金X飛航做優惠,來回船票200蚊。一家三口又坐艇過大海,在新口岸Lapa酒店游泳後,來到新馬路大三巴這邊晚餐~掃街也! 在小巷中,找到胡椒餅!標榜是<米芝蓮街頭小食推介>的!  翻查網頁,2016-2017年街頭小食入選名單,是註明<台灣帝鈞胡炭烤椒餅>。現在店名卻没有<台灣>二字! 有點懷疑,這家是否當年入選米芝蓮的小店?  再看到價格,每件19個大洋,確實偏貴。只能怪:呢度係遊客區,預左比人劏! 每天有大量內地遊客,再貴都有人買來試試。  胡椒餅    視覺:原來胡椒餅已經提前放入紙袋中,排列在收銀附近的爐頂。客人付款後,職員可馬上把紙袋交給客人,所以全家無需等待,馬上有得食。  並非台北饒河街胡椒餅方式! 手感:隔著紙袋,也感到胡椒餅的溫暖,餅面不算太硬身。   嗅覺:咬開第一口時,嚐到餅皮的味道。然後是很弱的胡椒香氣。 口感動味道:餅皮較煙韌,乾身,但不會有餅碎掉下來。中間餡料肉汁少,也没有溢出明顯油份。油份&肉汁都滲入餅皮了! 因為肉餡比例小,胡椒味不太濃。食完,肚子仍然覺得很空虛。 剛才掃街,已經分別享用過咖哩牛腩和鍋貼呢! 而每件胡椒餅19蚊,卻未能讓我有
金X飛航做優惠,來回船票200蚊。
一家三口又坐艇過大海,在新口岸Lapa酒店游泳後,
來到新馬路大三巴這邊晚餐~掃街也!
在小巷中,找到胡椒餅!
標榜是<米芝蓮街頭小食推介>的!
翻查網頁,2016-2017年街頭小食入選名單,
是註明<台灣帝鈞胡炭烤椒餅>。
現在店名卻没有<台灣>二字!
有點懷疑,這家是否當年入選米芝蓮的小店?
再看到價格,每件19個大洋,確實偏貴。
只能怪:呢度係遊客區,預左比人劏!
每天有大量內地遊客,再貴都有人買來試試。
視覺:
原來胡椒餅已經提前放入紙袋中,
排列在收銀附近的爐頂。
客人付款後,職員可馬上把紙袋交給客人,
所以全家無需等待,馬上有得食。
並非台北饒河街胡椒餅方式!

手感:
隔著紙袋,也感到胡椒餅的溫暖,餅面不算太硬身。
帝鈞胡炭烤椒餅
嗅覺:咬開第一口時,嚐到餅皮的味道。
然後是很弱的胡椒香氣。
口感動味道:餅皮較煙韌,乾身,但不會有餅碎掉下來。
中間餡料肉汁少,也没有溢出明顯油份。
油份&肉汁都滲入餅皮了!
因為肉餡比例小,胡椒味不太濃。

食完,肚子仍然覺得很空虛。
剛才掃街,已經分別享用過咖哩牛腩和鍋貼呢!
而每件胡椒餅19蚊,卻未能讓我有飽足的感覺,何解呢?
店名没有<台灣>二字,何解呢?
外賣自取
$13.33333 (晚餐)
2019-02-18 611 瀏覽
又一間米芝蓮嘅小食店,無乜人排隊🤔,可能喺位置比較隱蔽。胡椒餅HKD $18 ,十分足料,一咬就爆汁。大腸麵線HKD22,雖然豬大腸唔喺太多,但喺個湯先至喺精華所在,大腸味入晒去👐🏿。
2019-01-06 609 瀏覽
29-12-2018 (Sat)晚,同爸爸,佢朋友,我老公4人,食完晚飯,睇埋大三巴光影節o既表演,行返轉頭,問老公食唔食呢o度o既胡椒餅?因為我o地o係台灣都遇唔到.佢答食啦.嗯,買兩個4人分.買o左返o黎係暖手,睇睇,外表唔油膩,老公一啖咬落去,冷不防大叫好熱,叫我o地小心食,佢燙親咀.原來其實佢o地一直烘熱住,所以饀料好熱,亦有好多汁,係爆晒汁,味道唔係好辣,接受到.其他:由於內裡真係好熱,我提議店方o係紙袋上加印”小心燙咀”提醒客人.
因為我o地o係台灣都遇唔到.佢答食啦.嗯,買兩個4人分.

買o左返o黎係暖手,
睇睇,外表唔油膩,
胡椒餅
老公一啖咬落去,冷不防大叫好熱,叫我o地小心食,佢燙親咀.

胡椒餅
味道唔係好辣,接受到.

其他:
2018-12-29
1 分鐘 (外賣自取)
$9 (宵夜)
2019-01-05 323 瀏覽
見這個台灣的小食大有來頭,頗出名,未食過今天就試試。🌈$18一個胡椒餅付錢後店員直接從旁邊送上一個紙袋子載著胡椒餅,並不是直統由鍋邊拿出來,感覺少了點風味。拿上手時胡椒餅微溫,並不是熱辣辣的。名為胡椒餅先入為主覺得會是很濃的胡椒味,咬開原來胡椒味比我想像的弱,也不嗆口的胡椒味。餅皮算脆,但不是那種酥軟香口的口感。裡面有肉餡,但不夠飽滿,肉汁也不多,油卻很多。整體味道普通,吃一個試個味道就算,不要抱太大期望。
見這個台灣的小食大有來頭,頗出名,未食過今天就試試。

🌈$18一個胡椒餅

拿上手時胡椒餅微溫,並不是熱辣辣的。

餅皮算脆,但不是那種酥軟香口的口感。

裡面有肉餡,但不夠飽滿,肉汁也不多,油卻很多。

整體味道普通,吃一個試個味道就算,不要抱太大期望。
2018-08-04 505 瀏覽
幫襯胡椒餅只有一個原因,就係比較一下台灣胡椒餅好食定係澳門哩個胡椒餅好味,因為,今年9月會去台灣旅行。由於只係試味,所以只係買一個就足夠。總括哩講,絕對唔差,餅身外脆內軟,內裡豬肉肉汁豐富,餡料份量適中。個餅本身無咩味道,但夾埋豬肉餡料之后,即時變身成為一個好好食嘅胡椒餅。不過,話就話胡椒餅,但食落無咩胡椒味。奇怪嘅係,一個唔錯嘅胡椒餅點解無咩人幫襯?最後,同自己講,記住哩個味,到時去台灣有機會食胡椒餅的話,比較一下邊個好食。
由於只係試味,所以只係買一個就足夠。
不過,話就話胡椒餅,但食落無咩胡椒味。
奇怪嘅係,一個唔錯嘅胡椒餅點解無咩人幫襯?

2018-06-06 465 瀏覽
從台北的饒河街觀光夜市認識胡椒餅,一試難忘,友人告知澳門也有一家賣胡椒餅的店子,而且它獲得米之蓮2016-2017年度推薦,因此即使胡椒餅並非澳門本土菜,還是要來回味一番。胡椒餅一個$18,事先已放進紙袋並排在烤爐之上,不像我當年在台北買到的那樣,胡椒餅貼在烤爐的內壁,店員售賣的時候逐一取出。我本想把胡椒餅掰開四份與朋分享,但它熱得燙手難以分開,可見事先放進紙袋不太影響熱度。然而,味道差台北的很多,胡椒味微弱,咸味不足,肉汁欠缺,雖然不算難吃,但過於平凡。來澳門短遊就是為了嚐盡美食,時間有限,吃了這個就吃不了那個,這個胡椒餅是浪費了我一個機會。
2018-06-02
睇完大三巴12月嘅光影節, 因為等得太耐加上未食晚飯, 餓餓地就走咗去食烤胡椒餅頂吓個肚先啦! 呢間都入選過米芝蓮推介架! 不過係曾經...今年佢地跌出個榜單! 呢間鋪就比較冷清, 唔多人企係度買同食, 可能係食飯時間大家都唔食小食掛, 不過都無損我地追星嘅慾望!叫咗個胡椒餅, 佢一早整好哂嘅, 係個爐入面攞出黎, 一拎上手暖暖地, 原先都怕唔夠熱! 但原來一咬落去係出哂煙架! 個胡椒餅上面舖滿白芝麻😍 外皮都幾脆, 咬落去好香蔥味同芝麻味, 而且內餡扎實又多汁😋 佢胡椒味唔太重, 啱哂唔中意食胡椒嘅我! 我去台灣幾次都未有機會食到胡椒餅, 估唔到會係台灣食到, 仲要味道唔錯!!

2017-12-30
  • 胡椒餅
  • 台灣胡椒餅
2017-04-24 986 瀏覽
話咁快就黎到旅程既最後一日啦,係我地訓飽飽之後就出發啦!本來打算去《世X》嘆個靚早餐,食豬扒包同花生醬粒粒多士啦,點知去到大三巴間野門口發現⋯《X記》全線星期二休息! 但係屈小姐拖住肚餓既身軀實在行唔遠同諗唔到野,所以就去左附近既《帝鈞》再次食下拎左米芝蓮既胡椒餅頂住肚先啦炭烤胡椒餅:⭐️⭐️⭐️⭐️我地上次黎已經食過嫁啦,今次再試!同台灣比較下,冇台灣既咁惹味,《帝鈞》就好似一個仲係含苞待放既花蕾一樣,尚未能採摘,胡椒味同肉汁都冇台灣既咁多咁濃!表面既芝麻粒冇台灣見既咁多,所以香味亦較為遜色,未能做到完全花枝招展既成熟,味道、口感同香味大約係完熟既7成左右啦!之不過,坐4個鐘飛機同坐1個鐘船相比⋯似乎含苞待放既花蕾都未嘗不能一試,但近近地食住個止癮(餓)先啦!其實如果無食過台灣既胡椒餅,又或者無比較下,《帝鈞》真係幾好食架!而且今次胡椒味仲重番少少添 #好彩附近都有好西食#街頭米芝蓮美食#更好彩係有個正常既女朋友#條利愈食愈尖#想念台灣的美食#牽著你一起慢慢走到終點#能有你,我很快樂
話咁快就黎到旅程既最後一日啦,係我地訓飽飽之後就出發啦!

炭烤胡椒餅:⭐️⭐️⭐️⭐️

我地上次黎已經食過嫁啦,今次再試!

而且今次胡椒味仲重番少少添

2017-03-21
$9 (早餐)
  • 台灣胡椒餅
2016-11-28 1006 瀏覽
食完Lunch,係三盞燈行去大三巴當散個步,經過左大炮台同消防博物館,影左好多靚相呀!有個(偽)Model係身邊真係好!!(係賴生眼中)點影都咁靚!!不過成日有人偷望個model囉!(但屈小姐堅稱唔覺有)行到大三巴,人山人海!多人到點影相都會影到其他人相反我地個肚就好空虛,因為到Tea Time啦!首先去食上次無食到既帝鈞炭烤胡椒餅先!係米芝蓮黎而且又出名!今次就試下佢個盧山真面目啦整體: 4星一拎上手都熱既,但未到辣手既程度!一啖咬落去都幾多汁架,有胡椒香,肉味濃!外皮一邊脆,一邊就唔脆,佢應該只係燒左一邊者!都幾好味!模仿到台灣大約2/3既味道!仲有果1/3 係咩呢?台灣食果啲多蔥好多!咬落去超多汁,更香!而且有芝麻面,所以再香d!加上台測果隻2面都炭烤過!有炭香味得尼仲更脆!(PS 澳門呢個冇炭香味架)#食遍米芝蓮#有了妳開心D,乜都稱心滿意# MissTheOldDaysWithYou@TaiWan
,影左好多靚相呀!有個(偽)Model係身邊真係好
!!(係賴生眼中)點影都咁靚
!!不過成日有人偷望個model囉!(但屈小姐堅稱唔覺有

行到大三巴,人山人海
!多人到點影相都會影到其他人
相反我地個肚就好空虛,因為到Tea Time啦
!首先去食上次無食到既帝鈞炭烤胡椒餅先
!係米芝蓮黎而且又出名!今次就試下佢個盧山真面目啦

整體: 4星

#食遍米芝蓮

#有了妳開心D,乜都稱心滿意

2016-11-19
  • 胡椒餅
在大三巴落來,見到有芋圓食,心血來潮買了一碗,盛惠$20。店員即刻表示可以煮返熱,煮至微暖後奉上,這一點頗為細心,值得一讚。不過成品材料極少,少得可憐,雖然都有不同款式,例如芋圓、地瓜圓、小丸子,但係每款都係得1-2粒,數量太少。仙草凍比較大舊一些,滑嘟嘟都不錯。糖水味道較甜,似乎下糖太多,反而仙草的天然香甜欠奉。
在大三巴落來,見到有芋圓食,心血來潮買了一碗,盛惠$20。
2016-08-27 1491 瀏覽
離開姐家,踏上一個人的「澳」遊,搭巴士至白鴿巢前地,繼而到附近景點參觀。再去大三巴牌坊旁的哪吒廟參觀。大炮台街的碳燒胡椒餅,據說是台灣逢甲著名胡椒餅的澳門獨家專賣店,繞富台灣風味的。胡椒餅放在碳爐內側烤烘,令餅受熱會比較平均,更能鎖住肉餡味道,外皮也更為鬆化香口,香氣撲鼻而來。胡椒餅外皮帶點煙韌,富有炭香和芝麻香,餅餡則用上混入黑白胡椒、馬來西亞胡椒粉和香菜炮製的味鮮汁豐豬肉,真的好好吃!
再去大三巴牌坊旁的哪吒廟參觀。
2016-08-27
2016-07-28 1144 瀏覽
呢個燒餅我係台中逢甲夜市一食難忘 !! 竟然係澳門見到佢 !! 梗係要食下 ~~ 點解我咁難忘 !! 因為佢皮薄餡靚啦 !! 哈哈 ~~胡椒餅既皮好薄好脆身 ~~ 麵粉味好足夠 !! 餡料佢入面有勁多蔥同豬肉 ~~ 蔥同豬肉都好多汁 !! 豬肉又有油滴出黎 ~~ 勁香呀 !! 人簡美食 !! 下次大家有機會一定要試下 !! 堅推介 !!!

2016-03-28
位於大三巴附近,由”榮記荳腐"行過黎大約5分鐘(350米)。呢間胡椒餅有兩間店,大三巴附近個間係總店,另一間在板樟堂。胡椒餅每個$18,兩個以上每個$16 ,另可加$5配仙草甘茶。一去到店面,胡椒餅岩岩出爐,唔洗排隊第一個買。一接手己經FEEL到勁熱,聞落去個皮勁香,等左一兩分鐘先食,一咬落去,外面個層脆到”卜卜”聲,入面有好幾層皮,超鬆脆,至於餡料方面,D肉大大舊但汁唔算多,雖然有好大粒蔥但無乜蔥味,肉質同餡料味道同台灣D胡椒餅比,差好遠,而且食到一舊勁大舊咬唔爛既筋,如果唔小心吞左就大鑊!勁扣分!
2015-11-07
外賣自取
首次光顧胡椒餅,是多年前在等候潘榮記鷄蛋餅期間,見鄰舖有人排隊買又跟着買個吃的結果一吃難忘,自此毎次到板樟堂都會去買半打胡椒餅拿回家作手信 先找到賣草地街,見到斜坡下方有7-11就向斜坡走上,店家就在左邊不遠處 記得第一次買胡椒餅時只要Mop10,現在已賣Mop18了 店內放置了兩個炭爐,原來胡椒餅是放在炭爐內側烤烘的,有點似印度烤餅的烤法呢,據說這樣會令胡椒餅受熱較平均的 以前通常是要等候十分鐘左右才有胡椒餅出爐,每次拿上手都是燙燙的這一兩次到店都有一大堆胡椒餅用紙袋盛好的,我覺得是好事喔,可以一拿到就吃,不用放涼一會呢 胡椒餅外皮酥酥的充滿芝麻香但不油膩,內餡用豬前腿肉加胡椒醃製而成,胡椒香辣惹味加上肉汁豐富足料的肉餡,超愛喔!

記得第一次買胡椒餅時只要Mop10,現在已賣Mop18了

2014-12-17 1537 瀏覽
每次去澳門,行過大三巴牌坊 都會走去呢間小店看看,要不要等餅,以前如果要買呢間胡椒餅,要排住等,因為即做,而家轉了大量生產,有好有唔好,好處是快,同無咁熱,以前熱到入唔到口,要涼一陣,而家暖暖地,剛好 ,而味到方面,胡椒味不太重,肉味剛好,同有豐富肉汁,外皮似酥皮少少香脆,不會油膩,一個剛剛好
2014-12-14
2 分鐘 (外賣自取)