2019-07-19 112 瀏覽
今晚同家人慶生,父母都愛熱食/火鍋,我地就喜歡日式刺身、壽司、炸物料理.......放題,所以揀左呢間2樣都有的牛の鍋,可以一次過滿足大家食慾。日本刺身壽司料理+火鍋+即製甜品,2小時任食任飲 $218/位,有八款火鍋湯底選擇,除左點食物紙,蔬菜/飲品....可自取。參鬚杞子火腿雞湯鍋,湯底都有好多參鬚,淡淡雞湯味唔會膩,仲有紅棗杞子等藥材。胡椒豬肚湯鍋,好多酸菜同豬肚,而且唔會好辣,但豬肚偏硬,整體味道不錯。醬料區有生蒜、辣椒、蔥花、炸蒜、芫茜、辣油、醬油、醋汁、芝麻醬......基本選擇都有齊。刺身有十款,三文魚厚切肥美油潤,帶子鮮甜嫩滑,赤貝極之爽脆甘甜,有頭甜蝦也很柔嫩甜美。壽司/手卷/軍艦有14款,其中的黑松露帶子真係又香又好味,帶子超大隻又嫩,火炙芝士蝦壽司,經炙燒過芝士都好香加上熟蝦味道都好正。花之戀非常美味,唔單上用厚切三文魚,仲落好多蟹籽,加埋沙律醬,好邪惡但好正,仲叫左2 round 黎食。食完刺身壽司,個湯底都滾起可以食火鍋。美國極上牛肉,唔會好肥,正因為脂肪少,所以牛肉味特別濃,薄片口感會較嫩。美國牛肉脂肪豐富,入口有油香,半脂半肉口感就是肥牛。紐西蘭羊肩肉,也
今晚同家人慶生,父母都愛熱食/火鍋,我地就喜歡日式刺身壽司、炸物料理.......放題,所以揀左呢間2樣都有的牛の鍋,可以一次過滿足大家食慾。

美國牛肉脂肪豐富,入口有油香,半脂半肉口感就是肥牛。

紐西蘭羊肩肉,也是半肥瘦的口感,羊味突出帶點微微的羊羶。
特選豚肉是五花腩的位置,油份豐富,豚肉有彈性,用來沾芝麻醬食就最正。

火鍋料仲有多款海鮮,而印尼海蝦好爽彈又新鮮,仲好大隻啖啖肉,日本廣島蠔都係用尺寸較大的,火鍋涮熟也不會縮太細,仲好飽滿肥美有蠔味,墨魚滑份量較少,要點多幾份,不過口感超讚,好彈牙又重墨魚味。

丸類、餃類同豆腐都用食物紙點,幾方便而且出食物都準確無誤。川辣牛丸有少少辣又夠爽口,響鈴係我必點,吸哂湯汁味道好,魚皮餃都好彈好有味,唔會散哂糊哂。
蔬菜及菇類就可以自助出去取,我地主要都係食菜,可以平衡一下肉食的膩感。

選擇真係好多,金菇好爽,秀珍菇、冬菇、雞脾菇......都吸到湯既味,好好食,而且乾淨整齊。
蔬菜都有好多款,娃娃菜、唐生菜、白菜、菜芯......,仲有瓜類、粟米、芋頭、南瓜、豆卜、粉絲、麵.....,要同家人一齊出去夾多幾圈互動一下。
中途點了串燒及炸物,雞軟骨好脆好好咬,串燒雞脾肉好香又啖啖肉,燒菠蘿好香好甜。
醬汁牛舌超入味,仲好腍好好食,醬汁金菇牛肉卷就一般。
黃金炸生蠔熱辣辣,好多蠔汁同蠔味重,炸得好好唔會乾,芝麻雞翼幾香口。
大家都讚又想食多幾次的榴槤炸蛋,一咬開爆醬榴槤,陣陣榴槤香,又甜又好味,只係會膩所以食唔到太多。
任飲汽水有幾款,仲有果汁及茶,最正係呢度有啤酒任飲,真係好岩串燒炸物送啤酒,還有自助沖泡熱茶。
最後要掃哂d甜品,餐廳出名的即製甜品,而且甜品款式有16款之多。

宇治抹茶芭菲由數層材料組合而成,抹茶味濃郁有茶甘的軟雪糕配煙韌好咬的白玉,仲有朱古力米通增加脆口感,最底仲有軟綿Cream 同彈滑水晶jelly,口感味道都豐富。
媽媽就鐘意冰糖雪梨桃膠,一來熱食暖胃,二來滋潤養顏,岩哂女仕食。爸爸喜歡仙草芋圓,淡奶仙草好清涼爽滑有消暑感,仲有煙韌芋圓。我就至愛榴槤甘露,味道超濃,榴槤香久久不散,食完真係齒頰留香。
芒果pancake細細件但好足料,有大大粒香甜完熟芒果,d cream仲好滑溜,果然呢度既甜品係有好高評價。
2019-07-15