2019-08-01 1214 瀏覽
葵涌區比較少日本餐廳,今日探朋友,朋友想食日本菜,所以醒起依邊有間日本人主理既餐廳,之前都上過蘋果日報,好似幾特別咁,所以就慕名而黎。店鋪係熟食中心入面,入面都有大排檔、印度餐館、日本餐廳,熟食中心姐係代表無冷氣,夏天無冷氣食野,仲要周圍有大排檔既火頭,諗起都滴汗。不過,睇食評見好似有冷氣房,都安心啲,所以就去馬。入去個鋪面唔難揾,但會途經大排檔,要留神,否則人地係你腳側跟倒污水都唔知,我朋友就咁中左招。之後我地去到滿足食堂啦,諗住入冷氣房,店員話今日無人無開到,就叫我地坐出去喇已經心諗中伏。不過朋友好想食日本野,都覺得menu OK就算。Menu有大路日本餐廳會有既野食,幾特別既係佢有日本各地既特色食物提供,亦有A5和牛系列同酒提供。朋友叫左牛肉烏冬,我叫左照燒雞定食,但佢話無,就轉左泡菜豚肉定食。兩個set都有酸蘿蔔同沙律,幾好食。牛肉烏冬($68):肉似係X寶急凍牛肉,少肉味,配以大路係昆布湯讚歧烏冬,好難煮得難食,所以OK!泡菜豚肉定食($68):泡菜極多,但肉過份地少,睇圖就知,都算啦。泡菜既味重酸味,無辣味,同我平時食過既泡菜味出入大,但豬肉無味,似係拎啲泡菜出黎撈下啲豬肉

兩個set都有酸蘿蔔同沙律,幾好食。

泡菜豚肉定食($68):泡菜極多,但肉過份地少,睇圖就知,都算啦。泡菜既味重酸味,無辣味,同我平時食過既泡菜味出入大,但豬肉無味,似係拎啲泡菜出黎撈下啲豬肉碎片就算。我夾左啲肉出黎送飯就算。

總結:食完之後汗流浹背,味道平平什至可以話劣食,價錢貴,不值得為了一般既食物質素而黎捱熱!

PS. 八點入鋪時一個客人都沒有,其實一早應該覺得中伏閃人!