2017-07-09
難得星期日天氣放晴,我同老公即刻出外搵食,今日決定去觀塘食brunch。中午12點左右到達,當時未有太多食客,所以我地可以先食頭輪頭盤。參考左餐牌之後決定要full set (appetiser+soup+main+dessert+coffee/tea, $198/位)。除左主菜同餐飲外,其餘食物都係自助形式出去攞到,咁我地揀好主菜之後就起行了。Appetiser 主要有沙律,冷盤同泰式小食。餐湯係紅菜頭忌廉湯,不過我冇飲。我食左啲沙律、煙三文魚同燒野菜(茄子、黃椒),意猶未盡底下我地叫多幾隻生蠔食。經理推介兩款法國生蠔,分別法國神聖之蠔($68/隻)同法國瑪麗諾曼($62/隻),其實唔叫生蠔都夠飽,不過我地豪食左少少,生蠔幾鮮美,有少少海水味。主菜upgrade左燒三文魚柳同西班牙黑豚扒(各需另加$78升級價),兩者相比,黑豚扒稍勝。因為我個人覺得燒三文魚唔太難handle,而且配上薯蓉同white wine cream sauce好難突圍而出。至於黑豚扒,呢度係帶骨連肉,份量有大約6安士,一個女仔淨係食主菜都夠飽。點少少apple sauce可以減膩,仲有脆口薯條同少少蔬菜,我飽了
至於黑豚扒,呢度係帶骨連肉,份量有大約6安士,一個女仔淨係食主菜都夠飽。點少少apple sauce可以減膩,仲有脆口薯條同少少蔬菜,我飽了。
如果唔升級主菜同口痕叫多左幾隻生蠔,其實週末以$198(加一)呢個價錢,食到呢個質素嘅brunch都算唔錯。