首次會面之原隻海膽 岩浪天扶良日本料理 2012-08-17這是我首回吃這麼一個海膽sashimi,大大隻的海膽原個上,太壯觀了。3個人也覺得這分量是比想像之多,很鮮甜的海膽,與白飯和紫菜最為匹配。另外亦點了其他的魚生刺身,不錯卻沒有這海膽好吃!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享首次會面之原隻海膽 岩浪天扶良日本料理 https://s.openrice.com/QrbT07buY00檢舉 張貼 評分4味道3環境4服務3衛生3抵食用餐日期2012-07-27用餐途徑堂食
有性格的蕃茄通 勝香園 2008-12-17由於公司在勝向園前兩條街,於是這個實在無法不成為我每星期必吃的東東!!不過要在這裡吃一個午飯,甚至外賣都唔係一件易事,因為人實在係太多,無論係12點定係2點,都係人頭湧湧。堂食既話要自己搵位,有時都幾混亂;而外賣雖然係比較有秩序,記得行去舖既最入面等落單,但好多時單係等落單都可能花上十至十五分鐘,實在很誇張。呢到既服務質素可以話係零,因為每次都要叫佢地好多次先搵到人幫你落單,甚至係收錢;不過你望到廚房入面既人既繁忙程度,你就知道根本唔可以埋怨o的咩。我最愛吃這裡的蕃茄碎牛炒蛋通及檸蜜脆脆,成碗滿滿既蕃茄真係好好食,而且份量比起一般茶餐廳既通粉都要大,所以好抵食。o向呢到飲檸茶 / 咸檸七佢都會幫你整埋檸檬,好細心~其實食過咁多次之後,我唔會覺得佢地既態度好惡劣,反而你見到有o的阿姐真係好有性格,而且有時仲會講爛gag,幾好笑架~只要你唔好惡死咁對佢,有時lur下佢,話已經等左好耐,就快餓死~佢都唔係咁無人性既!! 哈,大家要俾多點耐性呢。雖然每次等位/等外賣都真係等到死~不過,值得,因為好好味!!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享有性格的蕃茄通 勝香園 https://s.openrice.com/QrbT0dz0EW0檢舉 張貼 評分4味道2環境2服務3衛生4抵食推介美食正 - 蕃茄碎牛炒蛋通蕃茄碎牛炒蛋通,檸蜜脆脆,咸檸七人均消費$23 (午餐)
肥大肉厚的壽司 翹壽司味工房 2008-12-16雖然環境布置並不是豪裝那一類,不過更有親切的感覺。試過這裡的帶子壽司之後,你一定會迷上,因為帶子真的肥大肉厚,足以將整舊壽司飯蓋著,實在好有咬口,而且新鮮肥味。另外吞拿魚壽司亦非常美味,這裡的魚生實在很新鮮,不得不提是很多熟客都一定必選的"唔知點卷",名字雖然古怪,但亦好有特色,其實是這裡的師傅在銅鑼灣店尚未開設的時候,想多作嘗試創新口味,而將數種材料混合一起作壽司卷,最後乾脆叫做"唔知點卷",有趣又有代表性。除左壽司,我和鄺生還選了一些熱食,鵪鶉蛋串燒純熟個人喜好,不過煙煙un un,好味!!另外佢既牛肉鍋都很不錯!!至於我見到這裡大家對服務的評價,實在不太認同,侍應生態度都很不錯呢,上菜速度亦不算慢,可能是午市時候達不到大家想要的 rush lunch 速度不,不過這頓晚餐實在很不錯,價錢亦相當合理。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享肥大肉厚的壽司 翹壽司味工房 https://s.openrice.com/QrbT0UDyEW0檢舉 張貼 評分4味道3環境4服務4衛生4抵食推介美食正 - 海膽魷魚蟹子壽司正 - 吞拿魚背壽司正 - 帶子壽司 & 吞拿魚壽司正 - 唔知點卷 & 串燒鵪鶉蛋唔知點卷,帶子壽司人均消費$140 (晚餐)