2013-04-22 221 瀏覽
初頭諗住「南翔」呢間上海老字號,應該唔會令人失望。可惜,荃灣店呢間可能係最難食嘅南翔店。我可以話:如果唔係在上海食過南翔饅頭店,我可能以後都唔會在地球上食南翔!有其他會員話呢間店服務差,我都一早唔抱咁大期望。叫侍應沖茶都好辛苦;枱面竟然無鎮江醋,問佢地攞又搞一輪先拎到…總之就符合大家所講的:服務麻麻。食物方面,我地食咗鮮肉小籠、蘿蔔絲酥餅、蔥油餅同鱔糊炒粗麵。小籠包:唔好同上海比,根本兩回事。同香港其他上海食店,我可以講太古城的君頤、將軍澳中心的霞飛,甚至於連鎖店翡翠拉麵都好食過佢。不值一試。蘿蔔絲酥餅:同平常食的完全唔同,個皮又硬又無味,裡面又無乜蘿蔔絲,仲要唔熱!蔥油餅:好似食唔熱的包,又唔香又無味!一碟三件,我地一家三口先勉強食咗一個,你話難唔難食?鱔糊炒粗麵:本來味道不錯,但個侍應一放低我地就食,都可以覺得唔夠熱。鱔糊又唔多,唔抵食!BTW 坐我地隔離枱都有人投訴條魚有魚腥味,證明唔只我果枱有問題。總括而言,掛住「南翔」的旗號去做啲咁嘅質素的食物,只會影響佢名聲。如果上海人嚟食肯定笑死佢地!希望佢地改善下啦!

2013-04-22