有趕我們走呢!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享日食小店 西日式料理 https://s.openrice.com/QrbT0eaee00檢舉 張貼 評分3味道4環境3服務3衛生4抵食用餐日期2016-08-13用餐途徑堂食人均消費$74 (午餐)
去赤鱲角飲茶! 萬豪中菜廳 2016-08-30雖然要入到赤鱲角飲茶真是很遠,但一入到萬豪的中菜廳,環境真是好舒服,可以望住個海亦可以看飛機往返悠閒地享受一個下午。飲茶餐單:叉燒,鵝肝粒炒飯,蝦餃和醉酒雞....叉燒-叉燒一上枱已好精美,中間放了熱的石用作淋汁時保持溫度。叉燒燒得好平衡,外面被蜜汁包住,肉質腍而不肥,肉吸收了剛淋上的汁,食唔停口。鵝肝粒炒飯-炒飯好香,欣賞的是鵝肝不是撈埋飯一起炒,令飯不會沾上鵝肝的油而令飯變膩。鵝肝粒的皮炒得好金香,鵝肝油而不膩,配上炒飯很夾。另外,枱上有XO醬,送飯食。蝦餃 - 飲茶不能缺少的點心,餃皮薄,蝦爽甜。醉酒雞 - 雞肉好滑,淡淡的酒味。赤鱲角雖然很遠,記住東涌有酒店免費接駁巴士呀!…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享去赤鱲角飲茶! 萬豪中菜廳 https://s.openrice.com/QrbT0ywIK00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生2抵食用餐日期2016-08-07用餐途徑堂食用餐時段午餐
泰肚餓食泰國菜 泰餐館 2016-08-15平日好少會行到長沙灣搵食,但今次行行下太肚餓關係,見到「泰」就即刻入去食。因為晚飯時間,所以都幾滿,幸好店員爽快的安排下,即刻有位坐。 今次我的晚飯餐單是:青木瓜沙律,蟹肉炒飯,海鮮東蔭公湯和馬拉盞炒通菜。青木瓜沙律-好足料,我第一次食有生豆角的青木瓜沙律,沙律汁調得好好,酸味味少少辣,開胃。 蟹肉炒飯-蟹肉足夠,不太油膩,飯炒得都夠乾身。海鮮東蔭公湯-亦好足料,蝦,魷魚,蘑菇,蕃茄,不過湯偏咸,到最尾咸到飲剩約一碗。馬拉盞炒通菜-味道夠的,不過當日通菜唔夠嫩。 …查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享泰肚餓食泰國菜 泰餐館 https://s.openrice.com/QrbT0CYme00檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務3衛生3抵食用餐日期2016-07-31用餐途徑堂食人均消費$345 (晚餐)
不停食食食 大喜屋 2016-08-15裝修後第一次來食,裝修後坐得舒服很多;同樣,食物都好滿意。 原本一心諗住食放題會勁食刺身,但今次反而食熟食食物較多。其中有2樣食物我好鍾意,好正 第1是-燒香草羊鞍。羊肉夠香、夠腍、肉味齒頰留香,而且每塊份量岩岩好,細細塊,唔怕食左就飽,食放題最重要是個肚有空間食多幾款不同食物嘛。 第2是-沖繩黑糖網燒牛仔肉,呢個一食真係叮 一聲,生生地的牛好腍,燒汁淡淡的唔會蓋過牛肉的肉汁。好味呀! 其餘食物都有基本應有質素,刺身夠新鮮,蝦刺身好甜美,炒蝦夠辣,牛舌爽......另外就有兩樣食物可以最後或唔夠飽又唔知食咩時食嘅。第一是鴛鴦肚,無咩味。第二是燒雞翼,乾左D。最尾甜品是MILK TOP雪糕杯和軟雪糕。綠茶軟雪糕和MILK TOP朱古力味是我推介之選! …查看更多+ 5以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享不停食食食 大喜屋 https://s.openrice.com/QrbT02Ime00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務3衛生4抵食用餐日期2016-07-24用餐途徑堂食用餐時段午餐慶祝紀念生日
Fresh 一 Fresh MANA! Fast Slow Food 2016-08-05之前經過MANA門時,被店舖設計的吸引已經很想試,但由於好多人而放棄了!今次好好彩,一入到舖剛好有座位。 Menu好簡單,但全英文架!唔識?唔使驚,因為大部份都可以係廚櫃睇到,所以望住叫就得。 我叫了的食物:Flatbread(full) 加 SoupFlatbread - 我選了4種toppings: Rocket (火箭菜) , Portobello mushrooms (波托貝洛蘑菇), Hummus (鷹嘴豆泥) and Soft boiled egg (雞蛋)雖然4種材料被烤餅皮完完全全滿滿地包在一起,但吃時卻能清晰地分別各材料的味道。在我選的材料中最喜歡就是-蘑菇,好香呀。 因為和朋友2個人share吃,叫了個Full size,由於材料好豐富,所以吃完這個卷已經好飽了。Soup:湯是沒有選擇的,是餐廳指定的是日靚湯。當日應該是鷹嘴豆蓉湯吧!這個湯好飲,味道清清的,但好稠和整碗都是豆蓉。我建議進食時可加杯飲品,可能我選的食物不算多汁,食完好想飲杯果汁呀。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享Fresh 一 Fresh MANA! Fast Slow Food https://s.openrice.com/QrbT0R2We00檢舉 張貼 評分2味道3環境2服務2衛生2抵食用餐日期2016-07-17用餐途徑堂食人均消費$70 (下午茶)
新鮮感韓食 School Food 2016-07-25第一次食School food是又一城店,知道荃灣開了分店,好方便呢!我和2位朋友閑日大約晚上8點到,不需要等候便可入座。今次叫了烏卒卒,廚師卡幫尼年糕,韓絲熱捧鐵鍋飯和飲品草莓艾菲。烏卒卒紫菜包墨魚包墨魚汁飯,墨魚的醬汁好好味 ,一碟有14舊,每舊一口剛剛好。廚師卡幫尼年糕材料有年糕,煙肉,蘑菇和粉絲,個汁好Juicy,主角年糕與汁是配合的,但就硬了點未夠煙韌,意想不到最好味是配角粉絲,把汁完全吸收,滿足。 韓絲熱捧鐵鍋飯 - 普通的韓式鐵鍋飯,飯面有隻煎蛋,整個飯混合了泡菜小粒,令每口飯都有淡淡的泡菜味。草莓艾菲(飲品) - 雖然有草莓果肉,但不是純草莓汁呢。店舖環境不算擠迫,待應服務態度友善的。菜式名字和menu的圖畫都幾得意,開心又一餐!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享新鮮感韓食 School Food https://s.openrice.com/QrbT0YGue00檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務3衛生3抵食用餐日期2016-07-13用餐途徑堂食人均消費$110 (晚餐)
湯稠足料碗仔翅 大家姐 2016-07-19碗 仔 翅!我至愛的街頭小食 食過不同地方的碗仔翅,「大家姐」是好食店之一。店舖以香港懷舊feel為設計元素,室內大約有十幾個坐位以供堂食。食街頭小食有冷氣,夏日炎炎,正呀!大碗金牌碗仔翅:堅料有肉絲,冬菇絲,木耳絲,啖啖有料;湯的稠度適中,色夠,食到尾都唔會變稀。 食碗仔翅加配料好重要,麻油,紅醋,有辣和唔的菜脯,放在枱面自已鍾意落幾多就幾多。提一提是辣菜脯好好味 但極辣,最好幾粒幾粒試試辣度先,我見有食客被辣到嗆喉 喔~…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享湯稠足料碗仔翅 大家姐 https://s.openrice.com/QrbT0sVid00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務3衛生4抵食用餐日期2016-07-13用餐途徑堂食人均消費$20