最近朋友分享 「葡京酒店 」內不夜天Cafe 中午半自助餐餐單比我睇,睇到幾抵食,百幾蚊左右,一共有三個選項,如下:A 沙律吧+湯: $115 +10%B 沙律吧/湯+主菜: $150 + 10%C 沙律吧+湯+主菜: $175 + 10%.上官網睇主菜發現每星期更新,每個餐會跟餐前自選麵包、飯後甜品和飲品一杯(有兩杯特飲 / 咖啡 / 檸茶 / 奶茶 等選擇),當日天氣又凍凍地,揀左C餐去試下。.半自助午餐 C餐 ($175/位*).點菜選擇主菜 「扒羊架配露斯瑪莉汁」 和 「香煎豬扒配燒汁」 ,湯品兩個都係 「法式龍蝦湯」,飲品係其中一杯特飲「柑橘檸檬梳打」和熱拿鐵。.首先服務員拎住是日烘焙盤過來上餐前麵包,個日有甜麵包和酸種麵包提供,兩個都揀左前者,和一般甜餐包味道差不多。.可以隨時出去自助沙律🥗吧拎野食,所有種類見圖,沙律大約有二十款左右,以蔬菜生果為主。另外有煙三文魚、凍牛肉、火腿等六款凍盤任食。.自助吧對我最吸引係燒菠蘿🍍、雜果沙律、牛油果🥑、煙三文魚等,未食到主菜已經飽飽地🤣。.龍蝦湯 濃稠重味道,食完暖番個身。.主菜#扒羊架配露斯瑪莉汁 (七成熟)羊架嫩身,醬汁搭配剛好

A 沙律吧+湯: $115 +10%
B 沙律吧/湯+主菜: $150 + 10%
C 沙律吧+湯+主菜: $175 + 10%
半自助午餐 C餐 ($175/位*)

龍蝦湯 濃稠重味道,食完暖番個身。
主菜#扒羊架配露斯瑪莉汁 (七成熟)羊架嫩身,醬汁搭配剛好,意外的還不錯👌🏻。另一款 #香煎豬扒配燒汁 ,豬扒係易切開易咬,但塊扒無咩肉味,加醬汁亦幫助不大。

飲品推薦呢杯 柑橘檸檬梳打 加入話梅,令到整杯除左酸甜以外,多左一份鹹酸味,配合梳打更清新開胃,而熱拿鐵就不過不失啦。
飯後飽到不得了時仲有一個中式糖水 紅豆沙 ,甜度適中,暖暖地還可以的。
_
⭐️ 需加一服務費*
⭐️ 主菜餐單會更換,有興趣可以睇官網餐單