看網上資料而找到太子這小餐館,以為是什麼小清新,初初去試個Lunch,叫左一個意大利飯一個意粉set lunch,感覺不錯。當日服服員態度無問題,介紹話加$5就可以有餐湯同Drink (Tea/American Coffee),咁平當然加啦。最後order 左ice Latte & ice Mocha,店員說這些會收半價,無問題!埋單時看到..原來加每杯半價飲品之餘,還要每個餐收多$5, 有點怪! 初試感覺不錯,可能lunch沒有幾枱人,就諗住去試下Dinner。嘩!去到時接代員的面容態度已目口目面,完全無半點笑容!看到menu有個二人餐$468, 合理價,就諗住試下,當選食物時原來好多野都要額外加錢,好食都話但就係吾達標!頭盤選了白酒忌廉青口,味道其實不錯,但D青口肉細到不得了,手指甲大少,共8隻左右,果然係叫小食。。。 主菜選了美國的14oz安格斯有骨肉眼扒(額外加$98),選了medium rare,用木板上菜,好睇! 但用利刀切時非常吃力, 沒有什麼儀態可言, (記住我係叫medium rare 架!!!) 肉眼扒沒有什麼牛味道,配一小蝶醬汁,味似保衛爾牛肉汁,本身件肉既質素
頭盤選了白酒忌廉青口,味道其實不錯,但D青口肉細到不得了,手指甲大少,共8隻左右,果然係叫小食。。。 主菜選了美國的14oz安格斯有骨肉眼扒(額外加$98),選了medium rare,用木板上菜,好睇! 但用利刀切時非常吃力, 沒有什麼儀態可言, (記住我係叫medium rare 架!!!) 肉眼扒沒有什麼牛味道,配一小蝶醬汁,味似保衛爾牛肉汁,本身件肉既質素應該不太好,如果吾係無調味都會好食,以呢個收費真係算差差差!問下有沒有芥末醬感住會提香一點,吓!無~~~
另外叫左個自家製蝦米幼長通粉,味道本來OK,但粉既質地實在非常差,其實初次食lunch叫既長通粉都有這感覺,rough粗糙同干"鞋",似一D非常平價的通粉而且未發透。呢個長通粉又係要加錢的(額外加$20)。之後叫甜品,有desert of the day 及 bannna pie 可選,desert of the day 係 cream puff, 感覺麻麻!所以我地都係選了bannna pie,原來又要額外加錢 (每個加$18)。

最後發覺為什麼有些選項我看餐牌時看不到要另加錢呢? 個餐牌係雙語(中英文),原來他們只寫加錢資料於英文菜名旁,那晚我就係只看中文去選菜,所以看不到要額外加錢。
不過加錢其實都吾緊要,如果食物質素好,服務態度好,一定吾覺有問題!

提一提,那晚不是很多食客,廚師都出來坐在收銀機旁休息,當我們想點菜時,廚師剛看到,嘩! 他目無表情望了我們一下,給了侍應一個訊號。那種感覺真係覺得很差的服務呀~~~

最後結賬差不多$700, 以這價錢換來這種食物質素及服務態度,真的不會有下次了。

2019-05-17