2023-01-15 2651 瀏覽
雖然遲左,先再講一次,Murray五周年紀念快樂。前排係紀念派對見到佢有好多慶祝活動已經好期待,每間餐廳都會有新餐單,除左之前介紹過嘅Popinjays,我相信另一個必吃嘅就係搵咩The Tai Pan。我已經不斷留意緊佢哋有冇新菜單,搵緊機會再去食,之前staycation食過一次但係兩個人唔算食得多嘢,但上個月同幾個朋友一齊食就試到好多好出色嘅嘢,因為原來好多都係新Menu,呢期節日黎食就最啱。熱身前菜做咩就來杯白酒,Michel Redde & Fils La Moynerie Blanc Pouilly Fume 2018,開胃一流。先上多種唔同嘅麵包,我哋點幾個夾嘅前菜送下麵包。先來半打嘅法國生蠔,可惜當晚無chablis,唔係應該夾好多。不過個生蠔勁出色,海水味濃,礦物味超重,而家肥大肉厚。佢嘅Signature Crab cake,令我想起某間酒店,同樣有名嘅蟹餅,不過呢個蟹餅密度更加高更加好食。lobster Escargot,點剛才的麵包一流,每一隻龍蝦真係同田螺一樣咁嘅形狀,但係個芝士真係無敵夾呢個菜式,幾分鐘乜都無剩。湯品我們點了Clam Chowder,那種蜆湯
雖然遲左,先再講一次,Murray五周年紀念快樂。

先上多種唔同嘅麵包,我哋點幾個夾嘅前菜送下麵包。

湯品我們點了Clam Chowder,那種蜆湯嘅濃度,絕對值得你叫,還有蜆嘅甜度,又係送麵包一流。

上場的Argentina Ribeye,呈粉紅狀態,燒得極為漂亮,講真自己整好難搞到呢啲質素同水準,而且炭香非常濃烈。

食完Ribeye就試下有油香嘅Australia Wagyu striploin ,澳洲和牛食嘅係油份,同剛才嘅阿根廷牛可以話係兩個世界,我成日覺得咁樣食先至比較得到自己鍾意食邊類牛肉,我今晚更加明顯。

食牛就當然點一支新世界大隻d的紅酒,老婆以WEST level 2選的酒,好夾阿根廷草飼嘅RAW味道。

Dover sole Meunière,前牌食荷蘭菜都食過呢隻魚,呢度做法差唔多,但明顯味道取勝,不過最重要當然係條魚新鮮好多,牛油同檸檬比例剛剛好,最重要係個肉質真係好滑嫩。

呢度嘅煎鵝肝雖然冇樓上Popinjays 咁出色,相對簡單一啲冇咁花巧,唔係唔好食,只係樓上擺嘅心思多啲,呢度就比較簡單而直接。

朋友唔食牛,我地就當然叫個豬俾佢,點了Iberico Pork Chop,由於食牛太多,我呢個只係影相就算,不過朋友話勁好食,又係瞬間清碟。

除了呢幾個主菜之外,我哋仲叫咗好多side,當中菠菜同胡蘿蔔真係堅好食,記得唔好錯過。

兩個甜品就有freshly based Apple crumble,朱古力opera同lemon And Cassie Tart,其實都已經飽到上心口,但係都錯過唔到個甜品,最喜歡係Apple crumble,即場焗果香一流。

希望快啲有機會再黎食啦,期待多啲佢嘅新menu。