2008-10-06
眾裏尋他千百度,驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。當晩想尋找未曾去過的地道葡國菜,由葡京一路走去大馬路,一路想,不如去九如坊,就在議事庭附近,其實幾難找,全靠記憶,好不容意才找到,裝修已普通,小木椅小木枱,細細張無枱布,好擠逼,取餐牌一看,主菜差又多要MOP200元,我們不如回陸軍俱樂部,起身走人,正當走到大馬路行到PIZZA HUT及周大福附近,有條石樓梯,在昏暗燈光,有一線的燈光從白色木門玻璃透出來,再舉頭看見Reservation隱約的布帘,係餐廳,好開心有新發現,一走上前推開門,西式宫庭牆燈,白色枱布,只剩二張枱有人,有二張枱食完未清理的碟,一大堆,好似好好味,隻隻碟都無嘢剩,除咗食剩蜆殼。我們上咗二樓,看了餐牌,普遍都是幾十塊頭盤、百幾元主菜,問問老闆娘(我估佢係),有甚麼好推介,馬介休(唯靈讚過),咖哩都唔錯,我們就ORDER馬介休球,青檸檬煮蜆,咖哩蟹。之後,待應首先捧上熱烘烘的豬仔飽,外脆卜卜內軟,好久沒有在這樣的西餐廳食過。馬介休球MOP45-真係唔錯,看上去好似燶咗些,但咬落去又是外香內鬆軟,味到唔錯,又好過以前食過的葡國餐廳。青檸檬煮蜆MOP78,好新鮮,只有幾隻有
青檸檬煮蜆MOP78,好新鮮,只有幾隻有沙,清新味,食得多白酒煮蜆,轉吓口味也不錯。
咖哩蟹MOP280,唔係好辣,夠滑(賣點),蟹夠肥美,欠香-加多此大塊洋蔥可能好些。因為開心無問價錢,埋單先知價,而咖哩蝦MOP138,相佢幾遠。
叫咗支375MLVasco Tinto(葡國紅酒)MOP85。
只因開心,跟老闆娘聊天,問吓佢開幾時開業,問吓佢每晚做到幾點,點解現在只剩二枱客(當時約十時),此間大宅怎樣買; 老闆娘跟我說開咗三年,每日大約做到十一點,自從發生AIG之後,客人就少咗,之前做到十一點,無得休息,這間大宅是唔賣,只收租,上面有兩層,租比人做FUNCTION,開PARTY,婚宴。又問佢唔見餐廳賣廣告,佢話是在網上賣,有好多日本人及韓國人來光顧。佢又告訴我們電影-桃色,都是在此處拍,但當時餐廳都未開,係客人告訴佢。
餐廳的食物、環境,樣樣都唔錯,如果將餐廳音樂由英文歌攺播法國音樂,或且播花樣年華、2046的音樂,會增加異國情調的氣氛,更加有特色,更令我有夢的感覺。