2023-08-14
星期日同朋友聚聚,佢㨂咗一間地點方便同比較全面的居酒屋。餐廳一邊係壽司bar, 一邊係爐端燒。餐廳裝修非常精緻,座位寬敞,坐bar枱的我地仲可以觀賞廚師烹調串燒。而最重要係室內燈光充足,適合影相打卡。好欣賞星期日中午餐牌上有價格比較相誼的午市套餐。我地想兩樣都食,所以叫了商務午餐,有齊鮑魚、刺身、串燒、蒸蛋、漬物、壽司/天婦羅丼、湯同甜品,十分豐富。最鐘意磯煮鮑魚 - 用上原隻鮑魚,厚身但易咬。燒的時候無加任何調味,鮑魚本身帶鹹鮮味,呢個食法能食到鮑魚的原味。再配上鮑魚肝醬,更能突出鮑魚鮮味。串燒就有齊雞牛豬魚和蔬菜。燒鰻魚比較突出,皮脆肉嫰。而燒番茄亦係我心水之選,有層甜甜的脆糖包住番茄,清新之餘又甜甜地。有驚喜的係蒸蛋,睇餐牌就平平無奇。一打開篕,就見到大大件海膽,係海膽蒸蛋,味道十分鮮甜。