2017-03-31 253 瀏覽
話說行經觀塘有點肚仔餓,但又未餓到可以食晚市套戲既程度,心諗不如揾門茶餐廳試下啦!見到龍門冰室最近開左好幾間分店,門面又乾淨企理,一於入去試下啦!入到去仲有一兩張吉枱,店面姐姐都係強調我一個人要坐去已經有人既卡位填滿左先,都冇乜所謂既,都算闊落。不過坐耐左發覺冷氣好細,焗到標汗。常餐鮮茄濃湯通粉感覺好吸引,一睇個名口水都分泌出黎,冇理由唔叫既!早餐同下午茶時段只係收28蚊,晚市都只係36,仲有兩樣配料揀,勁抵食!我就嗌左鮮茄濃湯通粉,配北海道牛乳炒蛋同腸仔,加兩蚊凍檸茶,最基本配搭,一定穩陣啦!點知,原來兩個配料放埋落碗通粉一齊上,唔係分開上,啲湯浸滿哂就溢出黎。好似執埋一碗咁,賣相真係一般味道方面,好淡,係完全冇鮮茄濃湯味既😅 就咁呷一啖湯真係冇味道,而且好稀,本身仲期待會有酸酸甜甜既感覺~不過配料算用心,炒蛋大大片,對摺完都仲可以填滿個碗咁大塊,腸仔都有兩條,味道都不錯。就係個湯底實在係扣分之作~~~期待可以有更加鮮甜既鮮茄濃湯~~咁抵食如果湯底有改善一定會更受歡迎!

鮮茄濃湯通粉