2017-11-13 3452 瀏覽
📍HongKong兩個人吃到飽👫價錢不算貴,最重要份量多。為迎接暖笠笠冬天☃️換了全新meun🆕幾款熱鍋飯🥘🥘🥘🦑阿爺醬燒原條魷魚筒($98)▪️💬製作需時,要耐心等候🤤🔥熱辣辣送上,表面舖了比手掌還大嘅原條醬燒魷魚✋️阿爺醬不是普通燒汁的味道,帶點辛辣嘅惹味。魷魚質感不會太韌,口感爽彈👍最喜歡魷魚鬚嘅部分,帶點焦香🤤移開巨魷 下方是🍛咖哩汁配白飯底,期望是有少許配料嘅飯底🙈(haha有點貪心)如果將外圍粟米混入其中再加點紫菜絲,味道會更和風🤔🏮-咖哩汁是偏🇯🇵日式咖哩嘅味道,不算甜帶少許辛,個人覺得不辣😲裡面有少量切粒蘿蔔🥕薯粒🥔蘑菇,多一點會更好。我幾欣賞底部有點炒香了嘅洋蔥絲🤤很入味👍-配料 💜紫薑,蔥粒,粟米🌽西蘭花☘️是放在旁邊,可自行撈均,我很喜歡吃紫薑,覺得加入鍋飯其實幾創新,但薑味過於強烈,有點蓋過咖哩香🤔另外西蘭花偏生,硬了一點。🍳蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯($88)▪️依個一送上枱,真心即心心眼左😻我好鐘意鰻魚🐟條巨鰻真係好長,長過我成隻手有多✋️腳掌就差唔多👣鰻魚配上照燒汁幾甜幾juicy,肉質肥美厚身,少骨🤤如果是日式嘅鰻魚汁,會更升一個層次🙊不過都好滿足了!蛋皮幾薄,食落嫩滑👍飯
📍HongKong
兩個人吃到飽👫價錢不算貴,最重要份量多。
為迎接暖笠笠冬天☃️換了全新meun🆕
幾款熱鍋飯🥘🥘

🥘🦑阿爺醬燒原條魷魚筒($98)
▪️
💬製作需時,要耐心等候🤤
魷魚質感不會太韌,口感爽彈👍最喜歡魷魚鬚嘅部分,帶點焦香🤤

🍳蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯($88)
▪️
依個一送上枱,真心即心心眼左😻我好鐘意鰻魚🐟
條巨鰻真係好長,長過我成隻手有多✋️腳掌就差唔多👣

鰻魚配上照燒汁幾甜幾juicy,肉質肥美厚身,少骨🤤
如果是日式嘅鰻魚汁,會更升一個層次🙊不過都好滿足了!

蛋皮幾薄,食落嫩滑👍飯底是混有健康嘅藜麥,有點驚喜,如果有鰻魚汁撈飯就更好😂我是汁控。。

拌碟還有胡麻醬沙律菜🥗
依個價錢依個質素,好抵食!大份到 一個地盤佬👷🏻都會飽😹

🧀鐵板韓式芝士炒年糕($58)
▪️
想試依個好耐🙈✋️但對比起我覺得最普通。
我好喜歡食韓國嘢,韓式嘅炒年糕仲係比較常食同幾有要求😋
首先要夠辣🌶要配有魚糕,醬汁要偏濃稠少少。

依到個炒年糕唔算好正宗,我覺得新式少少。雖然見住成盤芝士先倒落鐵板,但陣芝士味又不算太濃烈🤔我唔算特別喜歡芝士,都覺得唔夠"芝"味🧀😂
依到嘅炒年糕有加入泡菜,我反而覺得有d弄巧反拙🤔成個年糕食落有陣酸味,有點怪怪😖初初以為是酸菜😂食多幾塊,見到泡菜嘅模樣才知道。我覺得泡菜另上會合適d🙊
反而年糕我覺得煮得幾好🤤😋口感好煙韌,帶點嚼勁,又不會太軟👍
配料仲有d拉麵🍜我覺得唔夠爽口彈牙🤔偏腍。
三角魚糕最好食😻👍我覺得係韓國年糕靈魂之一。

跟餐配左杯凍鴛鴦,啡味較重,覺得甜左少少。
  • 鰻魚