2019-07-27 45 瀏覽
經過厚福街覓食時,發現有新開的茶飲店「黑金堂」,裝潢簡單直接,但茶飲質素幾好,可以自由配搭心水茶飲。店內擺放由台灣進口的原片茶葉,有6款茶葉,包括紅烏龍、四季春、伯爵茶、紅茶、鐵觀音、荔枝紅茶,可讓客人自由選擇及組合。除了6款茶葉,還有5款口味的慕絲,香草、玫瑰鹽、芝士、荔枝、焦糖,而比較特別的是呢度有2款珍珠,黑糖珍珠及黃金珍珠,我地組合左自己的完美茶飲。玫瑰鹽慕絲 黑糖珍珠牛奶紅茶 $36,就好似珍珠奶茶加多層奶蓋咁,味道口感都好豐富。荔枝慕絲 黃金珍珠 荔枝紅茶 $31,冇牛奶的荔枝紅茶配搭奶蓋及珍珠,更加清爽不膩。玫瑰鹽慕絲好香滑輕盈,有微微咸味,令珍珠奶茶的甜味更多層次,另外有芝士慕絲選擇,但玫瑰鹽感覺較不膩,喜歡濃郁口味的可選芝士慕絲。黑糖珍珠用傳統古法煉製,味道濃郁的黑糖味好夾奶茶,而且茶葉用滴漏的沖法,更令茶味香濃突出。荔枝慕絲甜思思好細滑,其香味令荔枝紅茶的果味更加香,茶甘味岩岩好,又不會太甜,飲完真係唔膩,而黃金琥珀色的珍珠賣相好靚,增添視覺感受,口感滑溜且很Q很彈。店員服務很好,對茶飲產品很熟識,會講解及介紹茶飲,我地很易就配搭成自選的茶飲。原來而家仲有刮刮卡送

玫瑰鹽慕絲 黑糖珍珠牛奶紅茶

荔枝慕絲 黃金珍珠荔枝紅茶

原來而家仲有刮刮卡送,凡買一杯飲品就有一張刮刮樂,下次來飲就可以享用刮中獎的優惠,真係有得玩又有得飲
2019-07-25
玫瑰鹽慕絲 黑糖珍珠牛奶紅茶