2009-01-22 14 瀏覽
08-12-178/14胡椒餅$12有朋友喺香港食過,話味道麻麻,但我偏要一試,因為胡椒餅喺台灣都係著名小食嚟到見到佢地好有心用石爐焗,餅皮好鬆化有麵粉香有爐香,餡好夠味, 食落有蔥同醬油味, 肉質軟淋,相比啲餡,餅皮更勝過啲餡合共$12
08-12-17

8/14

胡椒餅$12

合共$12
2008-12-31 38 瀏覽
我原本無特登搵lee間 不過經過 就買個試下啦~無諗過我5點幾去都仲係熱辣辣 真係好hot食啖先 個skin有d焦 苦苦地 不過d牛肉好好食 個胡椒餅 我第一次食 不過不失噤la
我原本無特登搵lee間 不過經過 就買個試下啦~
無諗過我5點幾去都仲係熱辣辣 真係好hot
食啖先 個skin有d焦 苦苦地 不過d牛肉好好食
個胡椒餅 我第一次食 不過不失噤la
2008-12-29 24 瀏覽
大三吧區既胡椒餅,同工友近幾年來了好幾次,次次都係得個睇字望門輕嘆﹗今次終於的起心肝要排一個了﹗等左三個字終於排到了,仲要睇住佢燒睇住佢出爐,真係份外好味過癮﹗同台灣饒河街的比較,同樣是新鮮即做,餅皮又脆又香口,澳門的無台灣的咁辣咁多胡椒同埋蔥,可能比較適合港澳口味啦﹗工友比胡椒餅流出來的肉汁熨親個咀,不過只係叫一叫之後半句怨言都無,因為真係太好食啦﹗大家沉醉0係胡椒餅的懷抱美味當中,直到老死. ...........................一件兩個share佢會幫你剪開,本來想食多件的,不過工友話少食多滋味,又岩喎﹗下年來再食啦﹗

2008-12-15 24 瀏覽
星期六經過這裏買了一個胡辣餅試下,個樣都ok,但不夠熱,味道都幾好,但不夠胡辣,我記得係台灣的是好熱辣辣,好多牛肉,好多九菜,好多胡辣的,這裏的好像份量不夠多,但都幾香幾好味的,可能熱一點會更加好味,個皮都幾脆的.
2008-11-10 24 瀏覽
第二站是胡椒餅.其實這次澳門之旅的起源,是因為一個月前第一次在台灣吃完後,念念不忘,不可能又去台灣,見澳門有,便起團成行.說回胡椒餅,排隊等了良久,一邊等這個,一邊等金錢餅. 大約等了15分鐘,兩邊都等到了.胡椒餅熱辣辣,外形像極台灣的那個,只是剛弄起,芝蔴餅皮不太燶和淺色.咬一下,即可看見肉餅跟蔥,胡椒味不太重,很好,不會只是獨沽一味胡椒(比起之前在香港sogo 台灣美食節吃到的好10倍),售$12一個,可接受(台灣一個賣$10.5,比這個大),但可解相思之苦,已足夠.
第二站是胡椒餅.
$12 (其他)
2008-10-23 11 瀏覽
等梗老闆整金錢餅ge 時候~~~我都唔會俾自己個口停落o黎架~~~~隔離就係胡椒餅....我又點會放過呢...買左個胡椒餅....拎上手熱辣辣真係好有滿足感ar~~~熱得濟要等一陣先食得...咬落去好鬆脆ar....再咬多啖就咬到d 肉啦~~~真係好香ge 胡椒味~~~有d 肉汁tim ar...入面仲有d 蔥....雖然我平時都唔鍾意食蔥....不過佢d 肉好夾...好香口...咁又大啖大啖咬落去la~~~個面有d 芝麻...更加香口~~~個胡椒餅d 材料簡簡單單...但係好好味ar~~平凡中的不平凡ar!!!
等梗老闆整金錢餅ge 時候~~~
我都唔會俾自己個口停落o黎架~~~~

隔離就係胡椒餅....我又點會放過呢...

買左個胡椒餅....拎上手熱辣辣真係好有滿足感ar~~~
熱得濟要等一陣先食得...
咬落去好鬆脆ar....再咬多啖就咬到d 肉啦~~~
真係好香ge 胡椒味~~~有d 肉汁tim ar...
入面仲有d 蔥....雖然我平時都唔鍾意食蔥....
個面有d 芝麻...更加香口~~~

個胡椒餅d 材料簡簡單單...但係好好味ar~~
平凡中的不平凡ar!!!
2008-10-23 9 瀏覽
來買金錢餅的途上,聞到陣陣的肉香。原來是隔離有一間賣胡椒餅的。買了一個來試,咬落去陣陣肉香,口感豐富,外皮又夠脆。總次就係正正正~~~~~黎親就要買黎食~~~~
來買金錢餅的途上,聞到陣陣的肉香。
原來是隔離有一間賣胡椒餅的。

買了一個來試,
咬落去陣陣肉香,口感豐富,
外皮又夠脆。總次就係正正正~~~~~

黎親就要買黎食~~~~
2008-10-22 21 瀏覽
之前去台灣,次次都會食...聽聞澳門開左一間..就去試下..好似冇同事所講既排長龍..不過都黎到啦..就買左一個黎試下...點知....熱熱地..不過食左兩啖之後...竟然...係酸家..以為自己食錯啦..我d fd食左都係食到酸既,..
$10 (其他)
2008-10-21 8 瀏覽
一心打算往潘榮記買金錢餅,卻被隔鄰的酥餅香味吸引,原來是胡椒餅。胡椒餅熱騰騰的,外層鬆化,餡料豐富,肉汁飽滿,加上胡椒的香味,實在太好吃!可惜不設堂食,站在大街上吃始終有點狼狽,既燙手又燙口。

可惜不設堂食,站在大街上吃始終有點狼狽,既燙手又燙口。
2008-10-16 33 瀏覽
初到澳門,行去大三巴途中見到這間店排了幾個人.....好奇心驅使下買了一個來試。一拿到手已經聞到好香的肉味,即使熱辣辣,仍急不及待一口咬下去,外面鬆脆,入面很香的胡椒味,豬肉不太肥膩卻充滿肉味。食落去個口感好好,又不會太乾。絕對這個旅程中最令人驚喜的食物。雖然未食過台灣正宗的,不過這裡的都非常值得一食。
初到澳門,行去大三巴途中見到這間店排了幾個人.....
好奇心驅使下買了一個來試。

一拿到手已經聞到好香的肉味,
即使熱辣辣,仍急不及待一口咬下去,
外面鬆脆,入面很香的胡椒味,豬肉不太肥膩卻充滿肉味。
食落去個口感好好,又不會太乾。

絕對這個旅程中最令人驚喜的食物。
雖然未食過台灣正宗的,不過這裡的都非常值得一食。
胡椒餅
胡椒餅
2008-09-30 15 瀏覽
9月22日 晴 台灣帝鈞碳烤胡椒餅家姐之前上網做資料搜集,計劃了去澳門要吃帝鈞的胡椒餅。去到帝鈞,看見爐上放了幾個整好的胡椒餅。當時又沒有人光顧,有點擔心不知胡椒餅會否不夠已整了一段時間。我們3人買了3個胡椒餅。第一口咬下去胡椒餅的皮,不像酥皮蛋撻般有這麼多層,但卻很鬆化,good。入面的餡料都幾多,雖不是啖啖肉,但不想一般的包般皮厚餡少。餡料亦很有胡椒味,不錯不錯!其實成間舖都只是賣一款食物,就知道那食物不會太差。最可惜當日天氣超熱,吃這個餅會有少少熱氣。但如果天氣冷的時候,這個餅一定是首選。既好味,又熱辣辣,還可以暖手呢!
9月22日 晴
台灣帝鈞碳烤胡椒餅

家姐之前上網做資料搜集,計劃了去澳門要吃帝鈞的胡椒餅。
去到帝鈞,看見爐上放了幾個整好的胡椒餅。

我們3人買了3個胡椒餅。
入面的餡料都幾多,雖不是啖啖肉,但不想一般的包般皮厚餡少。
餡料亦很有胡椒味,不錯不錯!
其實成間舖都只是賣一款食物,就知道那食物不會太差。

最可惜當日天氣超熱,吃這個餅會有少少熱氣。
2008-09-11 18 瀏覽
之前睇旅遊書果時已經好想試~ 於是就去食啦~未食之前個樣好普通~ 但食落真係幾好味!!胡椒味唔重~ 食落唔辣~ 原本以為咁整個餅會好乾~但食落勁有肉汁~ 食完都唔口乾~ ! 路過點都要試返個
之前睇旅遊書果時已經好想試~ 於是就去食啦~
未食之前個樣好普通~ 但食落真係幾好味!!
胡椒味唔重~ 食落唔辣~ 原本以為咁整個餅會好乾~
但食落勁有肉汁
~ 食完都唔口乾~ ! 路過點都要試返個
2008-09-08 26 瀏覽
吃完金錢餅, 一試胡椒餅包面很脆很脆餡料不算多, 有蔥, 豬肉很香胡椒味, 但肉稍為不夠新鮮最可取是脆的包, 燒出來的餅的確不同風味
吃完金錢餅, 一試胡椒餅
包面很脆很脆
餡料不算多, 有蔥, 豬肉很香胡椒味, 但肉稍為不夠新鮮

最可取是脆的包, 燒出來的餅的確不同風味
在台灣看到都沒有吃,以為係脆卜卜果d勁熱氣。今次見到其爐山真面目,十蚊買左一個,幾個朋友一人一啖~ 好味道~ 好熱啊~~新鮮製作,咬落去外面鬆脆,內面肉汁鮮味,又不會是一堆肥肉啊。餅面的胡椒味幾重,吃落不肥膩。原來很多澳門舖頭不收港幣10蚊硬幣,說是太多假貨。
在台灣看到都沒有吃,以為係脆卜卜果d勁熱氣。

原來很多澳門舖頭不收港幣10蚊硬幣,說是太多假貨。
$10 (其他)
2008-08-26 21 瀏覽
澳門遊客區大三巴附近就經已人頭湧湧. 沿途也有不同的小食檔,今次我們就看到了台灣帝鈞碳烤胡椒餅.十二元一件的胡椒餅都頗大件,而且全部新鮮製作,到手還是熱辣辣的. 咬落去外皮鬆脆;內裡的豬肉夠多且軟和'淋',不會是'實撻撻'那種. 配上重重的胡椒味,無論味道與口感都一流; 如果能有多一點肉汁相信會更好.
$12 (其他)