香港 | 繁
更新餐廳資料 商戶專區
搵餐廳
旅遊.訂座
OpenJobs
餐廳 + 地區/地址, 菜式/食品…
地圖
特集
自助餐 火鍋 新餐廳 優惠券 餐廳排行榜
滋訊
生活誌 飲食誌 開飯頭條 放閃為食團 抖一抖 台灣Let's Go! 食得知味 我有我態度 食譜 識食台
OpenRice 開飯熱店2025 | 賽果公佈

foodie.anjournal的個人專頁

主頁個人專頁foodie.anjournal
foodie.anjournal
粉絲
關注
foodie.anjournal
等級3香港
記錄低食左咩 鍾意食 _________ IG: foodie_anjournal_________ Email: foodie.anjournal@gmail.com
概要
食評 (46)
相片 (164)
銅鑼灣高質日式居酒屋😋
申子居酒屋
2025-11-10
好出名嘅申子居酒屋,今日終於去銅鑼灣試吓🥰 午市仲有六折🫨 舖頭唔大,但座位坐得舒服,唔會好迫👍🏻 裝修日式,Menu好豐富,魚生熟食一應俱全😬完熟蕃茄慢煮小牛牛舌配西冷牛扒定食 ($198)呢個定食超級豐富,有蕃茄湯牛舌仲有西冷牛扒🥩 最鍾意蕃茄湯牛舌,超級足料,蕃茄唔酸,仲有少少甜,配埋煮到腍晒嘅牛舌😛 仲可以將蕃茄湯撈埋飯食🥰 頭先份量亦唔少,再加埋一大塊西冷牛扒🥳 絕對夠晒一個人食🤤西冷扒仲要整得啱啱好🍽️ 顏色粉嫩蒲燒鰻魚厚切玉子丼 ($143)鰻魚超級大條,下面墊住好厚切嘅玉子燒,影相超靚🫨 鰻魚咬落去好香醬油味,再加埋甜甜地嘅玉子燒,撈埋熱辣辣嘅飯,好容易一啖一啖食晒😋芝麻雞翼($68)有三隻大芝麻雞翼,外皮炸到金黃色,超級吸引😍 食落去好香芝麻味,外皮酥脆,雞翼肉質嫩滑👍🏻夠熱又夠Juicy,食落完全唔油膩,非常推薦🥰申子居酒屋由疫情期間好評如潮到而家果然唔係冇原因🫦全部菜式都做得好好👍👍性價比好高🙆🏻‍♀️而家做緊午市六折仲抵食🗣️下次去想試吓佢嘅魚生🍣…查看更多
+ 7
蒲燒鰻魚厚切玉子丼
蒲燒鰻魚厚切玉子丼
芝麻雞翼
西灣河小巷日本美食🤤
鹿巷
2025-11-06
同事話最近喺西灣河發現咗間餐廳,係連西灣河關注組都推薦。餐廳係西灣河小巷叫鹿巷🥳 裝修超日本風,入到去以為去咗日本!牆上掛滿日式海報同貼紙🏮火炙香料鴨胸咖喱飯 ($80) 一嚟就會見到碗上面有好多超大舊鴨胸,上面仲會火炙過,焦香脆口有少少甜味中和返本身煙鴨胸嘅鹹味🥰 咬落去超級軟熟,再配搭埋有少少甜嘅足料日式咖喱飯🫨 份量亦都唔細,簡直係100分💯濃口蘭王蛋牛肉飯 ($65) 有超大隻蘭王蛋王牛肉飯,賣相超吸引🤤 蘭王蛋蛋黃金黃濃厚,再加埋牛肉,簡直係撈飯絕配👍🏻 仲有洋蔥增加口感,份量同樣嚟講夠多,整體嚟講都幾好👌🏻特製雞軟骨 ($40) 我哋仲叫多咗一份特製雞軟骨小食,咬落去好爽口,調味平衡,撈埋秘製醬汁,唔油膩,好容易一粒接一粒咁食晒😎柚子漬大根 ($35) 份量都唔細,酸甜開胃,咬落去仲有淡淡柚子味,夠曬清爽🫨呢個好適合用嚟解膩😋…查看更多
+ 6
深水埗名物🥰餃子店都有巴斯克蛋糕🤤
家後2.0
2025-11-01
想食左家後好耐,去到本舖見到排晒長龍🫩就行過兩條街去家後2.0❤️唔使等位可以直入🥹而且空間大啲👍原味芝士蛋糕 ($30)
最出名嘅巴斯克蛋糕!芝士味濃郁🧀入口即溶🤤 裏面仲有好軟滑🥰份量唔大但好食😘$30性價比好高🥳手工餃子套餐(灼)($44)
八隻餃子超級大隻,韭菜豬肉餃餡料飽滿🥟洋蔥豬肉餃,食到一粒粒洋蔥,而且令到餃子嘅甜度升級🧅正!手工餃子套餐(煎)($48)
煎底金黃香脆,邊位焦香內裡軟嫩,完全冇油膩感🤤 配埋韭菜豬肉餡,超級香口🤪呢間深水埗手工餃子專門店好出色🤩 明白點解出名咁耐同埋開到分店🥳餃子新鮮皮薄餡靚,大大隻🤤食完仲有芝士蛋糕做結尾,好滿足👍🏻…查看更多
+ 5
原味巴斯克蛋糕
原味巴斯克蛋糕
手工餃子套餐  (灼)
洋蔥豬肉餃
手工餃子套餐墊(煎)
韭菜豬肉餃
灣仔特色驚喜fusion菜🥳
Flagship
2025-10-29
灣仔船街角落頭嘅呢間Flagship,主打中西合璧fusion菜😬 裝修到好似一隻船咁🤪 餐廳有兩層,環境舒服,坐得又唔會迫,服務不錯👍🏻 麻唔辣四川蜆 ($168)
呢個係餐廳招牌菜之一,蜆數量超級多,堆到成座山咁高🤩 蜆肉飽滿鮮甜,調味特登改成完全唔辣,絕大部份人都接受得,主要係麻感比較多🫨 食落幾過癮,怕辣人士都食到❤️ 估唔到蜆配中式麻唔辣係咁好食🤤特色卡邦尼意粉 ($238)
香港fusion版carbonara🫨 用咗金華火腿同埋臘肉取代平時見到嘅煙肉🥳 金華火腿脆口咸香,加埋臘肉鹹中帶甜,調味夠平衡👍🏻 意粉煮得啱啱好,每條意粉都比蛋黃包住,冇落cream令到意粉食落唔會好膩🥰 夠晒特別,值得一試!千層脆窩夫油封鴨髀 ($298)
鴨髀上面比一隻大太陽蛋覆蓋住,非常吸引🥰 鴨髀煎到外皮夠脆,鴨肉煮得夠腍,一切就散開🤪 食落鴨肉好嫩,鴨肉汁超級香,充滿成個口腔😮 加埋窩夫同埋蛋黃汁,超級滿足👍🏻…查看更多
+ 2
千層脆窩夫油封鴨脾
堅尼地城海旁Gelato店加雞蛋仔🥰
NOOK. Eggwaffles & Gelato
2025-10-26
位於堅尼地城嘅NOOK. Eggwaffles & Gelato,主打義大利Gelato配港式雞蛋仔🤩 係海傍隔離,可以買完Gelato之後去海邊食🌊 臨近萬聖節,痴滿萬聖節裝飾,好適合打卡👻開心果味+ 南瓜味意式雪糕($68)配雞蛋仔cone (+$10)Gelato + 雞蛋仔呢個組合簡直係冇得輸😋 開心果Gelato香氣超濃,入口順滑,帶少少微鹹🤩 開心果味道夠濃郁,加埋上面一粒粒開心果,食落好有層次🤤 仲試咗Halloween 期間限定口味嘅南瓜Gelato,質地軟綿綿,南瓜嘅天然甜味同creamy口感完美融合🎃 再配埋雞蛋仔,外脆內軟,夠蛋香,一冷一熱,勁滿足🤤椰子斑斕意式雪糕 ($48)一嚟就聞到斑斕嘅獨特香氣,勁香🥰 仲會食到一絲絲椰絲,入口好香椰子味,甜度啱啱好,食落好Fresh🤩NOOK. Eggwaffles & Gelato📍堅尼地城西環堅尼地城吉席街99號地舖…查看更多
+ 4
開心果味+ 南瓜味意式雪糕配雞蛋仔cone
開心果味+ 南瓜味意式雪糕配雞蛋仔cone
椰子斑斕意式雪糕
椰子斑斕意式雪糕
太古高質京川粵菜餐廳🤤
金公館 (康怡廣場北座)
2025-10-24
金公館喺太古康怡廣場3樓,主打京川粵菜😋餐廳位置非常闊落,坐得好舒服,服務態度亦都好熱誠🥰古法羊腩煲 ($188/平日)最近天氣轉涼,最適合食一個暖笠笠嘅羊腩煲,有好多舊羊腩,羊腩肉肥瘦均勻,慢火炆到軟爛入味,完全冇咩羊臊味🥰 配埋腐乳,加埋有冬菇、馬蹄同埋枝竹,超級豐富🥳 古法湯底完全唔辣,配埋皇帝菜食,簡直係絕配😬 適合一家大細去食,秋冬天暖下個胃🤤金湯老壇酸菜魚(細)($208)
超級大兜酸菜魚,份量完全唔細🫨 金黃湯底酸辣啱啱好夠酸,辣度唔係好高,入邊充滿大大塊魚片,新鮮彈牙,魚肉冇腥味🤪 酸菜脆口入味,湯入邊仲塞滿萵筍、寬粉同配菜,份量三個人都夠飽👍🏻食完超大份量嘅晚餐之後仲會送桂花糕🥰 鍾意食川菜嘅,一定要嚟試下🥳…查看更多
古法羊腩煲
金湯老壇酸菜魚
旺角抵食餃子店🤤
山東小城 (西洋菜南街)
2025-10-19
Ig隔一排就會彈好多呢間嘅食評俾我睇,咁啱約咗朋友去旺角一於去試吓,雖然地址係太子,但係旺角會近啲🤪鮮肉黑松露芝士餡餅 ($39)雖然等咗半個鐘,但外皮脆卜卜,芝士拉絲,黑松露香濃,肉汁多,食到好滿足😍🤤京蔥羊肉餃 墨魚馬蹄餃雙拼 配南瓜湯 ($62)餃子大隻足料,羊肉味香濃,墨魚馬蹄爽口,不愧係招牌👍 南瓜湯多🤩 南瓜絲好足料,配搭一流🥳總括嚟講,芝士餡餅香濃拉絲,餃子足料大隻,湯有誠意,成餐抵食🥳 經過不妨一試!…查看更多
+ 1
鮮肉黑松露芝士餡餅
K11 大熱雪糕泡芙店😋
Tokachi Milky
2025-10-12
Tokachi Milky 出咗期間限定嘅焙茶系列🫨 我揀咗焙茶牛乳雪糕杯同 焙茶泡芙🤪 都幾多人排隊但係唔算等咗好耐🥰 焙茶牛乳雪糕杯 ($48)
焙茶牛乳雪糕杯底層有甘香焙茶凍,上面就係雪糕,側邊有焙茶醬同埋山核桃脆脆,上面就灑咗少少焙茶粉🥰 食落牛乳雪糕味道超級濃郁,入口唔算好滑,但充滿牛奶香味👍🏻 加埋焙茶粉同埋焙茶醬非常夾,再加埋核桃脆脆都好好食,增加口感,但係核桃份量較少☹️最底層焙茶凍就一般,冇咩驚喜👌🏻焙茶泡芙 ($42)
焙茶泡芙賣相100分,外皮金黃色配上面山合桃碎🥰 一咬落去好香合桃味,外皮脆脆地再加埋合桃脆口感,內裡忌廉軟滑綿密,雲呢拿忌廉加焙茶忌廉令甜度啱啱好,但亦都令焙茶味唔算好突出😋 口感超級豐富,唯一缺點就係有啲細舊🤤…查看更多
焙茶泡芙
焙茶泡芙
尖沙咀高質泰國菜🤤
Siaw
2025-10-12
想係尖沙咀食泰國野😋 揀咗siaw,星期六夜晚6:30去到都啱啱好,唔使排隊🥳 餐廳幾乎坐滿超多人,裝修充滿泰國元素,好有氣氛🤪 但係空間唔大,人多座位又較迫坐得唔係特別舒服😎 我哋入咗之後見到出邊都開始有排隊,唔想排隊可能要早少少嚟👍🏻泰式炒河 (雞) ($88)
本身見最出名醉貓炒河,但係我哋又想食雞,所以叫咗泰式炒河😂 一上枱仲識出煙,河粉上面有配粟米筍、芥蘭🥰 食落雞肉嫩滑,河粉吸收醬汁少少鹹味,整體食落去味道平衡,鑊氣十足😍 粟米筍、芥蘭煮得啱啱好,有咬口夠脆😋 河粉煙韌果然上網冇推介錯,都幾推薦🤩香辣打拋葉炒豬肉 ($88)
一嚟就見到上面有隻超大雙黃炸蛋,超吸引🤪 又係即時炒起熱辣辣,豬肉粒配羅勒葉同辣椒,食落好香👍🏻 我哋揀咗少少辣,辣到對我哋嚟講啱啱好,味道濃郁惹味😋 超夠鑊氣,配飯一流👍🏻飛天通菜 ($68)
飛天通菜有得揀辣,我哋又係揀咗少少辣😂 實際上都幾大兜,通菜炒得啱啱好,口感爽脆🥰 食落蒜香同辣味都有,但調味較淡,唔夠重口味,唔知係咪因為我哋揀咗少少辣嘅關係☹️ 唔夠重口味
Siaw嘅炒嘢整體嚟講幾出色,全部都即刻炒好,上枱嗰陣仲見到有煙,食落好夠鑊氣🥳 下次仲想試吓其他嘢😋 假期去記得早啲去唔使排隊👍🏻…查看更多
泰式炒河(雞)
香辣打拋葉炒豬肉
😮超大碗豬頸肉米線
川品雲南米線
2025-10-11
Threads最近不停推呢一間米線俾我,見到佢北角新開咗一間就一於去試吓🥳豬頸肉米線 (酸麻辣湯底) ($55)一上台見到豬頸肉份量多厚實,但食落無雲川咁入味。米線食落煙韌😍 酸麻辣湯底偏酸,辣度溫和,不過麻感唔夠重🫨 碗湯到差唔多食曬嘅時候仲出緊煙,非常熱,份量好大,男仔食可能都會好飽!雞扒米線 (沙嗲湯底) ($55)
雞扒米線賣相幾吸引,雞扒煎得金黃,湯底香濃🥳 等候時間同樣有啲耐,米線份量一樣多,建議女生嗌少米,食落米線掛滿沙嗲湯底,雞扒放係湯上面都keep到脆口嫩滑,湯底甜甜地帶花生香,飲落好舒服😋 比起酸麻辣湯底,我更加鍾意呢個湯底👍🏻川品雲南米線嘅豬頸肉米線份量厚實又多,下次會叫豬頸肉米線沙嗲湯底,總結成餐幾好食🥳 但等候上菜時間有啲耐,值得一讚嘅係碗湯keep住好熱,米線份量非常多,感覺都抵食…查看更多
豬頸肉米線
銅鑼灣樓上手工意粉Cafe🤪
Vol.1 Cafe
2025-10-07
前排去咗試下銅鑼灣 Vol.1 Cafe,出名手工意粉🤪 係銅鑼灣樓上Cafe,上去要行兩三層樓梯😮 有室外同室內座位,裝修文青,座位闊落,坐得幾舒服🥰忌廉明太子配手工圓粗麵 ($138)
有超多明太子醬🥰 上面有蟹籽同海苔絲🤪 食落麵條唔算煙韌,口感亦都係偏淋🙂‍↕️ 明太子醬夠creamy 順滑,少少鹹香味,味道 OK 但偏普通,無特別突出嘅感覺👌🏻芝士黑松露意大利飯 ($148)
賣相幾吸引,上面鋪滿少少焦燶嘅芝士,聞落去好濃郁黑松露味🥳 但係食落飯粒偏淋身,口感偏軟,芝士味濃但黑松露味少淡,幾乎食唔出松露嘅特色,略為失望🙂‍↕️ 整體味道同質感唔算出色🥲炙燒白松露雞翼4件 ($58)
炙燒白松露雞翼會要等一陣,不過值得!賣相好靚,焗到金黃色,望落超吸引😋 食落雞翼外皮脆口內嫩,肉質好juicy,但白松露味唔算重,係好好食嘅雞翼🫨 雖然味道唔算驚喜,但係係好食嘅雞翼🥰 如果食得落都推薦試吓呢個雞翼👍🏻整體嚟講食物不過不失,唔會有太大驚喜🫨 不過環境裝修幾舒服,位置方便,經過都可以過嚟食吓👌🏻…查看更多
炙燒白松露雞翼四件
鰂魚涌打卡藍色Café🥰必試法式西多士
Grotto
2025-10-07
下晝想去飲杯咖啡食下午茶,揀咗Grotto呢間Cafe,假期去都竟然唔係好多人,冇坐滿,坐得超舒服🤩 環境裝修都好靚,燈光柔和,值得喺度嘆住咖啡渡過一個舒服嘅下晝🥰失傳法式西多士 ($108)
法式西多士有四大嚿,煎到外表金黃色,配埋新鮮生果,賣相100分🥰 一切開內裏非常之軟熟,浸滿蛋漿🥳 外層有少少糖漿,食落去以甜味糖漿味為主,蛋香味就差少少🤤 不過口感綿密,食落外脆內軟,配水果味道幾正😋 仲有莓jam,酸酸地配麥田嘅法式吐司超級夾🫨 如果點Caramel醬就會少少偏甜!不過整體嚟講都幾出色🤤Pistachio Dirty ($48)咖啡杯邊癡滿晒開心果🥰 下層用咗pistachio oat milk,開心果味唔會好濃,但係可以配埋開心果一齊食😋 層次豐富,幾特別👍🏻熱帶芒果冷萃咖啡 ($58)見到佢推薦所以嗌咗🫨 飲落去唔會有cold brew 嗰種好酸嘅味,淡淡地芒果香,芒果味酸甜,中和咗咖啡苦🥳 飲落去完全唔甜,整體味道平衡😋呢間Cafe打卡一流,裝修座位舒服,價錢稍貴但質素值!尤其係個法式吐司非常出色😋 鍾意文青 cafe 嘅朋友一定要試吓👍🏻…查看更多
失傳法式西多士
太古高質又健康Café🤩
JOMO Kitchen & Health Hub
2025-10-07
JOMO 前排喺太古開咗新分店,喺太古城附近,今次終於去試吓🥰 裝修白色主調配暖色燈光,乾淨又舒適,幾chill😎 我哋夜晚去到,店內人唔算多,坐得舒服🥳慢煮雞胸南瓜蓉沙律 ($128)
慢煮雞胸南瓜蓉沙律個賣相好吸引😋色彩繽紛,有豐富配菜,雞胸側邊有沙律菜、車厘茄、紅石榴、提子乾同杏仁片,全部都鋪得好滿,望落好健康🥰 食落雞胸慢煮得嫩滑多汁,唔會乾柴😍 南瓜蓉綿密甜香,微甜嘅醬汁同沙律菜好夾,食得出新鮮同用心🤩 份量適中,好適合健康飲食,價錢喺太古少貴但質素ok! JOMO 全日早餐配煙燻三文魚 ($138)
呢一份All day Breakfast賣相都不錯,有酸種麵包、炒蛋、煙燻三文魚、牛油果、大啡菇同烤蕃薯,望落好想即刻試🥳 食落三文魚煙燻香濃,唔會太鹹👍🏻 酸種麵包香脆,裏面軟熟,炒蛋嫩滑少油,健康又好食😋 牛油果新鮮,蕃薯甜香綿滑,每樣配料都好有質素,味道同口感都好平衡!健康同好食並存🥰
雖然冇試到佢最出名嘅蛋糕,但係其他都幾好食🥳 環境簡約舒服,喺太古搵到咁優質嘅健康Café真是一個驚喜!價錢少貴,但係可以食到健康,又新鮮嘅食材😍…查看更多
慢煮雞胸南瓜蓉沙律
JOMO  全日早餐配煙燻三文魚
尖沙咀必試韓式中餐😋
Bong樓
2025-09-21
一上到去原來會分左兩閒餐廳,一邊食燒肉,另一邊先係Bong 樓🤔 主打韓式中華料理,裝修華麗帶點韓式風,燈光柔和,牆上有啲韓國元素😎 雖然我哋週末晚市去到,都唔多人,所以坐得幾舒服🥳 服務幾好,會一路幫你裝滿茶👍🏻炸醬麵 ($88)炸醬麵大大碗賣相幾吸引,上面淋滿炸醬,有青瓜絲同豬肉粒🥰 食落炸醬濃郁,味道正常冇咩特別,整體普通咗啲👌🏻 麵條有少少偏冧,份量 OK,價錢喺尖沙咀嚟講算合理😆糖醋肉 ($128)糖醋肉賣相幾吸引,醬汁分開,🥳 糖醋醬酸酸甜甜,食落好開胃食落,份量算多,啖啖肉都幾滿足😍 外皮唔算好脆,配上糖醬汁酸甜開胃,但無想像中酥脆,食落普通咗少少🫨 整體味道幾好!Bong樓主打韓式中華料理,炸醬麵同糖醋肉味道正常,質素中規中矩👍🏻 環境舒服,但服務貼心,keep住有refill茶🥰 如果想試下韓式中餐都可以黎試下,唔會好驚喜但係又唔會中伏😂…查看更多
糖醋肉
PMQ 驚喜特色泰國菜😋
BKK
2025-09-21
BKK 喺 PMQ 元創方地下,本身唔知道PMQ竟然有餐廳😂 裝修係泰國街頭風😎 雖然人多但係空間幾寬敞,坐得舒服🥳 氣氛一流!炭燒雞肉沙嗲 ($128)得四串炭燒雞肉沙嗲,香港價錢🙂‍↕️不過賣相唔錯,雞肉串金黃色,配沙嗲醬汁🥰 食落雞肉嫩滑帶炭燒香,沙嗲醬濃郁微辣甜😍 整體味道平衡,唔會過重口味,泰式風味明顯!泰式和牛炒粿條 ($158)網絡配料都幾豐富,上面有和牛片同配菜🤤 粿條乾身炒得香,食落煙韌彈牙,和牛嫩滑多汁,鑊氣十足,加埋啲配料,每一啖都好有層次😋 整體幾好食,係正宗嘅泰式炒河粉感覺, 但和牛份量略為少咗啲😬芒果椰汁糯米飯椰子新地 ($108) (已停售)估唔到最尾甜品先係最好食,超級打卡able,滿滿新鮮芒果配糯米飯同椰汁🥰 糯米飯軟糯香甜,芒果完全唔酸,鮮甜多汁,加埋椰汁 令整體感覺清新,最有驚喜😍 甜品控一定要試吓,雖然價錢貴咗啲,但係都推薦食呢個甜品👍🏻整體嚟講成餐飯幾好食🥳 喺 PMQ 中環搵到咁正宗泰式街頭菜真是一個驚喜,尤其個甜品非常出色 (不過原來已經冇賣)😋 但價錢偏貴,性價比一般🙂‍↕️…查看更多
炭燒雞肉沙嗲
  • 條款和細則
  • 版權政策
  • 商家服務條款
  • 就業機會
OpenRice《開飯喇!》為香港最受歡迎飲食資訊媒體並已覆蓋多個亞洲地區,提供最新最全面的餐廳資料、食評及評分。配合網上訂座、餐飲券、外賣自取及OpenRice Pay埋單等多元化餐飲服務,讓你輕鬆搜尋及享用地道美食及最佳餐廳!
© 2025 Openrice Group Inc. All Rights Reserved. 版權所有 不得轉載
如您發現含有侵犯版權、商標、商業內容或其他不當的內容,請按此向我們檢舉。