1K
2017-04-06 1788 瀏覽
今次黎澳門預先搵左幾間食店要試,其中廣興美食係有唔少澳門ig朋友都會打卡嘅小店,加上距離住嘅酒店都唔係太遠,於是check out之後就直接過黎。由於係週一,時間尚早,入座嘅時候只有幾位客人,陳設環境有少少似國內嘅麵店。廣興主要供應粉麵,廿零蚊左右,唔貴,另有少量飯類就三十蚊。但我地主要黎就想食佢地嘅招牌「海鮮米」,因為見人地啲相都幾吸引。所謂海鮮米,我見牆上貼左啲相,有花蛤米、蟶子米、瀨尿蝦花蛤米、蟶子花蛤蒜蓉蝦米四款,我地點左後面兩款試下。瀨尿蝦花蛤米 $43老實講,喺呢度食碗四十幾蚊嘅米粉一啲都唔平,睇番佢地呢幾款米粉嘅價錢都漲價唔少。米粉賣相唔錯,四隻瀨尿蝦整齊擺放,旁邊有七、八粒花蛤,米粉湯底睇落都幾清~瀨尿蝦就唔算好細隻,但冇乜肉食,鮮味講唔上。米粉味道較淡,食落爽口,所謂湯底亦都冇乜特別,反而加左佢地嘅辣椒油幾好食。蟶子花蛤蒜蓉蝦米 $53男朋友點嘅係有齊三款嘅米粉,呢個價錢配合質素,我覺得太貴了…蟶子有五粒,花蛤同樣地有七、八粒,可惜兩者都一般,食落有沙,尤其蟶子…蒜蓉蝦有炸過,令成碗粉冇我嗰碗咁淡茂茂,不過蝦都唔新鮮,肉有啲霉霉地。呢個價錢本來料靚嘅話,當然係抵食,不

瀨尿蝦花蛤米 $43

瀨尿蝦就唔算好細隻,但冇乜肉食,鮮味講唔上。

蟶子花蛤蒜蓉蝦米 $53

呢個價錢本來料靚嘅話,當然係抵食,不過同預期有少許落差。反而佢地普通米粉價錢平啲,可能仲好食
飲品 $11/枝
餐牌: