2018-04-18 3697 瀏覽
來到澳門,感覺還是要嘗試下葡式料理~一餐葡菜都唔平,所以都怕中伏,既然唔熟路,那就邀請在地朋友帶路,來到新馬路小巷弄裏的這家Boa Mesa~朋友說,這家是地道澳葡人先回到0既地方,進入店內,果然沒什麽陸客,有不少都是外藉人仕,服務生都是全英文,其實很多葡國菜館都是這樣,不要話我祟洋,但這些氣氛很讚!從收費方面,要知道,葡菜價錢是不會便宜,也沒有最貴,只有更貴,所以呢,綜觀平時都有食下葡菜的經驗去評價BAO MESA的收費,都算係合理。我地叫左三個DISH,蕃茄沙律80左右,鴨飯80左右,燒豬肉200左右。而最最最要提醒大家係食葡菜呢,飲品係必叫,所以水都係需要自己ORDER,去其他店食葡菜也無例外。講番食果部分先,其實只要你一落完單,就會有香噴噴麫包送上,而我真係好中意呢間0既面包,果種微暖而外脆內軟又QQ的口感,整個面包充滿小麥香,沾上清香檻欖油,同香而微酸的黑醋,真係正菜架,而雖則佢葡菜份量真係唔算大碟,但有好味的面包,就令你不經不覺地填飽肚子,係出面再貴的面包店都無得比,所以呢餐飯,我同朋友最終係食唔曬。先講個燒豬仔,我會用香港酒席乳豬去比較,咁樣會具體化少少,香港一般乳豬係食

先講個燒豬仔,我會用香港酒席乳豬去比較,咁樣會具體化少少,香港一般乳豬係食薄身,無咩肉食,係食個脆口感,面果層愈薄愈正,中間要有層肥膏隔一隔,有少少油香味,加埋劈豬汁,為之正菜!但葡國燒豬食法完全唔同,外面果層會厚身些,主要以硬口感為主,脆口感次之。咁你會問咁係咪唔好食?我會用「勁好味」黎形容葡豬,因為葡豬肉係好厚身,但係又可以「LON」骨,口感豐富又不油,D骨脆卜卜,一口接一口,一舊接一舊,根本唔需要再有其他醬汁已經夠曬正!

再講個鴨飯,BAO 的鴨飯,我會話係唔中我個人口味,鴨飯可以話係葡菜餐館必備菜單,但烹煮方法有好多種,BAO 係用主要乾炒鴨絲方法,但鴨絲份量唔算多,都加左一兩片鴨肉,所以口感以略為硬身米飯為主,配煙薰鴨肉味同油香味,個人口味我係中意食濕口感燴鴨飯,佢碟飯味道普普通通,煙薰、油、鹽味為主,我覺得質素不過不失,因為冇咩驚喜。

廣東人唔慣食葡菜最少選擇係菜類,主要都係點沙律和清炒菜為主,而因為呢餐太多肉類,炒飯經已有油,所以我想食得清爽D,所以叫左個蕃茄沙律,BAO 的沙律其實都係以食原汁原味為考慮要點,所以唔會有咩沙律醬、芝麻醬,取而代之以檻欖油做簡單調味,蕃茄鮮甜、瓜爽、洋蔥我就無食,我把洋蔥用用黎提下味,其實成碟沙律都好可口。

綜合講,BAO MESA 用餐都屬中高質素,但澳門葡菜選擇好多,要找質素再好0既,價錢再高都唔係咩難事。
題外話/補充資料: 去澳門食葡菜要慎選餐廳,價錢唔平就一定,但唔係間間都好味
  • 燒豬