2014-09-27 1124 瀏覽
灣仔的la crêperie就去過幾次,上環呢間就真係第一次去,同時都係我第一次午餐時段去。其實作為學生的我,平時下午多數都係是但食d野填飽個肚就算,但可能由於星期五的關係,突然受到極強既sudden urge號召:我要食好野...我要食好野...我要食好野.... 於是就無啦啦拉埋兩個同學,一齊衝左落上環la crêperie食lunch。首先不得不說這裡service很不錯。我地岩岩去到既時間無位,外籍侍應好有禮貌叫我地等一陣,又係我地等既時間同我地介紹有咩set lunch好揀,仲有出黎update我地話等多兩分鐘咁話。 la crêperie的午市有三款set lunch可以選擇,每個set都有兩個crêpe(一鹹一甜)同一杯drink (coffee/tea),crêpe既「豪華」程度當然同價錢成正比,貴d既set ingredients多d,簡單d黎講,重點在於甜crêpe,最平既set只有sauce,中間價set有埋fruit,而最貴既一set有埋雪糕,任君選擇。個人認為set capitaine($108)最實惠!set capitaine:daily special

la crêperie的午市有三款set lunch可以選擇,每個set都有兩個crêpe(一鹹一甜)同一杯drink (coffee/tea),crêpe既「豪華」程度當然同價錢成正比,貴d既set ingredients多d,簡單d黎講,重點在於甜crêpe,最平既set只有sauce,中間價set有埋fruit,而最貴既一set有埋雪糕,任君選擇。個人認為set capitaine($108)最實惠!set capitaine:daily special crêpe + a choice of sweet crêpe + drink。
Daily special - la bigoudène
呢個就係是日daily special - la bigoudène,有ham,emmental cheese,sunny egg,salad同choice of veggie(mushroom/tomato/onion/spinach),而我就揀左mushroom。Crêpe既皮整得好煙韌,而且岩岩整起暖暖地,令我十分滿足。十分十分喜歡emmental cheese + crêpe呢個組合。emmental cheese係一種來自switzerland既hard cheese,十分喜歡佢係熱力下有少少熔既口感,而且點上sunny egg既蛋漿十分美味。
stewed apple with caramel
而甜既crêpe方面,我揀左呢個stewed apple with caramel。我超愛超愛呢度所有有caramel既crêpe,因為佢地既caramel味道十分rich,加埋生果一齊食,真係無論我食完第一個crêpe之後有幾飽我都仍然可以將佢吃光光,一上枱已經可以聞到好香既焦糖味。另外,甜crêpe既皮烤得比較燶少少,咬落脆脆地咁,十分有口感!
caramelised banana with chocolate sauce
朋友點的caramalised banana with chocolate sauce。首先caramel同banana絕對係最好既朋友,而banana同chocolate sauce又係勁好既朋友,所以呢三樣野擺埋一齊,實在係夾到不能再夾。無揀呢個既原因,係因為我其實唔係好中意食朱古力。但係我都偷食左唔少.....

小結:環境舒適,服務好,雖然$108對一個lunch黎講好似有少少貴,但以咁既食物質素同份量,絕對十分值得!絕對大力推介,尤其係有caramel既crêpe!完美的星期五午餐實現了,想食美食既sudden urge解決了,TGIF! :)
2014-09-26
stewed apple with caramel