2022-07-11
偶然上網睇到呢間係廟街新開既地中海菜餐廳, 而本人都好中意食地中海/西班牙菜, 於是貪新鮮就入黎試下!😍😍😍 廟街入面食地中海菜真係少有!餐廳裝修都好靚好有格調🥂💯岩晒收工之後嚟chill !今次我就散叫左野幾樣試下先😋因為想食生蠔🦪~Waitress 介紹左呢款西班牙Arousa 生蠔 $48 + 另外再加$78有wine pairing 🥂 配左Italy LEPIA SOAVE 2017既白酒~ 美酒配生蠔 超正🐥💕生蠔食落去creamy肥美, 海水味比較濃, 但唔會腥!再落少少檸檬汁, 配埋白酒飲, 完全有提鮮既作用! 另外main 我叫左Grilled Octopus with Fava $168: 🐙💯八爪魚輕輕灼過, 有少少焦香味道, 而且食落去都係爽口彈牙, 好新鮮既! 😍 下面就用左薯蓉墊底, 食落去都好幼滑, 而且落左少少spicy sauce, 所以有輕輕刺激到味蕾既感覺, 令本人食完都好回味,想食多幾啖添呀!🤣最後甜品簡左最愛既Churros with Peanuts Praline Chocolate🍫 $68: Churro 又叫西班牙油炸鬼🤣食落去好脆口,
Churro 又叫西班牙油炸鬼🤣食落去好脆口, 外面再輕輕落左D糖, 再配自家製既朱古力醬一齊食, 一D都唔覺得過甜/漏, 甜品方面做得幾出色!
So far, 呢間餐廳做地中海菜做得幾出色, 而且裝修亦好靚, 溫和暗淡, 夜晚過黎食飯真係好有feel!