2021-01-11 168 瀏覽
The Pier Hotel開咗已經兩年,一直都好想去,但呢間只有40間房嘅小酒店經常爆滿,即使疫情底下冇外國遊客,呢度嘅本地遊客依然好多,入住率維持高企。今個週末竟然俾我book到,然後遇着寒流襲港,本來一間海邊酒店係比較適合夏天去,但在寒冷嘅天氣之下竟然別有一番風味。北海道小樽港有一間酒店,正正就係對住大海同埋遊艇會,The pier Hotel外面停泊咗好多遊艇,加上房間有浴缸可以浸熱水浴,我已經幻想緊自己去咗北海道。酒店提供嘅早餐係響位於酒店嘅呢間日本餐廳,亦係酒店唯一一間餐廳。餐廳正正位於海邊,座位唔多,充滿着悠閑氣氛。入面位置有吧枱同埋幾張四人座位,近窗邊有兩張高枱,當然你都可以選擇坐喺室外,好好享受美景。呢度提供日色、西式、同素食三款早餐選擇,我諗呢度既然係日本餐廳,我就選擇左食佢嘅日式早餐套餐,而呢個竟然成為神來之筆,令呢個去北海道之旅更加完美。我唔係特別喜歡食三文魚,雖然佢油香好豐富,但係過熟就會好鞋,同埋三文魚好容易有腥味。但由於用咗西京燒嘅方法去煮,顯得好好食。雖然我唔係好習慣早餐食飯,但入鄉隨俗啦,既然扮去日本,就要扮到底。除咗三文魚,甜蛋亦都好有水準,沙律菜好

除咗三文魚,甜蛋亦都好有水準,沙律菜好新鮮,凍冰冰飲麵豉湯亦都感覺好好,唯一就係佢嘅漬物比較普通。
日式早餐西京燒三文魚

另外,仲有咖啡及茶同多士係自助形式自己攞。如果大家有機會入住The Pier Hotel,我都會建議大家試下呢度嘅日式早餐。
2021-01-10
早餐