一間在大坑開了不久的小店,被店外那菠蘿山吸引我走埋去睇下有乜好食,店內有一個體型略肥的女人走出來熱情介紹自己是一間新的私房菜,曾受電視雜誌訪問,外面的菠蘿不是裝飾,是用嚟煮菜的,他們的鎮店招牌菜是"新鮮原隻菠蘿咕嚕肉",肥女人形容為必食的菜式,我們見佢熱情推薦及見佢一間冇乜裝修同咁細空間嘅舖夠膽收$158一個咕嚕肉,於是入去試試!之後還點了一個魚湯粉絲蜆,店員介紹魚湯係用左四五小時去煲煮!魚湯粉絲加蜆兩隻收$89,點了兩樣嘢店員還不斷推薦希望我點更多餸,但我眼見所有餸都差不多一百五十元以上,於是我想先試試係唔係真係咁好食先!打發了店員,一會後,魚湯粉絲蜆首先上菜,亮點係上面仲有朵花,賣相不錯,手機食完到人食,喝一啖,味道清淡只有淡淡的魚味但不夠濃烈,大蜆幾大隻幾靚,我見佢煮之前響外面仲用水養住仲新鮮,點知食落唔知點解冇乜鮮味!之後到鎮店之寶"原隻菠蘿咕魯肉"出場,亮點係原只菠蘿,但一睇就知可能個菠蘿係新鮮所以太多水令個汁太稀,顏色不夠橙,肥女人店員叮嚀要上菜馬上要吃一囗咕嚕肉,仲話係最好食嘅一刻,誰不知我食第一口,覺得肉炸得不夠脆,汁太稀包不到肉的外層,味道不夠濃不夠甜味道只有單一的酸,菠蘿仲多個肉,配菜青椒紅椒也太少,連最重要的洋蔥都冇落,如果依個餸係該店的招牌同埋夠膽收$158一個煮到咁質素嘅咕嚕肉,我諗我平時食開三四十元一個送到都已經唔熱嘅咕嚕肉飯盒都比佢好食,我輸都係因為肥女店員太sell得了!真想唔到我第一個食評係咁樣!
魚湯粉絲大蜆
傳說中的原隻菠蘿咕魯肉