2018-04-18 3728 瀏覽
來到澳門,感覺還是要嘗試下葡式料理~一餐葡菜都唔平,所以都怕中伏,既然唔熟路,那就邀請在地朋友帶路,來到新馬路小巷弄裏的這家Boa Mesa~朋友說,這家是地道澳葡人先回到0既地方,進入店內,果然沒什麽陸客,有不少都是外藉人仕,服務生都是全英文,其實很多葡國菜館都是這樣,不要話我祟洋,但這些氣氛很讚!從收費方面,要知道,葡菜價錢是不會便宜,也沒有最貴,只有更貴,所以呢,綜觀平時都有食下葡菜的經驗去評價BAO MESA的收費,都算係合理。我地叫左三個DISH,蕃茄沙律80左右,鴨飯80左右,燒豬肉200左右。而最最最要提醒大家係食葡菜呢,飲品係必叫,所以水都係需要自己ORDER,去其他店食葡菜也無例外。講番食果部分先,其實只要你一落完單,就會有香噴噴麫包送上,而我真係好中意呢間0既面包,果種微暖而外脆內軟又QQ的口感,整個面包充滿小麥香,沾上清香檻欖油,同香而微酸的黑醋,真係正菜架,而雖則佢葡菜份量真係唔算大碟,但有好味的面包,就令你不經不覺地填飽肚子,係出面再貴的面包店都無得比,所以呢餐飯,我同朋友最終係食唔曬。先講個燒豬仔,我會用香港酒席乳豬去比較,咁樣會具體化少少,香港一般乳豬係食

先講個燒豬仔,我會用香港酒席乳豬去比較,咁樣會具體化少少,香港一般乳豬係食薄身,無咩肉食,係食個脆口感,面果層愈薄愈正,中間要有層肥膏隔一隔,有少少油香味,加埋劈豬汁,為之正菜!但葡國燒豬食法完全唔同,外面果層會厚身些,主要以硬口感為主,脆口感次之。咁你會問咁係咪唔好食?我會用「勁好味」黎形容葡豬,因為葡豬肉係好厚身,但係又可以「LON」骨,口感豐富又不油,D骨脆卜卜,一口接一口,一舊接一舊,根本唔需要再有其他醬汁已經夠曬正!

再講個鴨飯,BAO 的鴨飯,我會話係唔中我個人口味,鴨飯可以話係葡菜餐館必備菜單,但烹煮方法有好多種,BAO 係用主要乾炒鴨絲方法,但鴨絲份量唔算多,都加左一兩片鴨肉,所以口感以略為硬身米飯為主,配煙薰鴨肉味同油香味,個人口味我係中意食濕口感燴鴨飯,佢碟飯味道普普通通,煙薰、油、鹽味為主,我覺得質素不過不失,因為冇咩驚喜。

廣東人唔慣食葡菜最少選擇係菜類,主要都係點沙律和清炒菜為主,而因為呢餐太多肉類,炒飯經已有油,所以我想食得清爽D,所以叫左個蕃茄沙律,BAO 的沙律其實都係以食原汁原味為考慮要點,所以唔會有咩沙律醬、芝麻醬,取而代之以檻欖油做簡單調味,蕃茄鮮甜、瓜爽、洋蔥我就無食,我把洋蔥用用黎提下味,其實成碟沙律都好可口。

綜合講,BAO MESA 用餐都屬中高質素,但澳門葡菜選擇好多,要找質素再好0既,價錢再高都唔係咩難事。
題外話/補充資料: 去澳門食葡菜要慎選餐廳,價錢唔平就一定,但唔係間間都好味
  • 燒豬
2017-05-13 3602 瀏覽
因朋友突然要出差到澳門,所以就臨時計劃澳門珠海一日遊,放工即刻去澳門匯合享受第一餐澳門晚餐,黎之前一晚上網搵專攻葡式菜,呢間地點好好,又易搵旅遊景點議事亭大噴水池附近,經過中間的橫街上一条少少斜路就到起初門口有一個只睇得明set的粉筆字板,其他應該是葡文,座底以英文一問之下原來是set dinner ,由於我們晚上8:00先到只剩魚的set可點,仲點左葡萄牙臘腸,一支啤酒原本想點焗馬介休但怕食唔哂,唯有下次!Set dinner (湯,一支水,主菜配飯,4選一甜品,especial) ,炸魚真心有驚喜,一向出街食西餐好少點,因好怕雪藏味但呢個完全部,魚炸很啱啱好又唔油外脆內軟👍🏻👍🏻葡萄牙臘腸第一次試幾得意有啲似煙肉,即燒,上菜個豬仔盤仲好cute甜品 - 又係第一次試點左焗蘋果,好好甜味道幾特別有肉桂味,細細杯里面仲附有肉桂條,感覺好真材實料,雖然好甜但配附送的especial非常襯好滿足的一餐,人均消費只係百幾蚊,好抵又好食,下次黎一定會再試

,雖然好甜但配附送的especial非常襯

每枱都有的  脆脆麵包
焗蘋果
Especial
葡萄牙臘腸
2016-12-14 2498 瀏覽
Started with crusty bread with butter and olive oil+balsamic vinegar. Ordered fried sardines which was crispy and delicious. Octopus salad had too much garlic but the octopus was tender and had a lovely charred flavouring. Cod pie? was piping hot and delicious, perfect for a chilly rainy day. Overall I really enjoyed the food. Service was great. Would love to be back to try other food
2016-12-03 2018 瀏覽
一家人澳門遊,太太想食葡國菜;開open rice 揾到呢間小店;同好多其他食評一樣,入嚟冇乜人都驚驚哋😅但係真心有驚喜😄😄老細亦好友善,食咗鴨飯,燒乳豬同馬介休球;樣樣都睇得出好有心機做,好好食;我好嘴刁嘅太太都話下次一定要再嚟。
  • 馬介休球,燒乳豬
2016-11-22 1753 瀏覽
去澳門過了幾天,很想試地道葡菜,看到書的介紹,便特地來試一下。大約12:10去到得檯客人,可能剛開門很靜。一坐下有面包及水橄,橄油黑醋或牛油。面包很鬆軟。很想試紅豆豬手及豬肉炒蜆,但人太少 ,吃不到。到最後只點了豬肉炒蜆及馬介休炒薯絲。豬肉很乾 un蜆的味道也不錯,汁很濃。而馬介休炒薯絲很足料很好味 ,碟頭也不細。
大約12:10去到得檯客人,可能剛開門很靜。
一坐下有面包及水橄,橄油黑醋或牛油。
面包很鬆軟。
,碟頭也不細。
2016-11-20
2016-01-22 3144 瀏覽
食完添發, 再去逛逛舊城區大三巴一帶, 超迫人....行到兩點幾三點左右, 就嚟番呢度食個late lunch/tea~幾年前嚟過, 唔知算唔算係正宗, 佰覺得呢度啲嘢幾好味, 所以雖然周圍都有唔少食肆/葡菜選擇, 我哋都係走番嚟呢間食由於過咗午市時間, 所以店內客人唔多, 不過亦都因為咁好多食品都暫時未有貨/or未ready~餐前先嚟咗一客小食&麵包:麵包微暖, 配有橄欖油+黑醋, 仲有黑橄欖另外還點了幾款小食~上次嚟都有食, 八爪魚好煙靱, 配埋酸酸的沙律汁, 好醒胃呢個個豬仔火爐好得意, 侍應會响你面前燒嗰條臘腸.  臘腸有少少咸, 不過燒到好香.第一次食馬介休球, 原來係炸薯球, 薯仔好滑, 有點咸香, 炸到脆脆的外皮, 不錯.下次嚟澳門再幫襯過先, 不過要响正餐時間嘞

餐前先嚟咗一客小食&麵包:
麵包微暖, 配有橄欖油+黑醋, 仲有黑橄欖

另外還點了幾款小食~
八爪魚沙律
上次嚟都有食, 八爪魚好煙靱, 配埋酸酸的沙律汁, 好醒胃
燒葡國臘腸
馬介休球

下次嚟澳門再幫襯過先, 不過要响正餐時間嘞

2015-12-07
馬介休球
2015-03-10 2344 瀏覽
位處前往大三巴旺區的橫巷,及掛有2009米芝蓮星級的食肆,這裡多遊客光顧是必然的事。到達時大概是晚上7時45分,入座率幾近全滿,只剩2張2人枱。在餐廳中間的貼位置坐下。後方一枱剛結賬,左手便是2位韓國人。所有侍應生都是菲律賓人,不說中文,招呼個別不太友善。稍後有多位內地人入座。這裡點任何飲料都要付錢,只要水杯是10元收費。白蝦雜菌:    蛋味濃、蝦畧小、伴碟橙非常甜;馬介休炒飯: 馬介休份量足兼大塊,不咸。飯無味、太多油。份量比其他餐廳多;葡式乳豬:    上碟時賣相一流。肉味咸甜適中,好入味,肉質鬆軟。皮不脆,有                 些韌。伴菜沙律的生菜已變色,但自己煑都會棄掉,以餐廳的名氣                  不應該如此奉客。所有食物我們都食清光,但不代表好吃,只是不想浪費。所有食物都是涼的,只有些微暖意!

這裡點任何飲料都要付錢,只要水杯是10元收費。

白蝦雜菌:    蛋味濃、蝦畧小、伴碟橙非常甜;
                 些韌。伴菜沙律的生菜已變色,但自己煑都會棄掉,以餐廳的名氣
                  不應該如此奉客。

白蝦雜菌奄列
馬介休炒飯
乳豬
題外話/補充資料: 我們點了三種食物後,因時間充裕,便安心交談,直至察覺到前後比我們晚落單的客人已在進食,我們便開始查詢進度。A侍應生說跟進,然後B侍應生說需要時間烹調,但當用英文查詢為何奄列需要超過15分鐘,而比我們晚入座的客人可以有食物止桌,她便啞口無言,只頻說對不起。她們稍後送我們2杯無嘗熱水。離去時,為我們開門及說對不起。 收費及食物質素成反比。
2015-03-07
澳門有很多葡國菜餐館。有人喜歡去A餐館,有人會喜歡去B餐館。但我喜歡去Boa Messa。今晚約七點到達,沒有訂位,好彩尚有一張6人枱,遲一步恐怕要轉地方。餐牌都未打開,友人已經有心緒,要一個安康魚/鮟鱇魚燴飯(Monkfish Rice)。其實與意大利的番茄risotto類似,以安康魚及海鮮配枓為主要。餐前小吃點了八爪魚沙律,檸檬蜆及葡式燒腸。八爪魚處理得相當好,肉質不但彈牙,還保留鮮味。讚!主菜點了一個燒豬排及”Boa Messa”牛排。豬排是薄切,有切紋,經過炭燒,帶出豬排的肉汁味。牛排上有水煮蛋及葡式火腿,帶來多重味覺體驗。最後甜品點了葡式雞蛋布丁。端上枱時熱乎乎的!
鮟鱇魚燴飯
檸檬蜆
葡式燒腸
葡式燒腸
''Boa Messa''牛排
最後甜品點了葡式雞蛋布丁。端上枱時熱乎乎的!
葡式雞蛋布丁

2014-11-30
鮟鱇魚燴飯
葡式雞蛋布丁
2008-09-18 562 瀏覽
一心要去食葡國菜,晚上六時左右到達,可能係平日關係,一枱客人都無....心裏驚一驚入到去播緊應該係葡語的電視,個疑似葡籍亞叔比咗張餐牌就去咗睇電視,正好,我地2個都唔知叫咩食,因為好飽諗緊係咪要講鬼話,最後我用母語同亞叔叫嘢食.......佢識聽同講架葡式炒蜆 - 勁多蒜蓉,蜆都新鮮無沙,很大碟,不過朋友話好油,不過應該係olive oil,我就覺得好味,仲有麵包送漢堡扒 - 唔新鮮,有so味...好咸. 伴有薯條,薯條正 半jar生果紅酒 - 好特別,有橙,橙皮,蘋果,我好like. 朋友話佢下次識得,如果支紅酒唔靚可以+生果. 我就好鍾意...我見葡籍亞叔都手拿一杯食到6點半有2位疑似葡籍亞姐入黎飲咗杯嘢同埋吹咗一陣水就走咗我地差唔多食完,有2個人先入黎.
漢堡扒 - 唔新鮮,有so味...好咸. 伴有薯條,薯條正
我地差唔多食完,有2個人先入黎.

• 葡式炒蜆
  • 生果紅酒
2008-08-23 455 瀏覽
幾好味呀, 不過有幾樣想食o既野都冇, 如豬耳沙律,燒沙甸魚同一個唔記得佐個名o既甜品個人推介: 他他魚柳 (雖然依個並唔係葡式食物, 但佢整得唔錯呀! 個魚醃得好好味, 個batter厚度o岩o岩好, 雖然個tartar sauce 無 relish另外佢o的main course都會跟埋飯或薯條同沙律, 可以唔駛再叫飯 (佢menu度冇寫的, 要注意)Service 我地o既就有個老闆同一個伙記. 老闆幾nice, 會周不時問o下你o的野好唔好食呀覺得點呀, 但o個個伙記就木口木面, 同埋唔知係我地講野細聲定係佢撞聾, 同佢講親乜佢都『o下』你一聲唔算貴, 平均一個人$110度 (我地六個人食佐$656), 無加一, 但要注意佢o的牛油呀麵包呀計錢的 - 麵包$10一籃 (好似有5塊) / 牛油$5一舊

唔算貴, 平均一個人$110度 (我地六個人食佐$656), 無加一, 但要注意佢o的牛油呀麵包呀計錢的 - 麵包$10一籃 (好似有5塊) / 牛油$5一舊 [其實都算係咁o架喇, 唔加一, 去食中菜都起碼$5一位茶啦, 好多時都加埋一喎]
  • 他他魚柳
  • 豬耳沙律