2017-06-27 2987 瀏覽
今日和太太往澳門遊玩, 中午於澳門百老匯福龍葡國餐食葡國菜, 我們點了葡國薯蓉青菜湯, 香蒜炒椰菜、葡式焗朱扒飯和吞拿魚意粉。葡國薯蓉青菜湯好香薯蓉味, 湯好夠熱, 紅蘿蔔絲和青菜好新鮮好足料,好味;香蒜炒椰菜賣相一流份量十足, 材料有小粟米, 椰菜和蘿蔔, 蒜蓉味好香口惹味, 椰菜新鮮爽口, 小粟米好清甜, 咬落爽脆妞和蘿蔔口感清新, 足足料的香蒜炒椰菜;葡式焗朱扒飯葡汁味度適中, 朱扒預先切成一小件, 食落方便, 朱扒好入味, 肉質鮮甜;配菜有菠蘿和青椒, 前者甜度適中,後者新鮮爽脆, 橄欖食落鮮甜, 炒飯好有蛋香配上葡汁食落開胃, 口感豐富;吞拿魚意粉吞拿魚味道濃香, 意粉好滑, 配上吞拿魚食落惹味, 口感十足。餐廳環境舒適, 值得三五知己聚會好地方, 餐廳有很多以前澳門景物的舊相, 可以緬懷以前的澳門 而且食物美味,份量十足, 賣相一流, 我和太太享受一頓豐富的葡國菜

葡國薯蓉青菜湯
吞拿魚意粉