2025-08-01
📍波爾圖葡撻 (新橋(三盞燈/白鴿巢))新橋(三盞燈/白鴿巢)關前正街44-A號金勝大廈地下A1號舖我每次去澳門都必須食葡撻~今次經過新橋附近就被呢間波爾圖葡撻店嘅濃濃蛋香味所吸引,食過先知原來呢間係由葡萄牙主廚手工製作,而且仲選用日本夢王蛋,果然蛋香濃郁又食落順滑細膩,而每款撻皮都係採用法國頂級牛油,所以一啖咬去超酥脆香醇🤩🥧藍莓千層蛋撻滿滿藍莓係面層,再加上有香濃奶酪作內餡,酸酸甜甜又清爽🫐🥧小山園抹茶蛋撻甜甜嘅甜醬混個香醇嘅小山園抹茶,甜度剛剛好,好鍾意咁濃度嘅抹茶味🍵🥧可可千層蛋撻可可千層蛋撻真係層層酥脆,仲要有濃郁但又唔會又甜嘅朱古力內餡味道,好好食🍫🥧芋泥麻糬蛋撻但我最鍾意係呢款芋泥麻糬蛋撻,酥香撻皮不在話下,入面仲有粒粒芋頭肉做成的芋泥,口感綿密,同埋煙煙韌韌嘅麻糬,令蛋撻非常有層次感,令人一食難忘🫶🏻
🥧藍莓千層蛋撻
滿滿藍莓係面層,再加上有香濃奶酪作內餡,酸酸甜甜又清爽🫐
🥧小山園抹茶蛋撻
🥧可可千層蛋撻